Verslag AVA: 'We wilden al echt gras'

door Bart Veenstra 16

Verslag AVA: 'We wilden al echt gras'

door Bart Veenstra 16

Laatst geüpdatet

Vrijdag 11 november was het weer zover: de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering bij Ajax. Waar het in vorige jaren flink wat vuurwerk opleverde (denk bijvoorbeeld aan de Fluwelen Revolutie of het vertrek van hoofd jeugdopleidingen Wim Jonk), was het dit jaar heel wat minder spectaculair. Toch werd er het nodige besloten, waarmee zowel de directie als de Raad van Commissarissen (RvC) voor de komende jaren staat.

Allereerst nam RvC-voorzitter Leo van Wijk het woord. De voormalig voorzitter van de KLM opende de vergadering, deed wat huishoudelijke mededelingen en gaf daarna het woord aan vertrekkend algemeen directeur Dolf Collee. De oud-ABN Amro-directeur kijkt met gemengde gevoelens terug op het boekjaar 2015-2016. Dit kwam met name door de sportieve malaise van Ajax in het vorige seizoen. Collee herinnerde iedereen er nog maar eens even aan dat Ajax vroegtijdig werd uitgeschakeld in de Europa League, het bekertoernooi en op de slotdag de titel werd verspeeld.

Bovendien gaf Collee aan dat Ajax veel spelers onder contract had staan in de zomer van 2015, hetgeen gepaard ging met hoge salarissen. Verder benoemde Collee het overlijden van echte clubmensen als Johan Cruijff en Uri Coronel als dieptepunten van het afgelopen seizoen.

Daarna was het woord aan Edwin van der Sar, die de taken van Collee overneemt, en financieel directeur Jeroen Slop. Eerstgenoemde wees erop dat de cijfers uit sponsoring, losse kaartverkoop en merchandise de goede kant opgaan, terwijl Jeroen Slop qua financiën het een en ander duidelijk maakte. Zo vertelde hij dat Ajax zeventig miljoen euro op de bank heeft staan en dat het eigen vermogen op dit moment 108,9 miljoen is. Belangrijkste: voor een voetbalclub is het belangrijk om qua eigen vermogen in de plus te blijven staan, aangezien vreemd vermogen uit den boze is in de voetballerij.

Eerste vragenronde
Nadat de directie hun zegje gedaan had, konden aandeelhouders vragen stellen aan Collee, Van der Sar, Slop en directeur spelersbeleid Marc Overmars. Waar de ene aandeelhouder soms de lachers op zijn hand had (‘Kunnen de mensen uit de Quote-lijst niet allemaal één procent van hun vermogen aan Ajax doneren, zodat Ajax 500 miljoen te besteden heeft?’), werden er ook serieuze en goede vragen gesteld.

Zo moest Overmars ingaan op het feit dat Ajax-trainer Peter Bosz in zijn opstelling op dit moment geen plaats heeft voor enkele jeugdspelers, die tot voor kort nog international waren. ‘Van spelers die vorig jaar speelden en nu op de bank zitten is het een feit dat hun waarde daalt. Aan de andere kant stijgt de waarde van spelers die nu in de basis staan’, aldus Overmars, die daarbij niet vermelde dat op een speler als Bertrand Traoré nooit winst gemaakt zal gaan worden. De Burkinees is immers gehuurd en eigendom van het Engelse Chelsea.

Van der Sar gaf daarna toe dat het bij Ajax de filosofie is om veel spelers uit de eigen jeugdopleiding te laten spelen. ‘Aan het begin van het seizoen speelden er meer jeugdspelers en ook bij Jong Ajax kloppen veel jongens aan de deur. We hopen dit seizoen meer dan vijftig duels te spelen. Dan heb je veel spelers nodig. De eigen kweek zit dan even op de bank, het zij zo. Aan hen om zich terug te knokken’, aldus de Voorhouter, die bijval kreeg van Van Wijk. ‘In een belangrijke fase van het seizoen haalden we de doelstellingen niet (o.a. mislopen Champions League). Daarom koos Bosz ervoor om meer balans te vinden tussen ervaring en de jeugd.’

Krul, Ziyech en kunstgras
Overmars kreeg vervolgens de vraag of het huren van Tim Krul inmiddels wel zo verstandig was. De goalie, afkomstig van Newcastle United, moet zijn officiële debuut voor Ajax nog altijd maken. Na een slepende knieblessure belandde de Hagenaar opnieuw in de lappenmand. ‘Krul raakte in september geblesseerd aan zijn enkel. Het was een goed moment om Onana te gaan testen. Hij heeft de kans gekregen en hij doet het naar behoren.’

Vervolgens moest Van der Sar voor de zoveelste keer de aankoop van Hakim Ziyech verdedigen. ‘Na het debacle bij FK Rostov leek het erop dat er enkele middenvelders gingen vertrekken. Daarom hebben we Ziyech gekocht’, aldus de nieuwe algemeen directeur, die daarmee wilde zeggen dat Ajax wilde inspelen op het mogelijke vertrek van middenvelders. Uiteindelijk zou dat, zoals iedereen weet, niet gaan gebeuren.

Een ander interessante vraag die werd gesteld ging over kunstgras. Onlangs werd in een uitzending van Zembla duidelijk dat de rubberen korrels op kunstgras mogelijk kankerverwekkend zijn. ‘Wij willen op De Toekomst helemaal overgaan naar natuurgras, dat wilden we al voor alle ellende. Het moet weer zijn zoals vroeger’, aldus Overmars, waar Slop nog een toevoeging had. ‘Kunstgras was belangrijk, zodat de trainingen altijd door konden gaan. Maar we moeten het zo snel mogelijk veranderen. We willen van de ‘autobanden’ af en mogelijk overgaan op kurk.’

Herbenoemingen Overmars, Slop en Ligthart
Inmiddels waren we zo’n twee uur verder en was het tijd voor het hoofdonderdeel van de aandeelhoudersvergadering: de herbenoemingen van directieleden Overmars en Slop en lid van de RvC Ernst Ligthart. Tegen de herbenoemingen van Overmars en Slop viel niets in te brengen, dezen waren puur ter kennisgeving. Beide heren tekenden bij voor vier jaar.

‘Voor mij is het een droom om een team te maken waar iedereen trots op is. Waar mensen voor naar het stadion komen’, vertelt Overmars. ‘Ik besef dat, dat moeilijk is qua budget. Natuurlijk heb ik ook miskopen gedaan. Maar zonder risico, zal je nooit pareltjes hebben. Je wil miskopen voorkomen, ook ik maak fouten. Maar we hebben het idee dat het steeds beter gaat.’

De herbenoeming van Ligthart was wel ter stemming. Niemand in de zaal twijfelde er echter aan om Ligthart nog eens vier jaar de tijd te geven in de RvC. ‘Ik wil graag door. Zowel als supporter, maar ook als speler (hij speelde voor de zaterdagamateurs, red.) ben ik aan deze club verbonden.’

Tweede vragenronde
Tot slot van de vergadering kregen de aandeelhouders opnieuw de kans om vragen te stellen. Naast vragen over het verdwenen programmaboekje en de andere vlaggetjes bij Europese wedstrijden ging Overmars in op het gegeven dat veel spelers van Nederlandse clubs al op zeer jonge leeftijd naar het buitenland vertrekken.

‘Manchester United heeft inmiddels vier full-time scouts in Nederland rondlopen. Daarvan lopen er waarschijnlijk twee ieder weekend bij Ajax. Het wordt steeds extremer en het gaat om steeds meer geld. Het is een gevaarlijke ontwikkeling’, besloot de voormalig buitenspeler, waarna de vergadering, op enkele vragen over posities van microfoons en aanwezige broodjes na, ten einde was.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: bveenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.