Van magie in Madrid tot voorstelling in Venlo: de meest memorabele wedstrijden van Ten Hag

door Bas Velzel 82

Bron Ajax Showtime

Erik ten Hag heeft Ajax na vierenhalf jaar verlaten. De oefenmeester ruilt Amsterdam in voor Manchester om aan de slag te gaan bij Manchester United. In de tijd dat hij aan het roer stond bij Ajax kende Ten Hag ongelooflijke overwinningen, maar ook dramatische verliezen. Dit zijn Ten Hag's meest memorabele wedstrijden voor Ajax.

Voordat we in de uitslagen duiken zetten we even wat statistieken op een rij. De oefenmeester heeft namelijk wat imposante cijfers. In de Eredivisie was hij heer en meester. In de 143 wedstrijden dat hij de hoofdcoach was wist Ajax maar liefst 112 keer de wedstrijd te winnen, zestien keer verloren de Amsterdammers en vijftien keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. In totaal scoorde Ajax 422 keer, 113 keer moest de bal uit het eigen net worden gevist.

Ook in de KNVB Beker en in het Europese voetbal, zowel Champions als Europa League, zijn de statistieken van Ten Hag niet misselijk. In de KNVB Beker speelde Ajax in totaal twintig wedstrijden, achttien werden er gewonnen en twee keer werd Ajax uitgeschakeld. In totaal scoorden de Amsterdammers 69 keer en kregen zij er vijftien tegen. Op Europees vlak werden er 44 wedstrijden gespeeld. De helft daarvan - 22 keer - kwam Ajax als winnaar uit de bus, tien keer gingen ze onderuit en twaalf keer bleef het gelijk. In totaal scoorde Ten Hag's Ajax 96 keer en 47 keer viel het doelpunt aan de verkeerde kant. Ten Hag sluit zijn Ajax-periode af met drie landstitels, twee KNVB Bekers en één Johan Cruijff Schaal.

Feyenoord en PSV

De eerste memorabele wedstrijd van Ten Hag was ook meteen zijn officiële debuut als hoofdcoach van Ajax 1. Ajax ontving Feyenoord in de Johan Cruijff ArenA, op z'n minst een vuurdoop te noemen voor de kersverse trainer. Ten Hag liet zich meteen zien in Amsterdam. Donny van de Beek en Klaas-Jan Huntelaar besloten de wedstrijd in drie minuten: Ajax won het duel met 2-0.

In het eerste halve seizoen dat Ten Hag aan het roer stond kreeg hij ook meteen een flinke klap te verduren. In Eindhoven won PSV met maar liefst 3-0 van Ajax en kroonde zich daardoor ook officieel tot kampioen van Nederland. Zowel Nicolás Tagliafico als Siem de Jong pakte tijdens die wedstrijd rood. Bij terugkomst in Amsterdam werd de spelersbus opgewacht door woedende Ajax-supporters, zij kwamen verhaal halen voor de blamage.

Champions League en de dubbel

Het seizoen daarna, 2018/19, valt op zichzelf al een hoogtepunt te noemen. Ajax won zowel het kampioenschap als de beker en wist de halve finale van Champions League te halen, waardoor Ajax weer op de kaart in Europa kwam te staan. Laten we beginnen bij de Eredivisie-wedstrijden van dat seizoen. Ajax slachtte De Graafschap af tijdens de eerste ontmoeting sinds het gelijkspel in 2016 waardoor de Amsterdammers het kampioenschap vergooiden op de laatste speeldag. Het werd maar liefst 8-0 in de ArenA, met onder andere hattricks voor Hakim Ziyech en Daley Blind.

Ajax ging wel een keer hard onderuit dat seizoen. De Amsterdammers verloren 6-2 in de Kuip van Feyenoord. Waar Ajax in eerste instantie nog op voorsprong kwam en de 2-2 maakte, kreeg André Onana er vervolgens vier om zijn oren. Ajax wist eerder dat seizoen wel met 3-0 te winnen in de ArenA en pakte in de Kuip tijdens de halve finale van de beker zijn revanche op Feyenoord: Ajax won opnieuw met 3-0. In de finale werd vervolgens kinderlijk afgerekend met Willem II, 0-4, waardoor Ten Hag zijn eerste prijs wist te behalen.

Tijdens de groepfase van de Champions League was de wedstrijd thuis tegen Bayern München één uit duizenden. Zes doelpunten en twee rode kaarten (rood voor Wöber en Müller, red.). Bayern opende de score, vervolgens maakte Dusan Tadic de gelijkmaker. Tadic scoorde vervolgens ook vanaf elf meter om Ajax de voorsprong te geven, maar Robert Lewandowski deed hetzelfde en trok de wedstrijd weer gelijk. In de 90e minuut leek Bayern de wedstrijd te beslissen door een doelpunt te scoren, maar diep in de extra tijd tikte Tagliafico toch nog de gelijkmaker binnen.

De wedstrijd uit tegen Real Madrid is een duel dat voor altijd in het geheugen van elke Ajacied staat. De Amsterdammers gingen met een 1-2 achterstand naar Madrid en draaiden het daar volledig om. Tijdens een galavoorstelling scoorden Ziyech, David Neres, Tadic - na een geweldige redding van Noussair Mazraoui op de zijlijn - en Lasse Schöne - die de bal op miraculeuze wijze vanuit een vrije trap in het doel kreeg -, waardoor Ajax met 1-4 in Madrid won. We moeten het helaas ook hebben over 8 mei 2019, maar ik zal het kort houden. Ajax verspeelde een 3-0 cumulatieve voorsprong door een hattrick van Lucas Moura. Hij schoot Tottenham Hotspur in de 96e minuut, dankzij de inmiddels verdwenen uitdoelpuntregel, naar de finale.

Ajax dé corona-kampioen

Het seizoen 2019/20 was minder succesvol, deels dankzij de coronapandemie. Toch zitten er een paar uitzonderlijke wedstrijden bij. Ajax begon het seizoen met een prijs. In de strijd voor de Johan Cruijff Schaal werd er met 2-0 afgerekend met PSV, die als tweede plaats van de competitie mee mocht doen omdat Ajax de dubbel pakte. Kasper Dolberg liet de ArenA al in de eerste minuut kolken, toen hij meteen de score wist te openen. Daley Blind schoot met een streep richting de kruising de Amsterdammers in de tweede helft op rozen.

In de Eredivisie waren er niet megaveel topwedstrijden. Vanaf midden maart lag de competitie ook stil vanwege de coronamaatregelen. Wel zat er een geweldige Klassieker tussen. Feyenoord werd met speels gemak met een dikke 4-0 overwinning naar huis gestuurd. Binnen tien minuten stond het dankzij Ziyech en Tagliafico al 2-0 voor Ajax. Neres en Van de Beek maakten de vierklapper voor de rust al compleet. Officieel kroonde niemand zich tot kampioen van de Eredivisie dat jaar, maar aan het einde van de verkorte rit stonden de Amsterdammers 'gewoon' op de eerste plaats.

De Champions en de Europa League dat seizoen waren niet echt over om naar huis te schrijven. Ajax werd derde in de poule met Chelsea, Valencia en Lille en werd vervolgens uit de Europa League geknikkerd door het anti-voetbal spelende Getafe. De wedstrijd die het meest bijblijft van dat Europese avontuur is het ongelooflijke gelijkspel uit bij Chelsea. Een dramatische scheids die twee rode kaarten aan Ajax gaf achterelkaar - voor Blind en Joël Veltman -, waarvan die van Veltman niet eens zou moeten kunnen. Een werelddoelpunt van Ziyech vanuit een vrije trap en twee penalty's voor Chelsea. Er kan rustig gezegd worden dat het die wedstrijd niet mee zat.

Ajax pakt opnieuw de dubbel

Vooropstellend, het Europese seizoen ging opnieuw niet zoals Ajax het het liefst zou hebben gezien. De Amsterdammers werden opnieuw derde in de groepsfase en werden daardoor naar de Europa League gestuurd. Uiteindelijk strandde Ajax in de kwartfinale tegen AS Roma. In Nederland was het succes wel wederom groot. Zowel de landstitel als de beker werden opnieuw gewonnen.

Tijdens de bekercampagne rekende Ajax met een aantal zware tegenstanders af. FC Utrecht werd onder andere in een heen-en-weer wedstrijd met 5-4 verslagen, dankzij een laat doelpunten van Tadic. Voor de rest rekenden de Amsterdammers af met AZ (0-1), PSV (2-1), sc Heerenveen (0-3) en in de finale met Vitesse (2-1). Neres schoot in de 91e minuut Ajax naar de dennenappel.

In de Eredivisie vielen dat seizoen twee wedstrijden op. Eén daarvan was de 0-13 overwinning op VVV Venlo. Onder andere dankzij vijf doelpunten van Lassina Traore en nog een scala aan andere doelpuntenmakers kwam de grandioze overwinning als nummer één binnen van de hoogste uitslagen van deze eeuw. De andere wedstrijd die je als Ajacied niet snel mag vergeten is die van speelronde 32. Ajax kroonde zich tegen FC Emmen als kampioen van Nederland en mocht de speelronde daarna naar de Kuip. Feyenoord maakte geen erehaag voor de kersverse kampioen en werd vervolgens met 0-3 afgestraft. Twee eigen doelpunten en Mohammed Kudus zorgden voor de eindstand. Edson Álvarez pakte vlak voor rust nog rood, maar ook in de tweede helft waren de Amsterdammers heer en meester.

Laatste jaar Ten Hag-tijdperk

Ajax begon het afgelopen seizoen met een dramatische start. PSV versloeg Ajax met maar liefst 0-4 en ging er vandoor met de Johan Cruijff Schaal. Daarna ging de knop voor de competitie om bij de Amsterdammers en wonnen ze zelfs negen keer met 5-0 (NEC, Vitesse, twee keer Fortuna Sittard, RKC, Willem II, FC Twente, sc Heerenveen en PSV). De 5-0 overwinning op de Eindhovenaren was de ultieme revanche voor het pak slaag aan het begin van het seizoen. Ook SC Cambuur werd niet gespaard dit seizoen. De Friezen kwamen met goede moed richting Amsterdam, maar stonden voor de rust al met 4-0 achter. Vijf extra doelpunten in de tweede helft zorgden voor een dikke 9-0 als eindstand. Een drama voor Cambuur, terwijl de Ajax-supporters liever de tien zagen die de hele wedstrijd klonk door de ArenA.

In de groepsfase van de Champions League kreeg Ajax iets voor elkaar wat maar weinig ploegen in het miljardenbal was gelukt, alle zes de groepswedstrijden werden gewonnen. Met als ongelooflijke uitblinkers de 1-5 overwinning op Sporting Portugal - mede dankzij vier doelpunten van Sébastien Haller - en de Real-uit-achtige 4-0 overwinning op Borussia Dortmund, waar Ajax de sterren van de hemel speelde. Helaas kwam het sprookjesachtige Champions League avontuur te vroeg ten einde, de Amsterdammers werden door Benfica uitgeschakeld.

Bas Velzel (Twitter: @BasVelzel | e-mail: b.velzel@ajaxshowtime.com)

Sportbookies had vorige week 80 procent goed. Check de beste wedtips voor voetbal voor dit weekend. Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.