Oranje doet goede zaken in EK-kwalificatie met 3-0 overwinning op Griekenland

door Jon van Dam 1620

Het Nederlands Elftal heeft goede zakengedaan in de strijd om kwalificatie voor het EK 2024 in Duitsland. Oranje won in het Philips Stadion met 3-0 van Griekenland, dat al in de eerste helft over de knie werd gelegd. Marten de Roon, Cody Gakpo en Wout Weghorst zorgden voor de Nederlandse treffers.

Steven Berghuis, de enige Ajacied in de selectie van het Nederlands Elftal, begon op de bank in Eindhoven. Voormalig Ajacieden Frenkie de Jong en Daley Blind kregen wel een basisplaats in het elftal van bondscoach Ronald Koeman. De Grieken lieten in het eerste kwartier zien dat ze niet naar Nederland afgereisd waren om de bus te parkeren. Toch was het na iets meer dan een kwartier Nederland dat de score opende. Uit een corner legde Denzel Dumfries de bal klaar voor De Roon. De middenvelder van Atalanta wist de bal keurig in het doel van keeper Odysseas Vlachodimos te schieten.

Tien minuten na de openingstreffer kreeg Oranje een goede mogelijkheid. Xavi Simons dribbelde een aantal Grieken voorbij en schoot van afstand op het vijandelijke doel. Omdat zijn inzet werd getoucheerd had Vlachodimos veel moeite om de bal uit het doel te houden. Enkele ogenblikken later was daar alsnog de 2-0. Na een flitsende aanval gaf rechtsback Dumfries de bal voor op Gakpo. De aanvaller van Liverpool handelde snel en verdubbelde de score. Even werd er door de VAR nog gekeken of er geen sprake was van buitenspel, maar de Engelse arbiter Michael Oliver gaf aan dat het doelpunt geldig was.

Nederlandse storm zorgt voor ruime voorsprong bij rust

Nederland ging vrolijk door met aanvallen en weer was het Dumfries die positief betrokken was bij een aanval. Vanaf een meter of twintig raakte de rechtsback onfortuinlijk de paal. In de 39e minuut wist Oranje wel voor de derde keer het net te vinden. Na een goede aanval via Gakpo en Dumfries was Wout Weghorst ditmaal het eindstation. De lange spits van Hoffenheim knikte de bal met het hoofd achter Vlachodimos: 3-0. Een perfecte eerste helft voor Koeman en zijn manschappen.

In het tweede bedrijf koos Griekenland ervoor om zich niet naar de slachtbank te laten leiden. Het druk zetten vond voornamelijk op de eigen helft plaats, zodoende was Oranje het eerste kwartier na rust veelvuldig in balbezit. Via een voorzet van Kostas Tsimikas werden de bezoekers alsnog gevaarlijk. Liverpool-teamgenoot Virgil van Dijk werkte de bal en het gevaar weg. In de 65e minuut kwam oud-Ajacied Noa Lang binnen de lijnen, hij verving Gakpo.

Het werd duidelijk dat Nederland in het restant van de wedstrijd wat gas terugnam. Griekenland was wat vaker in balbezit, zonder dat de ploeg van Gustavo Poyet echt tot kansen kwam. Zo’n tien minuten voor tijd kwam er met Matthijs de Ligt nog een ex-Ajacied in de ploeg. De centrale verdediger, die momenteel geen basisplaats heeft bij Bayern München, kwam in het veld voor Denzel Dumfries. In de slotfase gebeurde er niets noemenswaardigs meer in Eindhoven, waardoor Nederland een probleemloze avond beleefde.

Oranje zondag in actie tegen Ierland

Nederland doet goede zaken met de overwinning op Griekenland. Door de zege komt de ploeg op zes punten uit drie wedstrijden, een puntenaantal dat goed is voor de tweede plek in Groep B. Griekenland staat eveneens op zes punten, maar heeft een wedstrijd meer gespeeld. Daarnaast is het zo dat onderling resultaat beslissend is, mocht Nederland aan het eind van de rit evenveel punten hebben als de Grieken. Frankrijk staat er, door de 2-0 zege op Ierland, riant voor. Les Bleus haalden de maximale score met vijftien punten uit vijf wedstrijden. Zondag komt het Nederlands Elftal weer in actie. In Dublin is Ierland dan de tegenstander.