Nederland wint in absolute slotfase tijdens debuut Brobbey en zet grote stap richting EK

door NielsOpdam 2457

Het Nederlands elftal heeft maandagavond met 0-1 gewonnen op bezoek bij Griekenland. Door een laat doelpunt van Virgil van Dijk zet Oranje een hele grote stap richting het EK van volgend jaar in Duitsland. Steven Bergwijn startte in de basisopstelling, terwijl Brian Brobbey na een uur mocht invallen. De Ajax-spits maakte daarmee zijn debuut in het Nederlands elftal.

Vooraf werd er gevreesd voor een heksenketel in de Griekse hoofdstad, maar daar was helemaal geen sprake van. In de OPAP Arena - waar Ajax recent tegen AEK Athene speelde - was het juist erg rustig. Nederland en Griekenland begonnen ook rustig aan het duel in Athene.

Lutsharel Geertruida wachtte na zo’n dertien minuten te lang met spelen en raakte de bal daardoor kwijt. De Feyenoord-verdediger wilde de bal terug veroveren en kreeg daarbij een gele kaart. Geertruida schoot de bal daarna ook nog weg, maar kreeg van de scheidsrechter geen tweede kaart. Even later kwamen de Grieken goed weg. Er werd hands gemaakt binnen het zestienmetergebied van de thuisploeg, maar de videoscheidsrechter zag er uiteindelijk geen penalty in.

Na 25 minuten kreeg Oranje wél een strafschop. Quilindschy Hartman gaf een voorzet, die in de zestien van Griekenland belandde. Van Dijk werd naar beneden getrokken in het vijandelijke strafschopgebied, waardoor het Nederlands elftal een penalty kreeg. Wout Weghorst ging achter de bal staan en schoot de penalty slecht in. Odisseas Vlachodimos stopte de strafschop redelijk eenvoudig.

Vlak voor rust kreeg Bergwijn nog een grote mogelijkheid namens het Nederlands elftal. De Ajax-aanvoerder moest de bal in één keer schieten, maar zijn poging werd gestopt door de Griekse doelman. In de rust mocht Geertruida in de kleedkamer blijven. Hij werd vervangen door Donyell Malen. Kort na rust kreeg Bergwijn opnieuw een kans namens Oranje. De Ajacied liep met de bal richting het vijandelijke doel en kon de bal naar Weghorst spelen. Bergwijn koos ervoor om zelf te schieten, maar zag zijn schot gekeerd worden door Vlachodimos.

Rond het uur wisselde Koeman opnieuw bij Oranje. Dat was een mooi moment voor Brobbey. De Ajacied kwam binnen de lijnen voor Weghorst. Daarmee maakte Brobbey zijn debuut in het Nederlands elftal. Verder werd Xavi Simons naar de kant gehaald voor Joey Veerman. In de slotfase zetten de Grieken nog een slotoffensief in, maar daar kwamen geen grote mogelijkheden uit voor de thuisploeg.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd kreeg Nederland nog een strafschop. AZ-spits Vangelis Pavlidis haalde Denzel Dumfries onderuit, waardoor de bal op de stip belandde. De VAR riep de scheidsrechter nog wel even naar het scherm, omdat Brobbey daarvoor een overtreding zou hebben gemaakt, maar daar was volgens de arbiter geen sprake van. Van Dijk ging achter de bal staan en benutte de strafschop. Hij schoot Oranje in de absolute slotfase op een 0-1 voorsprong in Athene.

Brobbey leek in de slotminuut nog onderuit getikt te worden in het zestienmetergebied van Griekenland. De VAR riep de scheidsrechter naar de kant, maar de arbiter besloot uiteindelijk geen penalty te geven aan de Ajax-spits. Door de uiteindelijke overwinning in Griekenland is het EK een flink stuk dichterbij voor het Nederlands elftal.

Opstelling Griekenland:

Vlachodimos; Rota, Mavropanos, Retsos, Koulierakis (61' Siopis); Bakasetas (60' Fountas), Kourbelis (60' Bouchalakis), Mantalos (81' Pavlidis); Masouras (77' Giakoumakis), Ioannidis, Tsimikas.

Wissels Griekenland:

Paschalakis, Dioudis, Bouchalakis, Chatzigiovanis, Fountas, Giakoumakis, Giannoulis, Goutas, Konstantelias, Pavlidis, Pelkas, Siopis.

Opstelling Nederland:

Verbruggen; Geertruida (46' Malen), Van Dijk, Aké; Dumfries, Wieffer (81' De Roon), Reijnders, Hartman (74' Van de Ven); Xavi Simons (62' Veerman), Weghorst (62' Brobbey), Bergwijn.

Wissels Nederland:

Noppert, Olij, Blind, Brobbey, Frimpong, Maatsen, Malen, De Roon, Stengs, Veerman, Van de Ven, De Vrij.

0-1 Virgil van Dijk (90+3', pen.)

- Na 28 minuten mistte Wout Weghorst een strafschop namens het Nederlands elftal.