Ajax O17 verliest topper in eigen huis van PSV; Ajax O18 niet verder dan gelijkspel bij Vitesse

door Cristian de Jong 143

Dit is het livetopic van de wedstrijden van de Ajax-jeugd van zaterdag 9 maart. Om 12.00 uur gaan de jeugdteams van Ajax los! Allereerst begint Ajax O17 in eigen huis de dag met een topper tegen PSV. Tegelijkertijd komt Ajax O18 in Arnhem in actie tegen de leeftijdsgenoten van Vitesse. Daarnaast komt Ajax O16 nog in actie tegen AZ en speelt Ajax O15 op bezoek bij ADO Den Haag. De topper van Ajax O17 wordt tevens live uitgezonden op Ajax.nl, het YouTube-kanaal van Ajax en de Ajax-app. Volg de wedstrijden hier live en praat mee!

FT | Ajax O17 - PSV O17 (1-2)

Ajax O17 heeft zaterdagmiddag de topper tegen PSV nipt met 1-2 verloren. De Amsterdammers kwamen op voorsprong, maar de Eindhovenaren wisten deze voorsprong om te buigen in een overwinning. PSV vergroot hiermee het gat met Ajax in de competitie. Doelpuntenmaker voor Ajax was Emre Ünüvar.

De eerste helft van de topper tussen Ajax en PSV was er één om van te smullen. Ajax kreeg het vanaf de aftrap direct lastig. De leeftijdsgenoten van PSV voerden de druk gelijk op en daar hadden de Amsterdammers moeite mee. Scoren deden de Eindhovenaren echter niet. Langzamerhand beet Ajax van zich af. Het kon de bal langer in de ploeg houden en PSV werd steeds meer teruggedrongen. Na een knappe combinatie van de talenten van Ajax belandde de bal zomaar bij Ünüvar in de zestien van PSV. Het talent deed wat het moest doen en schoof de bal langs de keeper: 1-0.

Kansen bleven in het vervolg van de eerste helft ontstaan. Niet alleen Ajax, maar ook PSV bleef gevaarlijk. Uiteindelijk wist de ploeg uit Eindhoven zichzelf te belonen, door de 1-1 op het scorebord te zetten. Men ging zodoende rusten met een gelijke tussenstand. Alles om nog voor te spelen in het tweede deel van deze mini-topper.

De talenten van beide ploegen gingen in de tweede helft verder waar het gebleven was. Kansen over en weer, maar geen van beide ploegen wist vroeg in de tweede helft de voorsprong te pakken. In de 73e minuut waren het uiteindelijk de bezoekers voor de tweede keer wisten te scoren. Een domper voor Ajax, dat ineens tegen een 1-2 achterstand aankeek. De Amsterdammers waren nu zowat verplicht om ruimtes weg te geven, om zo een gelijkmaker te zoeken.

Dit lukte Ajax echter niet en zo vergroot PSV het gat met de Amsterdammers. Een pijnlijke nederlaag voor Ajax, dat het gevoel zal hebben dat de stand ook zomaar anders had kunnen eindigen.

Van der Velde; Puljhun, Van der Lans, Bouwman (Amour, 79'), Pereira da Gama; Luijer (Enoh, 79'), Steur, De Koning (Veltman, 86'); Abildgaard (Mechrouh, 67'), Ünüvar (Kovacs, 79'), Messori (Concincion, 86').

El Hani, Amour, Enoh, Concincion, Mechrouh, Kovacs, Veltman.

1-0 Emre Ünüvar (22')

1-1 PSV O17 (37')
1-2 PSV O17 (73')

FT | Vitesse O18 - Ajax O18 (2-2)

Ajax O18 en Vitesse O18 hebben elkaar in een leuk duel in evenwicht gehouden. Op bezoek bij de Arnhemmers kwam Ajax niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Doelpuntenmakers voor Ajax waren Skye Vink en Zakaria Ouazane.

Terwijl Ajax O17 in eigen huis de topper speelde tegen PSV, ging Ajax O18 op bezoek in Arnhem voor een uitwedstrijd tegen Vitesse. De wedstrijd begon uitstekend voor Ajax. De ploeg uit Amsterdam kwam binnen tien minuten al op voorsprong. Vink tikte in de negende minuut een hoekschop binnen en zette zijn team op een vroege voorsprong.

Ajax hield controle over de wedstrijd. Er braken rustige fases door in het duel met de Arnhemmers, die nog niet veel konden creëren. Waar men dacht dat 0-1 de ruststand ging worden, kwam Vitesse vrijwel uit het niets met een antwoord. Ook dit doelpunt ontstond uit een hoekschop en kon van dichtbij hard het doel in worden geschoten: 1-1. Dit was dan ook gelijk de ruststand.

Ajax moest op zoek naar een tweede doelpunt in het tweede gedeelte van de wedstrijd. Kansen ontstonden dan ook voor Ajax, maar ook Vitesse deed hier en daar wat terug. Toch was daar dan het doelpunt waar Ajax naar op zoek was. Invallers Kayden Wolff en Ouazane zorgden voor de tweede Amsterdamse treffer, na een goed uitgespeeld doelpunt.

Vitesse toonde veerkracht, want het wist in de slotfase wederom terug te komen van een achterstand. En op wat voor manier: een fraaie vrije trap van zo’n 25 meter werd via de onderkant van de lat binnen geschoten. Ajax kreeg niet veel later nog twee mega kansen, maar wist deze niet te verzilveren. Zodoende bleef de stand 2-2 en gingen beide ploegen met een puntje het veld af.