Kansloos Ajax begint belangrijke week met nederlaag op bezoek bij FC Twente

door NielsOpdam 9569

Ajax heeft zondagmiddag met 3-1 verloren op bezoek bij FC Twente. De Amsterdammers stonden na elf minuten al met 2-0 achter in Enschede. Brian Brobbey deed nog iets terug namens de ploeg van Maurice Steijn, maar daar bleef het ook bij van Ajax' zijde. Hierdoor staat Ajax na vier wedstrijden - met vijf punten - op de twaalfde plek.

Steijn koos in de Grolsch Veste voor drie basisdebutanten. Borna Sosa, Sivert Mannsverk en Chuba Akpom mochten vanaf het begin meedoen bij Ajax. Daarnaast keerden Steven Bergwijn en Steven Berghuis terug bij de Amsterdammers. Laatstgenoemde begon als nummer tien, terwijl Akpom de rechtsbuitenpositie moest invullen.

Het duel was amper onderweg of FC Twente kreeg een grote kans. Manfred Ugalde kreeg binnen een minuut een grote kans, maar de spits stuitte op Jay Gorter. Kort daarna kreeg ook Ajax een mogelijkheid. Brobbey liep met de bal richting het doel van FC Twente, maar de aanvaller schoot in het zijnet.

Na zeven minuten ging het echter mis voor Ajax. Josip Šutalo gleed uit, waarna Michel Vlap kon schieten. Zijn inzet werd eerst gekeerd, maar Daan Rots benutte de rebound en schoot FC Twente op voorsprong. Nog geen vijf minuten na de 1-0 viel de 2-0 voor FC Twente. Sem Steijn kon vrij afronden tegen de ploeg van zijn vader. Ajax kende een rampzalig begin in Enschede.

FC Twente was de bovenliggende partij en kreeg ook de beste kansen. Rond het halfuur kreeg Steijn opnieuw een grote kans namens FC Twente. Het elftal van Joseph Oosting had een goede aanval, maar Steijn schoot uiteindelijk op de lat namens de thuisploeg. Terwijl FC Twente de overhand had, kwam Ajax uit het niets op 2-1. Jorrel Hato stuurde Sosa diep. De Kroatische verdediger gaf een goede assist, waarna Brobbey de aansluitingstreffer binnenschoot.

Ajax ging met een 2-1 achterstand de rust in en dat mag je gerust een wonder noemen. Steijn greep in en bracht Anton Gaaei en Kenneth Taylor voor Devyne Rensch en Mannsverk. Ondanks de wissels aan de kant van Ajax begon FC Twente ook goed aan de tweede helft. Het elftal van Oosting kreeg een aantal grote mogelijkheden, maar het bleef 2-1.

Na 51 minuten kreeg Ajax via Akpom nog wel een kans. Berghuis speelde de bal naar Sosa, die de bal richting Brobbey speelde. De Ajax-spits raakte de bal verkeerd, waarna de bal voor de voeten van Akpom belandde. Hij schoot de bal naast het doel. Daarna waren de kansen weer voor FC Twente. Ugalde schoot van buiten de zestienmeter op het doel van Ajax, maar zijn inzet werd opnieuw gestopt door Gorter.

Steijn wisselde in de tweede helft nog drie keer. Hij bracht Georges Mikautadze, Branco van den Boomen en Carlos Forbs voor Akpom, Benjamin Tahirović en Berghuis. Bij FC Twente kwamen er twee bekenden in het veld. Oosting bracht Carel Eiting en Naci Ünüvar. Laatstgenoemde deed Ajax uiteindelijk pijn, want na 79 minuten schoot uitgerekend hij de 3-1 binnen in de Grolsch Veste. Daarmee was de wedstrijd beslist.

In de resterende minuten gebeurde er niet veel noemenswaardigs. FC Twente kreeg in de blessuretijd nog een kans via Mitchell van Bergen, maar de snelle aanvaller schoot voorlangs. Ajax verliest zo met 3-1 in Enschede. De Amsterdammers starten slecht aan een belangrijke week. Donderdagavond ontvangt Ajax Olympique Marseille in de groepsfase van de Europa League, terwijl zondag de thuiswedstrijd tegen Feyenoord op het programma staat.