Jong Ajax komt te laat op gang en komt tegen Helmond Sport niet verder dan gelijkspel

door BadembaBarrie 65

Jong Ajax heeft de laatste wedstrijd van 2021 gelijkgespeeld. Op Sportpark de Toekomst hadden de Amsterdamse beloften bijna constant het betere van het spel, maar kwam het aanvalsspel te laat op gang. De ploeg van John Heitinga scoorde wel, maar incasseerde ook en dus kwam het tegen Helmond Sport niet verder dan 1-1.

Jong Ajax was vanaf het eerste moment de bovenliggende partij en dat had na vier minuten in de 0-1 moeten resulteren. Een lage voorzet vanaf de rechterkant belandde voor de voeten van de kersverse Ajax 1-debutant Kristian Hlynsson. De overtuiging waarmee de IJslander zijn penalty in het eerste benutte ontbrak echter in deze poging, waardoor doelman Mike Havekotte de bal ternauwernood uit zijn doel kon houden.

In het vervolg hielden de Amsterdamse beloften het overwicht, maar in het eerste half uur wisten ze een niet verder te komen dan een naast geschoten vrije trap van Max de Waal en een voor Havekotte relatief eenvoudig te pakken schot van Naci Ünüvar. Helmond wist er nog minder tegenover te stellen en kwam in hetzelfde tijdsbestek slechts tot enkele weggewerkte voorzetten. De ploeg wekte verder echter ook niet de indruk dat het voor veel meer dan een punt naar Amsterdam was afgereisd.

Jong Ajax voetbalde daarentegen in een te laag tempo om de Helmondse muur te slechten, waardoor echt grote kansen uitbleven. Op slag van rust zorgde Amourricho van Axel Dongen nog voor wat opwinding door van rechts langs een paar tegenstanders te dribbelen en met zijn linkerbeen een poging te wagen. Het schot was hard zat, maar ging niet genoeg richting de hoek, waardoor Havekotte de bal opnieuw zonder al te veel moeite uit zijn doel kon houden. Zodoende was 0-0 de weinig verrassende ruststand.

Bij de start van de tweede helft leek Jong Ajax iets meer urgentie in het spel te leggen. Zonder dat het direct kansen opleverde, waren de eerste minuten na rust hoopgevend door het verhoogde tempo dat de Amsterdammers aan de bal hanteerden en de felle druk die er op de Helmondse defensie werd gezet. Toch waren het de bezoekers die na 54 minuten de leiding pakten. Uit wat praktisch de eerste geslaagde aanval was kreeg Jellert van Landschoot de bal desondanks met het nodige geluk voor de voeten om hem vervolgens beheerst in de verre hoek te schuiven.

De tegengoal leek een mentale tik voor Jong Ajax, want de ploeg begon balverlies te lijden op plekken waar dat zelfs in de eerste helft niet gebeurde. Helmond werd bovendien gevaarlijker en zette Jay Gorter tot tweemaal toe aan het werk. Dat deed de doelman beide keren echter met verve, waardoor zijn ploeg in ieder geval qua stand in de wedstrijd bleef.

Naarmate de tweede helft vorderde kwam Jong Ajax geleidelijk beter terug in het duel en na een kleine zeventig minuten leverde dat de gelijkmaker op. Ünüvar draaide een hoekschop scherp in en Enric Llansana timede goed en verlengde de bal tegen de touwen van de verre hoek voor 1-1.

Daar waar de gelijkmaker nog voor een mentale tik voor Jong Ajax leek te zorgen, had de gelijkmaker ogenschijnlijk het tegenovergestelde effect. De ploeg van John Heitinga leek er ineens weer volop in te geloven en had enkele minuten later al op voorsprong kunnen komen. Hlynsson kreeg tot tweemaal toe de mogelijkheid om vanuit de zestien richting doel te vuren. Zijn eerste poging was nog lastig, gezien hij niet vol kon uithalen. Zijn poging met links rolde dan ook naast. Bij de tweede mogelijkheid kwam de IJslander echter één op één met Haverkotte te staan. Ook ditmaal wist hij de doelman echter niet te verschalken; de bal raakte de benen van de keeper en kon daarna worden weggewerkt.

In de slotfase kregen beide ploegen nog kansen op de winst. Bij Helmond was Van Landschoot de gevaarlijkste man en dat bewees hij andermaal door een gevaarlijke lage voorzet in de doelmond van Jong Ajax te geven. Er bleek echter geen teamgenoot in staat de bal van het laatste zetje te voorzien. Aan de andere kant waren invallers Christian Rasmussen en Terrence Douglas beiden dichtbij met schoten vanuit de zestien. Haverkotte was echter scherp en hield beide pogingen eruit. In de allerlaatste minuut waagde Llansana nog een poging voor zijn tweede van de avond. Zijn kopbal was echter een eenvoudige prooi voor opnieuw Haverkotte en dus eindigde het duel in 1-1.

Gorter; Van Gelderen, Llansana, Musampa, Salah-Eddine (Baas 71'); Warmerdam (Douglas 83'), Hlynsson, Fitz-Jim (Van der Sloot 71'); Van Axel Dongen (Rasmussen 59'), De Waal (Martha 71'), Ünüvar.

Setford, Van der Sloot, Douglas, Hillen, Baas, Dirksen, Rasmussen, Martha, Giovanni.