Jong Ajax komt slechte eerste helft niet te boven en verliest van Helmond Sport

door BadembaBarrie 365

Jong Ajax is er niet in geslaagd om de zege op SC Cambuur een goed vervolg te geven. Op bezoek bij Helmond Sport speelden de Amsterdamse beloften zeker voor rust een slechte wedstrijd. Na 45 minuten keek Jong Ajax tegen een 2-0 achterstand aan. En hoewel de ploeg van Dave Vos na rust de rug enigszins rechtte, was het onvoldoende om de achterstand ongedaan te maken. Het eindigde in 3-1 voor de thuisploeg.

De wedstrijd in Helmond kende een wat trage start. In het eerste kwartier kwamen geen van beide ploegen tot echt grote kansen, al was de thuisploeg wel dreigender. Jong Ajax probeerde op te bouwen, maar was daarin vaak slordig. Doordringen tot de eindfase lukte niet en dus creëerde de ploeg van Dave Vos geen kansen.

Naarmate het duel vorderde kwam de thuisploeg wel tot grotere kansen. Pius Krätschmer kopte de bal uit een hoekschop gevaarlijk in en Julian Rijkhoff moest voor de tweede keer in één week redding brengen op de doellijn. Thuis tegen SC Cambuur deed de spits dat ook al. Aan de overzijde was hij ook betrokken bij Jong Ajax’ enige momentje van dreiging tot dat moment. Uit een hoekschop van Kian Fitz-Jim kon Rijkhoff uiteindelijk schieten, maar via Doke Schmidt ging de bal achter.

Na ruim een halfuur kwam Helmond Sport op voorsprong. Joseph Amuzu kwam door over links, nadat Julian Brandes de bal verloor in de opbouw. Tom de Graaff wist de eerste inzet nog te keren, maar toen Anthony van den Hurk de bal in de rebound voor de voeten kreeg, moest hij het antwoord schuldig blijven.

Jong Ajax ging niet bepaald beter voetballen van de achterstand. Integendeel, Helmond kwam steeds beter in de wedstrijd en Jong Ajax oogde vrij kansloos. De 2-0 van Van den Hurk zat er niet per se aan te komen, maar was ook niet geheel onlogisch. Uit de beste Helmondse aanval tot dat moment kwam de bal voor de voeten van Arno van Kellegom, die het leerwerk vanaf rechts strak en laag voortrok op Van den Hurk. Die kon er zo tegenaan lopen en verdubbelde de voorsprong en zijn doelpuntenaantal.

Voor rust wist Jong Ajax alleen via een afstandsschot van Fitz-Jim nog iets terug te doen. Met drie wissels in de rust - Alvaro Henry, Kayden Wolff en Rico Speksnijder voor Julian Brandes, Julian Rijkhoff en Yoram Boerhout – liet Dave Vos dan ook duidelijk blijken wat hij van de het spel van zijn ploeg vond.

Die wissels sorteerden effect, want Jong Ajax begon beter te spelen en kreeg enkele goede kansen. Zo kwam zag Tristan Gooijer een fraai solodoelpunt maar net verijdeld worden door Wouter van der Steen. Kort daarna had Wolff bij de tweede paal de 2-1 móeten maken. Hij hoefde de bal na een lage voorzet van Jaydon Banel alleen nog maar een tikje richting doel te geven, maar slaagde daar tot zijn eigen ontsteltenis niet in en werkte het leerwerk in plaats daarvan over.

Om de klap voor Wolff extra hard te maken, kwam Helmond kort daarna ook nog eens op 3-0. Pius Krätschmer won het kopduel van Silvano Vos en werkte de bal snoeihard in de verre bovenhoek, waarmee hij het duel in het slot gooide.

Jong Ajax bleef zoeken naar een treffer en kreeg hier en daar ook wel wat kansen. Banel kon vanuit de zestien net niet bij een lage voorzet, die hij anders voor het intikken leek te hebben. Even later kon Wolff met een gelukje alleen op Wouter van der Steen af. Ook oog in oog met de doelman wist de aanvaller echter niet te scoren. Zijn poging leverde Jong Ajax slechts een hoekschop op.

Uit die hoekschop wist Jong Ajax dan uiteindelijk toch te scoren. Wolff kwam het hoogst van iedereen en kopte de bal richting de verre hoek. Bij de tweede paal stond Tristan Gooijer om de bal het laatste zetje te geven. Het was een treffer die Jong Ajax toekwam, op basis van de tweede helft. Die kwam echter te laat om nog een serieus verschil te maken. Het eindigde zodoende in 3-1 in Helmond.