Jong Ajax herstelt zich en pakt een punt bij GAE

door Finn Dekker 53

Vrijdagavond hebben Go Ahead Eagles en Jong Ajax de punten gedeeld in Deventer. In De Adelaarshorst hadden de Amsterdammers in de eerste helft weinig te vertellen, maar na rust voetbalde de ploeg zich naar een punt door een goal van Jurgen Ekkelenkamp. Het hadden er drie kunnen zijn als de in de slotfase verkregen strafschop was verzilverd.

Jong Ajax kon het duel niet slechter beginnen. Na de aftrap kreeg de thuisploeg vrijwel gelijk een corner tegen. Via Sam Beukema werd deze bij de tweede paal binnen getikt. Daarna bleef Go Ahead de gevaarlijkste ploeg, meermaals via hoekschoppen. Verder loerde de thuisploeg met snelheid voorin vooral op de counter, hetgeen vaak lukte via de flanken.

De Amsterdammers hadden zelf moeite om kansen te creëren. Met Carel Eiting, die wederom wedstrijdritme opdeed na zijn blessure, Ekkelenkamp en Kik Pierie in de ploeg werd gezocht naar een opening in de defensie van Kowet. Het probleem was echter het trage baltempo, waardoor de thuisploeg vaak kon groeperen voor het eigen doel. Jong Ajax creëerde zodoende geen enkele grote kans. Go Ahead daarentegen, had via Jaroslav Navratil op 2-0 moeten komen, maar de rechtsbuiten stiftte de bal vanuit kansrijke positie naast.

In de tweede helft kwam Jong Ajax beter voor de dag. Hoewel de eerste grote kans na rust voor spits Maecky Ngombo van Go Ahead was met een kopbal, waren het daarna de Amsterdammers die de goal van de thuisploeg bestormden. Lassina Traoré was eerst dichtbij, maar zijn poging werd tegengehouden. Daarna lukte het Ekkelenkamp wél om te scoren. De nummer tien nam de bal prachtig mee door de benen van zijn directe tegenstander en rondde vervolgens af in de linkerhoek.

Na de gelijkmaker bleef Jong Ajax de betere partij. Veel ging over links, waar veel dreiging kwam van de ingevallen Quinten Timber. De linksbuiten van de avond maakte het spel met Ryan Gravenberch en Ekkelenkamp in het tweede bedrijf. Maar ook Go Ahead liet zich nog gelden. Navratil leek een vrije doortocht te hebben, maar met een knappe tackle wist Juan Castillo een kansrijke mogelijkheid af te stoppen.

In de slotfase waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Beide clubs kregen mogelijkheden om het duel naar zich toe te trekken. Jong Ajax kreeg de grootste. De scheids constateerde namelijk hands in de zestien en gaf een penalty aan de Amsterdammers. Traoré miste echter vanaf elf meter. Zodoende bleef het bij een 1-1 gelijkspel.