Jong Ajax geeft voorsprong uit handen, maar vecht zich toch terug tot eerste punt van het seizoen

door BadembaBarrie 487

Jong Ajax is van de nul af. Op Sportpark de Toekomst speelden de Amsterdamse beloften een knotsgek duel met FC Emmen. Bij rust stond het 2-0 voor Jong Ajax, dat die voorsprong op dat moment ook verdiende. Na rust kwam Emmen echter terug en leek het er kort voor tijd zelfs met de winst vandoor te gaan. Een doelpunt van Kristian Hlynsson in blessuretijd redde uiteindelijk toch nog een punt voor de ploeg van Dave Vos.

Het duel was nog geen vier minuten oud, maar het had weinig gescheeld of Jong Ajax had alweer tegen een achterstand aangekeken. Julius Dirksen kon ineens doorlopen op een doorgeschoten bal, maar Charlie Setford stond in de één op één zijn mannetje en hield de brilstand op het bord. Dat stelde enkele minuten later David Kalokoh in staat om Jong Ajax op voorsprong te schieten, met een fraaie krul in de verre hoek. Het doelpunt mocht echter ook zeker voor een groot deel op het conto van Gabriël Misehouy, die zijn technisch vermogen tentoonstelde en twee tegenstanders op rij het bos instuurde, alvorens af te geven op Kalokoh.

De voorsprong betekende nog niet dat Jong Ajax ook domineerde, want Emmen drong direct na de 1-0 flink aan. Er volgde een periode van druk rond de Amsterdamse zestien en met een schot van dichtbij uit een hoekschop dacht Piotr Parzyszek de stand gelijk te kunnen trekken. Dat was echter andermaal buiten Setford gerekend, die de bal onder de lat vandaan tikte voor een nieuwe hoekschop.

Ook deze redding bleek nog belangrijker dan gedacht, want nog voor er twintig minuten gespeeld waren, kwam Jong Ajax op 2-0. Het doelpunt leek in veel opzichten erg op de 2-0. Misehouy kwam door over de linkerflank en gaf af naar binnen. Ditmaal ontving Mika Godts de bal, maar het resultaat was hetzelfde. Een goed geplaatst schot in de verre hoek, achter Jan Hoekstra.

Het was een doelpunt dat Jong Ajax duidelijk hielp om meer grip op het duel te krijgen. Zonder dat het kansen regende, gaf de ploeg van Dave Vos zelf ook minder weg, en was het vrij dominant in balbezit. Toch bleef Emmen gevaarlijk, middels een afstandsschot en een uitbraak over rechts. Dat bood Setford echter ook de kans zich te onderscheiden en dat deed de doelman dan ook, met goede ingrepen op beide pogingen.

Zo ging Jong Ajax rusten met een 2-0 voorsprong, maar wist het ook dat de wedstrijd nog niet gespeeld was. Dat bleek direct na rust ook wel, want Emmen schakelde een tandje bij en was al meermaals gevaarlijk met schoten van vlak buiten de zestien. Het Amsterdamse strafschopgebied in komen, lukte echter maar niet. Tot Olivier Aertssen na een klein uur een lange bal niet lekker in leek te schatten. Joey Konings ging er met de bal vandoor en hoewel Setford zijn poging nog stopte, kon de keeper de aansluitingstreffer van Cornelis Ubbink uit de rebound niet meer voorkomen.

Het was een doelpunt dat voor Jong Ajax net op het verkeerde moment viel. De storm van Emmen leek juist wat af te zwakken, maar de 2-1 blies het offensief logischerwijs nieuw leven in. Daarin voetbalde Jong Ajax in eerste instantie nog best aardig en had Misehouy de actie van de wedstrijd in huis. Hij passeerde in de kleine ruimte op schitterende wijze meerdere tegenstanders, maar in de zestien schoot hij uiteindelijk tegen een verdediger aan, in plaats van raak.

Richting het eidne van de wedstrijd leek het toch nog mis te gaan voor Jong Ajax. Ben Scholte tikte een kleine twintig minuten voor tijd van dichtbij de gelijkmaker binnen. Tien minuten later was de nummer 19 van FC Emmen ook nog verantwoordelijk voor de 2-3, uit een hoekschop. Zo leek Jong Ajax, ondanks goed spel en een 2-0 voorsprong bij rust, toch weer te gaan verliezen.

Kristian Hlynsson besloot in de 91e minuut echter anders. Na een goede actie van Raphaël Sarfo buitenom, kwam de bal op randje zestien voor de voeten van de IJslander. Die haalde venijnig uit en liet Hoekstra kansloos in de korte hoek. Ondanks enkele goede kansen voor Emmen in de blessuretijd, die vier minuten bedroeg, hield Jong Ajax stand en wist het zo het eerste punt van het seizoen binnen te slepen.

Setford; Jermoumi (Sarfo 63'), Aertssen, Brandes (Henry 63'), Gooijer; S. Vos, Hlynsson, G. Misehouy; Banel, Kalokoh (Chourak 74'), Godts (Van Axel Dongen 63')

De Graaff, Van Axel Dongen, Sarfo, Chourak, Henry, Speksnijder, Alders

Opstelling FC Emmen:

Hoekstra; Brouwer, Hardeveld, Smeets, Heylen; Vlak, Dirksen, Ubbink; Konings, Scholte, Parzyszek

Wissels FC Emmen:

Van Dorp, Oelschlagel, El Messaoudi, Askaro, Huijzer, BIkhan, Bernadou, Funke, D. Vos, A. Misehouy

1-0 David Kalokoh (12')
2-0 Mika Godts (19')
2-1 Cornelis Petrus Ubbink (57')
2-2 Ben Scholte (73')
2-3 Ben Scholte (82')
3-3 Kristian Hlynsson (90+1')

- FC Emmen wordt getraind door voormalig Ajacied Fred Grim. De oud-keeper speelde 101 wedstrijden voor de Amsterdammers. Ook tijdens zijn trainerscarrière is Grim werkzaam geweest bij Ajax. Zo was hij keeperstrainer bij Ajax 1 en vervulde hij ook de functie van hoofdtrainer bij Jong Ajax en de Onder-19.

- Bij de Emmenaren hebben Lorenzo Burnet, Julius Dirksen en Robin Schouten een verleden bij Ajax.