Hlynsson en Forbs bezorgen Ajax nipte uitoverwinning tegen NEC

door Jon van Dam 3858

Ajax heeft de eerste Eredivisie-uitwedstrijd van het seizoen gewonnen. Op bezoek bij NEC boekte de ploeg van John van 't Schip een nipte 1-2 zege. Kristian Hlynsson en Carlos Forbs zorgden voor de Amsterdamse goals.

Tijdens het eerste bedrijf was het Ajax dat de grootste kansen kreeg. Na acht minuten kreeg Brian Brobbey een kopkans nadat Jorrel Hato de bal doorkopte uit een corner van Steven Berghuis. De inzet van de spits ging echter ruim naast. Na 21 minuten gaf NEC het eerste teken van leven. Ex-Ajacied Sontje Hansen snelde voorbij Ar’Jany Martha, maar zijn voorzet kon niet binnengetikt worden door een teamgenoot. Enkele minuten later kreeg Ajax de grootste kans. Berghuis bracht linksbuiten Steven Bergwijn in stelling. Het schot van de aanvoerder vloog een metertje naast het doel van Jasper Cillessen.

In de 31e minuut waren de Amsterdammers wederom gevaarlijk. Geklungel van NEC in het eigen strafschopgebied leverde uiteindelijk balbezit voor Hlynsson op. De IJslander produceerde echter een rollertje richting Cillessen. Twee minuten later kopte Brobbey een voorzet van Anton Gaaei op doel, alleen bracht Cillessen redding. Uit de daaropvolgende corner was Berghuis ook dichtbij de 0-1. Beide teams zochten met de brilstand de kleedkamers op.

Brobbey erg belangrijk bij openingstreffer

Na rust bracht Van ’t Schip Josip Šutalo binnen de lijnen. De Kroaat verving Gaaei, waardoor Rensch als rechtsback kwam te spelen. Al snel werd Ajax gevaarlijk via Kenneth Taylor. De middenvelder vuurde een pegel af op het vijandelijke doel. Keeper Cillessen kon zijn inzet maar net tegen de lat tikken. In de 57e minuut kwam Ajax dankzij goed werk van Brobbey op voorsprong. De spits schudde een verdediger af en legde de bal panklaar voor Hlynsson. De IJslander kon makkelijk binnentikken: 0-1.

Na ruim een 66 minuten spelen werd Brobbey vervangen door Chuba Akpom in de punt van de aanval. Ajax ging niet per se beter spelen in het laatste kwart van de wedstrijd, al lukte het NEC ook niet om een slotoffensief in te zetten. In de 88e minuut zette invaller Forbs Ajax op 0-2. Na een goede voorzet van Berghuis vanaf de rechterkant kon de Portugees makkelijk afronden.

Ajax leek de overwinning binnen te hebben, ware het niet dat Elayis Tavsan namens NEC de aansluitingstreffer binnenschoot. De ingevallen rechtsbuiten liep Martha voorbij alsof hij er niet stond, om vervolgens Ramaj te passeren in de lange hoek. Via Banel miste Ajax nog een enorme kans op de 1-3, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar.