Flitsend Ajax wint overtuigend van FC Midtjylland

door Thijs Zwagerman 906

Ajax heeft woensdagavond op overtuigende wijze afgerekend met FC Midtjylland. De Amsterdammers creëerden ontzettend veel kansen en wonnen uiteindelijk met 3-1. Door de overwinning is Ajax in ieder geval verzekerd van minimaal de derde plaats in de Champions League-poule. Deze plek geeft recht op Europa League-voetbal na de winterstop.

Na een eervolle minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd ter nagedachtenis aan de woensdagmiddag overleden Diego Armando Maradona, begon Ajax aanvankelijk aftastend aan het Champions League-treffen met FC Midtjylland. De ploeg van trainer Erik ten Hag was geduldig aan de bal, maar gooide na acht minuten spelen het schroom van zich af. Na uitstekend inschuiven van Perr Schuurs en een kaats van Dusan Tadić kwam de bal uiteindelijk fortuinlijk bij Lassina Traoré terecht. Halfvallend schoot de Burkinese spits vanuit kansrijke positie over. De grote kans voor Traoré was echter het startsein voor de kansenregen die vervolgens zou volgen.

Enkele minuten later kon Zakaria Labyad bijvoorbeeld uithalen na een snelle uitbraak van Ajax. De inzet van Labyad was echter een gemakkelijke prooi voor de teruggekeerde FC Midtjylland-doelman Hansen. Een vele malen grotere kans kreeg Labyad ruim een minuut later op aangeven van David Neres. De Braziliaan legde de bal perfect neer voor de vrijstaande Labyad, maar de aanvallende middenvelder zag Hansen knap redden op zijn schot in de linkerhoek.

Na een klein halfuur spelen deed Traoré weer van zich spreken. Op de rand van het strafschopgebied van FC Midtjylland viel de bal goed voor zijn voeten, waarna de Ajax-spits met een geplaatst schot met de binnenkant van zijn rechterwreef de lat raakte. Uit de hieropvolgende doeltrap dwong Ajax middels goed drukzetten balverlies van FC Midtjylland af, waarna Neres andermaal een enorme kans bood aan een ploeggenoot. Dit keer stelde de rechtsbuiten Traoré in staat om de dikverdiende openingstreffer aan te tekenen, maar de spits hielp de grootste kans van de eerste helft om zeep door wild over te schieten. Ondanks een nieuwe mogelijkheid voor Labyad en een rakelings naast eindigende volley van Schuurs zocht Ajax vervolgens met de brilstand op het bord de kleedkamer op.

Direct na de pauze werd de ban echter op overtuigende wijze gebroken door Ryan Gravenberch. De achttienjarige middenvelder kreeg de bal van Tadić, nam aan en krulde vervolgens op uitermate fraaie wijze de 1-0 binnen. Via de onderkant van de lat viel de bal prachtig binnen en kwam Ajax dik verdiend op voorsprong. Noussair Mazraoui wist deze voorsprong in een mum van tijd vervolgens te verdubbelen. Na een fraaie aanval van achteruit, in een stroomversnelling gebracht door een uitstekende pass van Blind, bediende Tadić de opkomende Mazraoui op het perfecte moment. In de korte hoek knalde de rechtsback hierna de tweede Ajax-treffer van de avond tegen de touwen.

Aan de andere kant moest André Onana na een klein uur spelen vervolgens voor het eerst écht aan de bak. Een inzet van Anders Dreyer werd door de doelman van Ajax goed uit de hoek getikt, waarna het gevaar geweken was. Slecht nieuws kwam er enkele minuten later met het uitvallen van Blind. De verdediger ging erbij zitten en voelde aan zijn hamstring, waarna hij werd vervangen door Lisandro Martínez. Tegelijkertijd kwam ook Edson Álvarez binnen de lijnen. De Mexicaan verving Davy Klaassen.

Met de invallende latino’s nog koud in het veld bouwde Ajax na 66 minuten de voorsprong uit naar 3-0. Traoré troefde zijn tegenstander af in een luchtduel en gaf de bal vervolgens mee aan Neres. Vanaf de rand van het strafschopgebied bekroonde de Braziliaan zijn ijzersterke wedstrijd door op overtuigend de 3-0 binnen te knallen. De clean sheet bleef echter niet op het scorebord staan, want zo’n tien minuten voor tijd versierde Awer Mabil een strafschop in duel met doelpuntenmaker Mazraoui. De Ajax-verdediger werkte Mabil, ondanks het gedeeltelijk spelen van de bal, onreglementair naar de grond en zag de scheidsrechter vervolgens naar de stip wijzen. Hoewel Onana nog erg in de buurt zat, kon de Kameroener de penalty van Mabil niet keren: 3-1.

In de slotfase wisselde Ten Hag nog twee keer en bracht hij Quincy Promes voor Labyad en Sean Klaiber voor Mazraoui. Met dit tweetal binnen de lijnen was Ajax via Neres nog tweemaal dichtbij de vierde treffer. Eerst zag de Braziliaan doelman Hansen redding brengen op zijn schot, waarna hij in de blessuretijd werd neergelegd door FC Midtjylland-captain Erik Sviatchenko. De verdediger kon vervolgens met rood inrukken, maar Ajax zag een goede kans op de 4-1 als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het duel eindigde vervolgens in 3-1. Gelijktijdig wist Atalanta Bergamo met 0-2 te winnen op bezoek bij Liverpool.

Onana; Mazraoui (82' Klaiber), Schuurs, Blind (65' Martínez), Tagliafico; Klaassen (65' Álvarez), Gravenberch, Labyad (82' Promes); Neres (90' Ekkelenkamp), Traoré, Tadić.

Stekelenburg, Kotarski, Timber, Álvarez, Klaiber, Huntelaar, Promes, Ekkelenkamp, Martínez, Brobbey, Antony.

Opstelling FC Midtjylland:

Hansen; Cools, Sviatchenko, Scholz, Paulinho; Mason, Onyenka; Dreyer, Sisto, Mabil; Kaba.

Wissels FC Midtjylland:

Andersen, Ottesen, Andersson, Høegh, James, Dyhr, Sørensen, Kraev, Anderson, Vibe, Isakson, Pfeiffer.

1-0 Ryan Gravenberch (47')
2-0 Noussair Mazraoui (49')
3-0 David Neres (66')
3-1 Awer Mabil (80', pen.)

Volg de wedstrijd via Twitter:

Denk jij dat Ajax met 3-0 wint van FC Midtjylland? Zet in en krijg 8,10 keer je inzet terug!