AS Jaaroverzicht III: Geschiedenis herhaalt zich

door Koen Weijland 2

AS Jaaroverzicht III: Geschiedenis herhaalt zich

door Koen Weijland 2

Laatst geüpdatet

Het jaar 2014 is bijna afgelopen en daarmee komt er een einde aan een bevlogen jaar. Grote successen werden gevierd, diepe teleurstellingen moesten worden verwerkt. In deel 3 van het Ajax Showtime Jaaroverzicht: juli t/m september 2014.

Rampspoed
Nadat Marc Overmars zijn huiswerk al vroeg in de zomer af leek te hebben met de afgeronde transfers van Richairo Zivkovic, Nick Viergever en Arek Milik, was er in juli en augustus toch nog volop werk aan de winkel voor de directeur voetbalzaken van Ajax. Clubman Siem de Jong verliet de Amsterdammers na jaren trouwe dienst en koos na het voor hem persoonlijk mindere seizoen 2013/14 voor een vertrek uit de hoofdstad. De allemansvriend, ideale schoonzoon, verlosser en leider in hart en nieren ging spelen voor Newcastle United, in de Engelse Premier League.

Al voor het seizoen begon sprak de directie van Ajax uit eens hoge ogen te willen gooien in de Champions League. De vier landstitels hadden voor veel bevrediging en rust gezorgd, maar de ambities van de club reiken immer verder. Het jaarlijks terugkerende fenomeen van het vertrek van de beste spelers moest zo veel mogelijk worden beperkt en lang leek de club daar in te slagen. Het vertrek van De Jong werd niet gezien als een enorme aderlating. De late transfers van Kenneth Vermeer en vooral Daley Blind des te meer.

Laatstgenoemde kende in juni en juli een sterk WK in Brazilië met Oranje en juist de man die hem bij het Nederlands Elftal het vertrouwen gaf, wilde hem inlijven. Zelfbenoemd oerajacied Louis van Gaal had maling aan de vurige wens van Ajax om de volledig opgebloeide Blind nog een jaar te behouden en voor een slordige 17 miljoen euro maakte de door Frank de Boer tot middenvelder omgeturnde speler de overstap naar Manchester United. Het late vertrek van de Amsterdammer was voelbaar in de sowieso pijnlijke maand augustus voor Ajax.

Na een geflatteerde overwinning op Vitesse en een veelbelovende zege in Alkmaar werd er tweemaal verloren. PSV was gelukkig tegen Ajax, maar tegen FC Groningen kwam de landskampioen zelf slecht voor de dag. Alsof de twee nederlagen en het vertrek van Blind nog niet genoeg waren, werd vlak na de blamage in het hoge noorden én luttele uren voor het verstrijken van de transferdeadline bekend dat Kenneth Vermeer - toch een gewaardeerde kracht en tot dat moment eveneens Ajacied in hart en nieren - de club zou verruilen voor de club waarvan sommige fans de naam niet eens in de mond nemen: Feyenoord. Overmars was gepiepeld door de doelman en zijn zaakwaarnemer, maar bewees wel snel te kunnen handelen door Niki Zimling (op huurbasis) en Diederik Boer vast te leggen als vervangers voor Blind en Vermeer.

El Ghazi
Lichtpuntje in de overwegend donkere zomermaanden was een flitsende en uiterst productieve buitenspeler. Waar Ajax in de vier allesbehalve magere jaren onder De Boer werd verweten aantrekkelijke aanvallers te missen, stond de kleedkamerdeur van het eerste elftal al in juli op barsten door het gebons van een jonge Barendrechter. Anwar El Ghazi was de naam: topscorer van Ajax A1 in de vorige jaargang en iemand die een kans kreeg van de succestrainer die zo graag eigen kweek laat doorbreken.

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen, waarin Ajax onder meer een trainingskamp belegde in het vertrouwde De Lutte, liet de vleugelspits zich zien. In een reeks invalbeurtjes van in totaal slechts 150 minuten, trof de negentienjarige met Marokkaans bloed liefst acht keer doel. In het duel om de Johan Cruijff Schaal gaf hij net als de rest van het team niet thuis, maar na een karakteristieke assist tijdens een klinkende zege op Vitesse (waarin Viergever en Mike van der Hoorn trefzeker waren), zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal tegen AZ én zijn magnifieke lobgoal in de topper tegen PSV was El Ghazi al niet meer weg te denken uit de selectie van Ajax 1.

Ambities
Hoewel iedere Ajacied zich tijdens de zomervakantie van 2014 tevreden stemde met de vier kampioenschappen onder het bewind van De Boer en consorten, was het dramatische verlies in de bekerfinale van datzelfde jaar ook bij aanvang van het nieuwe seizoen uit weinig Amsterdamse koppies verdwenen. In de genoemde Johan Cruijff Schaal waarin El Ghazi zijn debuut maakte, bleek PEC de vernederde landskampioen geen kans op revanche te bieden. In een totaal andere wedstrijd dan de bekerfinale was de volwassen equipe van Ron Jans Ajax opnieuw de baas, waardoor de kampioensschaal dit jaar de enige prijs bleek.

Om die verloren Supercup kon De Boer zelf niet lang wakker liggen. Er moest weer gewerkt worden, gesmeed worden aan een nieuw team. Met de stormachtige ontwikkeling van El Ghazi en Davy Klaassen plus het aanblijven van belangrijke pionnen als Jasper Cillessen, Niklas Moisander en Lasse Schöne moest er eens worden overwinterd in de Champions League. Bij de loting in het Franse Nyon kwam Ajax echter in een nieuwe poule des doods terecht. Voorgaande jaren troffen de Amsterdammers het al een aantal keer niet bepaald, maar de aanwezigheid van zowel FC Barcelona als het kapitaalkrachtige Paris Saint-Germain in Poule F deed De Boer de eerder uitgesproken ambities noodgedwongen bijstellen. 'Je moet er gewoon van uitgaan dat je zes punten tegen APOEL moet halen en hopen dat je een of twee keer kunt stunten. Dan zie je wel waar het eindigt. Maar dat het lastig wordt, is een feit.'

Zes punten zouden er tegen APOEL sowieso niet komen, want in de uitwedstrijd op 30 september op Cyprus kwam Ajax ondanks een voor Lucas Andersen bevrijdende goal niet verder dan 1-1. Die uitslag stond twee weken eerder in Amsterdam ook op het scorebord, toen Paris Saint-Germain op bezoek was geweest. Omdat de Fransen thuis wel wonnen van FC Barcelona, waren de vooruitzichten na twee duels in de groepsfase al somber voor Ajax.

Spitspositie
Kolbeinn Sigthórsson was in 2011 een van de eerste aankopen die De Boer als trainer deed. In 2014 was de status van de IJslander nog altijd niet onomstreden, waardoor zowel club als speler tijdens de transferwindow verder keken. Het Engelse Queens Park Rangers was geïnteresseerd in de diensten van de spits, de speler wilde praten en Ajax stond open voor een vertrek. Toch zou het van een overgang niet komen en eind augustus bereikte Sigthórsson prompt een akkoord voor een nieuw contract in Amsterdam. Zijn vertrouwen was toegenomen en ook de hoofdtrainer was blij met centrumspits. 'We vinden dat hij op dit moment speelt zoals wij willen. Als een echte Ajax-spits.'

Door het aanblijven van Sigthórsson namen de frustraties bij de net aangetrokken spitsen zichtbaar toe. Milik verpieterde op de bank, terwijl Zivkovic bij tijd en wijle een ongeïnteresseerde indruk achterliet tijdens zijn wedstrijden voor Jong Ajax. Voor de Poolse huurling kwamen er echter kansen en die greep hij met beide handen aan. In het bekertreffen met de amateurs van JOS Watergraafsmeer trof Milik eind september liefst zes keer doel en bij zijn basisdebuut in de Eredivisie gaf hij Heracles Almelo eigenhandig een draai om de oren met twee goals. De naam van de pas 20-jarige spits was gevestigd, maar ook Sigthórsson sloot september goed af door in Breda zijn eerste hattrick voor Ajax te noteren en er daarmee voor te zorgen dat Ajax na een onverdiende zege op Feyenoord die maand zonder puntenverlies door kwam.

De geschiedenis herhaalt zich
Ondanks de barre maand augustus was Ajax eind september bij het ingaan van de herst terug te vinden op de tweede plek in de Eredivisie. Al met al zal menig Ajacied gedacht hebben geteisterd te worden door déjà-vu's. Net als voorgaande jaren vertrokken de beste spelers en gewaardeerde routiniers. Opnieuw werd er verloren van PEC Zwolle in een wedstrijd die Ajax een prijs had kunnen opleveren. Alweer lootte Ajax zwaar in de Champions League en alweer verspeelde de ploeg van De Boer punten bij de zwakke broeder van de poule. Tegelijk werd er juist bij vlagen oogstrelend gevoetbald in de Champions League, maar ook weer vroeg punten verspeeld in de Eredivisie. De nazomer van 2014 was er eentje waarin de Ajax-geschiedenis zich herhaalde.

Lees meer van het Ajax Showtime Jaaroverzicht:

Deel 1 : Kishna en Sigi on fire
Deel 2 : Turbulentie boven Amsterdam
Deel 3 : Geschiedenis herhaalt zich
Deel 4 (31/12) : oktober t/m december 2014.

Door Koen Weijland | Twitter: @KoenWeijland

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.