Ajax ruim en met speels gemak langs AZ

door SJvanveen 587

Ajax heeft zondagmiddag ruim en met speels gemak gewonnen van AZ. De Amsterdammers scoorden vijf keer tegen de Alkmaarders en blijven zo in het spoor van PSV.

De Amsterdammers gingen zondagmiddag voortvarend van start tegen AZ. Ondanks de zware midweekse wedstrijd bij Bayern München was het na twee minuten al raak. Donny van de Beek was het eindstation na een mooi wippertje van Dusan Tadic: 1-0. De doelpuntenmaker bekroonde zo zijn basisplaats, die de speler behield na zijn sterke optreden in de Champions League.

Hetzelfde gold voor Maximilian Wöber, waardoor Daley Blind op het middenveld startte. Kasper Dolberg stond in de spits ten faveure van David Neres, die op de bank begon. Ajax legde in de beginfase AZ haar wil op en kreeg na de goal nog kansen via Dolberg en Nicolás Tagliafico. Laatstgenoemde was met name dichtbij, maar na een lekkere aanval via Hakim Ziyech en Lasse Schöne, redde Marc Bizot, ex-Ajacied, de omhaal van de Argentijn.

AZ was via speldenprikjes gevaarlijk, maar Ajax kwam in de eerste helft nauwelijks in de problemen. Toch nam men pas in de tweede helft afstand. Na een relatief mak eerste bedrijf was het kort na rust beslist. Eerst was Dolberg de gevierde man na het binnenwerken van een rebound na een schot van Ziyech, niet veel later scoorde Blind via een gelukkig schot zijn eerste goal in dit Eredivisie-seizoen.

Ajax leek snel de score uit te breiden naar 4-0, ware het niet dat de VAR een potentiële penalty van Tadic om zeep hielp. De Serviër mocht minuten later wel juichen voor een teamgenoot, toen Ziyech door kon rukken aan de rechterkant, makkelijk slalomde door de AZ-verdediging en dito afrondde: 4-0.

Erik ten Hag greep de ruime voorsprong aan om onder meer Blind rust te geven en Neres in te brengen en Perr Schuurs zijn Eredivisie-debuut voor Ajax te gunnen. Met de ‘debutant’ op het veld vond Ajax het wel welletjes in de slotfase en scoorde de nummer twee van de Eredivisie nog een keer. Neres zette een aanval op, Ziyech gaf laatst voor, Neres had een mooi overstapje in huis, waarna Tadic zijn goede wedstrijd bekroonde met een goal: 5-0. Dit bleek ook de eindstand, omdat Ziyech in de laatste minuten op de paal schoot.

Onana; Mazraoui, De Ligt, Wöber (81' Schuurs), Tagliafico; Schöne, Blind (70' Neres); Ziyech, Van de Beek, Tadic; Dolberg (60' Huntelaar).

Lamprou, Kristensen, Neres, Huntelaar, Eiting, Labyad, De Jong, Schuurs, De Wit.