Ajax O18 maakt het onnodig spannend, maar wint ruim; Ajax O17 verliest dik van PSV

door Cristian de Jong 105

Ajax O18 heeft thuis gewonnen van Vitesse O18. Op Sportpark de Toekomst werd het 5-2, maar maakten de Amsterdammers het onnodig spannend door een comfortabele 2-0 voorsprong weg te geven. Ajax O17 ging op hetzelfde tijdstip hard onderuit in Eindhoven bij de leeftijdsgenoten van PSV. Het werd 5-0 voor de Brabanders.

FT | PSV O17 - Ajax O17 (5-0)

Ajax O17 heeft op bezoek bij PSV O17 een harde 5-0 nederlaag moeten slikken. De Eindhovenaren bleken in alles sterker dan de ploeg van Michael Lamey en stuurden de Amsterdammers met een 3-0 achterstand de rust in. In het laatste kwartier gaf de thuisploeg nog wat gas, waardoor er uiteindelijk pijnlijke cijfers op het scorebord stonden.

Ajax O17 begon dramatisch aan het affiche met de leeftijdsgenoten van PSV. Op Sportpark de Herdgang namen de Eindhovenaren al direct het initiatief. In minuut 25 resulteerde dit initiatief in een verdiende voorsprong. De linksbuiten van PSV snelde buitenom en gaf de bal vervolgens voor. Doelman Aymean El Hani zat nog aan die voorzet, maar het was niet genoeg om te voorkomen dat een PSV'er de bal bij de tweede paal in een leeg doel kon werken: 1-0.

Aan Ajax de taak om hierop te reageren, maar dat deden de Amsterdammers niet. Sterker nog: slechts drie minuten later verdubbelde PSV de voorsprong. PSV ving de bal op op een meter of twintig van het Ajax-doel. Een middenvelder van PSV besloot te schieten. Zijn schot verdween via El Hani in de hoek. Hier bleef het voor rust niet bij. De Amsterdammers kregen voetballes in Eindhoven, nadat het ook een derde tegentreffer te verwerken kreeg. Zodoende moest Ajax flink aan de bak in het tweede gedeelte van de wedstrijd.

De tweede helft begon net zo slecht als de eerste eindigde. Na vijf minuten kon El Hani opnieuw vissen, nadat de keeper een vrij trap niet goed verwerkte en een rebound moest toestaan: 4-0. Een kwartier voor tijd viel ook de 5-0. Na goed samenspel aan de linkerkant, schoot de linksback de vijfde Eindhovense treffer achter El Hani.

El Hani; Bergtop (75' Veltman), Fränkel, Amour, Pereira da Gama; Luijer (Enoh, 46'), Acheampong (75' De Koning), Steur; Abildgaard (Messori, 46'), Ünüvar (79' Kovacs), Mechrouh (Concincion, 46').

Bonevacia, Enoh, Concincion, De Koning, Messori, Kovacs, Veltman.

1-0 PSV O17 (25')

2-0 PSV O17 (28')
3-0 PSV O17 (45')
4-0 PSV O17 (50')
5-0 PSV O17 (77')

FT| Ajax O18 - Vitesse O18 (5-2)

Ajax O18 heeft in de slotfase afgerekend met de leeftijdsgenoten van Vitesse. Halverwege de tweede helft kwam de thuisploeg op een 2-0 voorsprong, maar tien minuten voor tijd leek deze weggegeven te worden. In de slotminuten werd orde op zaken gesteld en won Ajax O18 met 5-2.

Ajax O18 wist dat het vooraf geen puntverlies kon veroorloven in het thuisduel tegen de leeftijdsgenoten van Vitesse. Al in de vierde minuut konden de Amsterdammers op voorsprong komen. Skye Vink wist echter na een razendsnelle counter het net niet te vinden en zodoende bleef de stand nog even gelijk. Hier kwam echter snel verandering in. Niet veel later, in de tiende minuut, kreeg Ryan van de Pavert de bal vanuit een dieptepass van Don-Angelo Konadu. Van de Pavert stoomde verder op en kon de bal netjes in het doel werken: 1-0.

Het initiatief bleef aan de kant van Ajax. Na een half uur spelen waren de Amsterdamse talenten nog amper in de problemen gekomen. Een vrije trap van was het eerste wapenfeit van Vitesse, maar de poging kon knap tegengehouden worden door keeper Paul Reverson. Dit was ook de enige mogelijkheid voor Vitesse in de eerste helft en dus gingen beide ploegen rusten bij een minimale voorsprong voor Ajax.

Na rust creëerde Ajax O18 grote kansen. Vink veroverde de bal in de zestien van Vitesse en via Konadu moest Avery Appiah de 2-0 binnenschieten, maar vond de keeper op zijn weg. Even later zag Gerald Alders zijn subtiele hakje tegen de paal belanden. Halverweg de tweede helft kon Alders wel juichen, nadat hij een vrije trap van Don O’Niel vrijstaand binnen mocht koppen.

Gedaan was het toen allerminst, want tien minuten voor tijd scoorde Vitesse O18 na een goede voorzet vanaf links. Twee minuten later volgde ook nog de 2-2. Een schot vanaf de rand van het strafschopgebied werd van richting veranderd, waardoor Reverson kansloos was.

Hierna probeerde invaller Damian van der Vaart met een vrije trap de wedstrijd weer naar Ajax’ kant toe te trekken, maar de fraaie poging werd gepakt door de Vitesse-keeper. Een minuut later was het alsnog raak. Dies Janse, naar voren gestuurd, legde een hoge bal met het hoofd terug op Alders, die zijn tweede van de middag maakte: 3-2. Twee minuten later schoot invaller Zakaria Ouazane de bal vanaf een meter of veertig prachtig over de keeper: 4-2. In blessuretijd maakte Ouazane ook nog zijn tweede, nadat een schot van O'Niel maar half gekeerd kon worden: 5-2. Dit bleek de eindstand, waardoor Ajax O18 aan kop blijft in de voorjaarscompetitie.