Ajax na penalty's naar finale Future Cup

door Bart Veenstra 138

Ajax O17 heeft de finale van de Future Cup weten te bereiken door in de halve finale RSC Anderlecht O17 na strafschoppen te verslaan. Nadat de officiële speeltijd erop zat, stond het 1-1.

In de eerste helft was het Ajax O17 dat het meeste balbezit had, maar echte kansen werden niet gecreëerd door de Amsterdammers. De Belgen kwamen er af en toe heel gevaarlijk uit en kregen twee prima kansen. Yari Verschaeren en Jeremy Doku lieten echter na Ajax pijn te doen.

Vlak na rust kwam Ajax op voorsprong. Brian Brobbey gebruikte zijn lichaam geweldig en gaf de bal mee aan Naci Ünüvar, waarna laatstgenoemde beheerst kon afronden. Opvallend genoeg viel het doelpunt in de 34e minuut en ook nog eens op de verjaardag van Abdelhak Nouri. Tijdens het juichen maakte Ünüvar dan ook een eerbetoon aan de Ajacied.

Heel lang kon Ajax echter niet genieten van de voorsprong. Suray stuurde Doku weg, waarna Doku langs de Ajax-defensie snelde en vervolgens beheerst kon afronden. Met nog twintig minuten te gaan ging Ajax op zoek naar een nieuwe voorsprong en die dacht het ook te pakken. Ryan Gravenberch kreeg met een gelukje de bal mee van Brobbey en schoot vervolgens knap binnen. Echter, nadat videobeelden werden bekeken, bleek Gravenberch buitenspel te hebben gestaan, waardoor het feestje niet doorging.

Uiteindelijk stond het na zestig minuten nog altijd 1-1, waardoor er penalty's genomen moesten worden. Namens Ajax miste Kenneth Taylor een strafschop, waardoor de Belgen bij hun vijfde penalty op 'matchpoint' kwamen te staan. Doelman Daan Reiziger stopte de penalty van Colassin, waardoor Ajax in de race bleef. Vervolgens scoorden beide ploegen enkele penalty's op rij, totdat El Hadj namens Anderlecht miste. Ajax won en speelt om 15.00 uur in de finale tegen of Sporting Portugal of Juventus.

Opstelling Ajax O17: Reiziger; J. Timber, Van Gelderen, Llansana, Douglas (Hoever 40'); Q. Timber, Gravenberch, Taylor; Hansen, Brobbey, Ünüvar (Sint 40').
Wissels Ajax O17:
Dieker, Hoever, Musampa, Sint, Fosu-Mensah, Cleonise, Zamani.

Opstelling RSC Anderlecht O17: Vercauteren, Masscho, Lissens, Sardella, Kana, Timasi, Suray, Verschaeren, Doku, Matazo, Cisse.
Wissels RSC Anderlecht O17:
Van Keirsbulck, Zacarias, Colassin, Dailly, Kalulika, El Hadj, Daskevic.

1-0 Naci Ünüvar (34')
1-1 Jeremy Doku (41')

Highlights Ajax O17 - Anderlecht

Ajax - Anderlecht is inmiddels een klassieker op de Future Cup. Ook deze editie staan ze weer tegenover elkaar en strijden ze om een plek in de finale. ►SUBSCRIBE NOW http://ajax.ms/subscribe ►FOLLOW US Twitter: http://twitter.com/afcajax Facebook: http://facebook.com/afcajax Instagram: http://instagram.com/afcajax