Ajax - Feyenoord definitief gestaakt bij 0-3 voorsprong bezoekers

door Jon van Dam 7804

De Klassieker is zondag na 55 minuten definitief gestaakt. Op dat moment keek Ajax in eigen huis tegen een 0-3 achterstand aan. Reden voor het staken was het gooien van vuurwerk op het veld. Het is nog niet bekend wat er met het restant van de wedstrijd zal gebeuren.

De intenties van Ajax waren vanaf minuut één duidelijk. De Amsterdammers probeerden Feyenoord meteen onder druk te zetten. Echter was het Feyenoord dat een droomstart kende in de Johan Cruijff ArenA. Rechtsback Anton Gaaei had bij beide goals een negatieve hoofdrol. In de negende minuut werd Quinten Timber gelanceerd door Santiago Giménez. De oud-speler van Ajax zette Gaaei met een duw opzij en gaf vervolgens een steekpass op de Mexicaanse spits. Giménez wist de bal knap achter doelman Jay Gorter te schieten.

Ajax probeerde op jacht te gaan naar de gelijkmaker. Via mogelijkheden voor Berghuis en Brobbey kwam de thuisploeg niet tot scoren. Even later lag de bal wel wederom in het doel van Ajax. Na een foute pass van Gaaei kwam Giménez in balbezit. De spits kapte Jorrel Hato uit en rond vervolgens af: 0-2. Na de goal werd er vanuit het publiek een beker op het veld gegooid. Nadat de dader was opgepakt kon de wedstrijd hervat worden.

Gaaei na half uur gewisseld in Klassieker

Enkele minuten later had Steijn genoeg gezien en verloste hij Gaaei uit zijn lijden. Devyne Rensch was de vervanger. Nadat David Hancko bijna een vrije trap binnen wist te schieten, was het in de 37e minuut wel raak. Na een geblokt afstandsschot van Sosa kon Feyenoord in een overtalsituatie richting het doel van Gorter. Giménez legde de bal panklaar voor Igor Paixão. De Braziliaan schoof de bal eenvoudig binnen.

In de 44e minuut werd er vuurwerk op het veld gegooid, dit was voor scheidsrechter Serder Gözübüyük de aanleiding om de wedstrijd te staken. Na een kwartier kwamen beide teams terug op het veld om het restant van de eerste helft uit te spelen. In deze minuten koos Feyenoord ervoor om gegroepeerd te verdedigen en te wachten op een foutje van Ajax. De ploeg van Arne Slot stichtte, op een schot van Yankuba Minteh na, geen gevaar meer.

Na rust bracht Steijn de tweede wissel binnen de lijnen, Anass Salah-Eddine verving Sosa. Na een kleine tien minuten voetballen werd er wederom vuurwerk op het veld gegooid. Zodoende werd de wedstrijd definitief gestaakt.

Gorter; Gaaei (Rensch 31'), Šutalo, Hato, Sosa (Salah-Eddine 46'); Vos, Van den Boomen, Taylor; Berghuis, Brobbey, Forbs.

Pasveer, Ramaj, Rensch, Akpom, Mannsverk, Salah-Eddine, Medić, Mikautadze, Van Axel Dongen, Ávila, Tahirović, Hlynsson.

Opstelling Feyenoord:

Wellenreuther, Geertruida, Trauner, Hancko, Hartman; Wieffer, Stengs, Timber; Minteh, Giménez, Paixão.

Wissels Feyenoord:

Van Sas, Beelen, Jahanbakhsh, Lamprou, Lingr, Lopez, Nieuwkoop, Sauer, Ueda, Van den Belt, Zechiel, Zerrouki.

0-1 Santiago Giménez (9')

0-2 Santiago Giménez (18')
0-3 Igor Paixão (37')

- Ajax Showtime sprak in aanloop naar de Klassieker met Keje Molenaar. De oud-voetballer denkt dat Ajax de meeste kans maakt tegen de Rotterdammers als ze vanuit de counter spelen.

- De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord is aan het eind van de eerste helft gestaakt. Bij een 0-3 achterstand gooiden supporters van Ajax vuurwerk op het veld. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük had genoeg gezien en besloot om met beide teams de de kleedkamer op te zoeken.