AEK Athene en Ajax houden elkaar in evenwicht tijdens kansenfestijn

door Jon van Dam 6764

Ajax heeft één punt overgehouden aan het Europa League-duel met AEK Athene. Op bezoek in Griekenland werd het 1-1. Steven Bergwijn zorgde vanaf de stip voor de enige Amsterdamse goal.

Vanaf minuut één werd duidelijk dat beide ploegen speelden om een goal te maken. Hoewel de Grieken soms dreigend oogden en veel energie in de wedstrijd legden, was het Ajax dat voor het eerste gevaar zorgde. Nadat Brian Brobbey een aantal AEK-verdedigers bezighield, glipte Carlos Forbs er met de bal vandoor. De Portugees zag zijn schot maar ternauwernood gekeerd worden door doelman Cican Stankovic. Vijf minuten later kreeg Steven Berghuis een flinke tik te verduren omdat een AEK-speler met zijn schoen op het bovenbeen van de linkspoot ging staan. Ondanks dat Berghuis twee nop-afdrukken op zijn dij had staan, kon de middenvelder wel doorspelen.

In de 20e minuut kreeg Ajax de eerste goede mogelijkheid. Via een flitsende counter zocht Ajax de aanval. Kenneth Taylor stak Brobbey weg maar de spits wist de bal niet voorbij doelman Stankovic te krijgen. Een kleine tien minuten later kregen de Amsterdammers een penalty. Bergwijn werd gevloerd in de zestien na een goede passeeractie. Ondanks het grote aantal aanwezige laserlampjes faalde de aanvoerder niet vanaf elf meter. Hij verschalkte keeper Stankovic in de linker onderhoek, 0-1!

Enkele minuten later kreeg de thuisploeg de kans om de stand gelijk te trekken. Rechtsback Djibril Sidibé schoot de rebound wild over nadat Jay Gorter het schot van Orbelin Pineda had gekeerd. Ajax kreeg in de 43e minuut nog een goede kans om de score te verdubbelen. Berghuis werd door Forbs bediend op zo’n twintig meter van het doel af. De Nederlander poeierde de bal op het Griekse goal, maar wederom bracht Stankovic redding. Na een speldenprikje van AEK Athene gingen beide teams met een 0-1 tussenstand richting de kleedkamer.

In het tweede bedrijf bleef het spelbeeld onveranderd. De Grieken gingen op zoek naar de gelijkmaker, al stichtte Ajax iets meer gevaar voor het AEK-doel. Bergwijn kwam in kansrijke positie en gaf de bal mee aan Berghuis. De voorzet van de linkspoot werd net onderschept door de defensie van AEK Athene voordat Brobbey de bal kon binnenlopen. Even later probeerde Berghuis het weer van twintig meter, maar zijn schot vloog een meter over.

Ajax krijgt deksel op de neus in tweede helft

Het gevaar van de thuisploeg nam steeds meer toe. Waar Gaćinović twee mogelijkheden om zeep hielp, was het in de 74e minuut wel raak voor AEK Athene. Uit een voorzet van Nordin Amrabat kopte Domagoj Vida de bal achter Gorter, 1-1. Net daarvoor bracht Steijn Akpom als vervanger voor Brobbey. Ajax leek aangeslagen en kreeg twee minuten later weer een kans tegen. Middenvelder Petros Mantalos schoot maar net naast.

In het restant van de wedstrijd kreeg de thuisploeg de grootste kansen. Ajax kwam niet verder dan een afstandsschot van Taylor. Jonsson kreeg nog de uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg de zege te bezorgen, maar zijn poging werd knap gekeerd door Gorter. In de overige blessuretijd bleven de kansen uit, waardoor Ajax een punt overhoudt aan het treffen in Athene.

Opstelling AEK Athene:

Stankovic; Sidibé (Rota 67'), Vida, Moukoudi, Hajisafi (Eliasson 74'); Szymański, Amrabat, Pineda (Jonsson 67'), Gaćinović (Mohammadi 79'); Ponce (Mantalos 67'), Araujo.

Wissels AEK Athene:

Athanasiadis, Theocharis, Mohammadi, Rota, Mitoglou, Jonsson, Mantalos, Galanopoulos, Eliasson, Pizarro.

Gorter; Rensch, Šutalo, Ávila, Hato; Tahirović (Van den Boomen 84'), Taylor, Berghuis; Forbs (Van Axel Dongen 84'), Brobbey (Akpom 74'), Bergwijn.

Pasveer, Ramaj, Gaaei, Akpom, Salah-Eddine, Medić, Mikautadze, Van den Boomen, Sosa, Van Axel Dongen, Hlynsson, Godts.

0-1 Steven Bergwijn (30', pen.)

1-1 Domagoj Vida (74')

- Maurice Steijn lijkt bij Ajax maar één wijziging door te voeren ten opzichte van de wedstrijd tegen RKC Waalwijk. Benjamin Tahirović vervangt de geschorste Silvano Vos.