Veltman tekent voor 'lelijke overwinningen'

door Gino Haverkamp 7

Jöel Veltman heeft genoten van de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax. De wedstrijd was moeizaam voor de Amsterdammers, maar de rechtsback genoot van de strijd die gepaard ging met de overwinning. 'Ze wilden graag het vuurtje opstoken. Ik ga daar graag in mee', zegt hij tegen AT5.

Ondanks het billenknijpen en de bijbehorende nipte 0-1 zege, heeft Veltman geen probleem met dit soort wedstrijden in dit stadium van het seizoen. 'Als we de komende drie wedstrijden zo winnen, dan teken ik daarvoor. Het zijn drie punten', zegt hij na afloop van de wedstrijd. 'Natuurlijk weet je dat Groningen-uit altijd lastig is. En je wil ook goed spelen. Maar zeker in deze fase, met nog drie wedstrijden te gaan, is het kampioenschap heilig.'

Het stond lang 0-0, maar Klaas-Jan Huntelaar zorgde na een minuut of 78 spelen voor de bevrijdende 0-1. Enkele minuten later werd de ervaren spits echter van het veld gestuurd vanwege een elleboogstoot. Daarna was FC Groningen aan zet. Veltman: 'Het was echt spannend, zeker het laatste kwartier na de rode kaart. Dan weet je dat je teruggedrongen wordt en dat je de duels achterin moet winnen. We kwamen onder druk, maar niet in de problemen.'

Dat de Noorderlingen een lastige tegenstander waren, konden de Ajacieden van tevoren ook bedenken. De recordkampioen heeft doorgaans veel moeite met uitwedstrijden in Groningen en zijn daar de afgelopen jaren dan ook vaak tegen puntverlies aangelopen. 'Tegen FC Groningen, en dat weet je van de vorige keren, is het altijd lastig', meldt Veltman. 'We hebben hier wel eens 1-1 gespeeld en 2-0 gewonnen, maar er is altijd strijd. Volgens mij zag je dat ook wel in de statistieken, dat het een strijdwedstrijd was. Dan is het zaak om snel 2-0 voor te staan, maar dat lukte dus niet.'