SC Cambuur - Ajax in cijfers: Ajax met twee gezichten ook terug te zien in de statistieken

door BadembaBarrie 2

Bron Ajax Showtime

Na iedere gespeelde wedstrijd door Ajax is er voldoende om over te praten. Wellicht was het aanvalsspel flitsend, of klopte het tactisch plan perfect bij de tegenstander. Daarachter liggen tal van statistieken, die iets zeggen over zowel de individuele prestaties als over het geheel. Met deze keer: weer een zwaarbevochten zege van Ajax, ditmaal bij SC Cambuur.

Ajax heeft vrijdagavond voor de tweede Eredivisiewedstrijd op rij pas in de slotfase de wedstrijd weten te beslissen. Evenals tegen RKC Waalwijk vijf dagen eerder gaf Ajax uit bij SC Cambuur een voorsprong van twee doelpunten uit handen om vervolgens in de absolute slotfase alsnog de winnende te maken. De wedstrijd voelde als één met twee gezichten, met een goed Ajax in de eerste helft en een onherkenbaar Ajax in de tweede. De cijfers bevestigen dit beeld.

Op het eerste oog lijkt Ajax vooral ongelukkig in zijn doelpogingen. Het vuurde over de gehele negentig minuten 25 keer richting het doel van Cambuur, dat dat zelf maar zes keer in de tegenovergestelde richting deed. Het verschil tussen de eerste en tweede helft is echter een verschil van dag en nacht. Voor rust vuurde Ajax zevenmaal op doel en schoot net even zo vaak naast of over. Cambuur kwam er echter totaal niet aan te pas en had slechts één poging in huis, die niet eens op doel ging. In het tweede bedrijf waren die statistieken echter precies gelijk voor beide ploegen: drie schoten op doel en twee niet op doel.

Alles is na rust minder

Een blik op het aantal gecreëerde kansen laat het spel van Ajax na rust er niet veel beter op lijken. Waar er voor rust nog drie grote kansen werden gecreëerd, tegenover nul voor Cambuur, was die verhouding in de tweede helft omgedraaid. Cambuur creëerde liefst drie grote kansen, Ajax kwam er slechts tot één. Dat het aantal schoten vanuit de zestien voor beide ploegen na rust gelijk is, is veelzeggend over de vorm waarin Ajax verkeerde.

Hoe verder de lijst met statistieken afgelopen wordt, hoe duidelijker zichtbaar de mindere tweede helft van Ajax wordt. De passzuiverheid zakte van 92% voor rust, naar 84% erna. De Amsterdammers verloren de bal in de eerste helft 51 keer ten opzichte van maar liefst 77 keer in de tweede helft. Van de 31 duels voor rust won Ajax er 19 en Cambuur 12. Na rust wonnen beide ploegen 24 van de 48 duels.

Gravenberch in alle opzichten uitblinker

Met twee assists en het fraaie winnende doelpunt was Ryan Gravenberch in de optiek van velen bij uitstek de man van de wedstrijd tegen Cambuur. Die beoordeling blijkt ook terecht op basis van de statistieken los van het scorebord. Zo was Gravenberch veelvuldig betrokken in het spel van Ajax, met 94 balcontacten. Daarbij was hij bovendien nauwkeurig in de passing, want 95% van de ballen van de voet van de middenvelder kwamen aan bij een teamgenoot.

Gravenberch had drie zogeheten keypasses en één voorzet in huis, die bovendien eveneens aankwam. Hij won drie van zijn vier duels op de grond, al werd hij in de lucht wel verslagen. De Ajacied toonde tevens maar weer aan een goede dribbelaar te zijn, want beide dribbels die hij tegen Cambuur ondernam waren succesvol. Als klap op de vuurpijl was Gravenberch ook nog eens zeer effectief, want beide grote kansen die hij creëerde resulteerden in doelpunten.

Onzeker centraal duo

Waar het bij Ajax vooral misging was achterin. Niet zozeer bij Noussair Mazraoui, die bijna al zijn duels won, 98% van zijn passes aan zag komen en driemaal succesvol een dribbel inzette. De problemen bij Ajax lagen links van de rechtsback. Het centrale duo liet met Perr Schuurs en Nicolás Tagliafico in de eerste helft en Daley Blind in de tweede geen fantastische indruk achter. Zo verloor de toch lange Schuurs meer dan de helft van zijn luchtduels en leverde hij zevenmaal de bal in. Hij had daarbij ook nog zeven lange ballen in huis, maar slechts drie daarvan vonden een teamgenoot.

Ook Blind was niet heel succesvol met zijn lange ballen (drie van de zes) en de enige keer dat hij een dribbel in probeerde te zetten, mislukte dat. De routinier had wel een keypass in huis en kan terugkijken op een indrukwekkende passnauwkeurigheid van 93%. In de duels schoot Blind echter twee van de vijf keer tekort.

Onherkenbare Tagliafico

Het meest teleurstellend was echter het optreden van Nicolás Tagliafico. Jarenlang de onbetwiste linksback van Ajax en nog altijd dermate geliefd dat de roep om zijn terugkeer in het elftal iedere week onverminderd hard klinkt onder de fans. Tegen Cambuur kreeg de Argentijn weer eens een basisplaats, maar indruk maken deed hij eigenlijk alles behalve. Om met het positieve te beginnen: Tagliafico had een passnauwkeurigheid van 88% en won al zijn duels in de lucht. Daarbij had hij een keypass in huis en vuurde hij zelfs een keer op doel.

Toch schoot de linksback tekort in die aspecten waar hij normaal gesproken om geprezen wordt. Hij won slechts één van zijn vijf duels op de grond, had slechts één onderschepping in huis en werd maar liefst drie keer voorbij gedribbeld door een tegenstander. Daarbij verloor hij de bal twaalf keer, waarvan één keer noodlottig toen hij met een onnodige fout de 2-2 van Cambuur inleidde.

Onzichtbare Klaassen, effectieve Haller

Davy Klaassen mocht eveneens weer starten, nadat hij de strijd op het middenveld met Gravenberch verloren leek te hebben. Het ontbreken van Edson Álvarez bood Klaassen echter weer een kans, al kon niet worden gezegd dat hij die met beide handen aangreep. De middenvelder produceerde geen keypasses en creëerde geen grote kansen voor Ajax. Hij raakte de bal het minst van alle Ajacieden aan, inclusief keeper André Onana, en verloor hem zelfs twee keer. Qua passnauwkeurigheid zat het gelukkig wel goed bij Klaassen, al kun je je afvragen hoeveel waarde het getal 93% heeft op basis van 15 passes.

Om toch positief af te sluiten: Sébastien Haller kan wel tevreden terugkijken op zijn wedstrijd. De spits won weliswaar geen van zijn duels op de grond en presteerde met een passnauwkeurigheid van 73% onder het gemiddelde voor Ajax, maar aanvallend was hij belangrijk. Hij won al zijn luchtduels en vervulde zijn rol als kapstok voorin daarmee met verve. Haller scoorde natuurlijk en had daarnaast ook nog eens vier keypasses in huis. En bovenal gaf Haller de assist op de winnende treffer van Gravenberch. Heel lastig was die assist weliswaar niet, maar qua belang was hij van onschatbare waarde.

Meer statistieken zien uit de wedstrijd tussen SC Cambuur en Ajax? Bekijk dan hier een volledig overzicht op de website van SofaScore!

Bademba Barrie (Twitter: @Bademba__Barrie | E-mail: B.Barrie@Ajaxshowtime.com)