Missers Milik zitten Poolse stunt dwars

door Bart Veenstra 198

Duitsland en Polen hebben het in hun tweede poulewedstrijd op het EK op een 0-0 gelijkspel gehouden. Na een saaie eerste helft viel er in de tweede helft iets meer te beleven. Met name Ajax-spits Arek Milik kreeg enkele goede kansen, maar de Pool had het vizier niet bepaald op scherp staan.

Net als in de meeste wedstrijden tot nu toe op het EK viel er in het eerste bedrijf weinig te genieten. Duitsland was de ploeg die het meest de aanval opzocht, maar vanwege een goed georganiseerd Polen wisten de Duitsers nauwelijks echte kansen te creëren.

Binnen een minuut na rust was er direct een hele grote kans voor Milik om Polen op voorsprong te zetten. De Ajacied hoefde alleen maar uit een voorzet van Grosicki zijn hoofd tegen de bal te zetten, maar van dichtbij faalde de spits. Vlak erna was Milik opnieuw dichtbij, maar zijn vrije trap ging rakelings naast. Bovendien kon de Duitse verdediger Jerome Boateng met een blok ingrijpen toen Robert Lewandowski op het punt stond om vanaf een mooie plek op doel te schieten.

In het laatste kwart van de wedstrijd kreeg Milik, nadat hij de aanval zelf had opgezet, opnieuw de kans om te scoren, maar maaide hij volledig over de bal heen. In de tegenaanval was vervolgens Mesut Özil met een afstandsschot dichtbij de Duitse openingstreffer. In de slotfase van het duel probeerden Duitsland en Polen het nog wel, maar werden er geen noemenswaardige kansen meer gecreëerd.

Opstelling Duitsland: Neuer; Höwedes, Boateng, Hummels, Hector; Khedira, Kroos, Müller, Özil; Draxler (Gomez 72'), Götze (Schürrle 66').
Wissels Duitsland: Mustafi, Schweinsteiger, Schürrle, Podolski, Leno, Can, Weigl, Tah, Sané, Kimmich, Ter Stegen, Gomez.

Opstelling Polen: Fabianski; Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejcek; Blaszczykowski (Kapustka 80'), Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec 76'), Grosicki (Peszko 87'); Milik, Lewandowski.
Wissels Polen: Szczesny, Cionek, Jodlowiec, Linetty, Boruc, Stepinski, Wawrzyniak, Peszko, Salamon, Zielinski, Kapustka, Starzynski.

- Naast Milik komt bij Polen ook Bartosz Kapustka mogelijk in actie. De linksbuiten, die ook als middenvelder uit de voeten kan, zou naar verluidt in de belangstelling staan van Ajax. Kapustka begint het duel op de bank.
- Het duel tussen Duitsland en Polen staat onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Bjorn Kuipers.