Miliks Polen na strafschoppen uitgeschakeld

door Bart Veenstra 97

Portugal heeft de halve finale van het EK in Frankrijk bereikt. Nadat het na negentig minuten nog altijd 1-1 stond, moest er een verlenging aan te pas komen. Toen het duel na verlengen ook nog altijd niet beslist was, moesten penalty’s voor de beslissing zorgen. Hierin bleek Portugal de gelukkige.

In een zeer aantrekkelijke eerste helft was het Polen dat razendsnel op voorsprong wist te komen. Cedric, de rechtsback van Portugal, schatte een hoge bal niet goed in, waardoor de Poolse linkshalf Grosicki ervandoor kon gaan. Vervolgens volgde een voorzet vanaf de linkerkant, waarna spits Robert Lewandowski vanaf ongeveer de penaltystip raak kon schieten.

In het vervolg van de eerste helft kregen beide ploegen kansen. Zo schoot Ajacied Arek Milik tweemaal van afstand en kregen ook Lewandowksi en Grosicki prima mogelijkheden. Aan de andere kant verdiende Cristiano Ronaldo wellicht een strafschop, maar vlak erna viel de gelijkmaker alsnog. Na iets meer dan een halfuur spelen zorgde een raak afstandsschot van de pas 18-jarige Renato Sanches voor de 1-1.

De tweede helft was een stuk minder aantrekkelijk voor de neutrale toeschouwer. Spannend bleef het wel, maar beide landen speelden een stuk voorzichtiger. Namens Portugal was Cedric dichtbij een treffer, terwijl Milik namens Polen een goede kans had. Ook Ronaldo had de kans op de winnende treffer, maar de aanvaller maaide over de bal heen.

Omdat er na negentig minuten nog altijd geen beslissing gevallen was, moest er een verlenging aan te pas komen. Portugal was de ploeg die nog het meest de aanval opzocht, al was het Milik die met een afstandsschot nog redelijk gevaarlijk kon worden in de eerste helft van de verlenging. Nadat er ook in de tweede helft van de verlenging weinig gebeurde, moest de winnaar van het kwartfinaleduel voortkomen uit een strafschoppenreeks.

Nadat Jakub Blaszczykowski namens Polen de vierde penalty miste, kon Ricardo Queresma vervolgens Portugal naar de halve finale schieten. De buitenspeler van de Portugezen aarzelde niet en schoot de bal loeihard in het doel, waardoor Polen en Ajacied Milik, die zijn penalty overigens binnenschoot, zijn uitgeschakeld.

Opstelling Polen: Fabianski; Piszczek, Glik, Pazdán, Jedrzejczyk; Blaszczykowski, Krychowiak, Maczýnski (Jodlowiec 98'), Grosicki (Kapustka 82'); Milik, Lewandowski.
Wissels Polen: Szczesny, Cionek, Jodlowiec, Linetty, Boruc, Stepinski, Wawrzyniak, Peszko, Salamon, Zielinski, Kapustka, Starzynski.

Opstelling Portugal: Rui Patrício; Cédric, Pepe, Fonte, Eliseu; William Carvalho (Danilo 96'), Adrien (Moutinho, 74'), João Mário (Quaresma 80'), Sanches; Nani, Cristiano Ronaldo.
Wissels Portugal: Bruno Alves, Carvalho, Moutinho, Eder, Vieirinha, Lopes, Danilo, Rafa Silva, Quaresma, Eduardo.

1-0 Robert Lewandowski (2')
1-1 Renato Sanches (33')