Ajax O17 kent mede dankzij hattrick Ünüvar weinig moeite met AZ O17

door Jesse ter Haar 105

Ajax O17 heeft dinsdagavond zonder al te veel moeite weten af te rekenen met de leeftijdsgenoten van AZ. Emre Ünüvar, spits van de Amsterdamse talentenploeg, eiste de hoofdrol op door een hattrick te produceren. Ajax O17 wist voor rust al afstand te nemen van de tegenstander uit Alkmaar.

Voor Ajax O17 stond er veel op het spel om deze wedstrijd tegen AZ te winnen. De achterstand op koploper Feyenoord O17 in deze voorjaarscompetitie bedroeg vooraf nog altijd zes punten en dus moest er gewonnen worden van AZ. De Alkmaarders zelf hoopten ook op een zege, want zij stonden vier punten achter op Feyenoord.

Ajax O17 begon voortvarend aan de wedstrijd van dinsdag. Ünüvar, toen nog in de rol van aangever, gaf een voorzet en die werd binnengewerkt door Elias Mechrouh. Enkele minuten later was het opnieuw raak, toen Ünüvar zelf het eindstation was, snel handelde en de bal binnen de zestien tegen de touwen werkte. Binnen een kwartier werd het verschil vervolgens al drie doelpunten. Sanyika Bergtop gaf de bal na een goede actie af aan Lasse Abildgaard, die de bal keurig in de verre hoek schoot.

Hierna was het even gedaan met de doelpunten. AZ raakte de paal, maar wist de aansluiting niet te vinden. Tien minuten voor tijd scoorde Ajax nog maar eens. Sean Steur was verantwoordelijk voor een in het oog springende treffer door de bal eerst op de borst aan te nemen en hem daarna in het doel te volleren. Daarmee bepaalde hij de ruststand op 4-0 voor Ajax O17.

Na rust was het AZ O17 dat snel wist te scoren. Ajax gaf een penalty weg en die kon door keeper Aymean El Hani - hoewel hij er dicht bij was - niet meer tegengehouden worden. In de 65ste minuut was het weer aan de Amsterdammers om het net te vinden. Opnieuw was het Ünüvar en opnieuw was het Bergtop die de assist wist te leveren. De jonge spits, het broertje van Naci Ünüvar, kwam even later ook nog toe aan het completeren van zijn hattrick. Mechrouh was middels een lage voorzet verantwoordelijk voor de assist. Daarmee was het nog niet gedaan, want AZ deed vlak voor tijd nog iets terug. Verder dan dat kwam de opponent echter niet en dus werd er met 6-2 gewonnen van de leeftijdsgenoten uit Alkmaar.

Ajax speelt op zaterdag 11 mei tegen Feyenoord, waardoor het zelf in de hand heeft dat het gat nog kan worden verkleind. Tot die tijd zal Ajax O17 zijn wedstrijden moeten blijven winnen en hopen dat Feyenoord O17 punten morst. De najaarscompetitie werd gewonnen door Feyenoord O17 en de Rotterdammers stevenen vooralsnog ook af op de winst van de voorjaarscompetitie. Als Feyenoord ook de voorjaarscompetitie wint, zijn de Rotterdammers landskampioen.

Scoor nu jouw items in de final sale in de Ajax Shop!

FT | Ajax O17 - AZ O17 (6-2)

El Hani; Bergtop, Bouwman, Van der Lans, Pereira da Gama; Johnson, Acheampong, Steur; Abildgaard, Ünüvar, Mechrouh.

Van der Velde, Luijer, Beekman, Concincion, Kovacs, Amour.

6-2 AZ (90+1')

- Ajax O17 won vorige week nog met 0-7 op bezoek bij de leeftijdsgenoten van FC Volendam. Tegenstander AZ kwam zaterdag niet voorbij ADO Den Haag: 2-2.