Emanuelson blikt terug op wereldgoal tegen PSV: 'Toen ik hem raakte wist ik genoeg'

door Brent Tomassen 6

Bron Ajax.nl

Urby Emanuelson scoorde op 14 maart 2010 een wonderschoon doelpunt tegen PSV. Met zijn mindere rechterbeen jaagde hij vlak voor rust de bal in de kruising, waarmee hij Ajax hielp richting een 4-1 overwinning op de Eindhovenaren.

'Voor mij was het een fantastisch elftal om in te spelen. Vooral de thuiswedstrijden waren een feest. Het team en alle poppetjes vulden elkaar aan, dat maakte ons sterk', vertelt Emanuelson in gesprek met Ajax.nl. Ook tijdens de wedstrijd tegen PSV dat seizoen voelde de oud-Ajacied deze band met zijn ploeggenoten. 'Wij zaten in een flow en dat voelden we. Wij proefden de angst van de tegenstanders als wij thuis speelden. Als we vroeg scoorden, maakten we in de ArenA vaak veel doelpunten.'

Halverwege de eerste helft kwam Ajax op voorsprong via Siem de Jong, waarna het moment van Emanuelson vlak voor rust volgde. Het begon met een dieptepass op Marko Pantelić. 'Ik zag Marko de hoek inrennen en wilde hem ondersteunen', vertelt de linkspoot, die snel moest reageren op de hakbal die de Serviër vervolgens gaf. 'Gezien het wegglijden kwam de bal onverwacht, denk ik. Ik moest namelijk snel reageren en mijn actie inzetten. Ik koos ervoor om binnendoor te gaan omdat daar de ruimte lag.'

Emanuelson kon vanaf de punt van het strafschopgebied uithalen, maar moest dit wel doen met zijn mindere rechterbeen. Met succes, want de bal vloog snoeihard de kruising in. 'Toen ik hem raakte wist ik genoeg', zegt de assistent-trainer van Jong Ajax. 'Ik tikte de bal voldoende voor me uit zodat ik mijn passen goed kon neerzetten en de bal perfect kon raken. Hij moest naar de lange hoek, dat was de enige kans op succes. De ontlading was groot op dat moment. Het waren altijd moeilijke wedstrijden tegen PSV. Om op deze manier met 2-0 de rust in te gaan was lekker.'

'"Jullie gaan hier niet winnen", dat moet de gedachte zijn van Ajax zaterdag'

Uiteindelijk zou Ajax de wedstrijd met 4-1 winnen. Nu, bijna veertien jaar later staan beide ploegen tegenover elkaar in de wetenschap dat de Eindhovenaren een straatlengte voorsprong hebben op Ajax. 'Het belangrijkste is om geloof en vertrouwen te hebben', stelt Emanuelson. 'Dat moet Ajax uitstralen, ondanks de goede vorm van PSV. Probeer te domineren, net zoals de eerste helft van dit seizoen in Eindhoven. Jaag ze af, speel duels en voed daarmee het publiek. Laten zien dat je wil winnen. Dat deden wij altijd in eigen huis. We lieten zien vanaf minuut een dat er niks te halen viel en probeerden zo snel mogelijk te scoren. "Jullie gaan hier niet winnen", dat moet de gedachte zijn van Ajax zaterdag.'

Wedden dat Ajax wint van PSV? Krijg 50 of 100 keer je inzet terug als Ajax wint! Voor nieuwe spelers, 24+. Lees de voorwaarden.