Doelpuntenmachine Sierhuis: Eén goal per uur

door BvdPloeg 11

Kaj Sierhuis is ook dit seizoen bezig aan een indrukwekkende reeks bij Ajax. De spits, die begin augustus een driejarig contract tekende, staat alweer op zeventien treffers bij A1. Het staat gelijk aan één doelpunt per uur.

Sierhuis kon dit seizoen in alle dertien officiële wedstrijden van Ajax A1 rekenen op een basisplaats. Hij speelde mee in acht competitiewedstrijden, één supercupduel en vier Youth League-wedstrijden. Zeven van die dertien duels maakte hij de volledige negentig minuten vol, zes keer werd hij vroegtijdig naar de kant gehaald. Dit gebeurde overigens altijd bij een 'veilige' score, waardoor Aron Winter andere aanvallers minuten kon geven.

Sierhuis, die vorig seizoen eindigde op 37 goals voor de A-jeugd, maakte zijn doelpunten op alle mogelijke manieren. Drie keer was het raak met het hoofd, hij benutte drie penalty's, twee afstandsschoten gingen binnen, twee keer faalde hij niet alleen voor de keeper, zes keer werkte hij een voorzet met de voet binnen (vijf met rechts en één met links) en de mooiste goal maakte hij thuis tegen Breidablik met een weergaloze omhaal.

Onder de streep leverde Sierhuis' inbreng dus zeventien treffers op en omdat hij enkele keren werd gewisseld, kunnen we daarmee concluderen dat Sierhuis één keer per uur scoort. Hij speelde tot op heden 1.031 officiële minuten (extra tijd niet meegerekend) en had dus gemiddeld maar zestig minuten nodig voor een doelpunt. Als hij dat gemiddelde vasthoudt, eindigt hij ongetwijfeld rond of zelfs boven de 37 treffers van afgelopen seizoen.

De rol van de goalgetter is zodoende onomstreden en dat blijkt ook wel uit de importantie van zijn treffers. Alleen in de wedstrijden tegen NEC A1 (0-1 winst) en PSV A1 (0-3 winst) kwam hij niet tot scoren. Omdat Ajax A1 in totaal al 43 keer scoorde dit seizoen, is het een feit dat Sierhuis bijna veertig procent van die productie voor zijn rekening nam. In de laatste vijf wedstrijden lag dat gemiddelde zelfs op vijftig procent; Sierhuis maakte negen goals van de achttien die A1 in totaal produceerde.

De achttienjarige spits is, dat kunnen we wel stellen, in de vorm van zijn leven en dus zullen Vitesse, Sparta, Feyenoord, FC Utrecht en Willem II met angst en beven toeleven naar de duels met hem de komende weken. Deze vijf teams zijn de laatste tegenstanders voor Ajax A1 in de najaarscompetitie. Daarna is het winterstop en kan Sierhuis zijn munitie bijvullen voor een ongetwijfeld doelpuntrijk 2017.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)