Ajax' Kweekvijver: Wat zal Patrick trots zijn

BvdPloeg, 23-05-2015 om 08:05, 20963 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

De Copa Amsterdam is stiekem het slechts geplande toernooi van het seizoen. Als de spelers lang en breed op zijn en de competities meestal al even stil liggen, reist Amsterdam toch nog naar het Olympisch Stadion voor drie dagen jeugdvoetbal. Ajax wint zelden, ook niet toen vorig seizoen een ijzersterke selectie op papier stond. Vermoeidheid slaat meestal toe. Juist daarom is het fijn dat jong talent de gevestigde orde vervangt. Genoeg te genieten dit weekend, denk ik.

Terwijl Donny van de Beek en Abdelhak Nouri al lang en breed op een strandbedje zitten, komen er kleine dromen uit voor hun vervangers. Acht spelers die afgelopen seizoen vooral in Ajax B1 speelden, krijgen nu de kans om hun visitekaartje af te geven voor het nieuwe seizoen, straks in augustus. Mauro Savastano kwam vorig seizoen tijdens de Copa net kijken en mag zich straks geen opmaken voor een voorbereiding met het eerste. De Copa Amsterdam kan dus ook een mooie aanzet zijn.

Afscheidsfeestje
Maar allereerst is dit toernooi voor sommige spelers een afscheidsfeestje. Een toernooi om afscheid te nemen van Ajax. Voor Joost Meendering bijvoorbeeld. De keeper die gewoon stond genoteerd voor volgend seizoen deelde de club mede dat hij ermee stopt. Jeffrey de Lange, de beoogde concurrent van Stan van Bladeren, moest ervoor een pas op de plaats maken. Niet leuk, maar ook dat is de Copa. Nog één keer op een groot podium het Ajax-shirt aantrekken. Meendering zal er vast en zeker van genieten.

Ook voor Samet Bulut kan het Pinksterweekend zomaar het einde betekenen. Zoals Ajax Showtime reeds schreef, krijgt de goalgetter vooralsnog geen contract van Marc Overmars. 24 goals trokken de directeur voetbalzaken niet over de streep. Dat daar een paar juweeltjes tussen zaten en dat Bulut inmiddels door het leven gaat als 'Ibra' ook niet. Wie weet dat een hakballetje na een driedubbele schroef Overmars op andere gedachten brengen. Op aangeven van Meendering. Copa-fantasietje.

De nieuwe 'grote' jongens
Omdat er voor het eerst in jaren een flinke groep toptalenten ontbreekt in Amsterdam is de Copa tijdens Pinksteren ook het toneel voor jongens die op moeten staan. Van Bladeren, Aschraf El Mahdioui, Carel Eiting, Adham El Idrissi en Gino Dekker hebben of tekenden contracten en deelden mee in het succes van Ajax A1 afgelopen seizoen.

Nu Savastano, Van de Beek, Nouri en Vaclav Cerny er nu en ook komend seizoen niet meer bij zijn vanwege een vervroegde stap hogerop, zullen andere spelers blikvangers worden. El Mahdioui zal doorstromen naar Jong Ajax, maar bijvoorbeeld voor Eiting en Dekker is de Copa Amsterdam een eerste ontmoeting met een nieuwe A1. Een team dat de prestaties van dit seizoen moet evenaren of liefst overtreffen. Het ontstaan van nieuw elan wordt een interessant proces.

De uitblinkers van B1
Naast afscheid en vernieuwde verantwoordelijkheden is deze Copa ook meer dan anders het eerste podium waar de uitblinkers van Ajax B1 zich kunnen laten zien. De spelers die bij de Future Cup nog na penalty's verloren in de finale zijn komend seizoen de nieuwe gezichten. Deyovaisio Zeefuik, Darren Sidoel, Matthijs de Ligt, Conner Blöte, Dani de Wit, Donyell Malen en Mees de Wit; allemaal hadden ze dit seizoen hun prachtmoment in B1.

Veel van hen speelden al mee in de A-jeugd afgelopen weken. Sidoel, en De Ligt debuteerden al in A1 en ook A2 maakte regelmatig gebruik van de volgende lichting. Achterin kan er wel wat kwaliteit bij, de A-junioren hadden er dit seizoen niet veel. Zeefuik, De Ligt en Sidoel complimenteerde ik al en ook Blöte kan zich zomaar eens ontplooien om de weg te volgen van Savastano. No pressure, wel benieuwd hoe de B-junioren zich profileren op het hoogste niveau. Ook voor hen beginnen nu cruciale jaren.

Opkrabbelen
Nog een categorie; spelers die zich het jaar misschien anders hadden voorgesteld begin dit seizoen. Leon Bergsma bijvoorbeeld. Hij begon in A1, schoof toen naar A2 en raakte daarna geblesseerd. Hij sloot het seizoen af bij A2 en zal de Copa juist willen gebruiken om het nieuwe seizoen alvast lekker te beginnen. Zelfde verhaal voor Ezra Walian en Furkan Kurban, die misschien wel hadden gehoopt op A1, maar het hele seizoen in A2 speelden. Aan hen om te laten zien aan het grote publiek dat ze er nog zijn.

Terug van weggeweest
Voor Zian Flemming geldt het niet helemaal meer, maar Markus Bay zal het een worst zijn of hij bij de Copa goed speelt. De Deen is eindelijk terug na een blessure en hij mag zich weer voetballer voelen. Twee liesblessures die hem, op een korte fitte periode na, dertien maanden kostten. In dat opzicht kan Flemming met hem meepraten. De middenvelder is al een tijdje fit, maar hij lag er dit seizoen ook maanden uit met groeipijn. Terug van weggeweest dus, een groot stadion als prachtige beloning en bonus in een seizoen dat het blessureleed hopelijk definitief verleden tijd is.

Justin Kluivert
En dan die dekselse aanvaller, die je in een snelle oogopslag zo zou verwarren met zijn vader toen hij nog jong was. Patrick Kluivert zal er ongetwijfeld zijn in het Olympisch Stadion, wat zal hij trots zijn. Want Kluivert junior timmert aan de weg. In tegenstelling tot zijn leeftijdsgenoten Malen, Ché Nunnely en De Ligt begon hij in B2 en werd hij wat heen en weer gegooid tijdens het seizoen. Lang niet altijd een voldaan gevoel, maar wel gewoon vijftien goals op de teller.

Voor Kluivert is daarom geen categorie, van hem moet je gewoon lekker genieten. Hij lijkt eng veel op zijn vader, ook als hij voetbalt. Hij is momenteel misschien wat kleiner dan zijn vader toen hij zestien was, maar Justin heeft daarentegen weer een hoop meer technische bagage. Niet voor niets speelde hij veelal als linksbuiten dit seizoen, terwijl veel mensen hem zo graag als opvolger zien van 'Patje' in de punt. 'I have to keep the name big', schreef Justin Kluivert begin dit jaar op zijn Instagram-account. De goedgemutste bezoekers in het Olympisch Stadion zullen razend benieuwd zijn.

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

 

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

- # 1: Keihard de beste
- # 2: 'Hier ben je voor geboren'
- # 3: Sigthórssons walhalla
- # 4: Adham 'Suárez' El Idrissi
- # 5: Kun je niet koppen ofzo!?
- # 6: Roadrunner Nunnely
- # 7: Cerny de geweldenaar
- # 8: A1 is meer dan Nouri
- # 9: Magische momenten
- # 10: Korte corners zijn verboden!
- # 11: 'Carel denkt altijd stap vooruit'
- # 12: Who the fuck is Eto'o!?
- # 13: 'Hij blijft zeker'
- # 14: Vijand bejubelt Nouri
- # 15: Een ode aan Van de Beek
- # 16: Ooit trainer van Ajax 1
- # 17: De 10 mooiste jeugdmomenten
- # 18: De 10 openbaringen
- # 19: Karlsson kan aan de bak
- # 20: B1 die De Boer bedoelde
- # 21: Nouri na Sinkgraven
- # 22: Dekker wordt onderschat
- # 23: Hup, ga daar maar zitten
- # 24: De nieuwe Jan Vertonghen
- # 25: Johan heeft altijd gelijk
- # 26: Future Cup B1 in gevaar?
- # 27: Het gelijk van El Mahdioui
- # 28: 'Hij gaat het eerste halen'
- # 29: Nouri krijgt een 8,5
- # 30: Eindelijk echte verdedigers
- # 31: Grote leegte na Riedewald
- # 32: Glimlach tijdens het janken
- # 33: Ajax moet Obispo halen
- # 34: Gezeik heeft 'm goed gedaan
- # 35: Redan een geniale etter

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
RasAjacied
High trees catches a lot of wind...
1 0
JohnDylan
De keren dat ik deze Kluivert heb zien spelen maakte hij een goede indruk maar hij is volgens mij niet van het kaliber Nunnely en Malen. Toch denk ik dat hij, mits hij zich goed doorontwikkeld, een redelijke kans maakt bij Ajax te slagen.
0 0
gras
Leuk stuk - inderdaad - weer. Heb Kluivert alleen enkele jaren terug zien voetballen. Toen deed hij me bepaald niet aan senior denken. Wel leuk dat die ontwikkeling er dus in is gekomen. Zou natuurlijk geweldig zijn als hij zich blijft ontwikkelen. Moet altijd beetje aan de namen Cruijff en Muller denken. Gewicht van de achternaam op hun schouders. Aan de andere kant, Daley timmert aardig aan de weg.
1 0
brullie
Enkele jaren terug? Toen was hij??...11??...tja gek zeg dat hij nog echt op zijn vader leek...duh!...Op Copa Amsterdam heb ik hem zien spelen (helaas te weinig) maar is een kuitenbijter op rechts...komt best goed...
0 0
Mees0107
Mooi stukje weer!
1 0