Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

'Vooral benieuwd wat Ten Hag met Van de Beek doet'

BartVeenstra, 24-01-2020 om 07:55, 33252 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Voormalig Ajacied Hedwiges Maduro, analist bij FOX Sports, is vooral benieuwd naar wat Ajax-trainer Erik ten Hag met Donny van de Beek doet nu Hakim Ziyech voorlopig aan de kant staat met een kuitblessure. De trainer moet - nadat hij eerder al David Neres, Zakaria Labyad en Daley Blind kwijtraakte door blessures - opnieuw gaan puzzelen.

Maduro stelt vast dat Ten Hag altijd in dezelfde formatie speelt. 'Twee controleurs, een "tien", twee buitenspelers en een spits', zegt hij. 'Hij rouleert wel met zijn spelers. Je moet ook kijken naar de zwakheden van je tegenstanders. Als zij een back hebben die bijvoorbeeld niet zo snel is, kun je ook met Promes en Babel op de flanken spelen. Gisteren (woensdag, red.) zag je de ideeën al een beetje van Ten Hag met Tadić op rechts. Dan kan hij met zijn linkerbeen naar binnen komen.'

Voor Ajax is het allereerst belangrijk om vastigheden te creëren en te behouden. 'Zeker als je tegen hele goede tegenstanders speelt', zegt Maduro, die Tadić of Promes op 'tien' een optie vindt. 'Voorin zijn de opties voldoende. Je kunt daarin rouleren. Ziyech is een goede speler die je zeker gaat missen, maar er zijn voldoende opties om dat op te vangen. Ik ben zelf juist benieuwd of hij Van de Beek gaat doorschuiven of dat hij het middenveld intact gaat houden. Je hebt een ervaren speler op het middenveld nodig, zeker als controleur.'

Een optie als controleur zou Carel Eiting kunnen zijn. Maduro geeft aan dat Ten Hag gecharmeerd is van de middenvelder, die volgens de analist met zijn passing en controle belangrijk was tegen SV Spakenburg. Toch moet Eiting rustig gebracht worden. 'Hij komt net terug van een blessure. Ik denk dat Ten Hag Van de Beek op het middenveld wil laten. Dat is mijn eerste ingeving. Dan kun je altijd Gravenberch of Eiting ernaast opstellen, daar kun je mee rouleren. Voorin heb je met Babel, Promes, Tadić en Huntelaar ervaring. Als controleur moet je ook minstens één speler hebben met ervaring. Ik zou Van de Beek op het middenveld laten en af en toe Gravenberch en af en toe Eiting laten spelen.'

Duo Gravenberch en Eiting optie voor de toekomst

Een controlerend duo met Ryan Gravenberch en Eiting lijkt voor nu geen vaste optie. 'Misschien in de toekomst wel, maar nu nog niet. Er komen direct pittige wedstrijden aan. Ik denk dat je toch een bepaalde zekerheid wilt hebben met Van de Beek, die daar leiding in kan geven. Al is Eiting ook een leider, hij is altijd verbaal aanwezig. Ik denk alleen niet dat zij - Gravenberch en Eiting - in staat zijn om direct al die wedstrijden achter elkaar te spelen. Gravenberch speelt goed, maar hij komt net kijken. Je moet hem rustig brengen, zodat hij in het elftal kan groeien. En dan heb je er wel een ervaren iemand naast nodig die het kan neerzetten. Het is even puzzelen, maar ik zou de as zo laten met Van de Beek op het middenveld. Hij doet het ook heel goed daar.'

Ten Hag zou er ook voor kunnen kiezen om Ziyech één-op-één te vervangen met Siem de Jong of Jurgen Ekkelenkamp. 'Ik denk dat ze in eerste instantie als invaller een optie zijn. Het hangt ook van de tegenstander af', zegt Maduro, die De Jong en Ekkelenkamp omschrijft als spelers die het gevoel hebben om op het juiste moment in de zestien te komen. Ziyech daarentegen is - net als Dusan Tadić en Naci Ünüvar - juist iemand die vanuit de kleine ruimte een steekpass kan geven. 'Gisteren (woensdag, red.) was De Jong geschikt, omdat Spakenburg alleen maar verdedigt in de eigen zestien. Hij heeft de feeling om op het juiste moment te verschijnen. Ekkelenkamp heeft dat ook.'

'Traore hele goede optie om als spits te gebruiken'

Maduro heeft het gevoel dat Tadić op rechts gaat spelen. Vanaf daar kan de aanvoerder met zijn linkerbeen naar binnenkomen, terwijl een back als Sergiño Dest er overheen kan komen. In dat geval zou Quincy Promes op tien komen te spelen en Ryan Babel mogelijk vanaf links. In de spits is er zodoende een plekje voor Lassina Traoré. 'Hij maakt een hele sterke indruk. Hij is een hele goede optie om als spits te gebruiken. Dat is een extra bijkomer voor de trainer. En in de Europa League kun je dan altijd weer met Tadić in de spits spelen en rouleren met snelle buitenspelers. Daarom: het hangt af van de tegenstander.' 

Voor Ten Hag is het inmiddels de zoveelste puzzel die hij moet oplossen. Toen hij eenmaal zijn ideale formatie had gevonden, raakte Neres al snel geblesseerd. Daarna raakten ook Promes, Blind en nu dus Ziyech geblesseerd. 'Ten Hag heeft pech gehad met blessures. Hij moet daar telkens op anticiperen. Het is niet zo dat hij net als vorig jaar de hele tijd met hetzelfde elftal kan spelen. Iedereen wil nu zijn kansen pakken. Ik denk dat Ten Hag dat wel goed doet. Je moet ook kijken naar de omstandigheden. Dat is heel interessant om te zien.' 

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Denk jij dat Ajax met 0-2 wint in Groningen? Zet in en krijg 6,40 keer je inzet terug! 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Johan1
Onana, Veltman, Schuurs, Martinez, Tagliafico, vd Beek, Tadic, Gravebergh, Babel, Traore en Promes.
Dat lijkt me de meest logische opstelling. Eiting is nog lang niet klaar voor een plek in Ajax 1 bijneen Eredivisiewedstrijd.
1 0
Gerard36
Eiting moet sowieso spelen op het middenveld, hij is creatief en zet daardoor vaak spelers alleen voor de keeper, ideale vervanger van ziyech.
0 0
Rockpotje
Tot nu toe vind ik Traoré eigenlijk beter dan Babel. Dus waarom niet met Traoré en Eiting? Dan heb je echte spelverdeler op het middenveld, een creatieve aanvaller op rechts, diepgang op links en een aanspeelpunt in de spits. Daarmee is je elftal momenteel het meest in balans denk ik. Laat Babel maar knokken voor zijn plek.

Gravenberch - Eiting
Tadić - Van de Beek - Promes

Traoré
0 0
Dennizzz
Dit half jaar in de eredivisie moeten we wat mij betreft vooral naar de toekomst kijken. Ik zou daarom grote talenten als dest, schuurs, gravenberg en traore altijd opstellen in de eredivisie. Ik zie het nut er niet van om met bijvoorbeeld veltman te blijven spelen tegen clubs waar je kwalitatief sowieso veel meer voorstelt. Terugvallen op de oude garde kan altijd nog, wanneer het echt nodig is.
0 -2
Ajax27
Dus jij verwacht dat als je Veltman alleen tijdens Europese wedstrijden opstelt dat ie ook maar enigszins ritme heeft? We moeten idd naar de toekomst kijken, maar niet in de zin van de jeugd. We moeten kampioen worden, zodat we gegarandeerd groepsfase CL hebben volgend seizoen. Dat betekent dat je minder risico's gaat nemen in de competitie. Ten Hag wilt stabiliteit de komende maanden, en niet 4 spelers erin passen en met andere gaan schuiven. Juist daarom hebben ze iemand als Babel gehaald en niet iemand die zoals Neres een half jaartje mag wennen om daarna te gaan schitteren. Promes, Tadic, Babel en Traoré zullen de aanvallende posities invullen. Gravenberch en vd Beek erachter zodat je altijd 2 jongens met ervaring op het middenveld en de voorhoede hebt. En achterin is er geen reden om Veltman ineens te gaan wisselen. Jongens als Schuurs en Eiting moeten zich richten op volgend seizoen wanneer er een paar posities vrij komen.
0 0
Van Reenen
Als je beseft wat jij schrijft, n.l. ik zou grote talenten altijd opstellen en ook tegen clubs waar je sowieso veel meer voorstelt. Dat zijn m.i. alle clubs in de eredivisie die minder voorstellen. Misschien moet je voor AZ, 010 en 040 een uitzondering maken, maar ook tegen die clubs kan je de talenten opstellen. Las vanmorgen dat NAC gewonnen heeft van die gloeilampen. Ja, daarom brandt het licht nog in Brabant. Ze zoeken nog steeds naar een overwinning! Ik ben het met jou eens v.w.b. jou opstelling. Zondag meteen maar mee beginnen tegen Groningen.
0 0
Cupmetgroteoren
Het wordt steeds duidelijker dat Ziyech volgend seizoen voor de club behouden moet worden. Hij is inmiddels het hart van het team geworden en is op de Toekomst een wandelend sociaal project geworden, hoe die jeugdspelers opvangt etc. Jeugdspelers willen ook naar het eerste om met Ziyech te spelen, omdat ze tegen hem opkijken. Uiteraard kan Ajax niet buiten de begroting om werken, maar dan moet er maar extern geld neergelegd worden door vermogende supporters of geld opgehaald worden via crowdfunding.
1 -1
Redrum
Ik denk dat ze Ziyech mooi nog even kunnen behouden dankzij die mooie tekst op onze mouw.
0 0
Babangida83
Hier kan ik mij wel in vinden. Weet alleen niet wat er waar is van dat rustig brengen en of dat nodig is. Jonge gasten kunnen best veel aan. Wat je alleen niet wil is te grote stappen maken, denk ik. Vanuit t niets ineens 3x 90 minuten in 10 dagen bijvoorbeeld. Dan zit er geen hersteltijd tussen de grote inspanningen.
0 0
waayop
Jonge gasten kunnen best veel aan. Tsja dat zagen we aan Lang tegen Valencia, volkomen door het ijs gezakt. Je wil niet dat het niveau omlaag gaat met jonge spelers. De tijd van niveau Bazoer, Riedewald en El Ghazi ligt echt achter ons.
0 0
Robbie en de Kock
Tadic op tien. Geen Promes daar. Dat hebben we al eens geprobeerd in het begin van het seizoen .
0 0
Ansjo
Van de Beek en Gravenberch controlerend. Tadic op 10. Traore in de spits. Babel en Promes op de flanken. Zo moeilijk is het toch niet? Invaller voor het middenveld is Eiting of Ekkelenkamp. Als er voorin iemand afhaakt dan kan Tadic naar voren en zet je Ekkelenkamp of Marin op 10. Als Traore gewisseld moet worden breng je Huntelaar erin. Dan zet je Hansen en Ünüvar op de bank voor een evt invalbeurt in laatste 10 minuten ofzo.
3 -1
waayop
Dat gaat em ook worden denk ik.
0 0
gi0vanni
Klink allemaal prima. En daar komt bij dat spelers van positie laten wisselen ook gewoon weer kan.
1 0
Van Reenen
Menno Geelen heeft in USA een contract afgesloten met Bleacher Sports en ESPN. Op deze laatste site staat: Real Madrid agree FEE with Ajax for Donny van de Beek in the summer for $61M/£47M.
Conclusie: de weddenschappen kunnen worden afgesloten met Sjaak Swart.
0 0
DeMeervanweleer
Volgens mij is de optie met Tadic op 10 de beste, balvast, overzicht, meester van de steekpass en een leider, Babel en Promes op de flanken en Traore in de spits, met hem heb je alles wat je in een Ajax spits zoekt. goed aanspeelpunt, technisch goed, zoekt heel veel de combinatie, scoort en is ook nog beresterk.
2 0
AjaxDaniel
Oproep om een Ajacied zijn laatste wens in vervulling te laten gaan.

Terminaal zieke Jopie heeft laatste wens: post van Ajaxfans

De 63-jarige Jopie kreeg kort geleden zeer slecht nieuws. Bij de Ajaxfan in hart en nieren werd namelijk longkanker geconstateerd met uitzaaiingen naar de hersenen. Jopie, die vermoedelijk niet lang meer te leven heeft, heeft nog één grote wens: brieven van Ajaxfans.

'Wat zou ik nog graag postkaartjes en brieven willen ontvangen van jullie, de echte Ajaxfans', schrijft Jopie op Facebook. Behalve dat Jopie het mooi vindt om de post te lezen, heeft hij nog iets bijzonders van plan met de brieven die hij krijgt.

'Alle post die ik ontvang, komt in de kerk te hangen, waar mijn afscheid geregeld wordt. Zelf heb ik al verschillende vlaggen van Ajax die in de kerk en op mijn kist komen te hangen, maar veel post die ik overal op kan hangen in de kerk zou voor mij een grote wens zijn.'

Inmiddels heeft Jopie al de nodige post ontvangen, maar hij zegt meer brieven nog altijd zeer op prijs te stellen. Overigens laat Jopie vanavond aan AT5 weten dat ook post van niet-Ajaxfans gewaardeerd wordt.

Wie Jopie ook een hart onder de riem wil steken, kan de post sturen naar het volgende adres:

J. Verstegen
OC Huismanstraat 122
6544 ZZ Nijmegen

https://twitter.com/LuukkJanssen/status/1219948911747588097
13 -1
3*stars*3
Met Eiting en Gravenberch als blok, heb je veel voetbal.
Maar bij tegenaanvallen?...
Lijkt mij echt te riskant nu.
3 0
Babangida83
Eiting is juist erg goed organisatorisch en heeft heel veel afvallende ballen. Het zou met hem erbij juist nog wel eens kunnen verbeteren.
0 0
MaximilianRosse
Dat lijkt mij ook wat riskant. Ik vind Eiting een goeie voetballer maar wanneer de ruimtes klein zijn en het spel sneller gaat moet ik het allemaal nog maar zien. Ik denk en hoop dat hij vd Beek naast Gravenberch zet en Promes op 10 zet. Promes heeft een periode heel goed gespeeld als nummer 10. Daarbij heb je dan een voorhoede met Babel, Traore en Tadic. Ik weet alleen niet wat de beste volgorde is van die 3 voorin.
0 0
Van Reenen
Babel heeft gezegd dar zijn voorkeur uitgaat naar de linksbuiten positie. Tadic heb je gisterenavond tegen die spaken vanaf rechts kunnen zien en Troare hoef ik verder niets over te zeggen. Dus is het een goede suggestie van jou waarbij ik mij aansluit. Maar het zou mij niet verbazen als Ten Hag weer met een verrassing komt. Bijvoorbeeld zaterdagavond met de bus naar een hotel vlakbij Groningen. Grapje.
0 0
Ajax412
Zo zou ik het ook doen, dan kun je altijd Ekkelenkamp nog inbrengen als het bij een van die vier niet goed loopt, maar Traore verdient ook écht een basisplaats. Dan kan Babel op rechts en Tadic op links. Gravenberch heeft zo ook de meer ervaren spelers om hem heen staan, daar kan hij het meest van leren en ze kunnen hem bijsturen wanneer dat nodig is.
0 0
Web
Het beste wat je kunt wensen in balbezit, maar heeft de tegenstander de bal, ik denk teveel van het goede. Eiting heeft heel veel moeite met omschakelen
Maar wij zullen het zien
0 0
geDaante
Eiting in de punt naar achter, komt ie niet te zwemmen en hoeft ie minder ruimte te belopen.

En collectief drukzetten, dus als compact blok naar voren drukken en vooruitverdedigen. Dan gaat dat prima.
3 0
Web
Heel mooie colum van Maduro, hij kon wel eens gelijk krijgen dat Promes weer op 10 komt
Babel is op links beter, ben zelf niet zo kapot van Tadic op de vleugel, maar als Tadic naar binnen komt heeft hij wel een aanspeelpunt met Traore, en dat kan hij wel weer heel goed.
Middenveld met Gravenberch, Promes en Donny zie ik ook wel zitten, maar Eiting blijft ook een optie hoop ik, dan zal Donny veel minder diep moeten spelen
Shuurs zou ik toch de voorkeur geven boven Veltman achterin, maar ik denk dat Ten Hag Schuurs voorlopig wekelijks in Jong laat spelen, die moet niet op de bank zitten, word hij niet beter van
Van mij mag Alvarez een vast plekje op de bank krijgen, gewoon geen Ajax speler, kan niet draaien, is niet snel, slechte motoriek, Marin is wel bruikbaar, is best een goede voetballer, moet erg wennen aan Ajax, zal best vaak in kunnen vallen, ben erg benieuwd hoe Ten Hag het in gaat vullen voorlopig tot Ziyech en Neres weer terug zijn, met Blind heb ik geen idee hoe her de komende tijd gaat?
Zijn gezondheid gaat voor alles, en ook de medici staf zal heel voorzichtig zijn, ook al is het sein groen, want je zal de verantwoordelijkheid maar moeten nemen, heb er zelf heel veel ervaring in gehad, jammer genoeg
0 0
flavente
Zo presteren met zoveel geblesseerden. Daar is niks mis mee. EtH doet het wederom supergoed. Waar zijn die gasten die vooraan stonden dat EtH of Ajax geen oog maar had voor eigen jeugd. Is geen andere topclub in de wereld met zoveel eigen opgeleide spelers en die jeugdspelers zoveel kansen geven. En word tevens niet naar het geld gekeken. Maar naar kwaliteit en prestatie. Alvarez en Marin mogen lekker bankje warm houden als een jeugdspeler beter is..We mogen super en super trots zijn op onze club en EtH.
1 0
Web
Dat stempel heeft hij nou een keer hier, gewoon je eigen weg gaan
Je weet net als ik wel beter
Ten Hag is maanden bezig geweest met Gravenberch, kijk eens naar de Gravenberch tegen PEC en deze Gravenberch, war een verschil, zoveel beter geworden, laat zijn man niet meer lopen, bied zich constant aan, niet alles meer op een tempo
Dat is de verdienste van Ten Hag, die eist dat, en daar is Gravenberch bij gebaat
0 0
Bjorn
Promes - Traore - Babel
Tadic
Gravenberch - Donny

Met deze 6 kun je redelijk rouleren. Babel kan naar links, Promes op 10, Tadic naar rechts/spits.. etc.
4 0
3*stars*3
Lijkt mij een goede aanval Idd.
Al vind ik het wel jammer voor Traoré maar je hebt met hem wel een bankzitter die erin komt en veel energie erin legt en ook rap is, om te profiteren van de ruimtes.
0 0
Hollister
Met Traore in de spits.. Babel op links, promes op 10 en Tadic op rechts.. iedereen voorin op zijn sterkste positie.. Vd Beek, Gravenberch controlerend en soms pendelend... zo spelen de komende wedstrijden .. als wij jan en febr maar door komen.. dan voorzie ik een terug keer van Blind, Neres en Ziyech voor de echt zware periode waarin de prijzen verdeeld gaan worden... gelukkig hebben we nu nog 6 punten voorsprong en kan je eens een puntverlies leiden, maar zou wel heel lekekr zijn als we PSV definitief op achterstand kunnen zetten en de voorsprong van minimaal 6 op AZ kunnen vasthouden op 1 maart als we tegen ze moeten... dan zou die wedstrijd de voreintscheidung kunnen zijn...... eigenlijk ook wel een hele mooie gelegenheid voor jongens als Traore, Eiting, Ekkelekamp en zelfs Siem en Hunterlaar om de komende weken een echte bijdrage te leveren aan een kampioenschap en hopelijk beker en EL succes. Onder druk staan de juiste talenten op en presteren ze het beste... laat het dan ook maar zien... vanaf maart heb je dan helemaal keuze te over... daarom snap ik ook heel goed dat je er niemand meer bij neemt
4 -1
Ajax0317
Ik ben er heilig van overtuigd dat Eiting een vaste waarde voor Ajax kan worden, hoop dat hij zijn mogelijkheden ook meer zal krijgen!
2 -2
Bjorn
Heel mooie sierlijke speler, te weinig snelheid, loopvermogen en met name zijn handelingssnelheid ligt (nog) te laag.
1 0
Van Reenen
Waar heb ik dat meer gehoord. O ja van Eric over Marin gisterenavond.
0 0