BoJA: Situatie Jong Ajax tekenend voor chaos

SamVR, 24-11-2015 om 14:35, 6449 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" (BoJA) zoomt Ajax Showtime elke week in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Jupiler League.

Van heerlijke zomeravonden op De Toekomst, tot barre winteravonden in Venlo… Ik denk dat, buiten de werknemers van Ajax, niemand de afgelopen jaren meer wedstrijden van Jong Ajax heeft gezien dan ik. De vaste lezers van deze rubriek weten dat ik de afgelopen tijd steeds kritischer ben geworden op de begeleiding van de talenten in Jong Ajax. Vandaar dat ik deze Blik op Jong Ajax zal beginnen met wat positieve punten.

Want heus, er gebeuren echt wel mooie dingen bij Jong Ajax. Fysiek zetten de spelers van het beloftenelftal aantoonbaar stappen, zo kan spits Sam Hendriks bijvoorbeeld harder sprinten en hoger springen dan voor zijn komst naar Ajax. Met name verdedigers ontwikkelen zich onder de hoede van Jaap Stam prima, door feller en scherper te duelleren. Jaïro Riedewald en Kenny Tete zijn daar de meest recente exponenten van. Met Terry Lartey Sanniez, die tegen Jong PSV (3-3) in het centrum van verdediging stond, gaat het nu ook de goede kant op. Hopelijk is dat straks ook het geval met Mauro Savastano, als hij weer op volle toeren draait.

Buiten deze lichtpuntjes in de ontwikkeling van Jong Ajacieden, houdt het echter nog altijd niet over. Er is ontzettend veel ruimte voor verbetering bij Jong Ajax en ik ben dan ook blij dat bekende en minder bekende Ajacieden zich daar de laatste tijd over hebben uitgesproken in diverse media. Mark Geestman, lid van de club, stipte in een interview met Voetbal International terecht aan dat Jong Ajax een koninkrijk op zichzelf is geworden, doordat de individuele begeleiding vanuit de jeugd niet wordt doorgetrokken naar het beloftenelftal. Johan Cruijff deed daar deze week nog een schepje bovenop.

In zijn column in De Telegraaf schreef Cruijff deze week dat de begeleiding in Jong Ajax meer gericht moet zijn op bijvoorbeeld het verbeteren van de eerste balaanname, zodat de spelers het spel sneller en beter voort kunnen zetten. Niemand die Jong Ajax de afgelopen tijd heeft zien voetballen, kan zeggen dat Cruijff met deze kritiek aan het verkeerde adres is. Terwijl de jeugdspelers op fysiek gebied de juiste ontwikkeling doormaken in Jong Ajax, gebeurt dat op technisch gebied onvoldoende. De talenten die dit seizoen uit de A-jeugd van Ajax zijn doorgestroomd naar Jong Ajax, lijken vooralsnog eerder achteruit dan vooruit te zijn gegaan in hun techniek.

Stam heeft inmiddels meermaals aangegeven dat hij graag in Engeland aan de slag wil als trainer en ik hoop dat het ook daadwerkelijk spoedig zo ver gaat komen. Een trainer als hij, met de nadruk op het fysieke en de strijd, past daar beter. Ajax heeft daarnaast baat bij een meer individuele en techniekgerichte aanpak bij Jong Ajax. Met het voorgenomen ontslag van Wim Jonk en het vertrek van Cruijff als adviseur, heb ik er echter een hard hoofd in of het zover gaat komen. De beleidsmakers zeggen dat ze het Plan Cruijff uit blijven voeren. Als ze de daad bij het woord willen voegen, hebben ze een hoop werk te verrichten bij Jong Ajax.

Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 2
#1 - Jong Ajax bulkt van het talent
#2 - Overmars moet orde op zaken stellen
#3 - Iets minder exotisch, hetzelfde effect
#4 - Younes is vlijmscherp, Vd Beek leert les
#5 - Onana in vorm, El Mahdioui verdient meer
#6 - De tijd dringt voor Meleg
#7 - Keuzes Stam en Ulderink discutabel 
#8 - Ontwikkeling toptalenten niet ideaal

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
3sterren
Het is jammer dat Stam de blinde ambitie koestert om in Engeland te werken als hoofdcoach...
Hij zou van onschatbare waarde kunnen zijn als coach/hulptrainer voor de verdediging van alle Ajax teams in het algemeen en die van Ajax 1 in het bijzonder.
0 0
blava
Het is moeilijk oordelen als je niet precies weet hoe jong Ajax traint. De JL is een andere wereld en fysiek wordt veel meer gevraagd. Dan hebben Ajax spelers het per definitie moeilijker omdat bij Ajax de techniek voorop staat, zeker A1 spelers. Dan is het logisch dat je in het begin van het seizoen overlopen wordt.

Punt is dat progressie moet worden gemaakt gedurende het seizoen. In dat opzicht heb ik mijn twijfels.

0 0
Kuffour
Goed stuk. Jong Ajax is een eiland. Valt nog een hoop te verbeteren.
0 0
Chesterson93
Wel mooi dat dit artikel het gelijk geeft aan jongens als Denswil en Kishna, en zelfs Riedewald en Tete hebben dit ooit aangestipt. En tegelijkertijd hoeft Stam niet te praten, aangezien Cruijff - over dit onderdeel - gelijk had.

On-topic: jammer dat het zo is, want wat ik al in een eerder topic zei, het moet niet zo zijn dat je je op een eiland bevindt, op het moment dat je de cruciale stap naar het eerste hoopt te (kunnen) zetten. Dát is waar begeleiding het best zou kunnen helpen, aangezien er veel op je af kan komen. Jongens als van de Beek en Nouri komen al vaker "in the picture", maar de rest dus niet.
0 0
ibrahendriks
Zet Simon er maar bij.
0 0
SanchezHolland
Die analyse over Stam en zijn nadruk op fysiek spel en strijd is wat mij betreft niet helemaal terecht. Ja, die stijl past op dit moment misschien beter in Engeland, maar juist daarom valt er op dit gebied een hele hoop te winnen in Nederland. Fysiek kan en moet het ook bij Ajax beter willen we aanhaken bij de Europese subtop. Ik denk dat Jaap Stam daar een belangrijke rol ik kan spelen, alleen je moet zorgen dat het complementair is aan de huidige speelstijl, je moet het inpassen in het geheel. Daarom heb je naast Stam een cultuurbewaker nodig. Maar een persoon als Stam binnen Ajax, met nadruk op fysiek, kracht, snelheid, omschakeling en duels is wat mij betreft juist gewenst.
0 -2
NouriVandeBeek
Het is natuurlijk bezopen dat het trio Nouri-El Mahdioui-Van de Beek nog geen 1 keer hebben samengespeeld. Ze voelen elkaar goed aan.

Ik erger me echt kapot aan die opstellingen. Ulderink en Stam kiezen voor loopvermogen in plaats van techniek. Als Nouri het wat lastiger heeft in Jong Ajax kan die daarvan leren en dan moet je niet Clement of Warmerdam daar neerzetten.

Het positieve punt is wel dat Ulderink/Stam het licht hebben gezien ten opzichte van El Mahdioui. Hij was gisteren de beste van het veld. Hopelijk mag die blijven staan als Clement weer terug is.
2 0
JohnDylan
Ulderink mag van mij na dit seizoen weer scout in België en Frankrijk worden en Stam mag dan naar Engeland verhuizen. De talenten van Jong Ajax maken onder hun geen duidelijke ontwikkeling door, het positiespel is dramatisch en ze maken vreemde keuzes in hun opstellingen. Talenten als El Azzouzi, El Mahdioui, Nouri, Vd Beek en Cerny zouden elke wedstrijd dat ze kunnen spelen een basisplaats moeten krijgen maar Ulderink en Stam kiezen regelmatig voor middelmaat als Acolatse, Vissie en Clement.
3 0