BoJA: Versterkingen uit A-jeugd op komst

SamVR, 10-05-2015 om 09:00, 10638 views, Ajax Showtime | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" (BoJA) zoomt Ajax Showtime elke week in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Jupiler League.

Met een 1-1 gelijkspel tegen FC Oss liep het seizoen van Jong Ajax afgelopen vrijdag ten einde. Het moeizame duel was tekenend voor de tweede seizoenshelft van de Amsterdamse beloften. Kansen creëren lukte nauwelijks meer. Van de laatste twaalf wedstrijden gingen er negen verloren. De problemen liggen voornamelijk op het middenveld, daar is komend seizoen meer kwaliteit nodig.

Afgelopen februari maakten toptalenten Jaïro Riedewald en Riechedly Bazoer definitief de stap van Jong Ajax naar Ajax 1, waardoor de spoeling op het middenrif van Jong Ajax na de winterstop erg dun werd. Voornamelijk Danny Bakker, Django Warmerdam en Tom Noordhoff hebben sindsdien in wisselende samenstelling de middelste linie van Jong Ajax gevormd. Het is logisch dat deze jeugdspelers met een contract minuten hebben gemaakt, maar het voetballende vermogen bleek niet toereikend.

Het voornaamste slachtoffer van de dunne bezetting op het middenveld van Jong Ajax was Richaïro Zivkovic, wiens frustratie van de laatste maanden begrijpelijk is. Er is geen speler in het veld die meer afhankelijk is van zijn medespelers dan de spits. Voor de winterstop scoorde hij nog dertien goals toen Riedewald (meestal controleur) en Bazoer (meestal rechtshalf) achter hem stonden. Na de jaarwisseling daalde de doelpuntenproductie van Zivkovic enorm. Sinds 16 februari wist hij zelfs helemaal niet meer te scoren. Mede-aanvaller Menig zag zijn doelpuntenproductie na de winterstop ook meer dan de helft afnemen. De voorhoede kreeg de bal simpelweg niet genoeg aangespeeld om gevaar te kunnen stichten.

Het is voor de ontwikkeling van de talenten in Jong Ajax belangrijk dat er in elke linie minstens een talent rondloopt dat de potentie heeft Ajax 1 te halen. In de achter- en voorhoede zat dat wel snor dit seizoen, met jongens als Tete en Zivkovic. Zoals gezegd viel er na de winterstop een gat op het middenveld. Dat gat moet komend seizoen gevuld worden met talentvolle middenvelders uit de A-jeugd. Ik zie daarin een mooie rol weggelegd voor jongens als Donny van de Beek, Abdelhak Nouri en Ashraf El Mahdioui. Van de Beek en Nouri mochten dit seizoen al een paar keer ruiken aan Jong Ajax en namen daarin direct een leidersrol op zich.

Door de komst van Daley Sinkgraven en Nemanja Gudelj (en mogelijk ook Rafael van der Vaart) is er komend seizoen voor de talentvolle middenvelders uit de A-jeugd niet structureel speeltijd weggelegd in Ajax 1. Aan basistechniek doen ze niet onder voor de spelers uit het eerste elftal, maar fysiek liggen de huidige A1-talenten duidelijk wel achter. Nog een seizoen in Ajax A1 zal hen fysiek niet veel verder brengen. De wekelijkse veldslag van de Jupiler League wel. Vraag dat maar aan Riedewald en Bazoer.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Meer van de rubriek Blik op Jong Ajax:
- #1 Stam aan het roer
- #2 De helft van Muric
- #3 Boccara de joodse Ajacied
- #4 Kishna in spoor Zlatan
- #5 Becker strijdt voor debuut
- #6 Zivkovic wordt Ajax-spits
- #7 Doelpuntenmachine Menig
- #8 Ajax-miljoenen verdampen
- #9 Stam en Ulderink topduo
- #10 Kortsluiting bij Zivkovic
- #11 Menig ook 'op 10' fenomenaal
- #12 Muric eigenaardig ventje
- #13 Onana debuteert met 'Vermeertje'
- #14 Lartey Sanniez is Bony als rechtsback
- #15 Waalwijks oerwoudgeluid voor Ajax
- #16 Van Bruggen is klaar voor de Eredivisie
- #17 Tete gaat volgende stap zetten
- #18 Savastano en Vd Beek brengen ommekeer
- #19 Gretige Fischer aast op plek Kishna
- #20 Zimling discussiewapen voor Cruijff
- #21 Tete, Menig en Zivkovic verdienen meer
- #22 Nouri benjamin en vedette van Jong Ajax

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JPC40
Het is wel te hopen dat de jeugd teams beter gaan spelen, anders komt het hele project van Cruijff ernstig in gevaar, Raf zal niet lang blijven dus dan moeten de jongens klaar zijn om meteen er in te springen.
0 0
Mees0107
Lol.
0 0
NouriVandeBeek
Jong Ajax is de perfecte stap voor de talenten. Nouri moet je ook niet nog een seizoen in de A1 laten spelen. Hij leert veel meer in de JL. Daar kan hij nog fouten maken en leren omgaan met fysieke tegenstanders.
2 0
Mees0107
Weet iemand wat er gaan gebeuren met spelers als Bakker, Warmerdam, Vissie etc.
Spelers die nog doorlopend contract hebben (2016) maar eigenlijk geen toekomst hebben, en gewoon kwaliteit tekort komen. Laten ze deze spelers gaan of laten ze die nog een jaar dobberen?
0 -2
JohnDylan
Bakker was dit seizoen een van de beste en meest constante spelers van Jong Ajax. Hoewel ik niet denk dat hij zal slagen bij Ajax zou ik hem er wel bij houden. Warmerdam zou ik zich op de linksback positie laten richten want de wedstrijden die hij daar speelde maakte hij een redelijke indruk. Beide spelers zijn relatief goede back-up spelers voor Jong Ajax.

Het zijn vooral spelers als Noordhof, Vissie, El Hasnaoui (door blessures), Keskin (door blessures), Alblas, Acolatse en Honer waar Ajax op moet doorselecteren. Van een paar van hun is het gelukkig al bekend dat ze zullen vertrekken. Aangezien Jong Ajax komend seizoen met een grotere selectie gaat werken is het dan logisch dat basisspelers van nu (oals Bakker en Warmerdam) niet zullen vertrekken.
0 0
eros
Serero, Gudelj, Klaasen, vBeek, Nouri, Andersen, Bazoer, Sinkgraven hebben we gewoon top middenvelders in huis.

Milik, El-Ghazi, Fischer, Schöne. Kishna, Menig, Muric, Milik, Zivkovic,... aardig wat jeugdig talent, al zou ik er wel nog een echte killer spits van achter in de 20 bij halen.

Achterin is denk ik onze achilles hiel. vRhijn, Veltman, vdHoorn, Boilessen, Viergever, Riedewald en Tete hebben we hier. Ik denk dat er nog wel een linker centrale verdediger en een linksback bij mag.... In de jeugd hebben we hier ook niet echt iemand lopen.

1. Een linker centrale verdediger kopen
2. Een killer spits kopen
3. Een linksback kopen

1. Een linker centrale verdediger:
Altijd eerst naar de jeugd kijken! In de jeugd zie ik echter niet echt kandidaten lopen en Viegever en vdHoorn komen in mijn ogen te kort om naast Veltman de plaats in te nemen.

Rajkovic vind ik echt een mooie optie, linksbenig, 26 jaar oud, goed gepresteerd bij PSV (landskampioen), twente (landskampioen), Vitesse (speler van het jaar) en HSV, internationale ervaring en transfervrij.

Bjelland, linksbenig, 26 jaar, aanvoerder twente en zal moeten vertrekken vanwege de financiële zorgen bij Twente.

Coetzee, twee benig, 18 jaar, grootste talent van zuid-afrika, niet al te duur denk ik. Het nadeel is dat hij zich zal moeten settelen en dat hij er niet direct staat.

Jan-Arie vd Heijden, linksbenig, transfervrij en kind van de club. Ik vind hem beter als Viegever en vdHoorn,... dus gratis kan je hem erbij pakken,... maar ik vind hem nog steeds niet het niveau dat ajax moet nastreven.

2. De spits positie.
Met Milik en Zivkovic 2 hele grote talenten,... nu nog iemand met ervaring. Maar wie?
Ik zou het ook niet weten!
vdVaart doet de ronde,... prima speler, maar zou hij nog van meerwaarde zijn?
Babel misschien terug halen? Heeft de ervaring en kent de club.

3. Linksback.
De 3e en laatste positie die ik graag versterkt zie worden is de linksback positie. In de jeugd zie ik geen echte kandidaten. Als er een linker centrale verdediger bij komt hebben we hier Boilesen en Viergever... Riedewald zie ik niet als optie voor de back.
Omdat dit de '3e' gewenste aankoop is, zal deze speler niet te veel mogen kosten.
Fuchs, Emanuelson, Poulsen zijn opties en transfervrij. Madu schijnt ook in de belangstelling te staan.

4.Buitenkansjes
Buitenkansjes als N. de Jong, Tapia, Ould-Chick etc. etc. moet je zeker in de gaten houden!

Verkopen:
Moisander (gaat al), Zimling (gaat al), Sporkslede, Duarte, Sigthorsson, Hendriks, Höner, Ligeon, Bakker, Warmedam, Vissie en Becker.
1 -2
Rockpotje
Met Viergever en Riedewald hebben we de linksback positie wel redelijk bezet. Een centrum met Veltman en Van der Hoorn is in mijn ogen ook zeker een optie. Ik zou wel zeker wat linksbenige talenten in de gaten houden, want achter Riedewald loopt er weinig. Van Aken vind ik in potentie wel een redelijke speler, maar voegt nu nog niet heel veel toe. Als je een echte leider kan halen voor linksachterin zou dat wel een versterking zijn, maar dan schrijf je wel meteen Viergever af, want op de overige posities is hij hij flink door het ijs gezakt.

Als ervaren spits vind ik De Stutter wel een plan, maar eigenlijk zou dat met Fischer, Milik, Zivkovic, El Ghazi en misschien Van der Vaart niet nodig moeten zijn.

Als linksback zou ik voor Emanuelson gaan en anders Bijker, al weet ik niet of die het niveau aan kan. Als er een linker centrale verdediger wordt gehaald is een linksback in ieder geval overbodig want dan moeten Riedewlad en Viergever daar speeltijd krijgen.

Ould-Chick zou ik zeker proberen te halen, verder vooral geen spelers halen die de jeugd in de weg gaan lopen.
0 0
PetrosQ
1. Rajkovic en Bjelland zouden goede opties zijn. Agger en Lombaerts vind ik ook aardige opties. Maar waarom moet er per sé een linkspoot op LCV staan? Kan toch ook een rechtspoot zijn? Er zijn maar weinig clubs die met een linkspoot op LCV spelen.

2. Als je een ervaren spits er bij haalt, moet je Zivkovic wel verhuren, anders is hij tweede spits. In de Eerste Divisie heeft hij niets te zoeken, dat is hij al ontgroeit. Hij moet meters maken. Dat kan hij als tweede spits doen, met spaarzame invalbeurten of als spits van een subtopper in de Eredivisie.

3. Een twee linksback is een vereiste. Er moet een concurrent komen voor Boilesen. Dan moet Boilesen maar laten zien of hij het echt verleerd is. Viergever liet vandaag weer zien geen linksback te zijn en Riedewald is centraal in de verdediging of op het middenveld veel sterker.

4. N. de Jong gaat nooit komen, heb je nu ook niet nodig met zo'n vol middenveld. Tapia en Ould-Chick zou je kunnen proberen. Ik weet alleen niet waar die eerste eigenlijk hoort te spelen, als het een middenvelder is, niet doen, daar heb je genoeg van. Ould-Chick is een buitenspeler, dat weet ik. Als concurrent voor El Ghazi zou je hem kunnen halen.

Verkopen. Prima om hen te laten gaan. Misschien kan je Bakker nog houden voor Jong Ajax, Warmerdam zou zich op de linksback kunnen richten bij Jong Ajax en zodoende misschien nog in Ajax 1 komen en Becker zou nog als twee rechtsbuiten kunnen fungeren.
1 0
Mees0107
Becker er bijhouden en Hendriks zou ik verhuren.
2 -1
JohnDylan
Ik zou Becker er inderdaad bij houden als concurrent voor El Ghazi. Qua niveau doet Becker namelijk helemaal niet duidelijk onder voor El Ghazi. Bij PEC maakt Becker ook een goede indruk alleen heeft hij jammer genoeg niet alle wedstrijden kunnen spelen door een blessure. Met Becker zou Ajax ook iemand hebben die met zijn explosiviteit en doelgerichtheid heel bruikbaar kan zijn in het laatste halve uur van een wedstrijd, wanneer er meer ruimtes op het veld vrijkomen.

Hendriks heeft zich dit seizoen overwacht goed ontwikkeld. Ik had hem eigenlijk al afgeschreven maar moet daar nu op terug komen. Nog steeds denk ik niet dat hij bij Ajax zal slagen maar ik zou hem niet meer helemaal afschrijven. Als Ajax hem aan een Eredivisie club kan verhuren moeten ze dat zeker doen. Anders moeten ze hem met El Azzouzi laten concurreren voor de rol van spits van Jong Ajax. Ik denk dat El Azzouzi die strijd relatief makkelijk zou winnen, zeker namate het seizoen voortduurt.
1 -2
eros
Becker erbij houden? Met Fischer en Kishna voor hem komt hij toch niet aan spelen toe,... en ik vind hem ook een beetje spelen zonder overzicht,... zoals Lukoki.
0 -2
Mees0107
Je moet niet iedereen gelijk afschrijven, zijn we hier heel makkelijk in. Hij heeft dit jaar nog zijn contract verlengt, dus al je logisch nadenkt weet je dat hij blijft.
0 -1
eros
Hij zal ook wel blijven,... alleen ik zou hem verkopen. Ik zie geen toekomst in hem.
Lukoki zou dit jaar ook echt wel leuke wedstrijdjes voor ajax gespeeld kunnen hebben,... Maar het is niet het type speler die ik graag bij ajax zie.

Fischer is mijn nummer 1 met Kishna erachter.
0 -2
JohnDylan
Vd Beek moet als zesde middenvelder (na Gudelj, Klaassen, Andersen, Sinkgraven en Bazoer) in de selectie van het eerste worden opgenomen. Ik denk niet dat hij fysiek onder doet voor Andersen en Sinkgraven en technisch is hij beter dan Gudelj, Klaassen en Bazoer. Het zou zonde zijn om hem met Jong Ajax mee te laten trainen aangezien zijn ontwikkeling dan zeker niet optimaal zal verlopen. Zijn wedstrijden zal hij natuurlijk wel vooral met Jong Ajax in de Jupiler League spelen.

Nouri is technisch beter dan Vd Beek maar vanwege zijn kleine gestalte zou ik hem in de eerste seizoenshelft alleen de voorbereiding met het eerste mee laten doen. Ook in de winterstop zou ik hem met het eerste laten meetrainen en daarna kan de technische staff bepalen of ze ook hem in de selectie van het eerste zullen opnemen. Ik verwacht dat hij pas vanaf de voorbereiding op het seizoen 2016/17 een vaste plaats in de selectie van het eerste zal hebben.

Onana; Sanniez, Tete, Riedewald, Owusu; Vd Beek, El Mahdioui, Nouri; Muric, El Azzouzi, Cerny

Jong Ajax zal komende jaar een aardig elftal kunnen opstellen in de Jupiler League. Ik verwacht alleen dat Tete en Riedewald als back-ups van respectievelijk Van Rhijn en Viergever zullen fungeren en dus regelmatig wedstrijden van Jong Ajax zullen over moeten slaan. In de wedstrijden dat ze met deze elf spelen moeten ze veel Jupiler League teams op voetballend vermogen kunnen verslaan. Het mooie is ook dat alle spelers van dit elftal een kans maken om het eerste te halen.
0 -1
District
Tete en Riedewald krijgen denk volgend jaar basisplek, ligt eraan of er nog wat bij komt.
0 0
JohnDylan
Het lijkt me sterk dat Tete volgend jaar al Van Rhijn of Veltman uit de basis speelt. Hoewel ik dat persoonlijk niet erg zou vinden is het met De Boer als hoofdtrainer bijna ondenkbaar dat dit zal gebeuren. Riedewald is zeker nog niet klaar voor een basisplaats. Hoewel ik Viergever eigenlijk alleen maar goed genoeg vind voor een rol als 12e man denk ik wel dat Viergever momenteel een stuk beter is dan Riedewald. Ik denk dat Tete en Riedewald de meeste wedstrijden op de bank van het eerste zullen plaatsnemen.
0 0
PetrosQ
Veltman gaat hij niet uit de basis spelen, van Rhijn zou lukken. Ik vind Tete vooralsnog meer een rechtsback dan een centrale verdediger. Veltman speelt daarentegen de laatste tijd weer aardig.
0 0
ABBA
Van rhijn is na boilesen de slechtste dit seizoen

En verleden jaar was het niet minder

Ik zeg doorselecteren
0 -1
JohnDylan
Van Rhijn speelt de laatste weken slecht maar daarvoor was hij juist een van de betere spelers van Ajax. Na Cillessen heeft hij misschien wel het beste seizoen gedraaid van alle Ajacieden. Het is belachelijk hoe kort het geheugen van mensen zoals jij is. In de eerste seizoenshelft was iedereen het er nog over eens dat Van Rhijn het goed deed.

Ik zou graag Tete in de basis zien omdat ik hem meer potentieel vind hebben maar het is belachelijk om te zeggen dat Van Rhijn na Boilesen de slechtste dit seizoen was. In de eerste seizoenshelft was hij samen met Serero en na Cillessen de beste speler van Ajax. In de tweede seizoenshelft begon hij goed en is hij pas de laatste 4/5 wedstrijden weggezakt.
0 0
PetrosQ
Tete en van Rhijn moeten het volgend jaar maar uitzoeken wie de rechtsback wordt. Ik vind Tete echt niet onder doen. Misschien vind ik hem verdedigend wel beter, en dat is toch prioriteit als verdediger.
0 0
ABBA
Van rhijn is na boilesen de slechtste dit seizoen

En verleden jaar was het niet minder

Ik zeg doorselecteren
0 -1
ajacied354
Voor Donny komt Ajax 1 nog te vroeg ben ik bang. Komt nog handelingssnelheid te kort. Nouri is fysiek nog niet sterk genoeg maar lost dit op met zijn controle. Alleen is het al erg druk op het middenveld. Ben benieuwd of deze jongens volgend jaar hun minuten in 1 gaan maken. Ik kijk er in ieder geval naar uit.
1 -2
afca patrick
Nouri zal eerst wel minuten gaan maken als linksbuiten denk ik. Van de Beek heeft het meeste nadeel van de komst van Gudelj. Die zal echt een volledig seizoen Jong Ajax gaan draaien verwacht ik. Cerny is hetzelfde verhaal als Nouri.
0 0
JohnDylan
Ik denk niet dat de handelingssnelheid van Vd Beek lager is dan die van Gudelj en Bazoer. Vd Beek zal niet direct klaar zijn voor een basisplaats maar ik denk niet dat hij kwalitatief veel onder zal doen voor de andere middenvelders.
2 0