BoJA: Nouri benjamin en vedette van Jong Ajax

SamVR, 26-04-2015 om 14:15, 10759 views, Ajax Showtime | Er is een collectie voor Champions League-artikelen.

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" (BoJA) zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het beloftenelftal van de club, Jong Ajax.

De sfeer is vrijdagavond bedrukt in de kantine van De Toekomst. Jong Ajax heeft net in eigen huis met 0-2 klop gekregen van Helmond Sport. Sam Hendriks praat met een paar leeftijdsgenoten, terwijl onder meer Leeroy Owusu, Damian van Bruggen en Tom Noordhoff aan tafel zitten met hun families. Met gebogen hoofden horen de spelers bemoedigende woorden aan. Dan komt Abdelhak Nouri de kantine binnenlopen.

Zonder een woord te zeggen doet ‘Appie’ de sfeer 180 graden omslaan. Gehuld in een iets te groot Ajax trainingspak en bewapend met een grote glimlach stapt hij op de tafels van zijn ploeggenoten af. ‘Hee Appie!’, zegt een moeder lieflijk. Nouri begroet haar vrolijk terug, maakt een babbeltje en geeft alle spelers van Jong Ajax en hun familieleden een hand. Het is een bijzonder moment om getuige van te zijn. Nouri is vanavond de benjamin van Jong Ajax, die met alle liefde vertroeteld wordt door de groep, maar tegelijkertijd is hij de vedette. Het is duidelijk hoe de verhoudingen liggen.

De omslag die Nouri teweegbrengt in de kantine van De Toekomst is een miniatuurversie van wat hij anderhalf uur eerder teweegbracht op het hoofdveld van het jeugdcomplex. Hoogstpersoonlijk zorgde Nouri er met zijn invalbeurt voor dat Jong Ajax een beetje Ajax werd. Een uur lang zag de middenvelder vanaf de bank toe hoe de Amsterdamse beloften geen pepernoot wisten te raken tegen Helmond Sport, voordat hij in de 60ste minuut het veld in kwam. Met zijn compagnon Donny van de Beek bracht Nouri nieuw elan. Plotseling durfde Jong Ajax weer te voetballen. Nouri eiste ballen op, coachte zijn oudere ploeggenoten, zette druk naar voren en liet met zijn ragfijne passjes zien een onverschrokken rasvoetballer pur sang te zijn.

Niet alles ging goed bij Nouri, zo nam hij een corner te kort en leed hij een paar keer te makkelijk balverlies, maar de klasse straalde van het achttienjarige talent af. Er klonk een golf van geroezemoes toen Nouri en Van de Beek het veld inkwamen en met zijn spel bracht eerstgenoemde glimlachen op de voorheen omlaag gebogen koppies op de tribunes. Hetzelfde trucje doet hij nu weer in de kantine van De Toekomst, maar dan zonder bal. Zijn optreden duurt in de kantine bovendien minder lang dan op het veld, want na een paar babbeltjes en grapjes vertrekt hij weer. De klus is geklaard, Nouri moet door. Het tafereel is precies zoals Jong Ajax voor hem zal zijn: niet meer dan een kort tussenstation waar hij de harten steelt, om vervolgens gauw hogerop te gaan.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Meer van de rubriek Blik op Jong Ajax:
- #1 Stam aan het roer
- #2 De helft van Muric
- #3 Boccara de joodse Ajacied
- #4 Kishna in spoor Zlatan
- #5 Becker strijdt voor debuut
- #6 Zivkovic wordt Ajax-spits
- #7 Doelpuntenmachine Menig
- #8 Ajax-miljoenen verdampen
- #9 Stam en Ulderink topduo
- #10 Kortsluiting bij Zivkovic
- #11 Menig ook 'op 10' fenomenaal
- #12 Muric eigenaardig ventje
- #13 Onana debuteert met 'Vermeertje'
- #14 Lartey Sanniez is Bony als rechtsback
- #15 Waalwijks oerwoudgeluid voor Ajax
- #16 Van Bruggen is klaar voor de Eredivisie
- #17 Tete gaat volgende stap zetten
- #18 Savastano en Vd Beek brengen ommekeer
- #19 Gretige Fischer aast op plek Kishna
- #20 Zimling discussiewapen voor Cruijff
- #21 Tete, Menig en Zivkovic verdienen meer

  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
paulurs
Hoop dat volgend jaar "jong Ajax" ook echt het jonge Ajax wordt!

Jongens die niet in aanmerking komen voor het eerste, horen niet in dit team te spelen. Spelers die te oud zijn en niet in aanmerking komen voor het eerste, moeten verhuurd of verkocht worden!

Wat mij betreft wordt het de standaard doorstroom vanaf de A1, aangevuld met revaliderende spelers van het eerste aangevuld met af en toe spelers die minuten moeten maken. Maar laat het alsjeblieft het talenten team zijn!
3 0
Rick4Ajax
In dat geval kan je net zo goed aantreden met de A1 van Ajax. Jong Ajax hoort gewoon een mix te zijn van A-junioren, aangevuld met spelers die niet wekelijks spelen bij het eerste. Anders word je elke week afgeslacht door fysiek veel sterkere spelers van andere JL teams. En van elke week met 3-0 verliezen word je ook niet beter lijkt me.

A-junioren moeten een plek in Jong Ajax verdienen op basis van prestaties en niet op basis van hun leeftijd.

En ook Nouri en Van de Beek gaan nog een paar draken van wedstrijden spelen. Net als het eerste is Jong Ajax nu even niet in goeden doen
0 -2
Truus de Bakker
Het gaat om doorstroming. Hij is goed genoeg en oud genoeg.
0 -1
NouriVandeBeek
Jong Ajax is ideaal voor Nouri volgend jaar om te wennen aan het fysieke spel. Daar mag je die fouten maken. Nog een jaar A1 moet je niet doen. Dat gaat hem samen met Cerny en Donny te makkelijk af.
5 -1
La Bomba
De meeste hebben van jullie hebben waarschijnlijk een andere wedstrijd gezien.
Je ziet duidelijk dat Nouri dit allemaal fysiek niet aankan.
Technisch natuurlijk uitstekend, maar kom niet aanzetten met volgend jaar Ajax 1.
Gewoon volgend jaar A1 en kleine stapjes maken.
0 -14
JoodTotMijnDood
Het plan is duidelijk dat hij volgend seizoen samen met andere A1 talenten eerst in Jong Ajax gaat beginnen en naarmate het seizoen vordert zal hij vaker bij de selectie van het eerste zitten. Nouri maar ook Van de Beek en Cerny zijn voetballend de A1 al uitgeleerd in mijn optiek, dan is de volgende stap Jong Ajax waar je je voetballend moet proberen te onderscheiden. Als Nouri volgend seizoen dus weer in de A1 zal spelen dan zou het zijn 3de jaar in de A'tjes zijn, technisch en tactisch is hij gewoon toe aan een hoger niveau. Ould-Chikh van Twente begon op zijn 16e in Jong Twente en pakt op zijn 17e nu veel minuten mee in het eerste van Twente, Bergwijn en Paal zelfde leeftijd maar spelen hun wedstrijden ook mee in Jong, die zijn ook klaar voor een andere uitdaging. Fysiek is Nouri misschien niet zo ver als de bovenstaande namen maar voetballend is hij in mijn optiek samen met Bazoer, Riedewald, Ould-Chikh, Van de Beek en Bergwijn het grootste talent van de U19 generatie.
4 -2
gras
Ieder zijn mening, maar als nota bene de trainer zegt dat bij het inbrengen van Donny en Appie het tempo omhoog gaat, kansen worden gecreëerd, het positiespel verbetert en de druk op Helmond toeneemt, dan staat dat volledig haaks op jouw visie.

Precies om deze zaken gaat het namelijk in het voetbal. En als deze gasten dat in een zeer fysieke competitie kunnen brengen, in de Jupiler wordt fysieker en opportunistischer gespeeld dan in de eredivisie, dan zijn ze er bij uitstek klaar voor.
3 -1
Mees0107
Jong Ajax is ideaal of fysiek te groeien. Volgend jaar dus gewoon Jong Ajax (en misschien ook wedstrijdje bij de A1 zoals Youth League)
4 -2
klopper
Hij draait een heerlijk seizoen, dat mag best beloond worden. De laatste wedstrijden en de voorbereiding naar het komende seizoen zijn ideaal om dit soort jongens te laten wennen/enigszins testen. Dan kun je altijd nog beslissen deze jongen in Jong Ajax te laten beginnen om ritme op te doen.

Daarnaast...hij is 18 en moet zich nu gewoon in het eerste gaan spelen...net als Van de Beek, Muric en Cerny trouwens...al is die laatste 17...ook hij mag/moet het komend seizoen af gaan dwingen om vast op bij Ajax 1 te zitten.
3 -1
klopper
Dit is precies waar Jonk een punt heeft. Frank is veel te laf met het doorselecteren van talent. Ajax heeft helemaal niets meer om voor te spelen...neem dan gewoon Nouri, Cerny, Van de Beek en Muric op in de selectie. Ze hoeven niet allemaal te starten of te spelen...maar deze wedstrijden zijn ideaal om deze jongens te laten debuteren. PEC zal er toch niet vol opknallen ivm met blessures of rode kaarten. Cambuur thuis is eerder leuk dan zwaar en Dordrecht is de zwakste broeder uit de Eredivisie. Deze jongens hebben een geweldig seizoen gedraaid...dat mag best beloond worden.
9 -2
Onpartijdig
Sam, ben jij het niet gewoon met me eens dat heel Jong Ajax op de schop moet na dit seizoen? Bijna heel A1 kan je volgend seizoen inpassen in Jong Ajax. Mensen als Warmerdam, Sporkslede en Bakker zijn misschien leuke spelers die het kunnen maken in de ED, maar toch niet bij ajax? Bij Jong Ajax moet er alleen gekeken worden naar potentieel. Volgend seizoen kan je zo spelen:

Cerny, El idrissi/El Azzouzi, Muric
Nouri, vdBeek
El Mahdaoui
Savastano, v Bruggen, Mirani, Lartey/Owusu
Onana/Van bladeren.

Dan heb vooral in het begin nog wat jongens van de A1 selectie erbij zoals Riedewald en Tete. En waarschijnlijk blijven er nog een paar over van Jong Ajax. Mensen als Acolatse gaan het niet redden, Menig zou ik verhuren. En ik zou een paar van de 3000 keepers die we hebben wegdoen/ verhuren.
8 -1
mistermiyagi
Jij snapt het, deel deze mening met jou, ook dit team heeft enige routine nodig overigens.

1 aanvoerder een speler die de lakens uit kan delen.
0 0
klopper
Cerny, Van de Beek, Muric en Nouri zou ik anders graag bij de A-selectie zien tijdens de voorbereiding. Laat ze maar proeven aan het eerste en zich 'bewijzen'.
2 -1
SamVR
Ik ben het met je eens dat Jong Ajax nog niet genoeg gebruikt wordt voor de doorstroom van talenten die het eerste kunnen halen. Terwijl het echt een goede plek is om ze fysiek sterker te laten worden, daarvan is Riechedly Bazoer het beste voorbeeld. Gelukkig is Ajax van plan om komend seizoen met een bredere selectie te werken bij Jong Ajax, dus met meer doorstroom vanuit de A-jeugd.
1 -1
klopper
Bredere selectie bij Jong Ajax??? Ik geloof dat Jong Ajax de meeste spelers van heel Europa heeft gebruikt dit seizoen... ;-)
1 -1
SamVR
Dat is wat anders dan een brede selectie. Tussen die spelers zitten ook bijna tien keepers en wedstrijdjes van Zimling, Duarte, Van der Hoorn etc. Een brede basisselectie heb je nodig om een heel seizoen JL te draaien met jonge spelers. Dat zie je nu bij Jong, de selectie is te dun, de koek is op en er volgt verlies na verlies.
2 0
@ABVAJAXoptwitt
Klopt, je ziet dat bij Jong Ajax de opstelling op 8-10 plekken elke week hetzelfde is. Er worden wel veel verschillende spelers gebruikt maar ook veel spelers met weinig minuten.
1 0
AjaxD1986
Ik vind het maar een matige speler. ;-)....Die Sightorsson
1 -3
Rayno95
Ja dat vind iedereen, maar beetje onzin om dat hier in dit topic te vermelden, het gaat om Nouri ;)
1 -1
MickS
Hoe doet het enorm goed, ik hoop echt dat hij het waar kan gaan maken. Zou mooi zijn als hij volgend seizoen al eens wat mag proeven van het eerste, en dan het seizoen er op, als Klaassen na het EK vertrekt, hebben we een geweldig opvolger!
1 0
@ABVAJAXoptwitt
Klopt, alleen is Nouri meer voor de plek van LM en is Klaassen natuurlijk een RM. Nouri is dus eigenlijk voor de positie van Sinkgraven maar ik denk dat Frank dus helaas Nouri niet rijp genoeg acht Voor een basisplek of veel minuten volgend seizoen.
0 0
klopper
En dat is natuurlijk heel vreemd, want hij heeft Nouri helemaal nog niet in actie gezien bij Ajax 1. Ik zeg hiermee ook niet dat hij daar wel rijp voor is, maar je kan hem op zijn minst wat minuten laten invallen. De laatste wedstrijden gaan toch nergens meer over.
2 0
JoodTotMijnDood
Kan me heel goed vinden in jouw reacties, maar toch hoop ik dat Nouri deze aankomende Zomer fysiek nog wat sterker wordt. Hij krijgt nu goede begeleiding van Guillaume Elmont op fysiek gebied en is duidelijk al wat sterker geworden als ik hem mag geloven.

Voetballend zal hij zo al meekunnen net als een Cerny en Van de Beek dat ben ik met je eens, en ik hoop van harte dat hij samen met andere talenten van de A1 mee mag op trainingskamp aankomende Zomer zodat hij zich kan laten zien. Maar toch zou ik liever willen zien dat zijn pass en schotkracht harder worden zodat hij bijna geen mankementen heeft buiten zijn fysiek.
1 -1