Ajax toont tegen RKC glimpen van preseason-topvorm

ThijsZwagerman, 21-09-2020 om 18:15, 11541 views, Ajax Showtime |

Shop nu jouw Ajax-kersttrui!

Na de moeizame zege op het stroperige kunstgras van Sparta Rotterdam in de eerste speelronde ging het Ajax zondagmiddag in de Johan Cruijff ArenA een stuk gemakkelijker af tegen RKC Waalwijk. De Amsterdammers wonnen - zonder zich ogenschijnlijk enorm in te spannen - met 3-0 en maakte een veel betere beurt dan tijdens de seizoensouverture van een week eerder. 

Na de goede en overtuigende oefencampagne ter voorbereiding op dit seizoen waren de verwachtingen hooggespannen toen Ajax vorig weekend op Het Kasteel tegen Sparta Rotterdam aan het nieuwe Eredivisie-seizoen begon. De rode kaart voor Nicolás Tagliafico gooide na een klein halfuur spelen natuurlijk roet in het eten, maar ook met de Argentijnse linksachter nog wel op het veld was het spel van Ajax lang niet zo sprankelend als tijdens de meeste oefenwedstrijden in de voorbereiding. 

Door een dwarrelschot van Antony pakte Ajax desondanks de volle punten, maar overtuigen deed de ploeg van trainer Erik ten Hag in Rotterdam allerminst. Natuurlijk speelde Ajax ruim een uur in numerieke minderheid, maar dan nog was het veldspel van de Amsterdammers onder de maat. Het baltempo lag grote gedeeltes van de wedstrijd te laag en er werden - ook met elf man - nauwelijks noemenswaardige kansen gecreëerd. Tegen het duidelijk zwakkere RKC Waalwijk toonde Ajax gelukkig een ander gezicht en lieten de Ajacieden wel veel hoopgevende dingen zien. 

Verschil met Sparta

Dat Ajax zondagmiddag tegen RKC Waalwijk zelf een stuk beter voor de dag kwam dan een week eerder tegen Sparta Rotterdam staat vast. Maar we zouden de tegenstander van vorig weekend daarbij tekortdoen als we hen niet wat credits zouden geven voor hun spel tijdens de eerste competitiewedstrijd. Het Sparta van trainer Henk Fraser trad aan in een zeer compact georganiseerde 4-4-2-formatie. Vanuit dit systeem gaf Sparta amper ruimte weg in de as van het veld en groeven de Rotterdammers zich ver in op de eigen speelhelft. Ajax kreeg in de eerste fase van de opbouw (bij centrumverdedigers Perr Schuurs en Daley Blind) ontzettend veel ruimte, maar de doorgaans goede passers in het hart van de verdediging konden de bal zelden bij een ploeggenoot in kansrijke positie kwijt. Slechts de backs Noussair Mazraoui en Tagliafico (later Sergiño Dest) waren telkens aanspeelbaar, maar zij konden de bal tegen Sparta op hun beurt vervolgens maar moeilijk kwijt bij teamgenoten die hoger op het veld gepositioneerd stonden.

Het contrast met de spelwijze van RKC Waalwijk is zondagmiddag groot. De bezoekers willen op momenten best wel hoog drukzetten op de Ajax-opbouw en spelen in tegenstelling tot Sparta dan ook vanuit een 4-3-3-formatie. RKC-trainer Fred Grim kreeg vorig seizoen al veel lof voor zijn voetballende spelopvatting en toonde in de Johan Cruijff ArenA aan hier ondanks de teleurstellende achttiende plaats van afgelopen seizoen niet graag van af te willen wijken. Met de drie aanvallers en de aanvallende middenvelder hoog op de speelhelft van Ajax werd de ploeg van Ten Hag meestal al vanaf de doeltrap van André Onana vastgezet. Onana kreeg vaak nog wel de ruimte om een centrale verdediger in te spelen, maar vervolgens stapte RKC Waalwijk door en werden de Ajax-verdedigers gedwongen tot snel handelen. Iets waar tegen Sparta Rotterdam de gehele wedstrijd eigenlijk amper noodzaak voor was. 

Ajax-opbouw succesvol

Ondanks het hoge drukzetten van RKC Waalwijk kwam Ajax nauwelijks in de problemen in de eerste fase van de opbouw. Het fanatiek jagen van de bezoekers zorgde er wel voor dat Schuurs en Blind vaak niet in één keer het middenveld konden bereiken, maar wanneer Ajax de bal onder druk van drie à vier RKC-ers enkele keren achterin rondspeelde, ontstond er vervolgens meestal wel een mogelijkheid om het middenveld of een uitzakkende aanvaller te bereiken. Met het enkele keren achterin rondspelen werd RKC Waalwijk als het ware gelokt om nog hoger druk te zetten op Ajax, waardoor er problemen ontstonden in de organisatie van de bezoekers. De afstanden tussen de fanatiek drukzettende aanvallers en meest offensieve middenvelder van RKC Waalwijk ten opzichte van de rest van de ploeg werden in deze situatie meestal te groot, waardoor Schuurs en Blind (soms via backs Mazraoui of Martínez) alsnog spelers als Mohammed Kudus en Edson Álvarez konden bereiken. Dit tweetal was voortdurend in beweging en zorgde er door deze dynamiek voor dat één van de twee - in de meeste gevallen Kudus - aan de bal kon komen. Hierna lag er vervolgens ruimte om vlot combinerend tot een uitgespeelde Ajax-kans te komen. 

Omschakeling leidt tot meeste kansen

Hoewel de bovenstaande opbouw-situatie bijna altijd goed werd uitgevoerd, kwam Ajax aanvankelijk niet middels goed combinatiespel van achteruit tot kansen. De centrale verdedigers bereikten de middenvelders of uitgezakte aanvallers wel, maar dikwijls was Ajax vervolgens slordig in de voortzetting. De bal werd dan rond de middenlijn verspeeld, waarna de Ajacieden in de meeste gevallen wel direct omschakelden en de bal weer terug veroverden. In het eerste gedeelte van de eerste helft zorgde dit ervoor dat het spel redelijk op en neer golfde op het middenveld. Maar zodra Ajax de bal dan weer terugveroverde, werden de Amsterdammers pas écht dreigend. De verdedigende organisatie van RKC Waalwijk was hiervoor dan namelijk gedeeltelijk uit elkaar gevallen, waardoor er voor Ajax veel meer ruimte ontstond om vooruit te voetballen. Met name Kudus en Dusan Tadić blonken in deze situaties uit met het versturen van enkele goede passes op diepgaande spelers als Antony, Zakaria Labyad en Quincy Promes. 

De in de dertiende minuut afgekeurde treffer van Labyad demonstreert de bovenstaande situatie het beste. Blind probeert onder druk het middenveld te bereiken, maar ziet zijn pass onderschept worden. Ajax schakelt vervolgens snel en Martínez herovert rap de bal met een ogenschijnlijk goede tackle. De linksachter speelt Tadić in, die de bal vervolgens perfect achter de RKC-verdediging in de loop van Antony speelt. De Braziliaan legt de bal op maat af, waarna Labyad voor een leeg doel eenvoudig kan scoren. Het is een snelle uitbraak in de omschakeling die Ajax een treffer oplevert, ware het niet dat eerst de VAR en vervolgens scheidsrechter Bas Nijhuis een overtreding zien in de tackle van Martínez en het doelpunt van Labyad vervolgens afkeuren. Toch is deze situatie een mooi voorbeeld van de snelle omschakeling na balverlies, de bal vervolgens snel weer terugveroveren en tot slot tot een uitgespeelde kans komen doordat de RKC-verdediging uit positie staat. 

Spel rondom vijandelijk strafschopgebied

Waar Ajax tegen RKC Waalwijk dus diverse keren slordig is in de tweede fase van de opbouw (op het middenveld), weten de Amsterdammers eenmaal rondom het vijandelijk doelgebied middels hoog baltempo meestal wel tot serieuze doelkansen te komen. Rondom het strafschopgebied van RKC Waalwijk gaat de bal goed rond en worden er vanaf het begin van de wedstrijd regelmatig goede kansen gecreëerd. 

Alledrie de doelpunten tegen RKC Waalwijk komen voort uit zulke situaties. Bij 1-0 van Tadić komt de naar binnengekomen Mazraoui op het middenveld na een kaats van Kudus aan de bal en stuurt Antony de diepte in. De Braziliaan maakt snelhied, legt af op Labyad, die vervolgens Promes een grote kans biedt. De inzet van die laatstgenoemde wordt geblokt, maar Tadić slaat met een halve omhaal vervolgens wel toe en tekent voor de openingstreffer. Het is een mooi voorbeeld van het snelle combinatiespel rondom het strafschopgebied, ontstaan na een dieptebal achter de RKC Waalwijk-verdediging. 

Ook de 2-0 van Labyad ontstaat na een goede combinatie rondom het RKC-doelgebied. De uitblinkende Kudus weet Mazraoui in de drukte te bereiken met een pass met zijn mindere rechterbeen, waarna Mazraoui de bal van Kudus in één keer voorgeeft en Labyad er met zijn schouder 2-0 van maakt. Na de rust zorgt een vlotte en goed ogende combinatie tussen Promes, Tadić en Martínez ervoor dat die laatstgenoemde de 3-0 kan binnenkoppen. 

Wel mag Ajax verweten worden dat het de score niet veel verder uitbreidt na de rode kaart van Luuk Wouters. De ruimtes werden toen namelijk ontzettend groot, maar ondanks enkele serieuze mogelijkheden slaagt Ajax er - in de twintig minuten dat het met een man meer speelt - slechts eenmaal in om te scoren. Dit is te weinig tegen een gedoodverfde degradatiekandidaat als RKC Waalwijk.

Kudus en Labyad sterk, Promes anoniem

Naast de sterk spelende debutant Kudus wist in de spits ook Labyad zich te onderscheiden. De rechtspoot maakte een doelpunt en viel verder op met zijn gevoel voor positionering. Labyad voelt aan wanneer hij diepte moet maken of juist in de bal moet komen en handelt hier vervolgens ook naar. Daarnaast is Labyad snel genoeg om in de diepte gelanceerd te worden en fungeert hij als sterk aanspeelpunt in het combinatiespel van Ajax. De vraag is nog wel of Labyad dit in de spits ook tegen betere tegenstanders dan RKC Waalwijk kan laten zien. 

Een minder prominente rol was er zondagmiddag voor Promes. De international, vorig seizoen vooral spelend vanaf de linkerflank, wordt door Ten Hag gezien als de gedroomde aanvallende middenvelder in de huidige Ajax-selectie. En hoewel Promes met zijn snelheid, diepgang en scorend vermogen ook kwaliteiten bezit om deze positie goed in te vullen, komt het er vooralsnog niet helemaal uit. Promes lijkt nog zoekende en vertolkte tegen RKC Waalwijk een vrij anonieme rol.  

Conclusie

Hoewel de weerstand die RKC Waalwijk bood duidelijk een stuk minder was dan dat het compact verdedigende Sparta Rotterdam in de eerste speelronde op de mat legde, liet Ajax zondagmiddag tegen RKC Waalwijk in grote gedeeltes van de wedstrijd wel goede dingen zien. De ploeg van Ten Hag speelde goed onder de relatief hoge RKC-druk uit en was met flitsend combinatiespel rondom het strafschopgebied van Kostas Lamprou dreigend en in enkele gevallen ook doeltreffend. Wel werd de bal op het middenveld soms nog te gemakkelijk verspeeld, maar aan de hand van smaakmaker Kudus toonde Ajax tegen RKC Waalwijk voor het eerst dit Eredivisie-seizoen glimpen van de blakende vorm waarin tijdens de voorbereiding ploegen als Red Bull Salzburg, Hertha BSC en Eintracht Frankfurt werden verslagen. 

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: t.zwagerman@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Sterspeler
Ik vind die Kudus een genot om naar te kijken. Hij en Martinez zijn complementair aan elkaar. Gravenberch zie ik er ook graag in staan, maar ik weet niet of je hem tegelijk met Kudus erin kan zetten (of Kudus moet op 10). Met een ijzervreter als Martinez (en een iets mindere Alvarez) is de bezetting echt niet zo slecht als iedereen roept.

Echter hoort Alvarez gewoon centraal achterin.
0 0
ElPistolero9
Goed stuk. Fijn om een diepgaande wedstrijdanalyse te lezen, mag wat mij betreft iedere week!
0 0
Knalpot
Prima conclusie. Natuurlijk was het geen galavoorstelling en was het maar RKC (dat overigens bij tijd en wijlen heel behoorlijk combineerde) maar daarentegen speel jezelf ook maar op 70/80%. En als je in het eerste kwartier ziet hoe makkelijk je tot kansen kan komen dan snap ik ook wel dat het tegen zulke tegenstanders moeilijk is om als team die 110% na te streven. Maar zo slecht was het niet, natuurlijk zijn er weer een hoop theatersupporters niet op hun wenken bediend maar 20 doelpogingen is gewoon vrij gemiddeld voor Ajax tegen een laagvlieger. En natuurlijk hadden dat er veel meer kunnen zijn maar Nous en Anthony hadden het gisteren niet zo en leden veel balverlies. En van de wissels mag je ook wel verwachten dat ze tegen 10 man juist nog even wat extra's geven om de trainer zijn ongelijk aan te tonen maar dat kwam er ook totaal niet uit. Kloppen al dat soort dingen wel in een wedstrijd dan loop je gisteren met een zevenklapper van het veld en is de teneur bij de azijndrinkers al snel omgeslagen in euforie.
0 -4
FrankRijkaard4
Dit zijn geen serieuze tegenstanders geweest.
6 0
Ajax95Duivendrecht
Het hele "Alvarez is balansbewaker en breekijzer" verhaal is op niets gebaseerd. Ik heb gisteren eens wat nader op Alvarez zijn spel lopen letten. Tot twee keer aan toe heft hij onnodig buitenspel op (hele ploeg stapt, maar hij niet). Hij heeft welgeteld maar 1 interceptie over de hele wedstrijd. Ter vergelijking: Kudus - de frivolere en aanvallendere middenvelder - onderschepte 3 keer een bal. Gewoon door goed positie te kiezen omdat hij voetbalintelligentie heeft, iets wat Alvarez overduidelijk niet heeft. In de duels met lopende spelers van RKC was hij keer op keer kansloos door zijn schrijnende gebrek aan startsnelheid. En in balbezit voegde hij helemaal niets toe.
3 -5
Soccerskins
Denk jij dat het toeval is dat Ajax in de afgelopen 7 wedstrijden dat Alvarez op het middenveld heeft gestaan maar 2 goals heeft tegen gekregen? 1 penalty (fout van Stekelenburg) en een kluts goal tegen Frankfurt trouwens.
0 -1
geDaante
zwakke tegenstanders toevallig?
0 0
Soccerskins
Frankfurt (nummer 9 in de Bundesliga) en Salzburg (kampioen van Oostenrijk) zijn echt geen zwakke tegenstanders. En kom niet aan met “dat zijn oefenwedstrijden” want iedereen weet dat die Duitsers altijd 500% geven.
0 0
Web
Je moet eens leren om niet niet individueel naar een speler te kijken, maar als ploeg
Het zou niet bij mij op komen omdat Alvarez er uit te pikken
Volgens mij is het ook niet waar? Want als je van voetbal houd volgde mooie speles
Door Alvares ( ik ben geen fan ) kan een andere speler als bv Kudus meer risico nemen
Maar dat zie je dus niet, best kwalijk
0 -2
Turbo
Je hebt gelijk, maar die jongen kan nog 10 keer aantoonbaar slecht spelen of anoniem meehobbelen, een groot deel hier houdt hem toch wel de hand boven het hoofd. Pure goodwill dat een groot deel van de dure aankopen cadeau krijgt bij aankomst.

Ondertussen wel doodleuk je eigen talenten uitkotsen als ze zich niet als koorknaapjes gedragen of een accent hebben.. het gaat nergens over.

De helft van de mensen hier beoordeelt Ajax spelers op basis van likeability. Is het een leuke jongen, dan speelt ie per definitie prima en krijgt iedereen die kritiek durft te uiten een oorwassing. Vinden we het een vervelend joch die niet al te aaibaar overkomt op TV dan kan ie er per definitie niets van en zijn we blij als ie opgerot is..
1 0
Web
Maar door Alvarez mogen spelers als Gravenberg en Kudus meer risico in het spel leggen, waarom kijk je altijd individueel naar spelers, en nooit als team?
En waarom moet je anderen overtuigen dat je gelijk hebt?
Waarom heb je het nooit over het functioneren van een team?
altijd individueel kom je met spelers, vaak naar iedere wedstrijd
Dat spelers uit kunnen blinken komt vaak door dat andere speler zich ondergeschikt maken hoor.( Alvarez absoluut niet mijn speler )
Dat is nu net waarom Bosz nog wel eens op zijn bek gaat als trainer, hoge pieken en diepe dalen
0 0
NaarCLbeker5
De VI geeft Alvarez een 7 en Kudus een 8
1 0
Dennis129
Toch gek dat ik een stuk meer intercepties heb gezien.
Daarnaast heb ik hem in balbezit een paar hele mooie crosspasses zien geven.
Voor de rest in balbezit zo goed als geen balverlies en vaak ook gewoon een (simpele) pass naar voren. Speelde een prima wedstrijd.
3 0
Turbo
6 x balverlies, 1 bal verovert, 7 van zn 11 duels gewonnen, 0 key passes. 59 passes.

Ter vergelijking: Kudus.
8 van zn 12 duels gewonnen. 3 ballen verovert. 1 key pass. 92% pass nauwkeurigheid. 100% dribble nauwkeurigheid. 91 passes.
1 0
Web
Dat jij je Blind staart op statistieken?
Daar zie je niet hoe een speler zich opstelt, sta je te diep ,ben je aan speelbaar, loop acties zonder hal, rugdekking geven enz
Echt theorie mensen
Van Hanegem en Cruijff konden een wedstrijd lezen, hebben nooit naar statistieken gekeken
0 0
Turbo
Ik zeg niks lelijks over Alvarez. Ik stel alleen dat hij niks toevoegt en de reden is dat het huidige Ajax te weinig voetballend en opbouwend vermogen heeft. Ik beargumenteer dat met statistieken. Die statistieken bevestigen de problemen die ik op het veld zie. Jij vindt dat niet leuk om te lezen omdat je geen enkele kritiek op het Ajax van Ten Hag tolereert. Daar kan ik niks aan doen. Maar ga niet roepen dat ik onzin vertel, lieg of wat dan ook terwijl ik elk punt beargumenteer en zelfs nog de moeite neem om alles na te zoeken en te onderbouwen met feiten, voorbeelden en statistieken.
1 0
Sunny
Klopt als een bus. Ik heb ze niet geteld maar Alvarez had niet 1 maar meerdere (waardevolle) intercepties en was opbouwend zeker niet verkeerd bezig duszz.
3 0
trainerdv
Zonder VAR zou het 5-0 geweest zijn en 11 tegen 11. Vorige week zou het ook 11 tegen 11 geweest zijn en misschien een leukere wedstrijd, met een man minder ga je toch in een andere modus en dan komt een wedstrijd zelden ten goede. Snap wel dat veel Ajacieden (nu al) een beetje morren, maar de amusementswaarde heb je niet 100% zelf in de hand. Arbitrage is met de VAR steeds heel nadrukkelijk aanwezig.
3 0
Schwalbino
Ga er maar vanuit dat we nog heel veel wijzigingen zullen zien in de opstelling. Vorig seizoen duurde het 19 officiele wedstrijden tot er een redelijk vast 11-tal stond met in de as: Blind, Veltman, Martinez, Ziyech, Van De Beek en Tadic in de spits.
0 0
GvanAchteren
Goede analyse. Ajax gaat het weer moeilijk krijgen dit jaar. RKC en Feijenoord zijn zowat de enige twee die tegen ons voetballen om te winnen, wat ze duur komt te staan. De rest voetbalt om niet te verliezen en hangt met acht of negen man voor de eigen goal. Het was en is erg moeilijk om daar doorheen te breken. Het vergt individuele kwaliteit en razend snel positiespel. RKC is geen maatstaf, Sparta helaas wel, ben ik bang. In Europa hebben we het een tijdje beter gedaan, maar daar heeft men inmiddels ook Ajax beter leren kennen. Ik wil niet te pessimistisch zijn, maar het wordt zeker niet gemakkelijk.
1 -1
jutter
Dat RKC is natuurlijk geen goede maatstaf, dergadatie kandidaat Nr 1 wat mij betreft, een hele zwakke ploeg dus. Pas als de weerstand wat groter wordt tegen de wat betere tegenstanders in ED, laat staan CL, kan je pas een redelijk oordeel vellen over het huidige Ajax. En dan ben ik op het oog niet al te optimistisch., zeker wat het middenveld en spitspositie betreft. Alvarez, Lang, zeker Labyad zullen dan niet thuis gaan geven, mag je aannemen. Kudus onderstreepte nog eens zijn extra klasse, is een aankoop Ajax absoluut waardig, Antony idem dito alhoewel die nog niet helemaal zijn draai heeft gevonden, maar is begrijpelijk omdat ook hij nog maar kort deel uitmaakt van de selectie. Gezien de verkopen van enkele onbetwiste sterkhouders, basisspelers en de verkoop en vehuur van talrijke andere spelers had je kunnen verwachten dat de club zich wat actiever op de transfermarkt had moeten begeven, alhoewel dat virus erg negatieve financieele gevolgen heeft. Her e.a.a. sterkt mij alleen maar in de mening dat dit wel eens een heel moeizaam, teleurstellend, seizoen voor Ajax zal kunnen gaan worden. Maar wat niet is kan nog komen natuurlijk m.b.t. inkomende transfers, alhoewel het allemaal wel erg kort dag aan het worden is, transfer deadline immers op 6/10 al.
1 -2
geDaante
Pre-season topvorm? Dat is vooral scorebordjournalistiek.

Zoals vaak leek het wat omdat Ajax voorin veel dynamische en handige spelers heeft, en Ten Hag hen veel vrijheid geeft. Dan krijg je daar vanzelf frivoler samenspel, en haal je creatief gezien het maximale uit die spelers, doordat ze veelal op intuïtie kunnen spelen, in plaats van steeds in hun hoofd met taken bezig te zijn. Dat is wat ik goed vind aan Ten Hags aanpak.

Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Hij vindt blijkbaar dat de rest van het spel, daar volledig onder mag of zelfs moet lijden. Hij kiest namelijk verder voor afbraak en tegenhouden. De opbouw hoeft niet goed te zijn, het spel van achteruit hoeft niet goed te zijn, als die bal maar voorin komt, en die voorwaartsen los kunnen gaan. Het is zeg maar niet alle ballen op Suarez, zoals onder Jol, maar alle ballen op de paar voorhoedespelers.

Anders stel je geen Alvarez op, waarvan je weet dat die de opbouw enorm verslechtert, en ook het spel van achteruit. Heeft zeeën van ruimte nodig om te keren, en de bal zo naar voren te krijgen. Het is dan ook veelal balletjes breed en terug. Het zal pas écht gaan opvallen, als Ajax een tegenstander treft die wat beter is, en druk durft te zetten, dan zal iedereen hier het ineens met elkaar eens zijn, en zien dat het werkelijk niks is. De opbouw in die kleinere ruimte wordt dan totaal kansloos, met als gevolg veel lange ballen van met name Onana. Het spel van achteruit zal dan niet lopen, en onder druk uit voetballen kan je vergeten. Alvarez zal onder die druk ook geregeld bezwijken, zeker als de tegenstander zo slim zal zijn vooral Alvarez onder druk te zetten. Dat zal heel veel balverlies lager op het middenveld opleveren, en daar sta je dan met je 'verdedigende balans'. 'Maar Alvarez pakt ook een paar ballen af...'

UIteindelijk is Ten Hag ook zo'n type die bang is om te verliezen, die te graag de nul wil houden. Ajax zou het devies van Cruijff moeten aanhouden; 'meer scoren dan de tegenstander'.

En hoezo moet daar ineens zo'n trage lompe breker op 6, terwijl de laatste seizoenen duidelijk hebben aangetoond dat een voetballende 6 zoveel beter is, voor alle aspecten van het spel?

Het is dat met name Kudus (nog meer dan Gravenberch) op 8 in zijn eentje enigszins als Frenkie de bal naar voren weet te krijgen, dat verbloemt veel, net als de niet druk zettende, zwakke tegenstanders die Ajax getroffen heeft tot nog toe. Ook de sterke voorhoede maakt tegenstanders wat bangig, waardoor de verdediging wat meer ontlast wordt.

Tref je straks tegenstanders in de CL die druk durven zetten, zal het helaas snel klaar zijn met Ajax.
6 -10
MosesD
Verbijsterend dat blijven opstellen van Alvarez en Labyad. Dat de schrijver Labyad goed vond, dan heeft hij een andere wedstrijd gezien. Promes is ook geen 10.
3 -4
OpaVerteld
Dit was een parodie op voetbal!
Heb zelden zo'n slechte wedstrijd gezien, vooral omdat het helemaal geen wedstrijd was.
Dit was zomeravond voetbal van het slechtste soort.
Op geen enkele wijze werd Ajax uitgedaagd, eigenlijk niet eens in de weg gelopen.
Fred Grim meende na afloop "lichtpuntjes" te hebben gezien voor de volgende "wedstrijd(en)".
Deze man speelt een coach, hij is het beslist niet.
Wat wij nodig hebben, met spoed nu, is de BENE league!
In deze competitie worden wij echt niet Europa proof.
4 -11
wladimir
Eens.
0 0
Middenweg401
Misschien is die eerste seizoenshelft (zwakkere tegenstanders) een goede mogelijkheid om Lang en Kudus warm te draaien:

Lang - Tadic - Antony
Kudus
Martinez - Gravenberch
Tagliafico - Blind - Schuurs - Mazraoui
Onana

Misschien wat licht nog voor CL, maar wel het meeste voetbal.
Ten Hag kan aardig puzzelen met dit team. Promes kan op links of in de spits (Neres op links, Tadic op 10) als je voor ervaring gaat, maar aub niet op 10!
Hopelijk blijft Tagliafico (hard hoofd in). Anders zou Taylor er in kunnen bij mindere tegenstanders en Martinez linksback. Maar het lijkt me nu nog te vroeg voor Taylor, zeker met zo'n jong middenveld.
2 -3
geDaante
Wat bedoel je met licht?

Los van Gravenberch op rechts zet je een logische opstelling neer, heel wat logischer dan Ten Hag doet, en ook meer des Ajax.

Ik geloof niet zo in leeftijd. Jonge spelers kunnen al heel volwassen zijn/spelen, vaak zat volwassener en zekerder dan oudere spelers. Dat heeft te maken met kwaliteit, zelfvertrouwen en (spel)inzicht. Dat laatste maakt ervaring ook deels overbodig. Dat is namelijk intrinsiek en vantevoren al zien wat slim of niet slim is om te doen, in plaats van eerst op je bek te moeten gaan. Inzicht is dan ook belangrijker dan ervaring.

Het is dan natuurlijk wel zo dat jong niet zoveel inzicht niet zo volwassen, wel die ervaring op moet doen. Maar zo'n Taylor schaar ik daar niet onder.
3 -2
Turbo
Niet te licht hoor. Gewoon prima.

Alvarez heeft 1 bal verovert tegen RKC. 1. Is helemaal geen breker. Gewoon een wandelend blok aan het been van de andere 10.

Kwetsbaar zullen we altijd blijven. Maar Martinez, Kudus, Gravenberch is niet meer kwetsbaar dan Martinez, vdBeek en Alvarez of Ziyech zoals vorig jaar.
6 -5
Lazell
Sowieso snap ik de rolverdeling tussen Kudus en Alvarez niet in de opbouw. Kudus was het eerste aanspeelpunt, wat hij prima deed en dan ging Alvarez dieper staan. Dan wordt hij dus aangespeeld met zijn rug naar de tegenstander en omdat hij dan niet open kan draaien, krijg je altijd een kaats terug. Daar heb je dus helemaal niks aan als je verder wil voetballen via het midden.
3 -1
Middenweg401
Wat vind je van de voorste linie en de 10?
Het leuke is.. ik zie ze wel cirkeltjes draaien. Daarmee bedoel ik: de overige 3 kunnen ook op 10 uit de voeten, Kudus kan naar links uitwijken.. ze kunnen haast allemaal in min of mindere mate elkaars positie overnemen.
2 -1
Turbo
Onze aanval ziet er gewoon goed uit. Zolang Tadic op 9 speelt. Daarachter kunnen we kiezen uit Antony, Promes, Neres, Lang en Kudus. Je zou die andere 3 zelfs met de ogen dicht kunnen kiezen en dan is het nog smullen. Ontzettend dynamisch ook zoals je al aangeeft.

Creatieve flanken zoals jij schetst met Antony en Lang zie ik ook zitten. Al heb ik wel twijfels over het plafond van Noa.

Middenveld zie ik overigens het liefst in de punt naar achter. Martinez 6, Kudus rechtshalf, Gravenberch linkshalf. Qua bezetting volledig eens.
2 -2
Aspers73
Vanmij mag Neres altijd de voorkeur krijgen op links.
0 -1
MrAFCA
Neres moet je inderdaad laten spelen als die fit is, maar ik zie Lang ook graag een kans krijgen, maar dan op de nummer 10 positie.
Labyad krijgt toch ook een basisplaats, omdat hij zo sterk speelde in de voorbereiding. Hoezo Lang niet?
Ik ben benieuwd als we tegen Vitesse moeten hoe onze omschakeling eruit ziet, want ik vond dat gisteren soms wat aan de naïeve kant (dat kan tegen RKC). Hoop dat dat er tegen Vitesse toch anders uitziet.
1 -1
Middenweg401
Ik ben een liefhebber van Lang. Technisch goed, dynamisch, dreigend, goed schot. Mentaliteit blijft de vraag.
Hoe dan ook krijgt Ten Hag er een kluif aan Promes, Neres en Lang tevreden te houden. Ik heb altijd de indruk dat hij toch wat moeite heeft de ouderen te passeren, dus Lang zal wel het kind van de rekening worden.
2 -3
Sunny
Ik vond het grotendeels slaapverwekkend en traag waarbij de vergelijking met het laatste jaar van F. de Boer boven kwam.
En dan heb je een Lang die de hele voorbereiding zorgde voor swung, actie, drive, assist en goals en die blijft dan 80 min. op de bank.
Kan me voorstellen dat hij zich afvraagt wat hij nog meer moet laten zien.
Alvarez speelde de rol die van hem verwacht wordt wel goed. Zat er regelmatig tussen,was ook opbouwend redelijk, heeft de stijgende lijn te pakken maar komt all over te kort .
7 -3
Lazell
Als je kan kiezen tussen Lang en Promes op 10, dan kies je toch altijd voor Lang?
0 -5
wladimir
Alvarez, Labyad en Promes vertegenwoordigen miljoenen. Die krijgen de kans. Eiting, Ekkelenkamp en Lang zitten op de bank of mogen vertrekken. Dat blijft het probleem. Te weinig vertrouwen in de eigen jeugdopleiding.
0 -1
Ron403
Grotendeels eens, maar ik vind wel dat als je dan nog een kwartier mag spelen tegen 10 man van RKC, dat je dan ook wel een beetje energie in je spel mag brengen. Dit is geen beloning a la Younes die 1 minuut mocht invallen. Tijd en ruimte genoeg om met wat mooie acties te laten zien dat ie erin moet staan. Overigens vond ik alle wissels barslecht...
4 -2
Jariiii
Perfecte opbouw, steeds een beetje beter en als het er over een paar weken echt om gaat goed in vorm zijn.

Verder: ik weet dat het zwaar off topic is, sorry, maar wat zijn die Adidas-strepen toch lelijk. Ze ontsieren het prachtige shirt.
0 -1
Joseph
Ik vond de opbouw van achteruit goed, maar dat lijkt me logisch met deze 4. Ik vond de aansluiting tussen het middenveld en de aanval toch zorgelijk of beter gezegd: afwezig. De vergelijking met het spel van de Boer is snel gemaakt.
1 -2
geDaante
Niet zo moeilijk opbouwen tegen RKC natuurlijk, alle tijd en ruimte.

Wacht maar tot Ajax sterkere tegenstanders treft die wat druk gaan zetten.
1 -2
Jariiii
Ik was (kennelijk) onduidelijk, ik doelde op de opbouw van de vorm, over naar de optimale vorm toegroeien gedurende het seizoen.
0 0
Saanchez
Vond overigens dat Mazraoui echt een uitstekende wedstrijd op de mat legde gisteren. Aanvallend veelal betrokken en ook verdedigend was hij heel sterk. Zoals bij zoveel meningen moet hier ook de kantteening geplaatst worden dat het maar RKC is maar het lijkt iig wel alsof hij de schroom weer even van zich af heeft gespeeld en bovendien zal hij ook beseffen dat hij of de concurrentiestrijd van Dest moeten gaan winnen, of van een aankoop op die positie. Dus kan hij maar beter meteen goed beginnen, en daar verdiend hij de complimenten voor!
8 -1
appeltje
Als Mazraoui 100% fit is, is hij echt goed. Tot aan minuut 70 speelde hij geweldig. Daarna leek hij wat aangeslagen en begon duidelijk meer fouten te maken. Hopen dus voor die jongen dat ie fit blijft.
2 -1
MK77
Eens. Martinez en Nous kunnen als backs ook het spel verleggen met crosspasses. Dat is een extra wapen naast de diepgang het combinatiespel
1 -2
Liam
Op dit niveau moet je fit en getraind zijn. Mazraoui was vorig jaar te vaak geblesseerd. Nu is hij weer fit en getraind en dan is hij gewoon goed.
2 -1
Saanchez
Klopt inderdaad, leek nooit helemaal 100% vorig seizoen. Hopelijk kan hij dit seizoen fit blijven en weer zn niveau van 18-19 halen
2 -1
Kingoffdatoilet
Ik vond het maar een matige gezapige wedstrijd. Het was een plichtmatig nummertje en dat zag je ook. Daardoor kan ik niet goed oordelen over de opstelling, tactiek en spelers.
9 -1
Schip
Klopt, ik lees de analyse ook vooral zo dat er beter spel kwam door de spelopvatting van RKC en niet door de keuzes van TH.

Als je objectief kijkt, heeft Ajax twee keer tegen ploegen gespeeld zonder de kwaliteiten om het Ajax echt lastig te maken. De ene trainer doet alles om punten te pakken, de ander alles om aantrekkelijk voetbal te spelen. Twee ploegen die aan de onderkant mee zullen doen.

Dat je in een thuiswedstrijd dan wat meer leuke combinaties laat zien is ook het wel het minste dat je mag verwachten. En dus nog niet eens vanuit een zorgvuldige opbouw en ook geen monsterscore. Op zich vind ik de seizoenstart weer ouderwets tegenvallen, op de punten na. Ik denk dat alleen dat laatste positief stemt, omdat je er vanuit gaat dat het spel vanzelf gaat komen. De spelers lijken we wel te hebben.
2 -4
CoolRunnings
Ik hoop dat ten Hag Kudus op 10 gaat proberen. Met zijn dribbels, techniek en fysiek zou hij op die positie in de kleine ruimte een ander spel toevoegen dan de "lopende 10".

Daarachter met Gravenberch en toch met Alvarez. Martinez op de postitie rcm zie ik niet zitten, omdat ik denk dat het spel teveel via links gaat en dat de verdediging dan op onze rechterflank kwetsbaar is.

Tadic in de spits, de vleugelspelers op de flanken en Noa als backup op 10.
4 -4
Dennis129
Zodra Neres fit is en we met Antony en hem 2 snelle spelers met diepgang hebben kan je inderdaad met een voetballer ipv een loper op 10 gaan spelen.
Ik verwacht ook dat jouw opstelling dan de beste zal zijn
0 -1
oudzuid2
wat ik hieruit begrijp is dat Kudus meer een verdedigende middenvelder is dan aanvallende? dus minder voor de Donny/Promes rol, maar meer in een Frenkie rol?
0 -1
Lazell
Kan het allebei, is verdedigend prima, maakt zich altijd aanspeelbaar voor de verdediging, is wendbaar en draait zich heel makkelijk vrij, heeft de drive en conditie om vaak op te stomen, is niet van de bal te zetten... Wat een talent.

Denk dat hij als 6 misschien nog beter is als hij kan opstomen, brengt toch wat meer dynamiek van achteruit, zag hem zelfs een paar x achter de verdediging van RKC opduiken.
2 -1
Jojo49
Alvarez is veel meer als een breker.
3 -7
Lazell
Wat kan hij nog meer dan?
4 -3
Joseph
Het viel mij op dat als niemand druk op hem zet, hij toch ook een pass naar voren kan spelen. Heb hem zelfs een paar keer met de bal zien lopen en dan blijkt hij toch beter dan de spelers van RKC..
1 -5
Turbo
Zelfs een satirische opmerking als deze doet pijn gezien het feit dat op dezelfde plek bij RKC een betere speler staat. Anita.

Nog pijnlijker gezien Anita way past his prime is.
1 -3
Dubbelvla
ondanks dat Alvarez het de eerste twee wedstrijden best.. aardig heeft gedaan, snap ik niet zo goed waarom we nu opeens wel een 'breker' nodig hebben, terwijl dit de afgelopen twee seizoenen in de CL niet echt van belang is geweest. Hij moet controleren, maar dat doe je ook in balbezit. De bal afpakken doe je al team. Ik moest met kudus op 8 met vlagen niet aan vd Beek maar aan de Jong denken. Hij is aan de bal de controleur die je zoekt, en weet wanneer je de deur dicht moet gooien (al kan dat natuurlijk altijd nog scherper). Wie stond er altijd naast Frenkie? Schone, toch? Dat is toch ook geen breker. Als je dan toch wat brekende kracht wilt daar, wil je eigenlijk Kudus en Martinez als controlerend blok hebben toch? Beide sterk, beide grinta, beide technisch aanzienlijk vaardiger dan Alvarez. Zonde dat Martinez die plek van het begin van vorig seizoen kwijt is, daar werd hij juist als rijzende ster van Europa gezien, weet ik nog. Maar die zijn dan beide links, zeker? Weet niet of dat nou een probleem moet zijn.

Ik vind Labyad echt goed spelen dit seizoen, maar wat Schip hieronder zegt: een èchte spits staat altijd op de juiste plek. Dat heeft Tadic helaas ook niet. Promes heeft dat vorig seizoen samen met Ziyech bewezen wel te kunnen, maar vanaf 10 voegt ie aanvallend eigenlijk zeer weinig toe. Dan kun je m beter weer op links zetten en naar binnen laten trekken zodat Nico of Lisandro er overheen kan.

Geen idee wie er dan op 10 moet... Gravenberch? Nee. Neres? Die moet de achterlijn halen. Nou goed... absurd dat we met zo veel aanvallende opties niet de poppetjes op de juiste plek kunnen zetten, blijkbaar. Ik vind Ten Hag top, maar soms snap ik echt geen fuck van wat ie doet.
6 -3
Aspers73
Kudus is een 10
1 -1
AFCAPolarBear
Heeft Ten Hag gezegd dat Alvarez als breker nodig is in de CL? Volgens mij zijn we nog niet aan ons Europees seizoen begonnen, dus weet ik nog niet hoe hij in de CL wil gaan spelen. En daarnaast is het hele middenveld weg, dus moet je mogelijk anders spelen omdat je andere soort spelers hebt, en sommige dus niet meer. Hoe ze in de voorbereiding en met vlagen gisteren speelden, verraste mij. Had niet verwacht dat we het verlies van Ziyech zo goed en snel konden opvangen. Ik snap Ten Hag wel degelijk, maar zal zelf ook andere keuzes maken. Misschien is dat de reden dat wij geen trainers zijn bij Ajax?
2 -1
Aspers73
Op een aantal momenten in de eerste helft na vond ik het een erg matige vertoning moet ik zeggen. Het is veel omschakelvoetbal, maar nauwelijks goed combinatie of pressievoetbal.
2 -3
Lazell
Eens. Maar heb de samenvatting eens teruggekeken en we hadden zomaar een stuk of 6x kunnen scoren en dat is nog zacht uitgedrukt.
2 -2
AFCA1510
Vond het defensief op veel momenten ook echt dramatisch staan. Er is nog veel werk aan de winkel.
2 -3
Aspers73
Ja, goede ploeg gaat zeker scoren tegen Ajax.
2 -3
Schip
Wel eens met de analyse, maar Labyad is sowieso geen spits. Het feit dat hij spelintelligentie en een goede trap heeft maakt dat niet anders. Gist6erem al gezegd dat hij vooracties mist en net te laat is voor een spits. Dan heb je een stuk minder aan positionering en in CL wedstrijden zelfs niets. Dat zie je aankomen.

Verder verwacht ik dat Sparta de blauwdruk wordt voor de meeste uitwedstrijden. En als je combinerend er doorheen wilt, kan Promes niet op 10.

Tadic moet daar staan.
8 -2
EersteAanname
Eens. Promes kan prima in de spits als goede afmaker
1 -1
Dennis129
Tadic op 10? Wie wil je dan ipv Labyad?
Tadic is imo de beste spits voor Ajax.
Op dit moment zou ik met Lang of Promes op links spelen en Kudus op 10.
Zodra Neres fit is hem met Antony op de vleugel.
1 -1
Schip
Nee sorry, dat was niet duidelijk. Ik doelde op de 9 positie. Tadic is de spits voor Ajax.
2 -1
3*stars*3
Voor duels tegen de kleintjes kan je gek doen en Labyad een kans geven.
Voor de grotere duels komt hij woon tekort.
Beste positie voor Labyad is op 10 maar daar hebben we betere opties voor en 1 van die gasten is Lang.
Dan kan Promes ook weer naar de linkerkant.

Ten Hag probeert Labyad nu alle vertrouwen te geven en dat gaat ten koste van het maximale uit het team halen.
Tadic heeft laten zien dat hij bij Ajax zijn beste fase heeft gehad als spits.
En niet in voorbereiding of tegen de kleintjes maar in de CL.
Labyad en Alvarez eruit en dan kan Kudus er iig in en zet je Promes weer op de linkerflank.
Lang als 10 en het elftal zal gaan draaien.
0 -1
Schip
Waarom zou je Labyad in de spits zetten om eens gek te doen? Ik zie de logica niet. Zou hem eerder als 10 een kans geven zoals jij zegt.
1 -1
Mokumnorth
Ik was ook positief verbaasd over lang in de voorbereiding. Maar die instelling moet hij wel vasthouden. In de paar minuten welke hij gister kreeg maakte hij in mijn ogen een ongemotiveerde indruk.
1 -1
voorkennis
Amen
1 -1