Wat Højbjerg kan toevoegen aan dit Ajax

ThijsZwagerman, 09-07-2020 om 16:00, 18650 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax is in de zoektocht naar een nieuwe middenvelder naar verluidt uitgekomen bij Pierre-Emile Højbjerg. Højbjerg, speler van Southampton, heeft nog maar een eenjarig contract en weigert deze verbintenis te verlengen. Een vertrek is daarom aanstaande en Ajax lijkt een realistische bestemming voor de Deens international. Maar wie is de 24-jarige Højbjerg eigenlijk? En wat kan hij toevoegen aan de huidige Ajax-selectie?

Jeugdtransfers

Højbjerg is opgegroeid in Denemarken, waar hij op twaalfjarige leeftijd in de jeugdopleiding van FC Kopenhagen belandt. Na twee seizoenen verkast hij echter al naar Brøndby IF, eveneens een club in Denemarken. Bij Brøndby IF speelt Højbjerg uiteindelijk in het hoogste jeugdelftal, maar debuteren in de hoofdmacht van de Deense club doet de middenvelder nooit. Vlak voor zijn achttiende verjaardag maakt Højbjerg de overstap naar Bayern München, waarvoor hij in 2012 zijn debuut in het tweede elftal maakt. 

Bayern München

Een seizoen later krijgt Højbjerg in München vervolgens te maken met de huidige trainer van Ajax, Erik ten Hag. Ten Hag wordt in 2013 trainer van de beloftenploeg van Bayern München en Højbjerg is basisspeler in dit elftal. Dat seizoen maakt de rechtspoot uiteindelijk ook zijn debuut in de hoofdmacht van Bayern München. Op 13 april 2013 valt Højbjerg twintig minuten voor tijd in tegen 1. FC Nürnberg. Tot een echte doorbraak bij Bayern München komt het uiteindelijk zowel onder Jupp Heynckes als Pep Guardiola niet. Hoewel de laatstgenoemde gecharmeerd van Højbjerg is, komt de Deen voor Bayern niet verder dan 25 wedstrijden, waarvan slechts negen als basisspeler. 

Verhuurperiodes

Vanaf de winter van 2015 wordt Højbjerg door Bayern München tweemal op rij verhuurd. Eerst toogt de middenvelder naar FC Augsburg, waarna hij een halfjaar later een seizoen op huurbasis voor Schalke 04 actief is. Bij FC Augsburg schommelt de toentertijd negentienjarige Højbjerg tussen de bank en de basis, bij Schalke 04 verovert hij pas na de winterstop een basisplaats. In de dertig wedstrijden die hij uiteindelijk voor Schalke 04 actief is, weet Højbjerg Bayern München er niet van te overtuigen hem een nieuwe kans te geven. Desondanks maakt de Deense middenvelder wel indruk in de Bundesliga en blijkt Southampton in de zomer van 2016 - na het vertrek van Ronald Koeman - bereid om vijftien miljoen euro voor hem neer te tellen. Højbjerg tekent een contract voor vijf seizoenen. 

Southampton

In zijn debuutseizoen maakt Højbjerg niet direct een onuitwisbare indruk. Evenals tijdens zijn huurperiodes bij FC Augsburg en Schalke 04 is hij niet verzekerd van een basisplek en zit Højbjerg vaker op de bank dan hem lief is. Met Southampton zelf gaat het dan nog wel goed. Onder de nieuwe trainer Claude Puel wordt de club achtste in de Premier League, maar vervolgens breken er zware tijden aan. In de hieropvolgende twee seizoenen vecht Southampton tegen degradatie en tweemaal wordt handhaving ternauwernood veiliggesteld. 

Dusan Tadić en Pierre-Emile Højbjerg in 2017 namens Southampton in gevecht om de bal met Paul Pogba. 

Waar Dusan Tadić de degradatiestrijd zat is en in de zomer van 2018 naar Ajax vertrekt, blijft Højbjerg The Saints trouw. De middenvelder ontwikkelt zich goed bij Southampton en heeft zich inmiddels opgewerkt tot vaste kracht. Eind 2018 wordt Højbjerg door trainer Ralph Hasenhüttl zelfs benoemd tot aanvoerder van Southampton. Na anderhalf jaar captain te zijn geweest, is Højbjerg zijn band recentelijk kwijtgeraakt aan James Ward-Prowse. Dit besluit is overigens niet op sportieve gronden genomen. Højbjerg wil zijn medio 2021 aflopende contract namelijk niet verlengen en daar is Southampton niet blij mee. De Engelse club wordt hierdoor namelijk, als het nog geld aan Højbjerg wil verdienen, gedwongen om de Deen deze zomer te verkopen. Doordat Højbjerg geen nieuw contract wil tekenen, heeft de clubleiding besloten hem zijn aanvoerdersband te ontnemen. 

Højbjerg respecteert dat besluit en wil deze zomer de volgende stap in zijn carrière zetten. Als oude bekende van Ten Hag en Tadić is het vervolgens niet verwonderlijk dat de naam van Højbjerg inmiddels wordt genoemd als mogelijke versterking voor het Ajax-middenveld. 

Højbjerg onder de loep

Op 24-jarige leeftijd heeft Højbjerg al ruim honderd Premier League-wedstrijden gespeeld. En ondanks het feit dat hij het laatste gedeelte van zijn opleiding heeft genoten bij Bayern München - dat qua speelstijl toch redelijk vergelijkbaar is met Ajax - is de Deens international geen typische Ajax-middenvelder. In Engeland heeft Højbjerg als speler een transformatie doorgemaakt. De begaafde, aanvallende middenvelder, met een goed inzicht en creatieve oplossingen, is in de Premier League veranderd in een controlerende middenvelder die nu ook opvalt door zijn imposante fysiek. 

Bij Southampton speelt Højbjerg doorgaans als één van de twee middenvelders in een controlerend blok voor de verdediging, iets dat dus vergelijkbaar is met de manier waarop het Ajax middenveld de afgelopen twee seizoen was ingericht. Højbjerg valt op met veel felle balveroveringen en het winnen van luchtduels, maar ook het loopvermogen van de Deen mag niet onderbelicht blijven. Højbjerg heeft het vermogen om van strafschopgebied naar strafgebied te pendelen en weet hierbij vaak de juiste momenten te kiezen. Verder heeft hij een goed gevoel voor het op de juiste momenten doordekken en verovert hij mede daardoor ook hoog op het veld veel ballen (zie de onderstaande afbeelding). Daarnaast heeft Højbjerg een goede traptechniek en weet hij vanaf het middenveld regelmatig zijn aanvallers aan het werk te zetten met goede diepteballen. 

Toch valt de winst voor Højbjerg wel voornamelijk te boeken in zijn spel aan de bal, zo blijkt ook uit het spelersprofiel van Statified Football. De middenvelder heeft een functionele, maar geen uitzonderlijke techniek. Aan de bal oogt hij soms wat traag en lijkt hij iets te veel te teren op zijn fysiek sterke lichaam. Dat is opvallend, zeker aangezien Højbjerg in zijn tienerjaren dus nog te boek stond als creatieve nummer tien. Toch beschikt de Deens international over het spelinzicht en de traptechniek om ook als controlerende middenvelder het spel te maken. Binnen de Ajax-speelwijze lijkt zijn handelingssnelheid daarvoor nog wel iets omhoog te moeten en zal Højbjerg ook iets dynamischer moeten worden in zijn spel tussen de linies. Met name in een vroeg stadium van de opbouw zou de middenvelder daarin nog meer kunnen brengen. 

Conclusie

Naar alle waarschijnlijkheid zal Ajax zo’n vijftien miljoen euro moeten betalen om het nog een jaar doorlopende Southampton-contract van Højbjerg af te kopen. De middenvelder zou de Ajax-selectie zonder meer van een kwaliteitsimpuls kunnen voorzien en heeft het in zich om uit te groeien tot één van de twee controlerende middenvelders voor de verdediging. Zeker in combinatie met een technisch verfijndere speler als Ryan Gravenberch of Carel Eiting naast zich, zou de fysiek sterke Højbjerg in het controleerde blok op het middenveld van waarde kunnen zijn. 

Ten Hag weet daarnaast wat voor een speler Højbjerg is, terwijl ook aanvoerder Tadić weet wat de Deen te bieden heeft. Højbjerg is 24 jaar oud en heeft de beste jaren van zijn carrière daarom nog voor zich liggen. Als de Deen zich op voetballend vlak blijft doorontwikkelen, is het aannemelijk dat Ajax Højbjerg over enkele jaren voor een veelvoud van zijn huidige waarde kan doorverkopen. Als het Ajax lukt om Tottenham Hotspur en Everton af te troeven in de strijd om Højbjerg, staat dan ook vast dat Marc Overmars een grote slag slaat op de transfermarkt.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: info@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
LammertAlbertus
Freiburg's international Luca Waldschmidt = de Ideale opvolger van Hakim Ziyech
0 0
PierreHeno
Wanneer Hooiberg niet naar Ajax wil is het gewoon over. Graag of niet.
0 0
mistermiyagi
Ajax moet accepteren dat spelen via opkomende backs moeilijker zal gaan verlopen met een Tagliafico en een dest die op de nominatie staan om te vertrekken.

Om meer wapens te hebben doe je er goed aan om een type van Bommel te kopen, hij is technisch goed, sterk , ervaring en veel vechtersmentaliteit. (vrij compleet als middenvelder)
Als het via de zijkanten niet lukt dan met een steekpass door het midden. (hij heeft een uitstekende trap en inspeelpass)

Een Eiting, Gravenberch, Marin, Alvarez ect die hebben NOG niet het gehele plaatje.
1 0
DT10
Wie heeft jullie voorkeur: Hojbjerg, Klaassen of Gomes?
0 0
Aeter
Zijn geen van allen vergelijkbaar. Onzinnige vraag.
0 0
ProfessorX
Een type Neeskens of een type Wouters spelers met body , inzicht , felheid ,en ook technisch begaafd en ja allen waren niet snel , maar zagen het spelletje.

Alle grote clubs vroeger en tot de dag van vandaag heb je zulke spelers nodig in je team voor daar waar je wil zijn .

Dus mijn voorkeur gaat uit naar Hojbjerg
1 0
neutraaltje
het is altijd makkelijk om achter af te praten. maar ik denk wel dat we met een type als hojberg erbij, wel van n getafe of de spurs hadden gewonnen
1 0
ProfessorX
juist
0 0
Sampaoli
Totaal niet te vergelijken. Je noemt in dit rijtje een 6, 8 en 10 op.

Het liefst zie ik Ajax een 6 kopen met de kwaliteiten om het spel te verdelen, druk te zetten en genoeg verdedigende meters te maken. Dan kan Gravenberch rustig ontwikkelen naast hem en is het blok voor de verdediging klaar. Gomes vind ik niet overtuigend in de wedstrijden die ik heb gezien, Hojbjerg is vooral verdedigend een asset en daarom ook daar twijfels bij en bij Klaassen is het: what you see is what you get. En wat we zien bij Klaassen is dat hij lager op het veld is gaan spelen, wat bij Ajax ook best zou kunnen, maar in combinatie met Gravenberch denk ik te aanvallend.
1 0
DT10
Dus Hojbjerg heeft je voorkeur?
0 0
Sampaoli
Als ik moet kiezen tussen deze drie spelers, kies ik voor Hojbjerg. Omdat hij kwalitatief het beste is. Echter moet Ajax eigenlijk op zoek naar een ander type nummer zes, een speler die ook uitblinkt aan de bal. Matheus Henrique, Locatelli, Dahoud, Roca, zo'n type.
1 0
Yeshyeshyall
Klinkt als een potentiele top aankoop!
0 0
Ajax27
Pep vergeleek m met Busquets... toen ie bij Bayern speelde en het niet haalde in het eerste als creatieve 10. In Engeland heeft ie zn speelstijl helemaal omgegooid. Echt een stofzuiger 6 geworden die vooral heel fel in de duels gaat, veel zn fysiek inzet... Als vervanger voor Martinez prima. Zet er een meer voetballende controlerende 6 naast ala Gravenberch en je hebt een prima duo. Jongens als Taylor, Unuvar en Hansen kunnen er moeiteloos voor spelen. Ajax type? Nee het is zeker geen voetballende 6 zoals we bij Frenkie dagen. Het is een felle stofzuiger geworden. Maar goed, soms heb je zo iemand juist nodig om de 2 meer creatieve spelers op het middenveld meer ruimte te geven om te voetballen. Of ie komt? Lastige... Met Ten Hag en Tadic 2 oude bekenden, maar ik denk dat ie een stap hogerop wilt. In ieder geval qua competitie. Dus ik schat de kans klein dat ie komt. Klaassen is dan een reëler type om te halen. Al weet ik dan niet of de balans goed is. We hebben erg veel middenvelders met de mindset naar voren, maar weinig echte defensief ingestelde middenvelders.
0 0
Rood Gevaar
Deze jongen en Vd Ven kopen en je bent met 2 vuisten in je neus kampioen
0 -1
wendoo9
Dat was het verhaal van 10 Jaar geleden met twee vingers in je neus kampioen worden. Men heeft het systeem van Ajax door en bokken er gewoon erop. Een dubbele dekking op de vleugels en je bent al een heel eind. Dus moet Ajax gewoon altijd flink aan de bak, anders verlies je gewoon of speel je gelijk !
0 0
Laurel
Nee! Dit zoeken we toch niet bij AJAX. En die komt ook niet, kan elders veel meer verdienen. Next -> volgend gerucht voor 3 dagen klikkerdeklik.......
0 0
DS
Nou ken ik hem niet van wedstrijden, maar als ik dit zo lees is het voor Ajax meer een centrale verdediger dan een middenvelder.
Of een stofzuiger op 6, Eigenlijk vergelijkbaar met Alvarez.
1 0
Ozymandias
Hij is een totaal verschillende spelers dan Álvarez.
1 0
Flipper33
Volgens vd Vaart is het niks
0 -4
DrFootball
Persoonlijk zie ik liever een voetballende verdedigende middenvelder. Joey Veerman van Heerenveen speelt daar wat verder naar voren, maar die zie de rol van verdedigende middenvelder a la Frenkie wel invullen. Die heeft een bepaalde flair in zijn spel, speelt mooi rechtop, dus houdt het overzicht, goede pass, mooie trap, vrijwel 2-benig, goed schot, scorend vermogen, anticipeert goed en heb hem er best aardige tackles uit zien gooien. Daarbij is het een Nederlandse jongen die gewoon in Volendam kan blijven wonen, dus geen aanpassingsproblemen.
2 -1
Cruijffthebest
Gaat niet komen als je er even zelf goed over nadenkt. Waarom van PL naar eredivisie en dan ook zeer waarschijnlijk minder verdienen dan in Engeland? Hij kan naar de Spurs, dus hogerop en meer verdienen.
Volgende en hopelijk kwalitatief een betere!!!
0 -1
jvs
Spurs wil een ruildeal met spelers en Southampton wil verkopen. Volgens Telegraph.co.uk (betrouwbaar?) ligt Ajax daarom op pole position.
0 0
Ozymandias
De Telegraph schreef toch juist dat Southampton in 'pole position' ligt? Of hebben ze vandaag een nieuw stuk?

"Ajax have joined the race for Pierre-Emile Hojbjerg but Tottenham are in pole position to land the Southampton midfielder."

https://www.telegraph.co.uk/football/2020/07/08/ajax-join-tottenham-race-sign-pierre-emile-hojbjerg-southampton/
1 0
jvs
Je hebt gelijk. Verkeerd gelezen, of ik heb twee artikeltjes met elkaar verward.
1 0
diamanti
Speelt niet vanavond:
0 0
Ozymandias
Vanaf het moment dat ze nergens meer voor te spelen hadden (geen kans meer op Europese plaatsen en geen risico op degradatie) hebben ze hem buiten de selectie gelaten omdat hij zeker zal vertrekken. Hij zat dus ook de vorige drie (of waren het er twee?) wedstrijden niet bij de wedstrijdselectie.
0 0
diamanti
Ah vandaar. Jammer wou hem even bekijken vanavond.
0 0
DonAdam
Goed, Hojberg heeft dus niet de specifieke kwaliteiten die nodig zijn op die positie. Dan liever spelers die we al in huis hebben een kans geven zich te ontwikkelen. Ik hoop dat Tottenham toehapt, dan hebben wij niet weer een veel te dure net niet middenvelder.
1 -2
dumperPattiruhu
De kans lijkt mij klein dat hij naar Ajax komt.
Verder is het wel fijn dat Ajax het in “deze” categorie spelers zoekt. Clubs van de middenmoot in een top 5 competitie.
2 -1
CoolRunnings
Bild: Ajax gaat een bod doen van 8 à 9 miljoen op Davy Klaassen
1 0
MankeNelis
Waar zijn Lasse, Frenkie en Hakim als je ze nodig hebt. Wel jas uitgedaan zeg.. Nu mag je blij zijn met Højberg, wie? Nog nooit van hem gehoord. Nog een mr middelmaat. Alleen kopen als hij echt iets toevoegd anders niet.
4 -3
grannig mokum1
Precies, maar als ik Rafael mag geloven, hij vind geen speler voor Ajax, dus verder zoeken, kijken?
0 0
Ozymandias
Schöne wordt hier op AjaxShowtime de afgelopen maanden enorm overschat. Hij was een redelijke speler voor Ajax die goed paste in de rol die Ten Hag hem gaf maar meer niet. Je hebt nog nooit van Höjbjerg gehoord maar weet wel dat hij middelmaat is? Dat is ronduit lachwekkend.
3 -7
036AFCA97
Off topic:

Pff, dacht even dat Dest had bijgetekend door zijn laatste insta post. Ik hoop echt dat hij blijft. Zie hem veel liever dan Mazraoui.
0 -1
wzawzdb91
Ok, niet doen dus - het klinkt natuurlijk mooi zo'n balafpakker, maar dat moet voor een Ajax speler een bonus zijn (net zoals de Jong ook een fantastische balafpakker was). In de eerste plaats moeten Ajax-middenvelders technisch verfijnde spelers zijn die onder druk kunnen uitvoetballen, zich raad weten in de kleine ruimte, en vooruit spelen. Als ze daarnaast ook nog goede balafpakkers zijn, mooi. Maar om een speler te halen die dat als grootste kwaliteit heeft (zie statestieken hierboven), en slecht scoort op de onderdelen die juist voor het Ajax spel van belang zijn lijkt me niet handig. Zijn mensen hier soms vergeten dat we ruim een jaar geleden vanwege stomme pech de finale van de Champions league misliepen - die we ook nog eens hadden kunnen winnen - met als controlerend blok Schone en Frenkie?? Besef dat even. We hadden bijna de trippel gewonnen; Ajax leverde haar beste prestatie van deze eeuw... met Frenkie en Schone als dubbele zes! Dus laat Hojbjerg lekker naar Mourinho gaan, dan lijkt me een goede match. Laten wij ons richten op controleurs die in de eerste plek kunnen voetballen - niet de bal afpakken.
4 -1
bdsngsfs
Toch wel treurig dat dit het beste is wat Ajax kan halen. 'Bruikbaar' op zijn best. Als je iets koopt moet het exceptioneel zijn. Anders eigen jeugd. En hoe zit het met Ihattaren? Enige kans op hem? Lijkt me toch een stuk meer potentie hebben dan zo'n houthakker als Højberg.
2 -2
Hans Kraay Jr.
Zoeken naar een speld in een Højbjerg.
6 0
Ozymandias
Guardiola heeft Höjbjerg in het verleden met Busquets vergeleken. De vergelijking die hij maakte was dat Höjbjerg (net als Busquets) de kwaliteit heeft om door middel van een lichaamsschijnbeweging de tegenstanders op het verkeerde been te zetten om vervolgens met de bal aan de voet langs zijn directe tegenstander te gaan of de bal naar een vrijgekomen teamgenoot te spelen. Höjbjerg is kwalitatief gezien natuurlijk van een veel lager niveau dan Busquets maar hij zou voor Ajax wel een vergelijkbare rol in het opbouwsspel kunnen invullen. Als het middenveld van Ajax onder druk komt te staan is Höjbjerg een goede speler om daar onder uit te spelen. Het balverlies wat hij leidt komt met name uit mislukte lange passes maar hij had bij Southampton dan ook geen aanspeelpunten op het middenveld voor hem. Hij moest dus normaliter kiezen tussen de pass richting een speler op de linkervleugel of rechtervleugel. Zijn handelingssnelheid is niet hoog maar ook zeker niet lager dan die van Schöne was en die vond ik persoonlijk opbouwend gezien zeer geschikt voor de rol die Höjbjerg bij Ajax zou krijgen. Dit is alleen puur theoretisch aangezien Höjbjerg jammer genoeg te goed is om voor Ajax haalbaar te zijn. Hij zal binnen de Premier League een stap omhoog maken en spelers die zo'n stap kunnen zetten kiezen niet voor Ajax.
1 -2
Schip
Dennis Schulp werd ooit vergeleken met Dennis Bergkamp.

Hojberg redde het niet onder Guardiola en werd verhuurd. Bepaalde geen schande en ook dat zegt op zich niet veel over zijn kwaliteiten, maar ook in de verhuurperiodes bij kleine clubs maakte hij geen indruk.

En bij Southhampton speelt hij ook heel anders. Namelijk als krachtige loper die een groot deel van het veld bestrijkt. Een minder verfijnde Van Ginkel kunnen we ook wel zeggen. Geen speler die uitblinkt door zijn oplossingen in de diepte.

En die zou te goed zijn voor Ajax?

Spurs wil hem hebben. Niet Liverpool, niet City. Spurs.
1 0
Ozymandias
Höjbjerg was zo'n 20 jaar oud toen hij door Guardiola werd verhuurd en had spelers als Lahm, Thiago, etc. als zijn concurrenten. Bij Schalke maakte hij voldoende indruk om in de loop van het seizoen een vaste basisplaats te veroveren. Hij maakte alleen niet voldoende indruk om bij een Bayern waar spelers van het eerder genoemde kaliber op zijn positie speelden.

Höjbjerg heeft een veel betere pass- en traptechniek dan Van Ginkel en is ook beter onder druk dan Van Ginkel. Dat hij in een andere rol wordt gebruikt betekent niet dat de kwaliteiten die hij had zijn verdwenen. Hij is nog steeds goed wanneer hij onder druk wordt gezet. Doordat hij fysiek sterker is geworden is hij zelfs nog beter daarin geworden omdat hij nu ook fysiek moeten van de bal te zetten is.

Wat ook in het voordeel van Höjbjerg spreekt is dat hij (bijna) altijd goed speelt in topwedstrijden. In dat soort wedstrijden is hij niet alleen de aanjager maar ook de vormgever van Southampton.

"En die zou te goed zijn voor Ajax?"

Dat schreef ik niet. Ik schreef dat hij te goed is om beschikbaar te zijn voor Ajax. Spelers van zijn kaliber komen alleen naar Ajax als hun loopbaan hun piek heeft bereikt en een stap in de Premier League omhoog voor hun geen optie is (zoals bij Tadic en Blind het geval was).

"Spurs wil hem hebben. Niet Liverpool, niet City. Spurs."

Dus? Welke clubs hadden interesse in Tadic en Blind?
0 -1
Schip
Je hebt elders letterlijk gezegd dat hij te goed is voor Ajax en ook nu zeg je iets met precies dezelfde strekking: te goed om haalbaar te zijn voor Ajax.

Dat is zo'n enorme nonsens. Het is een verdienstelijke box to box speler, die in de linie achter de spitsen tekort komt. Hij is een klasse minder dan Eriksen. Misschien wel 1,5 klasse minder.

Hij wordt nergens toe gedwongen, hij speelt naar zijn eigen kracht. Dat kun je namelijk bij kleinere clubs. Bij een club als Ajax kan dat niet, dan moet je je schikken naar de tactische rol. Een lopende speler zet je niet op 6. Je hebt aan Marin gezien wat er van overblijft en in mindere mate ook aan Donny. Die een redelijk anoniem seizoen speelde, hoewel ik vond dat hij die positie goed bespeelde.

Maar daar haal je geen speler voor van 15mj met een mega salaris. Dan doe je een Marinnetje.

Dat hij verhuurd werd is inderdaad geen schande, heb ik al gezegd. En natuurlijk kan hij wat. Van Ginkel ook. Die wilde Overmars ook hebben. Maakt hem geen Ajax speler. Als hij te goed is voor Ajax, zal hij echt bij de absolute top terecht moeten komen. Of dat niveau halen, zoals een Kanté. Ik denk dat Spurs wel een beetje zijn plafond is.
1 -1
Ozymandias
"Je hebt elders letterlijk gezegd dat hij te goed is voor Ajax en ook nu zeg je iets met precies dezelfde strekking: te goed om haalbaar te zijn voor Ajax."

Ik heb steeds gezegd dat hij te goed is om haalbaar voor Ajax te zijn. Dat betekent heel iets anders dan te goed zijn voor Ajax. Volgens mij is het verschil tussen die twee statements duidelijk.

"Dat is zo'n enorme nonsens. Het is een verdienstelijke box to box speler, die in de linie achter de spitsen tekort komt. Hij is een klasse minder dan Eriksen. Misschien wel 1,5 klasse minder."

Waar komt de vergelijking met Eriksen vandaan? Dat was een totaal ander type speler en inderdaad een speler van een totaal ander kaliber.

"Hij wordt nergens toe gedwongen, hij speelt naar zijn eigen kracht."

Elke speler wordt in een rol gedwongen die bij de tactiek van het team past. Höjbjerg heeft niemand voor hem waar hij korte combinaties mee aan moet gaan (vanwege het systeem waar Southampton in speelt) en dus wordt hij gedwongen de pass naar de linker- of rechtervleugel te spelen.

"Ik denk dat Spurs wel een beetje zijn plafond is."

Dat denk ik ook maar hetzelfde geld waarschijnlijk voor een speler als Vertonghen en Sánchez (door zijn gebrek aan opbouwende kwaliteit) en die waren geweldige spelers voor Ajax. Dat zegt dus niet.
0 -2
jutter
Geen Roemenen, Mexicanen en Denen a.u.b, hebben op een enkele uitzondering geen meerwaarde voor een club die vaak uitspreekt dichter naar de Europese top te willen toegroeien. De heren Overmars, vd Sar met name hebben zich daarmee een zware last op de schouders gehaald. En of dat structureel zal zijn is nog een veel moeilijker opgave. Toch met veel minder nemen de supporters geen genoegen meer na de EL en heel recent de CL campagne., na vele magere Europese jaren in een nog niet eens zo ver verleden. Dus coronavirus of niet, maak die woorden dan ook echt waar door spelers aan te trekken die er direct staan en bovenmodale kwaliteiten hebben i.p.v. spelers uit o.a. genoemde landen waar je dergelijke spelers met een kaarsje moet zoeken, of er helemaal niet zijn!
1 -4
ST
Chivu, Lobont, Gronkjaer en Eriksen waren idd helemaal niks.
1 0
FTS95
Jesper Olsen, Soren Lerby, Lasse Schone, Kasper Dolberg, Frank Arnesen, gebroeders Laudrup, Jan Molby..om nog maar even een paar Denen te noemen..
1 0
Sampaoli
Een speler wel/niet kopen op basis van nationaliteit is verre van snugger.
2 0
RuffRhythim
Niet om het een of ander maar waarom zou je een artikel maken over een speler waarvan niemand weet of dat een Ajacied gaat worden?
1 -1
Schip
Juist interessant toch, om te analyseren welk soort spelers ze op het oog hebben. Hadden we ook maar zulke stukken over Magallan, Kristensen etc.
1 0
Lazell
Ik vind het leuk om te lezen. Niemand kent de speler echt, ik vind jet fijn om te weten of ik blij moet zijn met de interesse of juist niet.
0 0
036AFCA97
Clicks
0 -2
edalm
Kan je net zo goed Strootman halen. Ergo niet geschikt
2 -5
ST
Onzin! Het is eerder een jonge Poulsen. Ik zeg doen! Er ontbreekt een dergelijke speler.
3 -1
Pheadrus
Uit het artikel en de comments maak ik op dat hij voetballend te kort komt voor het Ajax middenveld. Die indruk heb ik zelf ook. Zou hij niet minstens even goed of beter zijn dan Veltman? Zou je hem niet binnen het Ajax spel RCV moeten zetten? Of is dit iets te creatief gedacht? Hij lijkt mij wel een leider in het veld. Hij is ook groot en sterk wat een welkome aanvulling voor Ajax kan zijn.
6 -1
Kingoffdatoilet
Voor die positie hebben we genoeg echt talentvolle opvolgers
0 -1
Pheadrus
Noem er een paar graag die nu klaar staan om dit jaar CL te spelen. Ervaring is belangrijk op CL niveau en zeker voor de CV posities. Het is een groot voordeel dat hij onder Pep heeft gespeeld.
1 -1
Bky
Met dit argument kun je nooit jeugd opstellen in de CL. Is gewoon onzin.
0 0
MM1974
Te duur en te traag,next
8 -4
jutter
Toch een speler waar een luchtje aan hangt, om het zo uit te drukken. Valt/viel vaak tussen de wal en het schip bij diverse clubs, m.u.v. Southampton dan. En dat vind ik niet bepaald hoopgevend moet ik zeggen. Denk dat Ajax met zijn ambities over de grens met name toch wat hoger in de boom moet gaan zitten qua kwaliteit van speler. Edoch, door dat coronavirus wordt ook Ajax gedwongen om financieel wat pas op de plaats te maken, en zal men op hun hoede zijn om niet de risico's van de laatste 2 jaar, want die waren er toch min of meer, te nemen. Er kunnen natuurlijk nog spelers gaan vertrekken waardoor er weer wat extra geld vrijkomt, maar toch. Vooralsnog lijkt het de huidige selectie overziende meer op stilstand uit te draaien, dus achteruitgang. Want Ajax heeft de laatste tijd door de verkoop van zijn beste spelers weiliswaar een paar forse financiele klappers gemaakt, maar tevens daardoor ook een paar forse jasjes uitgedaan! Ik ben reuze benieuwd hoe de uiteindelijke selectie er uit ziet bij de start van de nieuwe competitie. Een competitie die mogelijk in het najaar weer wordt getroffen door dat virus, want dat blijft vooralsnog onder ons natuurlijk, en de hele boel weer stil komt te liggen. Veel onzekerheden dus op de diverse fronten.
2 -2
AFCA1510
Zie in hem echt geen Ajaxmiddenvelder. Zal niet al teveel toevoegen in balbezit als ik de beelden zo zie.
9 0
fc Barcelona_ke
Als ik dit verhaal heb gelezen, komt de netwerk uit erik ten hag! Na labyad, marin, kristensen, varela komt hij? Liever niet. Laat overmars hun werk doen samen met scout!
4 -2
trodat4030
Kristensen kwam uit de koker van John Steen Olsen en ook van Varela kan ik me niet herinneren dat dat specifiek van TH kwam. Marin is daarbij een heel jaar gevolgd door scouts nadat hij opviel bij Erik, dus dat zegt ook niet alles.
0 -2
fc Barcelona_ke
https://www.ajaxshowtime.com/article/opinie/125099/verweij-stelt-vraagtekens-bij-transferbeleid-ten-hag
https://www.ajaxshowtime.com/article/hoofdnieuws/118937/ten-hag-blij-met-varela-komt-uit-mijn-netwerk

lees maar trodat4030
0 -1
Ozymandias
Alsof Verweij een betrouwbare bron is. Steen Olsen heeft zelf aangegeven dat hij Kristensen bij Ajax heeft aangeraden. Het verhaal rondom Marin is sowieso absurd. Denkt iemand nu werkelijk dat Ajax hem heeft aangetrokken omdat Ten Hag hem in de twee wedstrijden tegen Ajax goed vond spelen terwijl Ajax een vaste scout in België heeft?
1 0
DrFootball
https://www.ajaxshowtime.com/article/hoofdnieuws/118937/ten-hag-blij-met-varela-komt-uit-mijn-netwerk
1 0
stopperspil
Type Jan Wouters?
0 -5
Ajaxbrl
Ik dacht dat we dit soort bedragen pas mochten uitgeven als er eerst verkocht werd..
0 0
OKP-AFCA
Er is verkocht...
1 0
Schip
Tja. Als ik ook deze omschrijving weer hoor en zie dat zijn key passes ondergemiddeld zijn en zijn voorwaartse passing ook, als ik dan zie dat zijn techniek hooguit functioneel is en de verhuurperiodes in de BL ook geen succes waren - zie ook VdV die hem wel een goede, maar geen bijzondere speler vind vanuit die periode - en ik begrijp ook nog eens dat zijn handelingssnelheid omhoog moet...

Dan is de vraag toch al beantwoord. Een 6 bij Ajax moet bij uitstek sterk zijn in voorwaartse passing. Dat hoeven echt geen key passes te zijn, maar spelers als Anita, Schone en Frenkie konden met simpele passjes in de diepte de opbouw vormgeven en versneller. Vooral de eerste twee, Frenkie hield nog weleens de bal bij zich, om ruimtes voor anderen te creëren. Maar ook hij kon natuurlijk een linie overslaan met een pass. Daar stond namelijk voor in het veld.

Hoe kun je de inbreng van een Ziyech nou vervangen door een controlerende speler die bepaald niet uitblinkt in voorwaartse passes, handelingssnelheid en key passes.

Bij een kleine(re) club in de PL worden geen bijzondere dingen aan de bal verwacht. Ik zie tig keer liever een speler van Ajax de kans krijgen op 6. In de eredivisie moet dat kunnen als het team goed druk op de bal zet. In de CL gaat zo'n Hojberg het verschil niet maken tegen de sterke clubs.

Ik blijf erbij. Jan erbij voor achterin, Blind naar 6, creatieve aanvallende middenvelder van niveau halen.
3 -4
Joseph
Heb dan meer vertrouwen in de mening van Tadic dan die van ten Hag, die niet bepaald gelukkig is met het meenemen van spelers waar hij mee gewerkt heeft. Het verlossende woord is er trouwens nog niet voor Labyad, ik neem toch aan dat we daar niet nog een jaar mee opgescheept zitten..
0 -2
Elayais
Klinkt als een soort Marin, potentie is aanwezig om een aanwinst te zijn, maar dan moet hij wel zijn handelingssnelheid omhoog brengen. Voordeel is wel dat hij vanuit de PL komt en niet België.
2 0
Schip
Ja, moest er ook een beetje aan denken. Maar Marin is qua type ook geen echte Ajax speler. En hij mist het aanpassingsvermogen om op 6 alsnog te renderen.

Je moet op 6 een type hebben die vanuit alle standen kan opbouwen: onder druk, met een dichte organisatie tegenover zich, op snelheid in de omschakeling. Je zag al dat Schone op 6 onder Bosz een wereld van verschil uitmaakte in de opbouw t.o.v. een Gudelj onder Frank. Frank had Schone trouwens ook weleens op 6 gezet en ook dat werkte goed.

Hojberg zal meer kunnen dan Poulsen, maar die zat al aan het einde van zijn loopbaan, maar vraag me af of hij meer kan dan een De Roon. We hadden net zo goed die Schouten van Excelsior kunnen nemen, als je een echte controleur zoekt.

Volgens mij willen een echte voetballer daar hebben, die de techniek heeft zich onder druk uit te spelen, ballen aan te nemen met een tegenstander in de rug, naar beide kanten kan opendraaien, altijd de oplossing in de diepte zoekt etc.

Dus een technische voetballer. Die daarnaast veel tactische discipline kan opbrengen om controlerend te blijven denken.

Je moet opbouwen, opbouwen, opbouwen. Donny kon ook veel minder zijn stempel drukken op die plek. Ik zou voor een ander type gaan.
2 0
Pheadrus
Ik moest ook meteen aan Gudelj denken.
1 0
Sterspeler
Ik hoop vooral dat die een goede werkrelatie met ETH heeft. Dat vergroot de kans dat die wil komen. Dat hij van toegevoegde waarde kan zijn is zeker. Hij is veel beter dan een Gudelj destijds en denkt vooruit.
2 -2
Schip
Juist niet dus. Zijn voorwaartse passes zijn flink onder het gemiddelde.

Dat wordt dus weer veel breed zoals onder Gudelj, Poulsen en Lindgren. Dat gebrek aan diepe passing compenseert hij door veel diep te gaan als box to box speler. En wat hebben we nu geleerd bij Ajax van diepgaande spelers op 6? Dat de 6 positie zulke spelers lamlegt en hun kracht wegneemt. Zie Marin, zie zelfs Donny. Die kon de 6 nog aardig invullen, maar zijn grote kracht verdween.

Geef mij maar types Anita, Schone, Serero of Blind. Frenkie hoeven we als wereldtop niet eens te noemen, spreekt voor zich.
1 -1
Van Reenen
Als je de videos op youtube van hem bekijkt, zie je dat hij inderdaad een aanwinst voor Ajax kan zijn. Voor de rest heeft Bounce77 het gras voor mijn voeten weggemaaid, dus lof voor Thijs voor zijn artikel.
0 -1
Bounce77
Goed artikel, bedankt hiervoor, geeft een aardig beeld van hem, ik zeg doen, is een win-win, voor Ajax kan een goede kwaliteitsinjectie zijn en zelfs met zijn 24 jaar al een routinier, inderdaad op termijn minimaal de transferwaarde te verdubbelen. Inmiddels is wel gebleken dat Ajax een perfecte club is voor welke speler dan ook, uitblinken bij Ajax opent de deuren naar de absolute top.
5 -6
Ajaxxxisdebeste
Van der Vaart vind het niks, dus halen.
2 -9
Van Reenen
Van der Vaart zit er wel vaker naast, ook met zijn vrouwen.
2 -11
Sterspeler
Of z'n dieet.
0 -8
1738
Hij komt toch niet joh
8 -3