Uitwerken vele details omtrent loonoffer kost veel tijd

BartVeenstra, 19-05-2020 om 16:00, 10451 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

De discussie over een loonoffer geldt lang niet alleen voor Ajax. Ook bij PSV, Feyenoord en AZ zijn discussies gaande over een tijdelijke verlaging van de salarissen. Het uitwerken van de vele details neemt echter veel tijd in beslag en zodoende ontstaan nu bepaalde sensatieverhalen.

Namens de spelersraad gaf Daley Blind vorige week al aan dat men bij Ajax - de spelers, de stafleden en de directie - gaan inleveren. 'Wij gaan inleveren, wij zijn solidair', zei Blind. Wie het artikel van het Algemeen Dagblad van afgelopen vrijdagavond leest, kan inzien dat bij alle andere topclubs - en dus lang niet alleen bij Ajax zoals nu lijkt over te komen - discussie is over de invulling van de details. Vele vragen duiken nu namelijk op: Geldt de korting ook op bonussen en op wedstrijdpremies? Hoe zit het met de bonussen die aan het einde van het seizoen komen? Kortom: er zijn veel details die uitgewerkt moeten worden en dat kost veel tijd.

Bij Ajax heeft overigens niemand gezegd dat er al een uitgewerkt akkoord is en dat een regeling is afgerond. Tot nu toe heeft de spelersraad alleen aan de directie laten weten dat de spelers gaan inleveren en solidair zijn. Dat Ajax nu met elke speler in onderhandeling gaat en dat er vele gedetailleerde vragen komen, is logisch. Het is immers voor het eerst in de voetbalhistorie dat een dergelijke situatie voorkomt.

De topclubs hebben tijd nodig om intern discussies te voeren over welke bedragen en voor welke bonussen een dergelijke regeling geldt. Naast de voorbeelden van hierboven kun je denken aan bonussen die je in oktober haalt - voor plaatsing Champions League - maar pas in juni krijgt. Of bonussen die je per wedstrijd krijgt. Deze discussies zijn niet vervelend, maar wel logisch. Het is dan ook normaal dat spelers en zaakwaarnemers vragen hebben. In sommige contracten zijn vaste bedragen namelijk hoger, terwijl in andere contracten de bonussen hoger zijn. Het is zodoende nu vooral uitzoeken welke regeling waarvoor geldt. Dat spelers gaan inleveren en solidair zijn is een zekerheid, maar daar een invulling aan geven kost tijd.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
zierikzee
Hier zitten alle sport organisatie's mee. Er wordt niet op top niveau gespeeld omdat het te gevaarlijk is Maar of je een gewoon salaris verdiend {20.000 tot 40.000 per jaar brutto} of een paar miljoen dat lijkt mij een verschil en gaan ze medewerkers van de KLM ver gelijken met een voetballer dat is ook krom want een medewerker in de vervoer sector heb wel wat meer verantwoording als een voetballer die als hij een nieuw contract heeft afgesloten met een andere club voor vele miljoenen en dan niet meer voor zijn oude club presteert. Ik ben een Ajax fan maar Ajax is wel "gered door de gong" nu er niet meer gespeeld wordt in dit voetbal seizoen want ze hadden het moeilijk gekregen met hun instelling en veel wedstrijden aan het eind verloren. Ik hoop dat we weer snel naar het stadion kunnen om de "goden zonen en goden dochters weer te kunnen zien rennen over het veld en vele liefhebbers weer blij kunnen en mogen maken!
0 0
ajaxxcied4life
Mensen even iets van totaal andere orde. Onlangs schreef Bram van der Ploeg een artikel over de jeugdcontracten en hoe Ajax kennelijk een beetje het contact met die spelers zou hebben laten versloffen. We gaan richting eind mei en ik lees nergens dat Hansen, Taylor, Gravenberch, Brobbey hun contract al hebben verlengd. Vind ik toch best een dingetje. Vooral omdat deze spelers door hun contractsituatie voor buitenlandse clubs natuurlijk erg interessant zijn qua prijs.

Wordt vervolgd.
0 0
Arie Vink
Versloffen geloof ik niet. We zitten nu in een tijd waarin zaakwaarnemers sneller dan ooit de talenten naar topclubs willen brengen. Dat gaat in hun koppies zitten en opeens willen ze nu al de stap maken ipv je ontwikkelen in NL, met wat CL/EL ervaring.
0 0
debarbaar
Er is nu bijna een miljard richting de kunsten en cultuur gegaan. Geen plan daar, niemand die heeft ingeleverd geen ambtenaar van Rijksmuseum heeft gezegd ik lever een half tonnetje in van mijn riante directeurssalaris, ik heb de directeur van de altijd maar de hand ophoudende KLM niet gehoord dat hij van plan is 20% in te leveren (nee de directeur van Airfrance had een bonus bedacht waarbij hij afhankelijk van hoeveel overheidsgeld hij binnenhaalde een extra bonus kreeg). Ik hoor niets over booking,com of over Pearl en andere brillen clubs die hun hele winst doorsluizen naar Guernsey en hun hand op houden of over witwassende sportscholen. Misschien is het een idee om de betaalde belasting die Ajax, PSV, Feyenoord en AZ hebben betaald over de laatste 5 jaar terug te storten. En oh ja... het voetbal mag de selectie niet verversen, maar de KLM mag wel rammelende nieuwe Boeings kopen.
1 -5
Ajaxtrouw
Ken je die van de appels en de peren?
2 -1
MK77
Vriend wat heb jij gedronken/gesnoven?
5 -1
WZAWZDB14
Bizar eigenlijk, de media wil gewoon bloed zien vloeien. Zelfs als er helemaal niks aan de hand is. Dit moet eigenlijk toch gewoon afgestraft worden? Ik zie dit echt als smaad en laster.

Pas als één van de partijen niet zou onderhandelen zou je kunnen stellen dat er iets goed mis is.
2 -1
SemHurkmans
Kan iemand aub op deze reactie reageren? :) dank
1 -1
mgtow
Hoe doe ik dat? Hallo, meneer bent u er nog? Pff, moderne technieken van die whizzkids, niks veur ondergetekende.
0 0
WZAWZDB14
Nee.
2 0
RusselWestbrook
Hihi
1 0
Joseph
Je zal toch maar voor 10-80 maal modaal op de bank zitten.. Dan moet je serieus kijken of je nog wat kan missen!
1 0
Ajax27
Je zal maar een miljoen aan salaris moeten inleveren, alleen maar door een virus. Zullen we eens kijken of jij ook zo gewillig bent. Of je nu 50.000, 500.000 of 5.000.000 verdient... iedereen die bijv. 20% op z'n salaris wordt ingehouden zal denken: fuck... da's gvd veel geld.
1 -2
Cello
True. Maar hoe lager je salaris is des te dramatischer het wordt om 20% in te moeten leveren.
Verdien ik 50.000 euro dan betekent 20% inleveren doorgaans dat ik in grote problemen kom.
Verdien ik 5.000.000 dan betekent 20% inleveren een enorme hoeveelheid geld, maar tegelijk ook, dat ik niet in diepe problemen geraak.
Normaal gesproken leeft iemand met 5mio niet van loonstrookje naar loonstrookje. Iemand die 50.000 verdient heeft daar veel eerder last van...
3 0
Ajax27
Heb je zeker gelijk in. Maar ik snap iig dat de zaakwaarnemers niet allemaal gewoon blind zeggen, ok hier alstublieft. Ajax is een opleidende club. Een stap naar de europese topcompetities. Dus.. als jij dan als jong talent laat zien dat je de club helpt, dan hoort daar ook wat tegenover te staan. Bijv. in winst van een transfer meedelen, of het minimale transferbedrag verlagen. Als doel om de speler aantrekkelijker te maken voor Europa.

Daar zal de discussie meer om gaan, niet zozeer om de centen zelf.
1 0
Sterspeler
Als je 50k verdient dan leef je ook niet van loonstrook naar loonstrook. Met 40 hoeft dat geen eens.
0 0
Cello
Dat ligt er maar net aan. Vooral hoe of je gezin eruit ziet en bijvoorbeeld je woonlasten zijn. Om maar een voorbeeld te noemen.
Maar ben je bijv. alleenstaand, helemaal als je zonder kids bent, zal het wellicht idd minder het geval zijn.
0 0
JariJari
Daar kies je ten alle tijde zelf voor. Als je geen 20% inkomen kan inleveren (tijdelijk) zonder in financiele problemen te komen leef je op te grote voet. Zonder uitzondering.
1 0
Cello
Dat ben ik niet in ieder geval met je eens. Je hoeft helemaal niet op te grote voet te leven, wanneer je met je inkomsten net aan je vaste lasten kunt bekostigen. Voor velen met een laag inkomen blijft er dan vaak weinig over om nog maar te kunnen spreken van het opbouwen van bijv. een buffertje voor moeilijke tijden. En zelfs dan... wanneer je wel een buffertje hebt opgebouwd. Hoe weet je of je buffertje groot genoeg is?. Dat weet je nooit. Stel je hebt een buffertje opgebouwd om 2-3 maanden op 50-70% van je normale inkomsten te kunnen overleven.....wanneer die periode langer gaat duren dan die 2-3 maanden kom je alsnog in de problemen.
En ik neem aan dat je met 'daar kies je ten alle tijde zelf voor' doelt op de woonlasten. Maar is dat tegenwoordig wel zo?. Met de krappe huizenmarkt?. En het vrijwel niet beschikbaar zijn van betaalbare huizen voor de lagere inkomensgroepen?. Dus ik denk dat het lang niet altijd zo is, dat het een vrije keuze is, immers je moet toch ergens wonen.
0 0
Drukwerk1968
Zeg dat maar eens aan mensen met modaal of lager.
0 0
RuffRhythim
Ja prima allemaal, maar ook dit hoeft geen weken te duren lijkt mij.

En als ik moet lezen of dit ook allemaal geldt op bonussen en premies denk ik: kom op zeg, nounou...doe ff normaal en los dit snel op, helemaal naar je supporters toe die hun solidariteit met de club graag ook willen koppelen aan solidariteit van de spelers met de club.
1 0
Cello
Kijk....dit verhaal geeft ten minste een genuanceerd beeld. Dat is heel wat anders dan watje kunt opmaken van bijvoorbeeld Tom Knipping in VI. Dat is imo bedoeld puur en alleen om stemming te maken. Onrust te veroorzaken.
Bij Ajax (en ook andere clubs) is vrijwel geen één contract hetzelfde. Je hebt te maken o.a. met vaste en variabele beloningen en dan is de vraag heel terecht hoe je daar mee omgaat om toch iedereen evenredig te belasten met de korting op inkomen. Iemand, die een groter deel afhankelijk is van variabele beloning loopt bijvoorbeeld door het eerder eindigen van de competitie al premies mis.... moet die dan ook over zijn vaste deel salaris net zoveel inleveren als iemand die een stuk minder afhankelijk is van de variabele beloning?.

Natuurlijk moet daarover extra overleg komen, om zo eerlijk mogelijk en evenredig de lasten te verdelen. En dan kan je niet aankomen, dat dit een signaal is, zoals o.a. Knipping beweert, dat er oneenigheid in de selectie bestaat of er überhaupt ingeleverd moet worden.

Die beslissing is allang genomen. Ze gaan inleveren, dat staat vast, maar de details uitwerken neemt dus wat tijd en dat vind ik wel begrijpelijk.
2 0
Libero
Kijk, een stukje niet-verbazingwekkende nuance. Hopelijk voor snorremans uit Grollo dat hij dit niet leest, want dan smelt ie.
2 0
Dubbelvla
'Leugens, het zijn verwende miljonairtjesss!'
5 0
Drukwerk1968
Ga terug in je pak, vla
1 -3