Timber mengt zich in strijd tussen Veltman-vervangers

ThijsZwagerman, 16-03-2020 om 16:00, 19177 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Sinds Joël Veltman in de thuiswedstrijd tegen PSV een knieblessure opliep, heeft trainer Erik ten Hag meerdere spelers de kans gegeven op de plek van de ervaren verdediger. Perr Schuurs, Edson Álvarez en recentelijk Jurriën Timber kregen speeltijd als rechter centrumverdediger, maar geen van hen is tot dusver onomstreden gebleken. Een analyse van Veltman en zijn vervangers.

Joël Veltman

Na het vertrek van Matthijs de Ligt zullen weinigen gedacht hebben dat Veltman dit seizoen de rechter centrale verdediger van Ajax zou zijn. Desondanks groeit de 28-jarige na het vertrek van De Ligt in het centrum van de defensie uit tot basisspeler en vormt hij in de eerste seizoenshelft een uiterst solide duo met Daley Blind. Ten Hag prijst de routiniers om hun slimheid en belangrijke sturing van achteruit, maar daarnaast kan Veltman ook goede statistieken overleggen.

Op basis van de data van Statified Football is te zien dat Veltman op verdedigend vlak goed presteert, terwijl hij ook aan de bal een hoog niveau haalt. Overall scoort de ervaren Ajacied aanzienlijk beter dan de spelers die na de blessure van Veltman de kans hebben gekregen in de Ajax-verdediging en dat verklaart ook wel waarom Ten Hag nog altijd zoekende is naar de beste vervanger voor Veltman. In tegenstelling tot eerder in zijn carrière, is Veltman dit seizoen een betrouwbare verdediger die zowel in verdedigend opzicht als in balbezit weet wat er van hem wordt verlangd. Dat alles bleek al eerder uit een uitgebreide analyse van het spel van Veltman tegen Valencia.

Perr Schuurs

De eerste Ajacied die na de blessure van Veltman de kans krijgt, is Schuurs. De 20-jarige Limburger valt sterk in tegen PSV, maar mist door een kuitblessure vervolgens de wedstrijden tegen Vitesse en RKC Waalwijk. In de heenwedstrijd tegen Getafe maakt hij hierna zijn rentree, maar daarbij is hij in de slotfase wel verantwoordelijk voor het tweede doelpunt van Getafe. Dom balverlies van Schuurs wordt razendsnel afgestraft, waardoor Ajax met een aanzienlijk slechtere uitgangspositie de return ingaat.

Tegen Heracles Almelo en AZ staat Schuurs ondanks zijn grote fout in de basis. De rechtspoot maakt in deze duels echter opnieuw geen overtuigende indruk. Op basis van de data van Statified Football is Schuurs zelfs de minste Ajax-verdediger. Waar hij zelf al meermaals heeft laten vallen dat hij meedogenlozer moet worden, is het opvallender dat de jongeling ook in balbezit een weifelende indruk maakt. 

Tegen Getafe leidt balverlies van Schuurs dus tot een tegendoelpunt. Tegen Heracles Almelo en AZ is dit niet het geval, maar toch oogt Schuurs aan de bal allesbehalve comfortabel. Dikwijls wacht hij onnodig lang met het geven van een pass, terwijl ook zijn handelsmerk - de crosspass - niet uit de verf komt en vaak onzuiver is. Tel daarbij op dat Schuurs in verdedigend opzicht geen betrouwbare indruk maakt en het is logisch dat hij voor Ten Hag niet de onomstreden vervanger van Veltman is. 

Edson Álvarez

Na maanden als middenvelder gespeeld te hebben, krijgt Álvarez vanaf de winterstop een aantal keer de kans in het centrum van de verdediging. Schuurs geniet na de blessure van Veltman in eerste instantie dus nog wel de voorkeur, maar nadat ook de Limburger geblesseerd raakt komt Álvarez in beeld. De Mexicaan speelt tegen Vitesse, RKC Waalwijk en Getafe degelijk, maar verliest zijn basisplek als Schuurs weer fit is. Dat zit ‘m vooral in het voetballende aspect, want daarin brengt Álvarez ook als centrumverdediger te weinig. 

De rechtspoot herkent vaak onvoldoende wanneer hij teamgenoten tussen de linies in kan spelen en is hier dan ook dikwijls te laat mee. Dit is niet bevorderlijk voor het verzorgde combinatiespel dat Ajax van achteruit streeft te spelen. Omdat Schuurs dit na zijn blessure, zoals genoemd, echter ook niet brengt, krijgt Álvarez toch weer de kans. In balbezit oogt hij tegen FC Utrecht al iets beter en in verdedigend opzicht maakt hij een solide indruk. 

Met uitzondering van de merkwaardige en onnodige actie waarmee Álvarez een strafschop veroorzaakt, valt hij zelfs positief op met felle balveroveringen en toont hij ook aan over spelinzicht te beschikken. Diverse keren herkent Álvarez de momenten waarop hij door moet dekken en dit levert Ajax in die gevallen ook meestal balbezit op. Hoewel in de bovenstaande statistieken van Álvarez ook zijn wedstrijden als middenvelder zijn meegenomen, is duidelijk dat hij in verdedigend opzicht een ruime voldoende scoort. De grootste winst voor Álvarez valt dus te behalen in het voetballende aspect, waarbij zijn handelingssnelheid fors omhoog zal moeten om aanspraak te maken op een basisplaats.

Jurriën Timber

Ondanks het feit dat zowel Schuurs als Álvarez dus geen onomstreden indruk maken, is het nog altijd een grote verrassing als Ten Hag tegen sc Heerenveen besluit om Timber voor de leeuwen te gooien. De achttienjarige maakt als basisspeler zijn debuut in Ajax 1 en houdt in Friesland dus miljoenenaankopen Álvarez (transfersom van vijftien miljoen euro) en Schuurs (transfersom van twee miljoen euro) op de bank.

Met Timber in de basis wint Ajax tegen sc Heerenveen eindelijk weer eens. De jongeling speelt de wedstrijd vanwege een krampaanval niet uit, maar maakt tot die tijd een prima indruk. Hoewel hij in de eerste helft een gele kaart pakt door net iets te laat in te grijpen en het hem na de rust in een onderling duel niet lukt om Mitchell van Bergen van scoren te houden (iets dat ook de ondersteunende Sergiño Dest te verwijten valt), doet Timber ook heel veel dingen goed.

De jongeling is van waarde met zijn snelheid, voor Ten Hag een belangrijke reden om Timber boven Schuurs en Álvarez te verkiezen. Als jeugdexponent uit de Ajax-opleiding is Timber gewend om met grote ruimtes in zijn rug te spelen en tegen sc Heerenveen bewijst hij dit ook op Eredivisie-niveau te kunnen. Daarnaast oogt Timber, in tegenstelling tot Álvarez en Schuurs, wel zeer comfortabel aan de bal. Getuige enkele goede dribbels en prima inspeelpasses lijkt er van zenuwen weinig sprake bij de debutant. Hoewel hij verder ook nog een ruime meerderheid van zijn duels wint, valt er op dit vlak nog wel winst te behalen. Tegen de rappe en sterke Chidera Ejuke delft Timber nog net iets te vaak het onderspit.

Conclusie

Sinds het wegvallen van Veltman is het nog geen enkele vervanger gelukt om zich definitief in het basiselftal te spelen de positie van de ervaren verdediger. Schuurs leek aanvankelijk zijn kans te pakken, maar is na enkele weifelende optredens weggezakt in de pikorde. Ook Álvarez moest pas op de plaats maken, voornamelijk door zijn te lage handelingssnelheid. Timber kreeg tegen sc Heerenveen de kans en maakte een, zeker voor een debutant in een zwalkend elftal, goede indruk. 

Afgaande op het commentaar dat Ten Hag na afloop gaf, zou dit debuut zomaar een vervolg als basisspeler kunnen krijgen op het moment dat Ajax begin april de competitie weer hervat. Voor de automatismen in het team en het zelfvertrouwen van de speler, zou het alleen maar goed zijn dat één verdediger de tijd krijgt om zich te ontfermen over de absentie van Veltman. Voor de hersteltijd van diens knieblessure stond begin februari twee maanden, waardoor hij begin april weer fit wordt verwacht. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Veltman dan ook direct wedstrijdfit is en daarom zal Ten Hag voorlopig nog genoodzaakt zijn om iemand anders dan de IJmuidenaar als rechter centrumverdediger op te stellen. In plaats van opnieuw te gaan wisselen, lijkt Timber tot Veltman weer helemaal fit is de meest aannemelijke vervanger van de 28-jarige verdediger.

Thijs Zwagerman (Twitter: @ThijsZwagerman | e-mail: info@ajaxshowtime.com

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Juichtoon
Wat een scorebord stuk. Deze fase na de winterstop en eigenlijk vanaf 6 december Willem II thuis is de slechtste van Ajax in de afgelopen 30 jaar oid. Ik veronderstel dat je deze data er voor elke speler uitkrijgt die in deze fase afwezig is.
0 -1
4xEC1
Sorry hoor maar ik lees nu ineens zoveel berichten van mensen die Veltman ineens zo waarderen, de tendens is hier op AS ook weleens heel anders geweest. En nu dat Alvarez en Schuurs niet voldoen maakt dat Veltman niet opeens een betere verdediger dan dat hij altijd is geweest. Schuurs komt tekort, Alvarez komt te kort en alhoewel het wel beter staat met Veltman achterin dan met deze spelers vind ik nog steeds dat er gewoon een betere verdediger moet komen dan Veltman volgend seizoen. "De meest onderschatte verdediger" las ik net. Nou sorry hoor, Veltman heeft er zelf voor gezorgd dat hij nog steeds niet onomstreden is bij Ajax na al die jaren met zijn fouten wat hij nog steeds maakt als een beginner. Begrijp mij niet verkeerd, deze man verdient respect als echte Ajacied maar hij wordt nu echt groter gamaakt dan hij is door het falen van Alvarez en Schuurs. En de meesten praten elkaar ook gewoon weer na hier.
0 -1
debarbaar
Veltman is een zwaar onderschatte verdediger. Hij is beter dan welke verdediger dan ook uit d huidige selectie. Ik zou 'm snel een verbeterd contract aanbieden. Het stortte in elkaar toen Veltman wegviel.
4 -1
Juichtoon
Ja en dat het instortte kwam doordat Joel er niet bij was. ...wat een nonsense.
1 0
rodnet
En deze hele analyse op basis van 1 wedstrijd waar Ajax in de rust net zo goed met 2-0 achter had kunnen staan... Het grote probleem is dat we een fantastische de Ligt hebben vervangen door een hooguit redelijke Veltman en dat we vervangers op zijn plaats zoals Schuurs of Alvarez geen vertrouwen hebben gegeven door hen eens een paar wedstrijden te laten staan terwijl ze eigenlijk exact dezelfde fouten maken als Veltman zelf. Van Veltman wordt het Veltmannetje geaccepteerd, als Schuurs of Alvarez een Veltmannetje maken ruiken ze de bank alweer. Timber is een prima voetballer maar eigenlijk veel te klein als CV. Prima mogelijkheid als rechtsback.
1 -4
Kingoffdatoilet
Veltman is een meer dan redelijke verdediger. Zal bij veel Europese subtoppers in de basis staan. Zelfs bij een aantal topclubs zou hij in de basis spelen.

Veltman heeft dit seizoen ook gewoon weinig fouten gemaakt. Niet meer dan de ligt in het vorige seizoen hoor.
1 0
Sjaakvaak
Pure leugens. Als Veltman een “Veltmannetje” maakt, dan wordt dat absoluut niet geaccepteerd. De “ik haat veltman” fanclub komt dan als een stekker bloeddorstige wolven naar deze site gerend om hem met de grond gelijk te maken.

Bij Alvarez en vooral Schuurs, die veel vaker een Veltmannetje doen, wordt het een stuk meer getolereerd. Meten met twee maten noemen we dat.

Veltman is gewoon echt een klasse beter dan Schuurs en Alvarez maar heeft zijn uitstraling nou niet echt mee. Sinds wanneer loopt het zo dramatisch bij Ajax? Sinds we Joep kwijt zijn. Hij wordt echt onderschat door sommigen hier.
1 -1
Juichtoon
Veltman speelt al jaren bij Ajax en is 28. Schuurs komt net kijken, wat een vergelijk. Veltman is synomiem voor ellende. Hij is bij alle Ajax afgangen de laatste 5 a 7 jaar betrokken. Sympathieke jongen maar een enorme brokkenpiloot.
0 0
Rood Gevaar
Amen to that. Thank you!
0 -3
talent020
Ik zou Veltman in iedergeval verlengen, ja het is geen absolute topper, maar hij is wel gewoon enorm degelijk en zakt nooit vaak door de ondergrens. Aangezien ik mijn twijfels heb ovet Schuurs en Alvarez kan Ajax mooi op zoek naar een vervanger voor de lange termijn en ook zo Timber de tijd geven om zich optimaal te ontwikkelen.
4 -3
MankeNelis
Veltman is een goede verdediger. Je ziet nu dat zijn vervangers niet bij zijn stats in de buurt komen. Dat zegt genoeg.
4 -1
Juichtoon
Neen dat zegt niks over Veltman maar veel over zn vervangers. Ik loop de 100 m in 14 sec, mijn broers in 17 seconden, Maakt mij dat tot een goede sprinter?
0 0
Pheadrus
Veldman is geen de Ligt maar heeft prima gedaan dit jaar. Beter dan verwacht en zeker goed genoeg voor Ajax. Ik zou zeggen verlengen. Timber is een prima toevoeging aan de selectie. Kasanwirjo komt er aan en die heeft (schat ik) meer lengte. Schuurs wat mij betreft "door selecteren". "Hopen" dat hij zijn zwakke punten ineens overwint is geen bruikbare aanpak. Alvarez kun je nog aankijken maar als er belangstelling voor hem is en je kunt een goede prijs krijgen mag hij van mij ook weg. Stel jezelf de vraag; is Alvarez beter dan Doekhi? Die speelt alles bij Vitesse. Schuurs is zeker niet beter dan Doekhi. Dan kun je ook nog Botman testen in de voorbereiding. Pierie wat mij betreft ook doorselecteren.
3 -3
Sampaoli
Schuurs is op zeker beter dan Doekhi. Schuurs zou alles spelen bij alle clubs behalve de top 4.
4 0
Kingoffdatoilet
Ik denk dat Schuurs zelfs alles tot heel veel zou spelen bij AZ, Feyenoord en PSV. Als je kijkt wat die aan cv's hebben wordt je niet vrolijk.

Hij kan ook gewoon beter maar mist nog wat ervaring en heeft last van de druk. Hij komt er wel
0 0
Pheadrus
OK, kan zijn. Ik had ook moeten schrijven; Is Schuurs beter dan Doekhi?
1 0
Rockpotje
Veltman moet je gewoon een contract voor drie jaar geven. Het staat prima met hem achterin. We hebben geprobeerd een nieuwe De Ligt op te leiden via Schuurs en we hebben een dure international gehaald in Álvarez, maar het blijkt toch erg lastig om een verdediger te vinden die de kwaliteiten heeft om door te dekken, op te bouwen en met ruimte in de rug te spelen. Ik zie nu veel van de Veltman-critici relativerend zeggen: "Hij is ook wel de beste die we hebben, maar we moeten hoger inzetten als de Europese top willen halen." Dat klopt in feite, maar wie dan? Als je kijkt naar clubs die dit probleem eerder hadden zoals United en Liverpool dan hebben ze gigantische bedragen uit moeten trekken om een echte versterking te halen. Ik ga dan denken aan Lindelöf, Christensen of Schär, maar die zijn al lastig haalbaar en ongetwijfeld peperduur. Dat geld kan je van de zomer beter besteden aan de vervanger van Ziyech als je al vier rechter centrale verdedigers onder contract hebt. Bovendien zijn er wel meer posities waar we momenteel niet op Europees topniveau zitten, dus dan zouden tegen de 125 miljoen uit moeten geven om dat helemaal recht te trekken (30m RCV, 25 RB, 30m CDM, 40m CAM). Dat is gewoon niet realistisch.
4 -3
PierreHeno
Maar hoe staan we er Europees voor met twee centrale verdedigers van rond de 1m80? ....we hebben zo totaal geen lengte in het team....en dat hebben we in JA ook al niet. Ook geen enkele plan B spits op de bank om z.n. iets te kunnen forceren. Lijkt mij toch wel een punt van aandacht..maar onze GAE tandem ziet het blijkbaar ànders....of erger: ze zien het helemaal niet als een probleem! Of ben ik misschien weer iets te negatief met deze constatering en hebben we lengte in verdediging en aanval helemaal niet zo nodig. Graag uw reactie onder nummer 576 van dit blad.
3 -3
MankeNelis
Veltman is 1,84m feitje Ramos is ook 1,84m. Lengte zegt niets over timing.
2 -1
PierreHeno
Veltman is 1m82. Of bedoel jij inclusief kicksen?.
0 -1
Sjaakvaak
Veltman is 1.84. Volgens Ajax.nl, FIFA en Transfermarkt.
0 0
Sterspeler
Ik snap je zorgen. Echter verliest Veltman zelden een kopduel. Je kan veel van hem vinden maar zijn sprongkracht, Timing en positionering is hij met koppen juist goed in
5 -3
mistermiyagi
Tegen wie wint hij deze duels.

Als Ajax top wil zijn moeten ze ook spelen tegen de top om het te laten zien dat ze het niveau aankunnen.
Veltman heb ik ballen zien geven in topwedstrijden en dan zakt meneer door het ijs.
Tegen AZ, Psv en Feyenoord zal hij het zeker wel aardig doen.

Ik had graag in de 8ste finale gestaan van de champions league met 2 cv van formaat
4 -4
Sterspeler
Ik zal het je makkelijk maken: van wie heeft hij de afgelopen jaren kopduels verloren waaruit een doelpunt viel?

Schuurs zie ik er een stuk meer verliezen terwijl die een kop groter is.

Daarbij zeg ik niks over zijn inspeelpass. Die is niet altijd geweldig nee. Zeker niet op de helft van de tegenstander. Maar juist als Ajax onder druk staat speelt hij wel de juiste man aan en ook naar voren.

Er mankeert genoeg aan Veltman nogmaals, maar dat hij lengte tekort komt is flauwekul, want dat heeft die niet nodig.

Blind komt lengte tekort, want die wordt veel vaker in de lucht af getroefd. Die laat je echter staan vanwege andere kwaliteiten.
2 -2
Rockpotje
Wat heeft de lengte van de centrale verdedigers daar nou weer mee te maken? Tegen Chelsea-uit en thuis hadden we gewoon pech en tegen Valencia-uit was het grootste probleem dat er niet werd gescoord. Het enige argument dat je in kan brengen is dat we alleen nog via Tagliafico scoren uit corners sinds De Ligt weg is. Maar daarin zit al weer verscholen dat lengte niets uitmaakt als je timing goed is. Puyol heeft ook jaren in de top gespeeld. En Veltman is bijvoorbeeld net zo lang als Sergio Ramos.
3 0
jaribombari
Veltman is een held man.
7 -4
Sterspeler
Heltman
4 -3
PierreHeno
Mooi op rijm ook!
2 -3
Hagmag
Alvarez is een miskoop, svp deze zomer verkopen.
Schuurs .....ik weet het nog niet.
Timber deed het tegen Heerenveen uitstekend, die heeft 100% potentie.
Veltman heeft veel ervaring maar is te veel betrokken bij "pech" situaties en pakt te veel kaarten, deed het wel beter dan Schuurs en Alvarez maar dat maakt hem nog geen topper.
3 -1
@Maar7en
Oei vast lastig te lezen voor diegene die Veltman elke keer omlaag lopen te schrijven hier en zeggen dat hij Ajax onwaardig is. Lees eens goed en durf het nog eens te beweren. Veltman is belangrijk voor Ajax en het zou fijn zijn als hij nog een tijd blijft! Een transfer is hem gegund maar ik zou het echt niet erg vinden als hij blijft.
24 -5
Juichtoon
Dan ben je wel heel erg naïef. Deze fase na de winterstop en eigenlijk vanaf 6 december Willem II thuis is de slechtste van Ajax in de afgelopen 30 jaar oid. Ik veronderstel dat je deze data er voor elke speler uitkrijgt die in deze fase afwezig is.
0 0
ajaxdordtt
Veltman komt vreselijk tekort.
3 -15
FreddyAX
In jouw optiek.
1 -1
Juichtoon
Zal ik je een lijst met doorslaggevende fouten aandragen van Joel door de jaren heen?
0 -1
Lazell
Doe maar. Zal ik jou dan een lijstje aandragen van de doorslaggevende fouten van Schuurs / Alvarez in 1 seizoen?
1 -1
Juichtoon
Iedereen heeft eerst recht op verbetering. In het geval van Alvarez zeker. Hij heeft hier NB maanden zonder z'n familie gezeten.
Veltman is nu al jaren onze bananenschil. Het was voor mij al klaar met 1-0 van Fnoord in de 93e minuut via de hak van Joel. Toeval? Natuurlijk niet.
0 -1
Juichtoon
Zelfs tegen ADO was hij verantwoordelijk voor de ene tegengoal. ADO werd door een elftal vol tieners van het kastje naar de muur gestuurd en toch hield Joel de boel weer niet droog. Hij liet zich weer eens heel kinderlijk foppen aan de zijlijn, de 16 in, strafschop, 6-1. Ik moest er heel erg om lachen.
0 -1
PierreHeno
...maar rijmt niet.
2 -2
Duggoutdennis
Niets lastigs aan, durf best toe te geven dat hij het dit seizoen heel veel beter deed dan de vervangers na hem.. Inderdaad rustig, goede onderscheppingen etc.! Echter maakte hij in vooral de grotere wedstrijden wel teveel cruciale fouten (nee niet die handsbal tegen Chelsea, overigens wel die domme gele kaart daarvoor).. Van mij mag hij ook best blijven maar ik blijf erbij dat we voor die positie hoger moeten mikken wanneer we Europees weer willen aanhaken..
1 -3
flyingsoccer
Klopt deze mensen moeten maar eens in de juiste spiegel gaan kijken.
4 -1
Duggoutdennis
Of de anderen afvragen waar hun ambities voor onze club liggen.. Prima verdediger maar moeten beter willen.. Vooral Europees dan he!!
1 -5
@Maar7en
Heb je Veltman gezien tegen Juventus in de CL? Hij staat echt wel zijn mannetje maar is vaak als zondebok aangewezen terwijl het middenveld spelers liet lopen. Er wordt veel te gemakkelijk gedacht dat er een betere speler voor handen is. Ajax mag blij zijn met Veltman in de gelederen.
6 -1
Juichtoon
Tegen Juve was hij zowel thuis als uit verantwoordelijk voor de 0-1. Thuis liet hij Ronaldo weglopen en uit liep hij Matthijs tegen de vlakte zodat Ronaldo vrij baan had.
0 0
ajaxdordtt
Heb je Veltman gezien tegen Chelsea en Valencia in de CL? Als back gaat het nog wel. Al werd hij door Douglas Costa ook regelmatig compleet gedold en moest Matthijs corrigeren.
1 -5
@Maar7en
Chelsea was niks aan de hand tot de rare scheids ging wapperen met kaarten. Iedereen onderschatte Valencia, dus om het alleen op Veltman af te schuiven..
3 0
ajaxdordtt
Hij zorgde er als enige voor dat het geen buitenspel was. En Chelsea stond je 1 0 voor tot Joel iemand neermaaide in de 16.
1 -2
Schip
Timber is een hele fijne back up met doorgroeimogelijkheden, maar zou toch Alvarez eens wat langer achter elkaar willen zien spelen. Schuursie verhuren desnoods, om minuten te maken en zich te ontwikkelen. Over een heel seizoen genomen, kun je hem dan veel beter beoordelen.
7 -1