Gudelj: 'Zo haal je 70% van Getafe's aanvallende kwaliteiten weg'

BartVeenstra, 27-02-2020 om 19:45, 50220 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Getafe CF verliest niet vaak en als het verliest, is dit ook vaak met minimale cijfers. In Spanje is er echter één ploeg die al twee keer met duidelijke cijfers wist te winnen van Getafe: Sevilla FC. In eigen huis won de club uit Andalusië met 2-0 en afgelopen zondag won Sevilla met 0-3 bij Getafe.

In de met 0-3 gewonnen wedstrijd speelde oud-Ajacied Nemanja Gudelj de volle negentig minuten. Trainer Julen Lopetegui bedacht een tactisch plan om zijn collega José Bordalas te verslaan en dat lukte wederom. Gudelj legt in gesprek met Ajax Showtime uit waar de zwaktes van Getafe liggen.

'Het lastige van Getafe is dat ze spelen op een manier die weinig teams toepassen. Ze spelen geen mooi voetbal, maar ze zijn wel heel effectief', steekt Gudelj van wal. 'Waar ze moeite mee hebben, en dat is gebleken, is wanneer ze tegenover een team staan dat min of meer dezelfde speelstijl toepast. Dus een team dat speelt met veel strijd, een team dat aandacht besteedt aan de tweede bal en altijd aan hun restverdediging denkt.'

Ajax-trainer Erik ten Hag liet woensdagmiddag op de persconferentie weten dat de wedstrijd tussen Getafe en Sevilla hem geen nieuwe inzichten heeft gegeven. 'De wedstrijd heeft bevestigd wat ze kunnen. Vorige week (tegen Ajax, red.) zijn ze ver boven zichzelf uitgestegen, maar tegen Sevilla was dat minder het geval. We weten waar de kansen en bedreigingen liggen. We weten dat we zelf beter moeten', aldus de trainer van Ajax.

Ten Hag gaf aan dat Ajax vooral zijn eigen spel moet spelen, ongeacht het gedrag en de speelstijl van de tegenstander. Gudelj heeft daarbij nog wel wat extra tips voor de trainer van Ajax. 'Getafe is een team dat heel compact verdedigt. Wanneer ze de bal veroveren, spelen ze de lange bal op de spits, zodat de lopers kunnen aansluiten. Wanneer je zelf compact staat en geen ruimte geeft aan die lopers heb je zeventig procent van hun aanvallende kwaliteiten weggehaald', zegt Gudelj, die denkt dat als Ajax daarin slaagt het goed moet komen. 'Met de kwaliteiten die Ajax in de groep heeft, kunnen ze Getafe veel pijn doen. Voetballend, maar ook zelfs in de counters.'

'Gun AZ en Ajax allebei het beste, maar omdat alleen de titel bij Ajax telt, gun ik Ajax in deze wedstrijd de winst'

Voor Gudelj, die zelf met Sevilla in de Europa League aantreedt tegen het Roemeense CFR Cluj, wacht aankomende zondag nog een bijzonder duel: Ajax - AZ. De middenvelder speelde in het verleden bij beide ploegen en zodoende blikt hij kort vooruit. 'Ik verwacht een hele mooie wedstrijd tussen twee clubs waar ik hele mooie herinneringen aan over heb gehouden.'

'AZ doet het dit jaar uitstekend met een talentvol elftal. Ajax heeft in mijn ogen de meeste kwaliteit in de Eredivisie en ik verwacht dan ook dat Ajax wint en daarmee het gat richting het kampioenschap vergroot', aldus Gudelj, die tot slot nog zijn voorkeur uitspreekt. 'Ik gun AZ en Ajax allebei het allerbeste, maar Ajax is een club waar alleen de titel telt, dus ik gun in deze wedstrijd Ajax de winst.'

Het duel tussen Ajax en Getafe begint donderdagavond om 21.00 uur. In een uitverkochte Johan Cruijff ArenA moeten de Amsterdammers een 2-0 achterstand zien weg te poetsen. Mochten de Spanjaarden scoren, zal Ajax vier treffers moeten maken.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Denk jij dat Ajax na een verlenging tegen Getafe doorgaat in de Europa League? Zet in en krijg 21,00 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Chancellor
Ik opteer tegen Utrecht voor een zuid amerikaans blok gezien de gatenkaas de laatse paar wedstrijden. Zie eerst maar verdedigend weer orde op zaken te stellen.
Elke tegenaanval zit je gewoon met een samengeknepen reet.
0 0
meerzicht
Net als vorig jaar ontbreekt het bij Ajax aan een of twee slimme vechters om een wedstrijd ook op knokken te kunnen winnen ipv mooi technisch voetba. Als je van echt voetbal houdt dan is de speelwijze van Ajax echt enorm fraai. Maar dat zorgt niet altijd voor de winst en dat hebben we helaas al een aantal keren moeten ervaren.
0 -2
de_pitbull
Het is heel makkelijk: je moet zorgen dat je snel op 1-0 komt en zelf de 0 zien te houden en dan is alles nog mogelijk.
0 0
Drukwerk1968
Open deur 1
1 0
Ajaxbrl
Of door te dreigen met van die levensgevaarlijke aanstekers?
0 0
Ajaxbrl
Door 7 man een doodschop te geven?
0 0
PierreHeno
Gelukkig heeft Getafe voor onze 'meestertacticus' Ten Hag geen geheimen meer en hoeven we ons geen echte zorgen te maken voor vanavond. Bovendien gaat het dak dicht en dat is wel zo lekker voor onze 'mannen'. Bij schaken leerde je al dat je juist moet aanvallen tegen een aanvaller want die is veel meer gewend met verdedigers te worden geconfronteerd en tegen een verdedigende schaakspeler moet je juist ook goed gaan verdedigen om de beste kansen te hebben omdst die juist het beste speelt tegen een aanvallende schaakstijl. Bij voetbal werkt deze tactiek ook prima tegen zo'n grafclub als Getafe.
0 -1
Babangida83
Alleen vergeet je dat Ajax een verdedigende tactiek niet beheerst. En om dat er in 3 dagen in proberen te stampen is uiterst risicovol. Dus zeg t maar.
1 0
Joseph
Gewoon je eigen spel spelen en bij overtredingen direct de bal nemen. Niet wachten op het geklaag van Getafe, zo krijg je 43 minuten speeltijd..
1 0
JanBiesbos
hoe erg ik het ook vind gaat niet gebeuren ik denk dat we ons moeten richten op kampioenschap ivm CL volgend jaar laatr de beker en de EL maar even voor wat het is, dat is denk ik beter en voorbereiden op de clash met AZ as zondag. Geef maar genoeg rust aan ieder, AZ speelt lekker uit die komen met corona of vermoeit thuis ;-)
1 -6
niquedegraaff
Je moet sowieso altijd Europees maximaal presteren. Daar haal je punten mee binnen, imago en ervaring. Waarom denk je dat we nu zo'n Anthony kunnen kopen?

Dat 'vooral richten op de eredivisie en beker' vind ik zo dom geneuzel. Je moet groeien, en vol voor alles gaan. Voor hetzelfde geldt draaien we ineens top en begint alles weer te lopen. Dan kan je ook zomaar die EL winnen.
1 0
Libero
Zijn Wij Ajax of PSV?
0 0
DaarHoordenZijEngelenZingen
Speelt Gudelj daar vaak in de basis? Is toch een grote club Sevilla
0 0
Aeter
14 wedstrijden tot nu toe gespeeld, weet niet hoeveel daar van als basisspeler. Maar kan best begrijpen dat hij nuttig is in een ander systeem als verdedigende middenvelder. Hij paste gewoon niet bij Ajax.
0 0
Libero
In de competitie niet, in de EL juist alles en tot het eind.
https://www.transfermarkt.nl/nemanja-gudelj/leistungsdaten/spieler/74294
0 0
Babangida83
In de EL stellen Spaanse clubs doorgaans hun reserves op, dus dan weet je t wel.
0 0
Ajax4xbestevaneuropa
Tsja, 1 goal tegen en je moet er 4 maken. Ben je nu mee afhankelijk van babel, een speler die je haalde omdat je blessure's had. Babel was een gok want is geen garantie voor goals en/of gevaar. Dus ajax eigen schuld dat ze niet wat kwaliteit hebben gehaald voorin afgelopen transferperiode. Promes die een blessure kreeg door een simpel hakje dat mislukte, zulke dingen zie je alleen in de b5 van zuidoost united.En sommigen zeggen Kan gebeuren.Maar hoe knullig zag dat er niet uit. Laat babel maar eens opstaan en eindelijk laten zien waarom hij het waard is een ajax shirt te mogen dragen, wat zal hij krijgen als salaris voor een half jaar verhuur aan ajax? Zeker 1 miljoen voor 6 maanden als het niet 1,5 of 2 is. Maar hoeveel acties of lekkere schoten op doel hebben we al gezien van hem... Je moet nu je reputatie redden in europa en moet je Danilo opstellen, terwijl je 300mil. hebt,wat een armoede. En mensen die zeggen Dat getafe staat 3e en is wel goed hoor. Laat me niet lachen, barca en madrid spelen ook geen geweldig voetbal dat ziet toch iedereen.Zegt meer over het niveau in spanje dat zo'n poep ploegje als getafe 3e staat dan over het niveau van getafe. Krijgen lof omdat ze het zo goed doen, nou nou wat een wereldploeg zeg.
0 -4
EricAjax1
Wat een hoop onzin in 1 comment..
3 -1
Ajax114
Nee hoor, best zinnig wat hij schrijft. Omdat Overmars bang is voor ontevreden spelers kunnen wij blessures niet opvangen. Wat voor bangerik en ambitieloze directeur ben je dan .
0 -3
Babangida83
Zo makkelijk werkt dat niet. Spelers van Alvarez en Wober willen bij Ajax al niet lang de bank warm houden. Laat staan spelers die beter zijn dan hen. Alleen jeugdspelers willen dat.
0 0
behangdelul
Als we maar niet net als vorig week zoveel de lange bal gaan spelen, koppen ging niet heel lekker vorige week.
3 0
Schip
Dit werd eerder ook al vastgesteld in een analyse door een van de redacteuren. Namelijk dat Getafe ook al werd verslagen door Basel, die op dezelfde wijze fysiek speelden.

Maar dat is niet het spel van Ajax.

Ajax moet blijven combineren en afstanden in balbezit groter maken. Valt die 1-0, dan is alles nog mogelijk.
5 0
Web
Klopt
Ajax kan dit helemaal niet, en moet ook nog eens drie keer scoren
0 0
dimitri1903
Zeker als het publiek na de 1-0, 110% gaan zingen... Doet toch wat met de spelers
1 0
Babangida83
Vanavond voor de wedstrijd gewoon die Ajax bus opwachten en toezingen. Zul je zien hoe hard ze gaan.
0 0
Ajax95Duivendrecht
Meest schrijnend vond ik dat Ajax het vorige week juist op die manier zoals Gudelj beschrijft probeerde, maar het volledig mislukte. Ajax kan gewoon niet op de tweede bal spelen (te weinig fysiek) en Ajax kan met de huidige beschikbare aanvallers ook niet counteren (te weinig diepgang).

Kortom, Ajax is wel genoodzaakt om van achteruit op te bouwen vanavond. Dat is in mijn optiek de enige tactiek waarmee je onder de druk van Getafe uit kunt spelen. In de heenwedstrijd zag je hoeveel ruimte die gasten weggaven. Alleen maakte Ajax daar geen gebruik van door zichzelf volledig uit het spel te halen met al die lange ballen. Ik hoop dat Ten Hag en de spelers hiervan hebben geleerd en dit nu niet meer doen. Het zal vanavond echt beter moeten.
2 0
AlexIbarra
Helemaal mee eens.

Er is natuurlijk wel een kans dat Getafe vanavond helemaal niet hoog druk gaat zetten / ruimte weggeven, maar zich gewoon massaal rond de 16 terugtrekt.

We gaan het zien, ik heb er weinig vertrouwen in maar wie weet..
2 0
ETM
Ik weet niet meer wie, maar een speler gaf na de wedstrijd aan dat ze opbouwen van achteruit opgvaven na die kutbal van Varela. (dus al heel snel)
Onana scheelt wat dit betreft wel veel.
Ik ben er van overtuigd dat Getafe exact t zelfde recept gaat inzetten als vorige week.
1 0
ETM
In Spanje werd het bovendien al een fysiek gevecht om de tweede bal. En kregen we nooit grip op het middenveld.
De sleutel ligt in de opbouw en de doorsteek naar de aanvallers. Onana zal wat dit betreft als het goed is een hoop schelen.
Als idd 1-0 valt met nog een behoorlijk aantal speelminuten te gaan dan kan het gaan spoken. Ook in de koppen van die Spaanse smurfen...
2 0
Rentokill
Ajax moet allesbehalve het spel van Getafe willen spelen. Daar is Getafe veel beter in. Er zal heel goed verdedigd moeten worden en veel tussen de linies gespeeld moeten worden. Dat betekent ook veel balverlies maar er moeten risico's genomen durven worden.
1 0
Mikee
Huh? @AS Waarom is mijn comment weggehaald?
0 0
mvdk
Geen idee, ik heb het zelf niet weg gehaald en ook niets vernomen.
0 0
Mikee
Had vanmorgen eerste comment hieronder geplaatst. Niets schokkends oid
0 0
mvdk
Per ongeluk op verwijderen geklikt misschien?
1 0
Mikee
Nope, zit op de mobiele site. Dan moet je het verwijderen ook bevestigen.
0 0
Simon1
Heel leuk, maar advies van Gudelj voelt toch aan als beste stuurlui staan aan wal en hij raakt het verkeerde punt.

Ajax grootste gevaar zit niet in de aanvallende kwaliteiten van Getafe, maar juist in de verdedigende. Dat je één of twee doelpunten tegen krijgt in een uit-wedstrijd is geen ramp. Dat Ajax nul keer scoorde en amper doelpogingen had was het grootste probleem. Ajax moet gewoon minimaal twee keer per wedstrijd scoren zodat je het risico van één tegendoelpunt kunt lopen.

Afijn, het probleem is duidelijk, maar de oplossing ligt ook voor de hand. Niet de gehele wedstrijd speelde Ajax slecht, bij vlagen had Ajax in de tweede helft mooi combinatievoetbal. Er werd niet meer gelopen met de bal, maar het was één keer raken én lopen zonder bal. Het leverde weliswaar geen doelpunten op, maar er kwamen wel kansen. Als Ajax wilt winnen moet dat combinatiespel 90 minuten lang gespeeld worden en dan kunnen ze echt wel met 3-0 of zelfs met 5-0 winnen.

Niet meegaan met Getafe en stug houden aan de eigen kracht. Getafe's kracht zit namelijk in het matennaaierij en als een stel dolle jagen. Wees slim, speel met je hoofd en laat je voeten het werk doen.

WZAWZDB!!!
1 0
Ruudje74
Ajax moet de overtredingen uitlokken, net ff te lang de bal bij zich houden, maar wel goed afschermen. Vliegen ze je op de hakken....gaan liggen en kermen van de pijn.
Vorige week deed Ajax dat niet goed. Je zag hoe gespannen ze waren aan de bal, ze waren onrustig aan de bal en pasten de bal voordat de voetzoekers er waren. De scheids trekt graag kaarten, maak daar gebruik van! Zodra er ca. 5 spelers met geel rondlopen bij Getafe, dan zal die agressie toch eens uit hun spel zijn. En hopelijk gaat de scheids deze keer niet zo gretig in op de toneelstukjes van sommige Getafe spelers, bah, omgekochte zak vorige week (net als bij Chelsea uit en thuis en Valencia thuis).
Het zou geheel terecht zijn als Ajax daar eens een zaak van zou maken...onderzoek naar de arbitrage in de eerder genoemde Europese duels. Helaas, we zijn bang voor de almighty UEFA, dat doen we niet.
1 -2
Simon1
Ik geef je helemaal gelijk, maar daarmee schrijf je wel dat Ajax naar het niveau Getafe moet afdwalen op gebied van sportiviteit. Persoonlijk vind ik dat niet goed, maar ik snap je punt heel goed.

Probleem daarin zit wel dat Ajax kan afdwalen van het eigen spel en zo heel goed is in kaarten aansmeren en huilen op het veld, maar "vergeet" te scoren om te winnen én door te gaan.
0 -1
KlasseLasse
getafe zal vanavobd met 11 man voor het doel hangen! scoren wij snel 1c zal de paniek zeker toeslaan
2 0
DeWijsneus
Gezien de huidige vorm en alle geblesseerde spelers, had Ten Hag vorige week iets realistischer kunnen spelen. Leuk dat advies Gudelj nu, maar vanavond moet het toch knallen worden.
1 -1
***1900***
Ik ben het grootendeels eens dat Ajax zich niet zou moeten aanpassen aan de tegenstander. Er zijn echter uitzonderingen en Getafe is er daar 1 van. Zeker als je 2 goals moet maken en je er zeker geen eentje wil tegen krijgen. Op dezelfde manier de wedstrijd in gaan als vorige week zal denk ik geen succes opleveren.
0 0
Ajax95Duivendrecht
Ik vond juist dat Ajax zich vorige week teveel aanpaste aan Getafe. Ajax speelde tot diep in de tweede helft alleen maar lange ballen, waarmee het juist Getafe volledig in de kaart speelde. Het leek wel alsof de spelers van Ajax bang waren voor Getafe en daardoor niet durfden om kort op te bouwen.

We moeten vanavond weer terug naar ons eigen spel: zorgvuldig opbouwen van achteruit en steeds de vrijlopende mensen inspelen in de ruimte. Dat is de sleutel naar succes tegen Getafe. Het is in dat oogpunt alleen heel nadelig dat we met 2 zessen spelen. Dat bemoeilijkt het opbouwen. Eigenlijk zou je voor vanavond één van die zessen meer naar achteren moeten positioneren en de 10 wat meer laten uitzakken dan gebruikelijk. Dan begint het al meer op een klassieke 4-3-3 te lijken. Ik denk dat je Getafe daarmee scheel tikt.
1 0
Libero
Veel van die lange ballen kwamen omdat wel de cv's maar niet het middenveld inzakten bij uittrappen. Er moeten natuurlijk wel afspeelmogelijkheden zijn in de opbouw. En dan niet dat Blind 'm neemt en Onana aanspeelt.
Eigen spel spelen lijkt me ook wenselijk, maar met hun hoge druk moet je dus wel heel secuur en snel zijn in de passing.
2 0
echteajacied
DusvGudelj zegt dat Ajax moet gaan knokken. Zoiets zie ik de Ajaxspelers nog niet doen. Hoop dat ik ongelijk krijg maar ik vrees met vreze.
0 0
@Maar7en
Nou ik hoop dat Ten Hag wat minder star wordt. De eerste wedstrijd hebben we kunnen zien dat hij alle kansen en bedreigingen in beeld heeft..... niet dus. Als we er weer met open ogen intuinen vind ik het tactisch een brevet van onvermogen.
0 0
AlexIbarra
Hoe moet TH minder star doen?

Naast de 5-7 basisspelers die we al missen, nog wat extra vaste krachten eruit halen?
Of de opstelling hetzelfde laten maar alle spelers vragen iets anders te doen dan ze in de afgelopen jaren hebben gedaan?

De vervanging van Nico leidt ws alweer tot 2 of 3 verschuivingen in het team, om er daarnaast nog ff snel een nieuwe speelstijl in te rammen lijkt me wat te veel gevraagd.

Eiting wil heus wel duels en tweede ballen winnen hoor, hij kan het alleen niet.
Tadic, Traore, Huntelaar en Donny staan redelijk hun mannetje, net als Alvarez en Martinez. Verder kan ik niemand uit onze selectie bedenken die ik graag in de duels zie komen.
0 0
Bounce77
Als EtH tijdens de persconferentie zegt dat de wedstrijd hem geen nieuwe inzichten heeft gegeven, dan heb je toch je antwoord, die komt weer met een laffe opstelling zonder zich ook maar een beetje aan te passen aan Getafe, gaat vervolgens met z'n mond open staan kijken hoe het fout loopt. Doet tactisch helemaal niks en komt dan na de wedstrijd met de mededeling dat Getafe boven zichzelf is uitgestegen en we vol voor de dubbel gaan
2 -4
Libero
Dus je niet aan de tegenstander aanpassen is laf? Tja, zo kun je alles wel een negatieve draai geven.
1 0
Simon1
Heb je er ook aan gedacht dat Ten Hag het allemaal goed heeft gezien, de spelers heeft voorbereid, maar dat de spelers het lieten afweten? Het zou een coach niet sieren als hij de selectie zo zwaar afvalt en dus houd je het zakelijk en vooral hol.

In de kleedkamer zal hij echt wel duidelijk hebben gemaakt wat er aan schortte.

Ajax verloor van zichzelf in plaats van Getafe.
4 0
Ajax412
Vertel ons eens hoe jij het aan zou pakken? Ik ben wel benieuwd naar je alternatief, je tactische plan en je opstelling.
3 0