Ten Hag over vergelijking met Bayern München: 'Te voorbarig'

GinoHaverkamp, 21-07-2019 om 09:30, 16327 views, NOS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de ogen van trainer Erik ten Hag is het nog te vroeg om Ajax te bestempelen als het 'Bayern München van Nederland', zoals sommige analytici stellen. De Amsterdammers wisten vorig jaar de dubbel te winnen, bereikten de halve finale van de Champions League en hebben een grote financiële voorsprong op de concurrentie. Volgens sommigen is die positie vergelijkbaar met die van Bayern München in Duitsland.

'Dat is veel te voorbarig', stelt Ten Hag in gesprek met de NOS. 'Het is natuurlijk wel een mooi streven om dominant te zijn, maar als je één keer kampioen wordt en de dubbel pakt, dan kun je dat niet gelijk stellen. Wat Ajax heel goed heeft gedaan, zowel voor mijn tijd als in het laatste anderhalf jaar, is dat het economische waarde heeft gecreëerd. Dat betekent dat je ook wat kunt uitgeven en dus ook dominant kunt zijn. Dat is ook een model waar je mee kan groeien. Daar zijn we mee bezig en daar mag ik onderdeel van zijn. Als ik zeg dat we streven naar Bayern München, dan is het meer de mentaliteit van het prijzen pakken.'

Anders dan in het Frank de Boer-tijdperk wordt er bij Ajax amper meer gerept over dat het team te allen tijde oogstrelend voetbal moet laten zien, zo stelt verslaggever Joep Schreuder in gesprek met Ten Hag. Volgens de oefenmeester moet het winnen van prijzen boven alles staan. 'Ik wil ook graag mooi spelen, maar bovenaan staat titels winnen', benadrukt hij. 'En dat natuurlijk dan combineren met avontuurlijk, dynamisch en aanvallend voetbal. We moeten die honger uitstralen, iedere wedstrijd weer. De doelstelling is simpel. We willen prijzen winnen, dus dat betekent dat je voor het landskampioenschap gaat en voor de beker. Wij gaan eerst voor plaatsing.'

'Je kunt niet verwachten dat het team direct op dat niveau zit'

Met Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt is Ajax twee van haar belangrijkste spelers kwijtgeraakt deze zomer. Dat betekent volgens Ten Hag ook dat het team weer opnieuw opgebouwd moet worden. 'Er is een kern gebleven, een bepaalde speelwijze is gebleven, maar er zijn ook goede spelers vertrokken.' Desondanks moet men niet van Ajax verwachten dat het gelijk hetzelfde niveau aantikt als dat het zo'n twee á drie maanden geleden had. 'Je kunt ook niet verwachten dat het team weer direct op dat niveau zit.'

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ansjo
Alsof we vorig seizoen met enorme overmacht de titel hebben binnen gehaald?

Ik hoop alleen maar dat nu we geld hebben er verstandig mee wordt omgesprongen. Ik snap echt totaal niet waarom Ajax al jarenlang achter Magellan zat en waarom Kristensen is gehaald. Die zijn gewoon 2 niveau's te licht voor Ajax. Als het nou veelbelovende talenten zijn en uiteindelijk komt het er niet helemaal uit nou ja dat kan gebeuren. Maar dit zijn gewoon scoutings flaters van jewelste.
0 0
ResultaatisBijzaak
Bovenaan staat titels winnen, bahbah. Het publiek vermaken, daar staat Ajax voor!
1 0
Simpelishetmoeilijkst
Kom. net terug ui Mexico, en ook daar weetmen alles af van Ajax, en praat men over het prachtig voetbal van het afgelopen seizoen, dat fantastisch was, qua schoonheid.
1 0
Champy
Ik had/heb het gevoel dat AJax jaren heeft toegewerkt om te oogsten met de jeugdlichtingen 1997 - 1999.
Nu moeten ze hetzelfde proces herhalen voor de volgende lichting.

Het eerste moet nu presteren om steeds meer poen binnen te harken (om te beginnen met CL halen en weer kampioen worden).
Overmars moet ervoor zorgen dat we tegen dan weer 2-3 gewaardeerde basiskrachten binnenhalen, en de selectie "lean" houden (geen Labyad en Magallan meer).

Het succes van vorig seizoen kan herhaald (of verbeterd) worden, mits hetzelfde beleid wordt gevoerd met hier en daar een verbetering.
2 -1
T.reckveugel
Vergeet ook niet ‘geen Promes meer’.
Samen met Labyad en Magallan zo’n 33 miljoen. En waarom, daar komt juist de jeugd in het gedrang. Lang, Schuurs en Ekkelenkamp hebben al meer laten zien deze voorbereiding
4 -10
Steeph
Als Ajax dit seizoen niet kampioen wordt moet de gehele directie direct op non-actief en nooit meer een baan krijgen in de voetbalwereld. Als Ajax straks 500 miljoen op de bank heeft en niets op het veld wordt het wel een heel sneu verhaal.
2 -12
kale61
trol
0 0
Juichtoon
Neen jouw cluppie van Zuid is heel sneu.
1 -1
FrankBeton
Hahahahahahahaaa
1 -1
ajaxxcied4life
Raaskallen tot kunst verheffen. Hierboven gebeurt het.
4 -2
Sterspeler
Als er makkelijk geld mee te verdienen viel was de armoede de wereld uit.
0 0
Schwalbino
Slaat nergens op. Vorig seizoen hadden we een selectie die de sterkste was sinds jaren en toch scheelde het heel weinig in de competitie.

Omdat Ajax op 3 fronten wil meedoen zal het ook dit seizoen waarschijnlijk spannend worden in de competitie.

Dat jij de directie eruit wil gooien als het kampioenschap niet wordt binnengehaald is erg kortzichtig. Je ziet dan niet wat dit team gepresteerd heeft in de afgelopen jaren en je wil ze dan vervangen door ??? Waarschijnlijk komen er dan mensen aan het roer die nog nooit getest zijn.
4 -3
BrandjeXL
Zo lang Ajax en PSV de dienst uitmaken de komende jarem verwacht ik sowieso kleine verschillen tussen hen. Puur om het feit dat beiden veel sterker zijn dan de rest. Eerder toen de (sub)top breder was, die allemaal van elkaar konden winnen daarom verwacht ik ook aankomend seizoen dat het verschil tussen Ajax en Psv maar een paar punten zal zijn.
1 -1
Schwalbino
Hoeveel punten is lastig maar psv gaat natuurlijk weer alleen voor de competitie.
0 0
Steeph
Vorig jaar heb je het gewoon heel goed gedaan en hebben spelers zich ontwikkeld. Toeval dat de Jong en de LIgt uitzonderlijke talenten zijn in dezelfde lichting. Nu moet je echt doorpakken met al dat geld. Stel dat Ziyech ,Neres en van de Beek voor ieder 40 miljoen worden weggekocht staat er nu weinig aan bewezen kwaliteit, maar heb je wel scheepsladingen geld op de bank. Die onzin moet nu echt stoppen.
0 0
Schwalbino
Je hebt te maken met een beperkt salarisbudget. De laatste twee seizoenen is dat flink gestegen. Ik schat in daar niet veel rek in zit naar boven. Dus Ajax kan best 50 miljoen op tafel leggen voor een topaankoop maar geen 5 miljoen of hoger aan salaris. Dat salaris moet komen uit de vaste inkomsten van de club.

Dat je met een veel kleiner salarisbudget werkt dan de grote clubs in het buitenland is de reden dat Europees succes zo lang is uitgebleven. Elke Engelse PL club krijgt jaarlijks alleen al uit tv geld 100 miljoen pond inkomsten. Bij ons is dat nog geen 20 miljoen.
0 0
Bky
Dus, wat kan Marc nog meer doen vooraf dan wat hij nu heeft gedaan?
0 0
Steeph
Spelers van bewezen niveau halen. Er worden weer spelers gekocht die zich nog maar moeten bewijzen en er wordt alleen maar gecashed. Kom dan niet met die onzin dat ze niet bij Ajax willen spelen, dat willen ze wel, als je maar betaalt. PSG en Juventus betalen ook en spelen ook in een rukcompetitie. Ok, nu heeft Ajax niet de middelen van PSG en Juventus, maar de spelers die nu worden gehaald bieden geen enkele garantie voor komend seizoen.
0 -2
Pointer1
En waarvan wil je dat salaris betalen dan. Je weet dat het niet uit transfergeld mag?
0 0
Bky
Inderdaad, snel Messi halen, zoniet Overmars out!
1 -2
Steeph
Lekker man, er is kennelijk niks tussen Alvarez en Messi. Denk jij altijd zo zwart/wit?
1 -2
Babayaka
Ajax moet inderdaad kampioen worden, anders is al het werk van vorig jaar voor niks geweest aangezien de kampioen deze keer wel direkt geplaatst is in de cl. Zou erg zuur zijn als psv of feijenoord of az kampioen word en dan geen vcl hoeft te spelen.
0 0
Vak M
Zsm uit de eredivisie en deel uitmaken van de nieuwe Europese competitie. Jong in Eredivisie om ervaring op te doen. Je zit dan bij top 16/32 van Europa en kunt dan vanzelf mee blijven gaan met megasalarissenen en bent qua competitie even aantrekkelijk voor topspelers als de andere Europese topclubs. Ajax is één van de topclubs van Europa in historie en nu binnen 3 jaar 1 finale EL en 1 halve finale CL + 4 x EC 1, 2 Wereldbekers, EC 2, Uefa Cup. Volgende zomer doet Ajax zeker mee aan dat zomerse Champions Tournament, en dat hoort ook zo
3 -1
JariJari
Dit. Helemaal dit!
2 0
Johnvanessen
De echt grote toppers zullen niet naar Ajax komen natuurlijk. Wat nu wel ideaal is dat we zonder blikken of blozen 15 miljoen + leuk salaris op tafel kunnen leggen. En een Onana, Tagliafico, Ziyech, Neres dat die langer blijven dan dat ze vroeger zouden doen is ook belangrijke winst. We kunnen ze meer bieden. Naast een lekker salaris, ook mooi voetbal en europees podium. Ajax is weer hot en belangrijk dat we nu doorpakken. Maar heb veel vertrouwen in Marc!
2 0
Schwalbino
Valt of staat met de directie. Wordt Ajax op een bekwame manier geleid dan ontwikkelt de club zich. Met andere mensen aan het roer kan het ook in de toekomst weer beroerd gaan.
3 0
FrankBeton
Wordt dit de selectie?
Tagliafico Martinez Pierie Blind Magallan Schuurs Alvarez Mazraoui Dest (Veltman)
Schone Eiting Van de Beek Marin Lang Ekkelenkamp Ziyech
Tadic Bande Dolberg Traore Hunter Neres Promes

23 man.

Zoiets?
1 -1
AltijdGelijk
Onana - Dest - Alvarez - Blind, Martinez - van de Beek - Ziyech - mazraoui- Tadic - Neres- Promes.
0 -1
JariJari
Tagliafico vergeten?
0 0
AltijdGelijk
Denk dat Martinez hem binnen een tijdje uit de basis speelt.
0 -1
AFCAsphere
Lijkt mij onwaarschijnlijk. Nico is vanwege zijn ervaring een stuk verder en is bekend met de speelwijze van Ajax, in tegenstelling tot Martinez. Sowieso heeft Tagliafico niet voor niets bijgetekend, dus die verdwijnt niet zomaar uit de basis, tenzij die om één of andere onwaarschijnlijke reden erg terugvalt in zijn ontwikkeling.
0 0
AlexIbarra
De vergelijking met Bayern slaat gezien de resultaten nergens op.
Toen we van Willem II wonnen voor de beker hadden we 5 jaar geen prijs gewonnen.

4 jaar achter elkaar tweede worden en het soms leuk doen in Europa maar ook niets winnen, dat klinkt meer als Dortmund.
1 beker en 1 titel in 5 jaar klinkt nog steeds meer als Dortmund. Als je wel een keer kampioen wordt, moet je je bepalende spelers laten gaan: Ook typisch Dortmund.

Juve, Barca, Bayern en PSG hebben 6-8 titels in de laatste 10 jaar. Wij 5 titels in 15 jaar.
We voetballen de laatste jaren aardig maar zijn qua transfers kansloos tegen de EU top.
Waar Ajax over 5 jaar staat vind ik dus heel moeilijk te zeggen. Ik hoop dat wij dan ook 6 titels in de laatste 10 jaar hebben gepakt maar vrees dat dat te veel gevraagd is. ;)

Ik kan me de 'meer dan 1000 dagen geen koploper' statistieken nog goed herinneren.
6 -1
31xAjax
Als we komend seizoen kampioen worden zitten we al op 6 uit 10....
0 0
Schip
Terecht punt.
1 0
Frank1978
De zwakte van het grootste deel van de ED maakt dat Psv en in mindere mate Feyenoord toch altijd geduchte titelconcurrenten zullen zijn. Neemt niet weg dat AJAX in principe ieder seizoen kampioen zou moeten kunnen worden, maar Bayern en Juventus spelen in heel andere competities. Ander verschil is dat wij (nog) niet in staat zijn absolute toppers heel lang te behouden, dat kan Bayern wel. Toch zijn we gewoon op de goede weg.
2 0
Schip
Als de ED zo zwak is, moet je eenvoudig kampioen worden. Dus die theorie is vooral de schuld bij anderen zoeken.

In onderlinge duels heeft PSV ons vaak weten af te troeven. Daar ligt het verschil in, als de ED echt zo zwak is.

Er is helemaal geen excuus. Ajax heeft al een paar jaar de beste selectie en vorig jaar is er eindelijk naar de aanwezige kwaliteit gepresteerd. In 2017 hadden we ook al de titel moeten grijpen. En 2018 was natuurlijk een rampjaar, maar die inhaalrace had doorgezet moeten worden.
1 0
Frank1978
In 2017 (en vorig jaar dreigde iets soortgelijks te gebeuren) verspeelden we naar mijn mening de titel juist tegen "kleintjes". In 2017 achter de feiten aan lopen, omdat je NB in eigen huis vijf punten verspeelt tegen Roda en Willem II, vorig jaar maar een punt gepakt tegen Heracles, dat is naar mijn mening waar het te vaak misgegaan is. Mijn punt is dan ook meer dat het zeker voor Psv echt niet zo ingewikkeld is om beter te zijn dan zestien andere clubs, waardoor ze normaal veel punten halen en elke misstap van ons fataal kan zijn. Daarbij heb ik het idee dat het Psv vaak niet veel uitmaakt hoe er gepresteerd wordt in Europa en het bekertoernooi, waardoor ze zich altijd volledig op de titel kunnen richten. Toch zou de schaal veel vaker naar ons moeten gaan, dat ben ik met je eens.
0 0
FiberPaste
Poule doorkomen in de CL en kampioen. Als Ajax dat redt komend jaar nemen we echt afstand, volgend jaar namelijk gelijk geplaatst in de poulefase.
2 0
FerdiZ
poulefase Champions League halen en de dubbel pakken, dan is het gewoon weer een topseizoen hoor.
3 0
Ajaxxxisdebeste
Gewoon even ja
0 0
Schip
Dubbel kun je niet verwachten, hooguit op hopen. Maar het zou wel geweldig zijn inderdaad. Ik denk alleen dat Ajax minder dominant zal zijn zonder De Ligt en Frenkie. De titel is een must, om alle mogelijke redenen, en als je dan kwalificeert voor de CL, heb je alle ingrediënten weer voor een swingend seizoen. Zolang die gasten ook maar echt lol hebben op het veld.
2 0
JariHeijden
Ik weet niet of wij minder dominant zullen zijn in de Eredivisie. We hebben met het vertrek van De Ligt en Frenkie de Jong kwaliteit ingeleverd en met name door het vertrek van Frenkie zal het voetbalspel anders moeten worden aangepakt. Maar andere spelers ontwikkelen zich juist weer. Er zit nog genoeg in Mazraoui bijvoorbeeld. Blind gaat het denk ik nog beter doen. Neres en VdBeek ook. Wie weet gaat Promes heel dominant worden in zijn spel, gaat Dolberg nu echt het licht zien en gaat een van onze talentvolle eigen jonge middenvelders doorbreken.

Halve finale CL zie ik echt niet gebeuren, kwalitatief hebben we ingeleverd en het is sowieso erg moeilijk om daar te komen. Maar ik heb alle vertrouwen in een dominant Ajax dat kampioen wordt na lang bovenaan te staan in de Eredivisie.
1 0
eros
Waarschijnlijk komen we in pot 2. Dus overwinter, het liefst in de cl, moet naar mijn mening de doelstelling zijn.

Kampioenschap zeker, beker zou mooi meegenomen zijn maar geen prio.
2 0
JariHeijden
Doelstelling moet altijd minimaal kampioen zijn. Daarnaast ook resultaat in Europa. Maar kampioenschap moet.
2 0
Ruff Rhythim
Als we groepsfase CL halen komen we op zeker in pot 2. Die voorwaarden zijn al gecreëerd namelijk.
2 0
eros
En als t mag geloven t lievelingetje van van Bommel. Weg kapen dus!
0 -1
FiberPaste
Was in het begin even wennen met de beste man en de resultaten en aankopen helpen natuurlijk enorm, maar wat een genot is het om TH als trainer te hebben.

Goede visie en spelopvatting, intelligente man die verder denk dan de korte termijn en het eerste elftal. Hopelijk houdt hij dit vast, ook zonder Schreuder
8 0
eros
Op dit moment zie ik liever ihattaren komen dan Bergwijn. Een beetje aanvulling van creativiteit op het middenveld kan geen kwaad.

Daarnaast raakt psv dan vrijwel al z’n creativiteit kwijt.
9 -2
tMuurtje
Eens.
Ik vind t ook vreemd dat je daar zo weinig over hoort hier.
Dat is volgens mij, zeker in potentie, de beste speler die ze hebben.
Ajax heeft natuurlijk wel Ünüvar.
1 0
eros
En als je t mag geloven t lievelingetje van van Bommel. Wegkapen dus!
0 0
AFCA.
Tadic - Dolberg - Neres
Ziyech
Vd Beek - Mazraoui
Tagliafico - Blind - Schuurs/Alvarez - Dest
Onana

Mocht Dolberg niet voldoen dan Tadic spits en Promes linksbuiten.
0 -1
Schip
Eens met dat laatste, maar vraag me af welk niveau deze ploeg dan wel kan halen. Cruciaal wordt wie er op 6 komt te spelen.
2 -1
Libero
Dat, en of Ziyech verkocht wordt. Zonder hem en Frenkie kom je creativiteit tekort.
1 0
Ajaxbrl
Gelukkig maak ik uit volledige nos interview wel op dat we met de sterkste 11 spelen..
0 -1
Ajaxbrl
tegen pisvee
0 0
Ajaxbrl
Als we deze ploeg nu vast kunnen houden verwacht ik toch dat we de dubbel weer pakken en een mooi EU seizoen.
3 -2