#RoadtoFutureCup 2: Bakker herbeleeft doorbraak

BvdPloeg, 11-04-2017 om 11:00, 11701 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

15, 16 en 17 april staat op De Toekomst de zevende editie van de ABN Amro Future Cup gepland. Getalenteerde O17-teams van topclubs over heel de wereld gaan in drie dagen de strijd met elkaar aan. Ajax Showtime blikt deze week in vier delen '#RoadtoFutureCup' vooruit op het toernooi van Ajax O17. Vandaag: de verdedigers.

Soms moet je als coach schipperen in bepaalde linies, soms heb je keuzes te over. Gery Vink gooide dit seizoen regelmatig zijn hele elftal door elkaar, maar hij kon eigenlijk altijd bouwen op een vaste groep verdedigers. Drie clean sheets in elf wedstrijden wijzen niet op een muur waar tegenstanders niet doorheen kunnen komen, maar de talenten achterin bij Ajax O17 zijn wat dat betreft veelzijdiger en belangrijker dan dat.

Tijdens de Future Cup zou het zomaar kunnen dat Vink in alle wedstrijden die Ajax speelt voor een andere verdediging kiest. Het zou aansluiten bij de trend die zichtbaar is in de competitie. De ene week staat die rechtsback, de andere week vinden we diezelfde speler terug als linksback. Dan staat een ander links centraal achterin, een week later staat hij op '6' of zit hij op de bank. De grote vraag is wie er tijdens het Paasweekend opstaan van een groep van zeven verdedigers.

Serginio Dest (16, tweedejaars)
Op papier de rechtsback, in de praktijk een manusje van alles. Hij stond al meerdere malen linksback en hij werd zelfs al eens in de voorhoede geposteerd. Niet zo vreemd, want de Amerikaanse jeugdinternational heeft een bovengemiddelde basistechniek voor een verdediger. Hij kapt makkelijk spelers uit, blijft doorgaans heel rustig in situaties en met zijn snelheid kan hij eventuele fouten van hemzelf of anderen repareren. 

Als rechtsback speelde hij zijn beste wedstrijden, omdat hij dan langs de zijlijn kan opstomen en een voorzet kan geven. Maar ook een snelle combinatie en door bewegen is Dest niet vreemd. Hij is fysiek enorm gegroeid en wordt zo langzamerhand een complete back. Vink heeft soms zijn handen vol aan hem want Dest kan weleens te veel hooi op zijn vork nemen, maar om die reden was hij voor O17 in aanvallend én verdedigend opzicht ook al meerdere malen van cruciaal belang. 

Jurriën Maduro (15, eerstejaars)
De ene helft van de inmiddels bekende tweeling Quinten en Jurriën. Jurriën Maduro is nog maar vijftien jaar, maar eigenlijk speelt hij bijna wekelijks onder Vink. Dat doet hij als rechtsback of als nummer 6 en bijna altijd met een voldoende. De broertjes Maduro zijn allebei fysiek sterk, niet heel erg lang, maar wel geblokt. Op 6 zijn het zogenoemde 'brekers', als rechtsback is vooral Jurriën doorgaans erg sterk.

De broertjes zullen er tijdens het Paasweekend vast en zeker wel bij zijn en zoals eerder gezegd, Vink zal waarschijnlijk allerlei combinaties achterin het veld insturen. Maduro is sterk aan de bal, speelt deze doorgaans altijd naar de juiste kleur (en dat is een kwaliteit) en hij verliest weinig duels. Ik merk door de jaren heen dat veel mensen meer willen weten over de tweeling, tijdens de Future Cup krijgen die mensen de eerste antwoorden.

Liam van Gelderen (16, eerstejaars)
Hij was dit seizoen lang geblesseerd, maar sinds hij terug is, wordt hij steevast opgesteld. Vink gebruikte hem al als rechtsback, maar rechts centraal achterin komt hij toch het beste tot zijn recht. Van Gelderen, die nog niet zo heel lang geleden overkwam van AZ, is ijzersterk in de lucht en aan de bal neemt hij initiatief. Dat wil hij nog weleens te ver doorvoeren, maar in deze fase van de opleiding moeten we dat vooral toejuichen. 

En het wordt hem allemaal vergeven als we kijken naar de beslissende goals die hij dit seizoen al maakte, vooral uit standaardsituaties. Vraag me niet hoe, maar Van Gelderen staat doorgaans altijd op de plek waar de bal via via terecht komt en met zijn hoofd en voeten is het dan vaak raak. Als eerstejaars B-junior is hij nog heel jong, maar Van Gelderen zal tijdens de Future Cup welkome ervaring opdoen.

Abdallah Aberkane (16, tweedejaars)
De rechtspoot kwam afgelopen zomer over van ADO Den Haag en vanaf de start maakte hij meteen indruk. Aberkane stapte voor niemand opzij, hij won bijna al zijn duels en liet daarmee zien waarom Ajax hem meteen een driejarig contract liet tekenen bij zijn komst. Hij is sterk in de lucht en heeft een goede trap. Dat laatste blijkt wel uit het feit dat hij regelmatig de vrije trappen neemt, ook op de helft van de tegenstander.

Maar Aberkane kreeg ook te maken met concurrentie. Hij zat na de winterstop steeds vaker op de bank ten faveure van Van Gelderen en als hij speelde, was dat vaak als rechtsback. Voor de sterke mandekker is de Future Cup misschien wel de ideale gelegenheid om zich te laten zien aan het grote publiek. Voetballend zal Vink vast nog meer van hem verwachten, maar tot dusverre beleeft de tweedejaars B-junior een prima debuutseizoen.

Ricardo Farcas (16, tweedejaars)
Voor de Roemeen Ricardo Farcas gaat het allemaal wat stroever. De linkspoot begon het seizoen naast Aberkane in het centrum en dat was helemaal geen verkeerd duo. Aberkane vrat de spits op, Farcas verzorgde met zijn fluwelen linker de opbouw. Maar na een foutje zo links en rechts kwam Farcas al snel op de 6-positie terecht en daar stoeide hij een aantal weken met zichzelf en het elftal. Na de winterstop zit hij vooral op de bank.

We zagen hem in de vlog van Ajax TV en na het zien van die beelden is het allemaal ook niet zo gek. Als buitenlander werd hij opgenomen in een gastgezin, maar dat is toch anders dan de stap maken van bijvoorbeeld ADO Den Haag naar Ajax. De één past zich sneller aan dan de ander en misschien heeft Farcas nog even tijd nodig. Met een driejarig contract krijgt hij die tijd ruimschoots en tijdens de Future Cup kan hij misschien alle schroom van zich afgooien.

Sven Botman (17, tweedejaars)
De lange Sven Botman deed vorig seizoen ook al mee aan de Future Cup. Het vertelt het één en ander over de linkspoot, die enkele jaren geleden met Jurgen Ekkelenkamp een gouden duo achterin vormde bij Ajax O15 (toen nog C1). Met onder meer ook Dest en Daishawn Redan won die ploeg alles wat er te winnen viel en het leverde Ekkelenkamp en Botman vorig seizoen al een plek op in Ajax B1. Ze speelden veel en dat doen ze dit seizoen ook.

Botman kampte nog wel even met blessureleed, maar sinds hij weer fit is, staat hij doorgaans links centraal achterin opgesteld. De favoriete en beste positie voor de man, die met zijn lengte boven iedereen uittorent. Die lengte maakte hem fysiek lang wat kwetsbaar, met allerlei kwaaltjes tot gevolg, maar nu hij lijkt uitgegroeid, kan hij eindelijk een lange serie wedstrijden spelen. Ook wel gebruikt als linksback of gelegenheidsspits bij een achterstand, maar toch vooral een sterke centrumverdediger, die ijzersterk is in de lucht, een goede trap heeft en Ajax O17 al meermaals hielp met belangrijke treffers.

Mitchel Bakker (16, tweedejaars)
De selectie is nog niet definitief, maar we verwachten O19-speler Mitchel Bakker toch zeker bij de Future Cup. O19 zelf heeft geen programma en Bakker deed bovendien al een paar keer mee met 'zijn' generatie. Hij komt uit dezelfde groep als Ekkelenkamp en Botman en hij heeft zich in het afgelopen jaar stormachtig ontwikkeld. Als linker centrale verdediger en als linksback maakt hij indruk.

De aftrap daarvoor gaf hij precies een jaar geleden bij de Future Cup in 2016. B1 draaide een stroef seizoen en ook Bakker zelf was zeker niet zo constant als dat hij nu is. Tijdens het Paasweekend stond hij echter op en speelde hij, in tegenstelling tot veel ploeggenoten, een geweldig toernooi. Het ging daarna snel; Bakker mocht mee tijdens de NextGen Series in het Olympisch Stadion, hij maakte de stap naar O19 en tekende reeds een contract. Tijdens dit weekend mag hij laten zien hoe goed hij in een jaar tijd geworden is.

Nordin Musampa (15, eerstejaars)
Hij kwam afgelopen zomer over van Almere City, maar is er nu al bij. Dat is knap, maar helemaal als je je bedenkt dat hij door blessureleed nog weken miste voor de winterstop. Daar omheen speelde hij vooral voor O16 en dat deed hij met verve. Hij verdedigt sterk en hard en kan goed opbouwen, maar omdat hij zeker geen vaste waarde is in de selectie van O17, toch een kleine verrassing dat Vink hem erbij pakt.

Koop hier jouw tickets voor de ABN Amro Future Cup!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Meer #RoadtoFutureCup:

Deel 1: Debuut voor Gorski

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DaishRedan
Die Farcas zit alleen maar op de bank, wordt het iets met die jongen of wat??
0 0
NouriVandeBeek
Dest is tweedejaars
0 0
BvdPloeg
Serieus. November 2000? Verrek...
0 0
Panama
Nagenoeg iedereen die hier genoemd wordt kan rechtsback. Die positie zit wel goed de komende jaren
0 0
trodat4030
Het zit zeker wel goed op die positie, maar niet zozeer door deze lichting. Want eigenlijk zijn alleen Dest en Maduro echte rechtsbacks, Aberkane en v Gelderen zijn imo echte cv's. Maar goed, in de lichtingen hierboven hebben we Bakboord, Zeefuik, Lartey (blijf ik meer potentie toedichten als back dan als cv), Owusu en in het 1e Tete en Veltman. Zelfs als er 2 zijn die het niet halen zit je als club nog wel een jaar of 6 a 7 goed..
0 0
wolterx
Hoe groot is de kans dat er een stage speler mee zal doen aan de Future Cup? Bijvoorbeeld die jongen uit Afrika, die zou hier eventueel aan mee kunnen doen toch?
0 0
BvdPloeg
Klein tot uitgesloten. Is nog steeds een leeftijdsgrens en Ajax gebruikt doorgaans alleen spelers die daadwerkelijk bij Ajax spelen. Ook niet meer dan terecht, is een hoogtepunt voor de spelers die het hele seizoen al voor O17 spelen.
0 0
Mace0107
En hoe zit het met Scabolsz en Horvath?
0 0
wolterx
Duidelijk, niet meer dan eerlijk natuurlijk. Al is dit wel een van de weinige kansen om zo'n speler mee te laten spelen.
0 0