Van der Sar over WK 2006: 'Ik had het druk in die tijd, als ik zo terugkijk..' | Ajax Showtime

Van der Sar over WK 2006: 'Ik had het druk in die tijd, als ik zo terugkijk..'

door MelleGoekoop 4

Bron NOS

Van der Sar over WK 2006: 'Ik had het druk in die tijd, als ik zo terugkijk..'

door MelleGoekoop 4

Bron NOS

Laatst geüpdatet

Edwin van der Sar had het zwaar als aanvoerder van het Nederlands elftal tijdens het WK van 2006. Tijdens dat eindtoernooi waren er enige spanningen tussen spelers en bondscoach Marco van Basten. Hij werd een 'ik-mag-je-gehalte' in zijn speel- en selectie beleid verweten en Van der Sar moest als aanvoerder de rust in de selectie behouden.

'De media te woord staan na de wedstrijd, nieuwe jongens op de juiste manier verwelkomen, het onderhandelen met de KNVB over premies en acties', somt de huidige directeur van Ajax tegenover de NOS het takenpakket van een aanvoerder op. 'Meestal betrek je daar nog twee of drie andere jongens bij: een oudere speler, en jongere, en iemand die nog in Nederland voetbalt. En natuurlijk, als er dingen spelen tussen spelers en trainer probeer je dat als aanvoerder op jou manier op te lossen.'

Met dat laatste doelt Van der Sar op de het WK van 2006. 'Ja, er zijn genoeg akkefietjes en vraagstukken geweest in die periode. Met Ruud (Van Nistelrooij, red.) is dat gebeurd, met Clarence (Seedorf). Maar ook met Edgar (Davids), en Mark (van Bommel). Ik had het druk in die tijd, als ik zo terugkijk...', lacht de oud-keeper.

'De trainer heeft altijd de beslissende stem, die bepaalt de selectie en de opstelling', gaat Van der Sar verder. 'Maar je kan als aanvoerder wel het gevoel van de groep uitdragen en nogmaals de belangrijkheid van een speler benadrukken. Als je goede spelers verliest door pietluttigheden of koppigheid, dan hoop je wel dat je beide partijen tot dat inzien kan laten komen. Ik was een beetje Kofi Annan, een VN-vredesrol was in die tijd nog wel eens nodig.'

Hoogtepunt als aanvoerder

Zij hoogtepunt als aanvoerder van het Nederlands elftal was het EK van 2008. In de wedstrijden tegen Frankrijk en Italië op dat toernooi speelden we heel goed, terwijl niemand echt wat van ons verwachtte. We gingen van niets naar titelkandidaat, al werd dat ook snel weer afgestraft', doelt hij op de verloren wedstrijd tegen Rusland.

Denk jij dat Memphis namens Oranje een penalty scoort tegen Oekraïne? Zet in en krijg 4,70 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties