'Uit respect heb ik mijn spelers niet na 25 minuten gewisseld'

door NickOoms 6

Bron ESPN

Bron ESPN

Henk Fraser geeft na afloop van het verloren duel met Ajax (4-2) tegenover ESPN aan dat hij er over na dacht om de spelers van Sparta Rotterdam na 25 minuten te wisselen. Uit respect naar zijn spelersgroep heeft hij het uiteindelijk toch niet gedaan.

'We begonnen de wedstrijd vol energie en je kon zien dat we lef en initiatief toonden', begint Fraser over de wedstrijd tegen Ajax. 'Na de goal kwam dat direct ten einde. We durfden niet meer en gingen achteruit lopen tegen een team dat heel goed is in balbezit.'

Na 24 minuten leek Dusan Tadić de 2-0 binnen te schieten, maar dit doelpunt werd na buitenspelval van Antony afgekeurd. Even dacht Fraser eraan om op dat moment zijn spelers te vervangen. 'Ik ga niet ontkennen dat het even door mijn hoofd schoot om na 25 minuten te wisselen. Het plan was namelijk duidelijk. Maar als trainer denk je ook: de spelers werken het hele seizoen echt heel hard. Het was een stukje respect dat ik toonde om niet al na 25 minuten te wisselen.'

Fraser liet zijn ploeg tegen Ajax beginnen in een 5-3-2 opstelling. Volgens de trainer van Sparta Rotterdam heeft de formatie geen invloed op het slechte spel gehad. 'We wisten dat er een kwaliteitsverschil was. Tien van de twaalf keer verlies je zo'n wedstrijd, maar daar ging het mij niet om. Het ging mij puur om: wat brengen we zelf? Dat heeft niks met ons spelsysteem te maken, maar met het initiatief dat we durven te nemen. Na die 1-0 durfden we niet meer.'

'Heel veel mensen vragen me: verwijt je de spelers iets?', vervolgt Fraser. 'Dat kan ik echt niet, want ze doen hun stinkende best. In de tweede helft liet Ajax het hoogstwaarschijnlijk een beetje lopen, maar wij moeten hoe dan ook ons niveau blijven halen. En dat hebben we na rust beter gedaan.'