Buitenland: Struijk en Babel onderuit met Leeds en Galatasaray

door Jesse ter Haar 27

De bal is ook in het buitenland weer gaan rollen. Tal van oud-Ajacieden komen in actie namens hun clubs in onder meer Engeland, Spanje, Duitsland en Italië. Volg het hier en praat live mee.

Maandag 19 oktober

In de Engelse Premier League werden er maandagavond nog twee wedstrijden gespeeld. Bij één van de wedstrijden waren er twee oud-Ajacied aanwezig, maar het was de vraag of zij ook in de basis zouden starten. Voor Pascal Struijk was dat bij Leeds United wel het geval, dat het opnam tegen het Wolverhampton Wandereres van Ki-Jana Hoever.

Laatstgenoemde back begon als wisselspeler en zag hoe zijn ploeg maandag tot een overwinning wist te komen. Centrale verdediger Struijk wist de bal niet te houden, terwijl Leeds zelf niet wist te scoren. Zodoende eindigde het in een 0-1 zege voor Wolves.

Ook in Turkije was er speeltijd voor een voetballer met een Ajax-verleden. Namens Galatasaray speelde Ryan Babel in eigen huis tegen Alanyaspor. De international begon als linksbuiten aan de wedstrijd en zag hoe zijn ploeg vlak voor rust de voorsprong weggaf én een rode kaart kreeg. Na rust, waarbij beide ploegen verder gingen bij een 1-1 stand, bleef het lang gelijk, maar geen van beide ploegen kon zich rijk rekenen voordat het laatste fluitsignaal klonk. Maandag bleek Alanyaspor de gelukkige, want in de blessuretijd wist het met 1-2 te winnen.

Zondag 18 oktober

Ook op zondag rolde de bal in Engeland. Onder meer in het Tottenham Hotspur Stadium waar de ploeg van Davinson Sanchez en Toby Alderweireld het opnam tegen West Ham United. Beide oud-Ajacieden mochten in het centrum van de defensie beginnen en dat was voor het eerst dit seizoen. Aanvankelijk verliep het naar wens. Spurs kwam op een 3-0 voorsprong, maar hierna volgde een klein wonder. West Ham kwam immers pas in de 82ste minuut op 3-1, maar nadat Sánchez snel erna met een eigen goal verantwoordelijk was voor de 3-2, viel ook de 3-3 nog. Daar bleef het bij.

Bij Crystal Palace - Brighton & Hove Albion konden in potentie twee oud-Ajacieden tegenover elkaar staan: Jairo Riedewald bij de thuisclub en Jöel Veltman bij de bezoekers. Eerstgenoemde begon in de basis, zij het als centrale middenvelder, maar Veltman bleef de gehele wedstrijd op de bank. Het werd 2-2 tussen beide ploegen. Wie ook een uitwedstrijd speelden, waren Anwar El Ghazi en Bertrand Traoré. De twee aanvallers van Aston Villa kwamen Leicester City tegen, maar moesten vanaf de bank starten. El Ghazi bleef ook op de bank, maar Traoré kwam er nog in. Het werd een succesvolle avond voor Aston Villa, want het won met 0-1.

In Duitsland maakte Amin Younes zijn debuut voor Eintracht Frankfurt. De buitenspeler speelde een uitwedstrijd tegen FC Köln. Weliswaar begon hij op de bank, maar twintig minuten voor tijd maakte hij zijn eerste minuten. Een groot succes werd het overigens niet, want Eintracht Frankfurt speelde met 1-1 gelijk. Sheraldo Becker speelde zondagmiddag ook. Zijn ploeg Union Berlin nam het op tegen Schalke 04 en daarbij mocht de oud-Ajacied als rechtsbuiten starten. De ploeg van de Nederlander hield een punt over aan het uitduel: 1-1.

Mitchell Dijks hoefden we zondagmiddag niet te verwachten bij Bologna - Sassuolo. De vleugelverdediger kampt met een voetblessure en kan mogelijk in december pas weer minuten maken. Collega en eveneens oud-Ajacied Stefano Denswil was echter wel van de partij. Hij bleef echter op de bank tijdens een 3-4 nederlaag. Razvan Marin, die dit seizoen nog door Ajax verhuurd wordt aan Cagliari, speelde wel. De Roemeen heeft al langere tijd een basisplaats bij zijn ploeg en daar ook tegen Torino op rekenen. Het werd een ware strijd om de drie punten, waar Cagliari als winnaar uit kwam: 2-3.

Jasper Cillessen hoopte weer eens minuten te kunnen maken bij Valencia, maar deed dat tegen beter weten in. Een blessure verpestte zijn seizoenstart, maar ook fit is de sluitpost lang niet altijd zeker van een plek bij de eerste elf. Tegen Villarreal kwam daar geen verandering in. Zijn trainer kreeg geen gelijk, want Valencia ging met 2-1 onderuit.

In Frankrijk wordt Sven Botman al weken overladen met complimenten. De centrumverdediger speelt praktisch alles bij Lille OSC en dat gebeurde zondagmiddag, toen RC Lens de tegenstander was, ook. De centrumverdediger wist keurig de nul te houden en zag toe hoe zijn ploeg er vier scoorde. Met een 4-0 overwinning bleven de drie punten eenvoudig achter in Lille. Het OGC Nice van Kasper Dolberg nam het op tegen Saint-Etienne, maar de Deen zelf was er niet bij. Hij kampt met een enkelblessure.

Tot slot stond er in Denemarken een absolute clash tussen oud-Ajacieden op het programma. FC Kopenhagen speelde namelijk tegen Aalborg BK. Voor ons Ajacieden betekent dat: Viktor Fischer en Nicolai Boilesen tegen Lucas Andersen. Alle drie de Denen mochten aan de aftrap verschijnen, waarbij Andersen zelfs de directe tegenstander was van Boilesen. Al voor rust stond Aalborg op een 0-2 voorsprong, onder andere door een assist van Andersen. In de blessuretijd van de wedstrijd scoorde FC Kopenhagen de 1-2 nog, maar daar bleef het bij.

Zaterdag 17 oktober

Hakim Ziyech heeft zijn officiële debuut voor Chelsea gemaakt. In het duel met Southampton viel hij na 72 minuten in voor Mason Mount. Hij kon echter niet voorkomen dat zijn ploeg gelijkspeelde, ook al viel hij bij een 3-2 voorsprong in. In de laatste minuut scoorde de tegenstander namelijk. Bij Manchester United moest Donny van de Beek het weer doen met een reserverol. Hij kwam na 76 minuten binnen de lijnen tegen Newcastle United en was nog belangrijk bij de 1-2 van Bruno Fernandes. Uiteindelijk is het 1-4 voor Manchester United geworden.

Een divisie lager boekte Tim Krul succes met Norwich City. Hij moest tegen Rotherham United weliswaar een tegengoal incasseren, maar zag toch hoe zijn ploeg er met een 1-2 zege vandoor ging. Met die uitslag won Ajax-huurling Carel Eiting ook. Hij mocht in de basis beginnen bij Huddersfield Town om na 85 minuten vervangen te worden.

Luis Suárez was bij Atlético Madrid de grote man in het duel met Celta de Vigo. Hij maakte namelijk de openingsteffer in de met 0-2 gewonnen wedstrijd. Nemanja Gudelj had bij Granada - Sevilla FC daarentegen geen sleutelrol. Sterker nog: de Serviër zat bij de laatstgenoemde ploeg negentig minuten op de bank.

Frenkie de Jong, Sergiño Dest en Ronald Koeman willen hun zaterdagavond het liefst vergeten. In een frustrerend duel met Getafe verloren de Catalanen, met De Jong en Dest in de basis, met 1-0. Het was nota bene de Oranje-international die de nederlaag inleidde door een penalty te veroorzaken.

In Duitsland verloren invallers Deyovaisio Zeefuik en Javairo Dilrosun met Hertha BSC. Zonder Deshawn Redan werd het 0-2 tegen VfB Stuttgart. Het Werder Bremen van Niklas Moisander ging op bezoek bij SC Freiburg en speelde met 1-1 gelijk, terwijl Arminia Bielefeld met Mike van der Hoorn 1-4 ten onder ging tegen Bayern München. Peter Bosz en Daley Sinkgraven speelden op met Bayer Leverkusen een uitduel met Mainz 05. Zij wonnen met 0-1. Tot slot maakte Justin Kluivert zijn debuut voor RB Leipzig. Hij maakte slechts de blessuretijd van de tweede helft mee, maar won wel met 0-2 van FC Augsburg.

Napoli won zaterdagavond met ruime cijfers van Atalanta, dat tegen Ajax speelt in de Champions League. Dat deed het zonder Arek Milik, die niet meer welkom is in de Napolitaanse selectie. Stanislav Lobotka viel wel in. Internazionale - AC Milan werd in het voordeel van de uitploeg beslecht, vooral dankzij twee treffers van Zlatan Ibrahimovic. Hij produceerde beide goals van AC Milan in het met 1-2 gewonnen duel. Christian Eriksen viel in bij Internazionale. Crotone, de club van Lisandro Magallán, ontving Juventus en speelde knap met 1-1 gelijk.

In België maakte Noa Lang zijn debuut voor Club Brugge. Na de rust viel hij in bij de Belgen, al kon hij zijn nieuwe werkgever niet de overwinning schenken. Het werd 1-1 tegen Standard Luik. Mats Rits stond negentig minuten op het veld bij de club uit Brugge.

Vrijdag 16 oktober

Mitchel Bakker nam het met Paris Saint-Germain vrijdagavond op tegen Nîmes Olympique. De start van de club uit de Franse hoofdstad was dramatisch, maar Paris Saint Germain herstelde zich en was vooraf met twaalf punten terug te vinden op de vierde plaats. Nîmes Olympique had na zes wedstrijden acht punten stond daarmee op een dertiende plek. Het verschil op het veld was vrijdagavond groot. Met Bakker in de basis als linksback kwam de ploeg geen moment in de problemen. Onder andere door twee goals van steraanvaller Kylian Mbappé won het met 0-4.

Denk jij dat Ajax met 3-1 wint van sc Heerenveen? Zet dan in en krijg 8,50 keer je inzet terug!