Buitenland: Dest scoort twee keer tijdens monsterzege FC Barcelona

door NielsOpdam 14

Na enkele midweekse wedstrijden in de Champions League, Europa League en nationale competities en bekertoernooi is het nu weer tijd voor volop competitievoetbal in het weekeinde. Meerdere oud-Ajacieden komen weer in actie. Volg hen dit weekend hier en praat mee!

Zondag 21 maart

In Engeland werden er zondag twee competities door elkaar gespeeld: de Premier League en de FA Cup. In eerstgenoemde competitie stond er affiche met een behoorlijke Ajax-saus op het programma. Het Aston Villa van Bertrand Traoré en Anwar El Ghazi speelde namelijk tegen het Tottenham Hotspur van Davinson Sánchez en Toby Alderweireld. Traoré begon in de Aston Villa-basis en werd na zestig minuten vervangen door El Ghazi. Sánchez deed de gehele wedstrijd mee, terwijl Alderweireld niet in de selectie zat. Tottenham Hotspur won met 0-2 van Aston Villa.

In de FA Cup stonden de kwartfinales op het programma. Daarin probeerde Hakim Ziyech met Chelsea Sheffield United uit te schakelen. Dat lukte ook, want de oud-Ajacied won met 2-0. Ziyech mocht na 72 minuten invallen en scoorde de 2-0 in de extra tijd. Het Manchester United van Donny van de Beek probeerde hetzelfde bij Leicester City. Van de Beek mocht een keer in de basis beginnen bij Manchester United, maar werd wel na 64 minuten vervangen. De middenvelder en zijn teamgenoten verloren met 3-1 van Leicester City.

Bij Valencia had Jasper Cillessen opnieuw een basisplaats. De Nederlandse keeper moest tijdens het duel met Granada één tegengoal incasseren. Echter maakte dat niet veel uit, want Valencia had er al twee gemaakt. Cillessen en co. wonnen dus met 2-1 van Granada. Frenkie de Jong, Sergiño Dest en coach Ronald Koeman boekten een grote overwinning op Real Sociedad. Er werd met 1-6 gewonnen en Dest was verantwoordelijk voor twee van de zes doelpunten. De Amerikaanse oud-Ajacied deed 84 minuten mee bij FC Barcelona, terwijl De Jong de hele wedstrijd mocht blijven staan.

Het Bayer Leverkusen van Peter Bosz won voor zondag één van de laatste vijf wedstrijden. Zonder de geblesseerde Daley Sinkgraven en Timothy Fosu-Mensah moest er voor de ommekeer gezorgd worden op bezoek bij Hertha BSC. Bij die club speelden overigens oud-Ajacieden Deyovaisio Zeefuik, Javairo Dilrosun en Daishawn Redan. Alleen Zeefuik speelde zondag en hij was ook verantwoordelijk voor de 1-0 namens Hertha BSC. Zijn ploeg beleefde een geweldige middag tegen het elftal van Bosz, want Hertha BSC won namelijk met 3-0.

In Italië speelde Matthijs de Ligt met Juventus tegen Benevento. De Ligt deed de hele wedstrijd mee. Het was opnieuw een teleurstellende middag voor De Oude Dame, want er werd met 0-1 verloren van de huidige nummer zestien. Juventus staat nu tien punten achter koploper Internazionale. Tussen Juventus en Inter in staat het AC Milan van Zlatan Ibrahimovic. Zij wonnen zondag met 2-3 op bezoek bij Fiorentina. De Zweedse spits deed het hele duel mee en scoorde na negen minuten de 1-0. AC Milan heeft nu één wedstrijd meer gespeeld dan Juventus en Internazionale. De ploeg van Ibrahimovic staat zes punten achter Inter en vier punten voor Juventus. In de subtop speelden Napoli en AS Roma tegen elkaar. Stanislav Lobotka zat niet bij de selectie van Napoli. Het elftal uit Napels won met 0-2 van de Ajax-opponent.

In Frankrijk nam Kaj Sierhuis het met Stade Reims op tegen Dijon FCO. De spits zat de gehele wedstrijd op de bank en zag zijn ploeg vanaf de bank met 0-1 winnen. Lille OSC-verdediger Sven Botman ontving Nîmes Olympique. De Nederlander begon in de basisopstelling, maar werd na 75 minuten gewisseld. Hij was namelijk geblesseerd en daardoor is het EK met Jong Oranje nog onzeker voor Botman. Lille OSC verloor uiteindelijk met 1-2. Mitchel Bakker hoopte op speeltijd bij Paris Saint-Germain, dat op bezoek ging bij Olympique Lyon. Hij kreeg echter geen minuten. Zijn PSG won wel met 2-4 in Lyon.

Bij onze zuiderburen speelde Club Brugge een thuiswedstrijd tegen Royal Antwerp. De club van Noa Lang, Stefano Denswil en Mats Rits is koploper in de Jupiler Pro League. Nummer twee Royal Antwerp won zondag echter met 0-2 in Brugge. Alle oud-Ajacieden begonnen in de basis, maar één ex-Ajax-speler maakte de negentig minuten vol. Denswil werd na 61 minuten vervangen, terwijl Lang in de 89ste minuut zijn tweede gele kaart kreeg. Hierdoor werd het een rode kaart en moest hij het veld vroegtijdig verlaten. Rits maakte de wedstrijd wel af. Ondanks het verlies blijft Club Brugge nog koploper. Ze staan namelijk zestien punten voor op Royal Antwerp.

In de kleinere competities zagen we ook de nodige oud-Ajacieden. Denk aan Jan Vertonghen in Portugal. Met Benfica speelde hij tegen SC Braga. De Belg mocht negentig minuten meedoen tijdens de overwinning op SC Braga: 0-2. Ook Viktor Fischer en Nicolai Boilesen kwamen in actie bij FC Kopenhagen, dat het opnam tegen Randers FC. Boilesen deed de hele wedstrijd mee, terwijl Fischer na 65 minuten mocht invallen. FC Kopenhagen verloor met 2-1 en staat daardoor vierde in de Deense competitie. In Denemarken speelde het Aalborg BK van Lucas Andersen tegen Odense BK. Hij was er niet bij en zijn ploeg verloor met 0-2. Tot slot speelde Miralem Sulejmani met Young Boys, vers uitgeschakeld door Ajax in de Europa League, tegen FC Zürich, in het kader van de Zwitserse Super League. De Serviër zat de hele wedstrijd op de bank. Young Boys speelde de uitschakeling in de Europa League wel van zich af, want er werd met 4-0 gewonnen.

Zaterdag 20 maart

Zaterdagmiddag werd er slechts één Premier League-wedstrijd gespeeld. Het Brighton & Hove Albion van Joël Veltman nam het thuis op tegen Newcastle United. De oud-Ajacied deed negentig minuten mee en won met 3-0. Hij deed hiermee goede zaken in de degradatiestrijd. Brighton staat nu zestiende, zes punten boven de degradatiestreep. Newcastle United staat zeventiende met vier punten minder dan Brighton & Hove Albion. In de Championship speelde het Norwich City van Tim Krul met 1-1 gelijk tegen Blackburn Rovers. De Nederlandse keeper deed de gehele wedstrijd mee.

In Spanje was het ook rustig wat betreft oud-spelers van Ajax. Alleen Nemanja Gudelj kwam in actie met Sevilla FC, dat het opnam tegen Real Valladolid. Hij deed 67 minuten mee bij de Spaanse club. In de laatste minuut speelde Sevilla nog gelijk, nadat keeper Yassine Bounou de 1-1 maakte in de slotfase.

In de Duitse Bundesliga speelde het Werder Bremen van Niklas Moisander tegen VfL Wolfsburg. De Fin zat de hele wedstrijd op de bank en zag zijn ploeg met 1-2 verliezen. Amin Younes ontving met Eintracht Frankfurt het Union Berlin van Sheraldo Becker. Beide oud-Ajacieden zaten niet bij de selectie. Het Eintracht Frankfurt van Younes won met 5-2. Klaas-Jan Huntelaar en zijn Schalke 04 speelde tegen Borussia Mönchengladbach. De 37-jarige spits keerde terug in de wedstrijdselectie en begon op de bank. Huntelaar mocht na 76 minuten spelen invallen. Schalke 04 verloor met 0-3 en staat nu elf punten achter de nummer zeventien.

In Italië slechts twee duels, gezien het treffen tussen Internazionale en Sassuolo is uitgesteld. Mitchell Dijks (Bologna FC) en Lisandro Magallán (Crotone) kwamen elkaar tegen. Dijks werd na 59 minuten vervangen, terwijl Magallán de hele wedstrijd op de bank zat. Dijks en zijn Bologna FC wonnen met 2-3. Razvan Marin, officieel nog verhuurd aan Cagliari, speelde de hele wedstrijd mee tegen Spezia. Er werd met 2-1 verloren door de ploeg van de Roemeen.

In Frankrijk kwam Kasper Dolberg met OGC Nice in actie tegen Olympique Marseille. De Deense spits deed de hele wedstrijd mee en won met 3-0 van de ploeg uit Marseille. Echter wist hij zelf het net niet te vinden. Tot slot werd er ook in Oostenrijk gespeeld. Red Bull Salzburg speelde namelijk tegen LASK Linz en bij de club uit Salzburg speelden twee oud-Ajacieden: Rasmus Kristensen en Max Wöber. Ze deden beiden negentig minuten mee en wonnen met 0-1.

Vrijdag 19 maart

In de Engelse Premier League speelde Kenny Tete vrijdagavond met Fulham tegen het Leeds United van Pascal Struijk. Leeds United was vooraf met een twaalfde plaats al zo goed als veilig, maar dat geldt voor Fulham nog lang niet. De club stond vooraf achttiende en moest dus winnen in de strijd tegen degradatie. Die overwinning kwam er, met Tete op de bank, echter niet. Tete mocht na 72 minuten nog invallen tegen Leeds United, waarbij Struijk wel in de basis stond, maar kon niet voorkomen dat Fulham met 1-2 verloor.

In de Duitse Bundesliga was er ook een onderonsje tussen twee oud-spelers van Ajax. Namens Arminia Bielefeld nam Mike van der Hoorn het op tegen het RB Leipzig van Justin Kluivert. Waar Arminia Bielefeld strijdt tegen degradatie, knokt RB Leipzig nog altijd om de titel en daarin zette het vrijdag een nieuwe stap. Het won met 0-1, maar Kluivert bleef op de bank en kende geen rol.

In de Turkse competitie speelde Ryan Babel met Galatasaray tegen Rizespor. Bij een zege zou Galatasaray de koppositie weer overnemen van Besiktas, maar die kwam er niet. In een knotsgekke wedstrijd, waarin Babel pas in minuut 88 inviel, trok Rizespor aan het langste eind: 3-4.