Buitenland: Basisklant Cassierra gaat onderuit tegen FC Porto

door Jesse ter Haar 16

De bal gaat steeds vaker rollen op de Europese velden en dat betekent dat er steeds meer oud-Ajacieden in actie komen. Ook het komende weekeinde houden wij de verrichtingen van de oud-speler van Ajax in het buitenland voor je bij. Volg het hier en praat mee!

Zondag 8 augustus

De Nederlandse enclave van OGC Nice opende zondagmiddag het seizoen in de Ligue 1. Oud-Ajacieden Justin Kluivert en Kasper Dolberg trapten af voor de eerste competitiewedstrijd, tegen het Stade de Reims van Kaj Sierhuis. Kluivert en Sierhuis begonnen aan de wedstrijd, terwijl Dolberg er in de tweede helft in kwam. Geen van alle aanvallers kon echter het verschil maken, want het bleef bij 0-0. Twee uur later begon ook Sven Botman aan het seizoen. Met Lille OSC ging hij op bezoek bij FC Metz en dat verliep minder succesvol dan gewenst. De basisspeler was in de openingsfase nog goed voor de 0-1, maar uiteindelijk zou het in een 3-3 gelijkspel eindigen.

In Duitsland stonden er tal van wedstrijden op het programma. Niet in het kader van de Bundesliga, maar wel voor de Duitse DFB Pokal. Het Hertha BSC van Javairo Dilrosun, Daishawn Redan en Deyovaisio Zeefuik ging op bezoek bij SV Meppen, waar met pijn en moeite van werd gewonnen. Van de oud-Ajacieden was alleen Dilrosun aanwezig. Hij mocht na een uur invallen tijdens een benauwde 0-1 zege. Het Union Berlin van Sheraldo Becker speelde tegen Türkgücü München, maar Becker was daarbij zelf niet aanwezig. Wel werd er met 0-1 gewonnen.

Amin Younes, nog altijd verhuurd door Napoli aan Eintracht Frankfurt, opende het seizoen tegen Waldhof Mannheim. De Duitser begon op de bank, maar kwam er in de 53ste minuut is. Hij kon echter niet voorkomen dat zijn ploeg tegen de eerste blamage van het seizoen aan liep. Het werd 2-0 voor Waldhof Mannheim.

Dan over naar Engeland. Hoewel de Premier League nog niet begonnen is, is de Championship al wel van start gegaan. Dit weekend stond de eerste speelronde gepland, zo ook voor Fulham. Daar speelt Kenny Tete en om 14.30 uur startte zijn seizoen tegen Middlesbrough. De Nederlander begon in de basis en speelde de gehele wedstrijd, maar kon niet voorkomen dat er doelpuntloos gelijk werd gespeeld.

De Belgische Jupiler Pro League is al sinds juli aan de gang. De zuiderburen zijn al aanbeland in de derde speelronde van de nieuwe jaargang en ook aan de zondag zat een Ajax-tintje, want nieuwbakken Royal Antwerp FC-aanvaller Viktor Fischer kwam in actie in het uitduel met Standard Luik. De club uit Antwerpen won met 2-5, door vijf goals van spits Michael Frey

In Portugal maakte Mateo Cassierra zich op voor de nieuwe jaargang. Hij speelde met Belenenses SAD al een bekerduel in juli, maar zondag begon dan ook de Primeira Liga voor hem en zijn ploeggenoten. Het affiche mocht er ook gelijk wezen, want de oud-Ajacied ging op bezoek bij FC Porto. De Colombiaan was één van de twee spitsen van Belenenses, maar kon het verschil niet maken. Topclub FC Porto was met 2-0 te sterk en Cassierra ging na 82 minuten naar de kant.

Zaterdag 7 augustus

In Frankrijk heeft oud-Ajax-trainer Peter Bosz een valse start beleefd in de competitie. De oefenmeester speelde met 'zijn' Olympique Lyon gelijk tegen Stade Brest. Vlak voor rust scoorde Irvin Cardona de 0-1 namens Stade Brest. In de 62ste minuut kon invaller Islam Slimani voor Olympique Lyon de gelijkmaker maken.

Jan Vertonghen is het seizoen in Portugal begonnen met een overwinning. 'Zijn' Benfica won met 1-2 bij Moreirense. Al na twintig minuten stond de club uit Lissabon op een comfortabele 0-2 voorsprong dankzij Lucas Verissimo en Gian-Luca Waldschmidt. Rafael Martins wist nog wat terug te doen voor Moreirense, maar dat was niet genoeg. Vertonghen stond de hele wedstrijd binnen de lijnen voor Benfica.

In Duitsland kwam nog een aantal oud-Ajacieden in actie in de eerste ronde van DFB Cup. Bij Bayer Leverkusen stond Daley Sinkgraven basis, wat met 0-3 won van Lokomotive Leipzig. Mitchel Bakker en Timothy Fosu-Mensah kwamen maakten geen minuten voor de club. Brian Brobbey heeft zijn eerste officiële minuten gemaakt voor RB Leipzig. RB Leipzig won simpel met 4-0 bij SV Sandhausen. Brobbey viel halverwege de tweede helft in voor diepe spits André Silva maar scoorde niet.

In de Belgische competitie heeft KRC Genk na het derde competitieduel zijn eerste overwinning te pakken. De club van trainer John van den Brom en Carel Eiting versloegen koploper KV Kortrijk met 1-2 en Eiting speelde negentig minuten mee.

In de Russische competitie heeft het Spartak Moskou van Quincy Promes in eigen huis verloren. Nizhny Novgorod kwam op bezoek en versloeg de club uit de Russische hoofdstad met 1-2. Door het verlies raakt Spartak Moskou verder achterop en staat het op dit moment op een elfde plaats.

Het Shakhtar Donetsk van Lassina Traoré verloor net als Spartak Moskou in eigen huis. FC Olexandriya versloeg de Oekraïense topclub met 1-2. Traoré viel na 46 minuten in, maar wist niet het net te vinden voor zijn club.

Vrijdag 6 augustus

Noa Lang en Mats Rits hebben met Club Brugge in de slotfase van de stadsderby tegen Cercle Brugge punten gemorst. Tien minuten voor het einde van de eerste helft wist Club Brugge op voorsprong te komen via een doelpunt van Ruud Vormer, waarbij Noa Lang de assist gaf. Deze treffer bleek uiteindelijk niet genoeg voor de winst, want in de blessuretijd vond Waldo Rubio het net namens Cercle Brugge. Club Brugge heeft nu vijf punten veroverd uit drie wedstrijden en beleeft zo een teleurstellende seizoensstart.