Ajax heeft vanaf nu flinke acties voor Sinterklaas in de webshop!

Organisatie

N.V.
De club Ajax is opdeelbaar in het bedrijf (de N.V.) en de vereniging. De N.V. is sinds 1998 beursgenoteerd op de beurs in Amsterdam en wordt geleid door de directie, bestaande uit Edwin van der Sar (algemeen directeur), Marc Overmars (directeur spelerszaken, statutair) en Jeroen Slop (financieel directeur, statutair). Rutger Arisz is operationeel directeur, Menno Geelen is commercieel directeur.

Deze bestuurders zijn benoemd door de Raad van Commissarissen (rvc). Deze raad bestaat uit Leo van Wijk (voorzitter), Theo van Duivenbode, Ernst Ligthart, Leen Mijaard en Peter Mensing. De rvc wordt gecontroleerd door de aandeelhouders, de feitelijke eigenaren van de vennootschap. Jaarlijks komen de aandeelhouders bijeen in de Algemene Vergadering voor Aandeelhouders (AVA) om o.a. de jaarrekening goed te keuren. Ook kunnen ze hun zegje doen over de gang van zaken bij Ajax en dienen ze in geval van nieuwe directieleden of commissarissen groen licht te geven.

Vereniging Ajax
De aandelen van Ajax zijn voor 73 procent in handen van de vereniging, wat betekent dat de vereniging grootaandeelhouder is en over verreweg de meeste macht beschikt. Ook Delta Lloyd (9,95 procent) en de inmiddels overleden Adrie Strating (8,65) bezitten een aanzienlijk deel van de aandelen.

De leiding van de vereniging ligt bij de bestuursraad. In dit orgaan zitten: Hennie Henrichs (voorzitter), Tonny Bruins Slot, Jan Buskermolen, Dick Schoenaker, Cees Vervoorn, Ronald Pieloor en Maarten Oldenhof. Zij zijn gekozen door de leden van Ajax tijdens de Algemene Leden Vergadering (ALV). Onder meer Sjaak Swart, Uri Coronel, Michael van Praag, Bobby Haarms, Rinus Michels en Johan Cruijff zijn erelid van Ajax. Als je 25 jaar of langer lid bent van de club, dan treed je toe tot de illustere bordjesclub. Deze club komt ieder jaar bijeen op 'de verjaardag van Ajax’, op 18 maart. Het doel is ‘om de gezelligheid te behouden’.

Technisch hart
Sinds de fluwelen revolutie onder Johan Cruijff in 2011 is het technisch hart bij Ajax gevormd, dat vandaag de dag bestaat uit Saïd Ouaali, Marc Overmars en Dennis Bergkamp. Na de meest recente wijzigingen is Overmars de voorzitter, Ouaali en Bergkamp nemen ook plaats bij de vergaderingen. Edwin van der Sar was lange tijd voorzitter, maar is als algemeen directeur geen lid meer van het technisch hart, dat in principe 'gewoon' onder de N.V valt. Ook de hoofdtrainer ontbreekt.

Het doel van een technisch hart is dat de Ajax-filosofie – met aanvallend voetbal en focus op de jeugd – gewaarborgd blijft binnen de organisatie. Bij de start namen Wim Jonk, Frank de Boer, Marc Overmars en Dennis Bergkamp plaats in de groep. Jonk had de leiding over de jeugdopleiding, De Boer over het eerste elftal en Bergkamp werd ‘de verbindingsman’ genoemd die zorgde voor een connectie tussen de jeugd en de selectie.

In 2015 werd Edwin van der Sar voorzitter van het technisch hart, nadat er wat tumult was over de daadwerkelijke invulling. Om deze reden stapte Jonk dan ook op in 2015 en werd Saïd Ouaali na enkele maanden aangesteld als hoofd jeugdopleiding. Frank de Boer, die als hoofdtrainer al snel geen deel meer uitmaakte van het geheel, vertrok ik 2016 als hoofdtrainer en werd opgevolgd door Peter Bosz. Hij bleef echter, na strubbelingen in de technische staf, slechts één seizoen en vertrok naar Borussia Dortmund. Marcel Keizer was zijn opvolger.

Gedetailleerdere informatie over de organisatie en de sleutelfiguren vind je op Ajax.nl.

Laatste wijziging op 17 oktober 2017 om 07.25 uur.