Vertrouwen op Frank

door Ajax Showtime 10

Vertrouwen op Frank

door Ajax Showtime 10

Laatst geüpdatet

Stilletjes aan komt er kritiek op gang. Waarom komt Maher niet en waarom moest Endt weg als teammanager? Maar bewaar de rust en hou vertrouwen in Frank de Boer. Want Parijs is nog ver en de transferdeadline nog veel verder. Ach, de zomer. Die heerlijke periode van komkommernieuws en transfergeruchten. Op de achtergrond rijden de renners door Corsica en op Twitter heeft Ajax interesse in zo’n beetje de halve Eredivisie. Twee weken geleden leek Maher zo goed als binnen, Toby en ‘Chris’ bijna verkocht en David Endt was nog gewoon teammanager van Ajax. Inmiddels is Maher van PSV en spreekt Frank de Boer de hoop uit dat Eriksen alsnog bijtekent. Een vertrek van Siem of Toby lijkt eveneens niet meer zo vanzelfsprekend. Onderdeel van de onderhandelingen of zit de transfermarkt echt op slot?

Het is dan ook logisch dat Overmars voorlopig de hand op de knip houdt. Immers, waarom een extra aanvallende middenvelder kopen als De Jong en Eriksen nog niet verkocht zijn? De andere kant van het verhaal is dat men ook het risico loopt dat een ontketende Maher PSV naar de titel leidt. De talentvolle middenvelder is onderweg naar Eindhoven en dat doemscenario moet toch ergens in het achterhoofd van de directie spelen?

Daarom is er nu ook voor het eerst voorzichtig kritiek te horen op de beleidsmakers. Want Ajax zou zich toch meer gaan richten op de eigen jeugdopleiding? Waarom worden er dan allemaal talentvolle tieners gekocht? En hoe komt het dat De Boer en Overmars elkaar tegenspreken inzake Maher? Tel daarbij de uit professionaliseringsdrang overbodig geworden, maar bij Ajacieden populaire, David Endt bij op en je hebt voldoende munitie om eens wat gaten te schieten in het Ajaxbeleid.

Persoonlijk vind ik het daar nog iets te vroeg voor. Ik snap de sentimenten, maar de hervorming van de jeugdopleiding kost tijd en de vruchten daarvan zal Ajax pas over een paar jaar kunnen plukken. Toegegeven, dat is veelgevraagd voor de opportunistische voetbalwereld, maar de afgelopen drie titels moeten Ajax toch wat krediet hebben opgeleverd. Krediet die met name op het conto komt van De Boer, dat wel. Overmars & co. profiteren daar nu van en krijgen daardoor wat speelruimte om dit soort impopulaire beslissingen te nemen.

Maar toen deze week bekend werd dat De Boer en Spijkerman zich officieel langer hebben verbonden aan Ajax, verdwenen mijn zorgen even snel als dat ze gekomen waren. Natuurlijk, er zit een Cruijff-kliek. Maar het is ook wel eens fijn dat er geen interne machtstrijd gaande is. Dat De Boer en Van der Sar lekker gaan roeien in de Amsterdamse grachten in plaats van elkaar de tent uit te vechten. Bovendien zou De Boer nooit bijtekenen als hij geen toekomst zou zien in het huidige Ajax beleid. Hij is het kloppende deel van het technische hart. En als Ajacieden één iemand inmiddels blind zouden moeten vertrouwen, dan is dat Frank de Boer wel.

Erik Weynschenk
Twitter: @Weynschenk

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.