Van der Ende: 'Huntelaar verdiende rood'

door sammekors 40

Van der Ende: 'Huntelaar verdiende rood'

door sammekors 40

Laatst geüpdatet

Oud-scheidsrechter Mario van der Ende pleit voor verandering van de voetbalregels. Tegenwoordig is het zo dat wanneer een scheidsrechter een situatie op het veld al beoordeeld heeft, de beslissing daarover niet meer kan worden gecorrigeerd. 'Oneerlijk', vindt Van der Ende.

De scheidsrechter van weleer komt tot deze conclusie na twee situaties van afgelopen weekend. Waar PSV'er Hirving Lozano rood kreeg wegens een armzwaai in het gezicht van zijn tegenstander, ging Klaas-Jan Huntelaar voor eenzelfde overtreding vrijuit. 'En dat gebeurt te vaak. Nu kan het zelfs van invloed zijn op de titelrace. Het is oneerlijk en dat moet veranderen', aldus Van der Velde in het Algemeen Dagblad.

'Het is op basis van de beelden kraakhelder dat Huntelaar een rode kaart had moeten krijgen. Net zoals Lozano die terecht kreeg. Blom heeft de situatie nooit goed kunnen zien en fluit dus op suggestie.' Daarom pleit Van der Velde voor een verandering van de regels, waarbij de aanklager ook aan de slag kan als de scheidsrechter de situatie al wel heeft beoordeeld.

Complicaties
Toch snapt Van der Velde dat ook zo'n regel complicaties zou kunnen opleveren. 'Bij zo'n verandering heb je wel met ethische en praktische zaken te maken. Ik bedoel: bij Ajax hangen meer camera's dan bij pakweg Helmond Sport.' Ook binnen de Eredivisie is het aantal camera's bij de wedstrijden niet altijd gelijk. 'Maar dat neemt niet weg dat deze ongelijkheid niet meer uit te leggen is', meent Van der Ende.

Luinge
Ook voormalig topscheidsrechter Roelof Luinge is duidelijk in zijn oordeel: zowel Huntelaar als Lozano verdient een schorsing. 'Maar de clubs hebben ervoor gekozen om de videoscheidsrechter nog niet overal in te voeren. Tja, dan krijg je dit soort situaties. Als Blom hulp had gehad, was er helemaal geen discussie geweest. Ook niet over het achteraf wel of niet kunnen schorsen van een speler.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.