Swart: 'Dat heeft met hem te maken, maar ook met anderen'

door Gino Haverkamp 5

Bron De Telegraaf

Swart: 'Dat heeft met hem te maken, maar ook met anderen'

door Gino Haverkamp 5

Bron De Telegraaf

Laatst geüpdatet

Sjaak Swart vond Daley Blind niet goed spelen tegen Turkije afgelopen woensdag, maar wijt dat deels ook aan het gebrek aan automatismen bij het Nederlands elftal. Mister Ajax geeft de Ajacied in De Telegraaf een vijf als beoordeling, net als iedere andere Oranje-speler overigens.

Blind ving het duel met Turkije aan als centrale verdediger, naast oud-ploeggenoot Matthijs de Ligt. 'In alle eerlijkheid zeg ik dat Daley bij Ajax beter oogt dan bij Oranje', erkent Swart. Hij denkt echter wel te weten hoe dat komt. 'In het systeem van Ajax weet iedereen van elkaar wat hij doet.' Bij het Nederlands elftal is dat niet zo volgens het erelid van Ajax.

Blind heeft bij Ajax doorgaans een hoog percentage passnauwkeurigheid. 'Tegen Turkije zie ik dan drie of vier ballen achter elkaar niet aankomen. Dat heeft met hem te maken, maar ook met anderen. Je moet elkaar wel begrijpen in een team', besluit Swart over Blind.

'Normaal valt hij op'

Ook oud-Ajacied De Ligt viel tegen, zo vindt Swart. Hij vindt dat de Juventus-verdediger meer leiding moet nemen achterin de defensie bij het Nederlands elftal. 'Je schrikt als je moet constateren dat Matthijs niet in positieve zin is opgevallen. Normaal valt hij altijd op. Ik weet dat hij nog jong is, maar hij mag best iets meer de leiding nemen achterin.' Hij wijst naar Turkije-spits Burak Yilmaz, die drie keer scoorde. 'Het centrale duo stond tegenover een spits die al 35 jaar is en al vijf seizoenen maar net op de been blijft omdat hij zo vaak blessures heeft.'

Swart zegt Yilmaz 'als geen ander' te kennen. 'Want hij komt al vijf jaar bij dezelfde fysiopraktijk als ik aan de Bosbaan in Amsterdam. Echt, daar komt hij speciaal heen voor zijn behandelingen, anders speelt hij alleen halve wedstrijden. Zo’n spits, met respect voor Yilmaz, mag er natuurlijk geen drie in schieten tegen Oranje.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.