Spaan kraakt 'tekentafeltactiek' Ajax: 'Dan heb je ijverig zitten tekenen, maar niet goed nagedacht'

door Gino Haverkamp 81

Bron Het Parool

Spaan kraakt 'tekentafeltactiek' Ajax: 'Dan heb je ijverig zitten tekenen, maar niet goed nagedacht'

door Gino Haverkamp 81

Bron Het Parool

Laatst geüpdatet

Henk Spaan is niet al te blij met de tactiek van Ajax tegen Liverpool (1-2 nederlaag). Hij stelt in zijn column in Het Parool dat bij de openingstreffer van Mohamed Salah er weliswaar een hele verdedigingstactiek is uitgedacht, maar dat in de praktijk er niets van terechtkwam.

Spaan trekt de vergelijking met een verkeerskruispunt dat op papier er alleraardigst uitziet, maar in de praktijk vooral ongelukken kent. 'Er bestaan kruispunten in de stad waarvan je meteen weet: tekentafelkruispunt', zo typeert hij het.

De tactiek van Ajax noemt Spaan dan ook een 'tekentafeltactiek'. Hij doelt er op dat Daley Blind werd vrijgepleit van alle blaam, doordat Steven Bergwijn niet goed doordekte. 'Het was zo dat Bergwijn bij balbezit van Liverpool moest doordekken op Matip, Blind op Alexander Arnold, zodat Salah voor Bassey was. Tekentafeltactiek. Als het resultaat van een plan is dat Salah alleen voor je eigen keeper verschijnt, heb je weliswaar ijverig zitten tekenen, maar niet goed nagedacht.'

'Als de keeper van een tegenstander de bal uittrapt, is dat dan balbezit, of roep je alle hens aan dek voor die lange pass?', vervolgt hij. 'Ik denk dat in dit geval Bergwijn op zijn back had moeten letten en Blind op zijn rechtsbuiten, met Bassey voor de rugdekking. Je kunt tekenen wat je wilt, maar een aanvaller als Salah hoeft zich niet per se te schikken naar de lijntjes op jouw schoolbord.'

Scoort Bergwijn het eerste doelpunt in Alkmaar? Zet in en krijg 7,50 keer je inzet terug!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.