'Onana hield het spel zo'n zes minuten op'

door NickOoms 44

Ajax-watcher Johan Inan heeft geconstateerd dat André Onana gedurende de wedstrijd Sparta - Ajax zes minuten heeft tijdgerekt, zo vertelt hij in het Algemeen Dagblad. Inan vindt dit vooral de fout van scheidsrechter Jochem Kamphuis.

Volgens Ajax-watcher Johan Inan was Onana ongeveer dertig seconden per doeltrap aan het tijdrekken. 'Over een doeltrap deed Onana meestal een kleine halve minuut. Waar genoeg arbiters zo'n vertraging zonder voorgeschreven regel straffen, liet Kamphuis een handvol keren na om een indirecte vrije trap aan Sparta te geven. Vanaf de openingstreffer van Antony hield de keeper het spel bruto zo'n zes minuten op.'

Van der Ende vindt dat Kamphuis harder had moeten optreden. 'Hij had de toon al lang kunnen én moeten zetten. Onana maakt nu duidelijk gebruik van het niet adequaat handelen van de arbiter. Dat gebeurt als je als leidinggevende niet het overwicht hebt. Dan word je aan alle kanten in de maling genomen', gaat Van der Ende verder. 'De scheidsrechter heeft geweldige kansen laten liggen voor een reprimande of gele kaart. Zo kon hij het tijdrekken minimaliseren en het kijkspel bevorderen. Negeert Onana dat, dan zijn de consequenties voor hem. Nu heeft die kaart alleen nog een administratieve en geen preventieve of duidelijke waarde.'

Van der Ende vindt het lastig om een keeper bij een eerste keer tijdrekken meteen te straffen. 'We willen dat het aangepakt wordt en dat de verloren minuten erbij getrokken worden. Dat wordt niet overal goed toegepast. Daarom heeft het onze aandacht. Het is lastig consequent toe te passen. Bij 0-0 maakt geen van beide keepers haast. Moet je dan de eerste meteen een indirecte vrije trap tegen geven. Dat heeft invloed op het spel en de uitslag en wordt daarom al snel als belachelijk gezien. Dat maakt het delicaat. Het is zoeken naar balans. Dat is niet makkelijk.'

Bandbreedte

Ook voormalig Oranje-keeper en trainer Joop Hiele rekte als keeper tijd. 'Ik rekte ook tijd als het kon. Dat is me nooit door een coach geleerd. Dat doet een keeper die een beetje na kan denken gewoon. De scheids bepaalt de bandbreedte. Die stond het toe. Ik vond wel dat Onana vroeg begon. Bijlow deed het tegen PEC ook eens. Als ze het in het buitenland doen, noemen we het professioneel maar hier wordt het meteen raar gevonden. Ik begrijp het wel, zeker als de scheids het toelaat.'

Bestel de FIFA 21 Limited Ajax Edition nu!