'Na eerste kwartier zakte Kudus weg in hulpeloosheid'

door Gino Haverkamp 21

Bron Het Parool

'Na eerste kwartier zakte Kudus weg in hulpeloosheid'

door Gino Haverkamp 21

Bron Het Parool

Laatst geüpdatet

Henk Spaan vond Mohammed Kudus niet goed spelen tegen sc Heerenveen afgelopen zaterdag. Waar de Ghanees het eerste kwartier nog sterk speelde, viel hij daarna terug volgens Spaan. Volgens de columnist van Het Parool mist de Ajacied een voor een middenvelder belangrijke kwaliteit.

'Een kwartier lang dacht ik dat Kudus helemaal terug was', opent Spaan zijn column. De middenvelder speelde 'virtuoos' en zijn handelingen werden op snelheid uitgevoerd. 'Daarna zakte hij weg in hulpeloosheid.' Kudus werd gedurende de eerste helft slordiger en leed steeds vaker balverlies.

Spaan verwijst naar een Twitterdraadje van de Noorse hoogleraar Geir Jordet. Hij publiceert over scanning, een voetbalkwaliteit die hij sinds 1997 onderzoekt. Scanning is dat voetballers om zich heen kijken wanneer ze aan de bal zijn. 'Hoe meer een voetballer om zich heen kijkt, des te zorgvuldiger zijn passes zijn. De allerbeste op dit gebied was Xavi. Hij zei erover: "Het is een obsessie. Toen ik deze kamer binnenkwam, analyseerde ik hoe de tafels en stoelen waren geplaatst. Automatisch ging ik zitten waar ik de hele kamer kon overzien.".'

'Het is deze kwaliteit die Kudus mist', concludeert Spaan, die daarmee zegt dat de 21-jarige Ajacied weinig overzicht heeft aan de bal. 'Bovendien kan Gravenberch niet met de punt naar achteren spelen. De tactiek van Ten Hag tegen Heerenveen was dan ook bedroevend. Timber loste het op.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.