McClaren lyrisch over Ten Hag: 'Hij zag dingen die niemand anders kon zien'

door Thijs Zwagerman 23

Bron The Athletic

McClaren lyrisch over Ten Hag: 'Hij zag dingen die niemand anders kon zien'

door Thijs Zwagerman 23

Bron The Athletic

Laatst geüpdatet

Steve McClaren bewaart uitstekende herinneringen uit zijn samenwerking met Ajax-trainer Erik ten Hag. Onder McClaren was Ten Hag assistent-trainer bij FC Twente en daar maakte de oefenmeester grote indruk op McClaren.

In gesprek met The Athletic wordt McClaren gevraagd naar zijn ervaringen met Ten Hag. Er volgt een fraaie anekdote, afkomstig van hun eerste ontmoeting. ‘Hij nam een papier mee waar hij zes weken aan geplande voorbereidingsdagen had opgeschreven. Elke minuut van elke dag werd beschreven, van drinkpauzes tot afkoelen en individuele sessies. Het was zó gedetailleerd. Dat had ik nog nooit gezien en heb ik daarna ook niet meer gezien.’

Ook tactisch vond McClaren, die zelf wordt genoemd als mogelijk assistent-trainer van Ten Hag bij Manchester United, zijn toenmalige rechterhand ijzersterk. ‘Hij bereidde alle mogelijke plannen die een tegenstander kon hebben voor. Dan zette hij ook op een rij wat wij daar tegenover konden zetten: hoe we druk gingen zetten, hoe we gingen opbouwen. Ik dacht dat ik veel van voetbal wist, maar toen ik dat meemaakte voelde het alsof ik helemaal niets van voetbal wist’, is McClaren lovend.

Vergelijking met Ferguson

De Engelsman vertelt vervolgens dat Ten Hag een wedstrijd vanuit de dug-out al uitstekend kan lezen. ‘Hij zag dingen tijdens de wedstrijd die niemand anders kon zien, ikzelf ook niet. Ik moest boven op de tribune zitten om patronen in de wedstrijd te kunnen onderkennen, maar hij kon gewoon vanaf de zijlijn kijken en ze ontwaren. Hij wist overal het antwoord op. Hoe we van formatie moesten veranderen en posities aan konden passen. Erik’s wissels waren hetzelfde als die van Sir Alex Ferguson. Je dacht soms dat het raar was, maar het werkte altijd’, besluit McClaren met een verwijzing naar de succesvolste trainer uit de clubhistorie van Manchester United. Zeer waarschijnlijk treedt Ten Hag binnenkort in de voetsporen van Ferguson, zodra zijn vertrek naar de Engelse grootmacht officieel is beklonken.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.